EVENIMENT
Vasile Dîncu: Clujul de cinci stele are mai multe orașe, unele cu nivel de TRAI nu atât de înalt
Cu ocazia Zilei Unirii, politicianul Vasile Dîncu a ținut să transmită un mesaj clujenilor, postat pe pagina sa de Facebook, mesaj în care a făcut o recenzie a orașului, cu bune și cu rele, extrapolând termenul de „unire” la nivelul urbei.
„În 24 ianuarie nu sărbătorim ”Mica Unire” așa cum spun unii astăzi, ci Unirea. Chiar dacă pentru noi ardelenii încă nu venise timpul ca să ne unim cu țara, evenimentul din 1859 are rolul de simbol și a reaprins în mintea și sufletul ardelenilor dorința de a se uni cu țara. După actul unirii Principatelor Române, restul a venit mult mai ușor, deoarece exista deja un nucleu de țară, până atunci mulți ardeleni gândind la tot felul de forme de autonomie sau independență.
Dar cel mai important este mesajul pe care unirea îl transmite în contemporaneitate și chiar pentru viitor. Deoarece unirea nu este niciodată terminată, după ce se construiește o țară trebuie o luptă infernală pentru a uni teritoriul, culturile sau modurile de trai.
„Trăim într-o societate care se stratifică tot mai mult”
A asigura condiții egale sau măcar șanse egale pentru toți cetățenii nu este un lucru care se poate realiza automat sau cât ai bate din palme.
Astăzi trăim într-o societate care se stratifică tot mai mult, dar mai grav este că, pe zi ce trece, cei bogați devin tot mai bogați, iar cei săraci se afundă din ce în ce mai mult în nevoi și în lipsuri. Unii pleacă spre alte țări unde foarte puțini vor reuși să realizeze altceva decât supraviețuirea.
Copiii Manășturului muncitoresc, cel mai populat cartier din Cluj-Napoca, vor intra tot mai rar la medicină sau la drept pentru că vor vrea să câștige tot mai repede banii lor.
Clujul nostru de cinci stele cu care se mândresc 80% dintre clujeni are în corpul lui mai multe orașe, unele unde nivelul de trai sau de urbanitate nu este chiar atât de înalt.
Pata Rât este chiar o pată pe obrazul nostru. În cartierele dormitor densitatea și blocajele de mobilitate urbană fură din timpul pe care familiile îl pot consuma împreună, în pace și armonie.
Încă ne batem pe plăcuțe, iar Centrul de Inovare și imaginație Civică nu are ultimul cuvânt atunci când se fac proiectele imobiliare. Investim bani din bugetul public în unele proiecte care nu aduc plusvaloarea necesară pentru creșterea civilizației urbane.
„Unirea înseamnă să ne pese de cei mai puțin norocoși”
Unirea acestor insule într-un spațiu urban unitar și bine organizat, într-o coeziune comunitară pozitivă, va reprezenta un proiect pentru deceniile ce vin.
A face punți de legătură între insulele de prosperitate și cele aflate în deprivare este o sarcină de care ne putem aduce aminte cel puțin de zilele unirii.
De fapt, unirea înseamnă să construim din fragmente o comunitate în sensul profund al termenului.
Unirea înseamnă să ne pese de cei mai puțin norocoși și să-i aducem pe toți oamenii la un standard civilizat de trai.
Unirea înseamnă să ascultăm vocea celor minoritari și poate că o parte din revendicările lor vor fi mai ușor de acceptat.
Tot integrare în comunitate organică ar fi și să nu-i influențăm nici pe cei din majoritatea tăcută, speculându-le nevoia de a se contopi în mulțimea dominatoare, ci să abordăm nevoile lor reale, cu pragmatism și obiectivitate.
Putem să ne unim într-o comunitate diferențiată, polimorfă și marcată de diversitate chiar dacă avem concepții diferite despre lume, despre viață, despre politică ori despre credință.
Dacă vom contribui cu toții la construcția unei umanități mai incluzive, la o spiritualitate mai ecumenică, atunci locul acesta unde trăim azi, ”orașul comoară” cum zic specialiștii noștri în marketing, va săpa urme adânci în mintea și în sufletele noastre și se va naște sufletul orașului. O inimă care va începe să bată tot mai tare și care va fi adevărata comoară, nu ascunsă în subterane imaginare, ci dând o nouă viață tuturor celor care viețuiesc aici. Atunci nu va fi nevoie de artificii sau de a dansa ”Hora Unirii”, atunci comuniunea va fi atins un punct fără întoarcere, iar unirea va fi triumfat.
𝐋𝐚 𝐦𝐮𝐥𝐭̦𝐢 𝐚𝐧𝐢! 𝐔𝐧𝐢𝐭̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐦 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐯𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐮𝐛 𝐃𝐞𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐅𝐞𝐥𝐞𝐚𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢”, scrie Dîncu pe Facebook.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CFR Cluj se poate despărți de încă un jucător de bază din stagiunea precedentă. Este vorba de stoperul albanez Arlind Ajeti (30 de ani), dorit de către Bodrum, formație aflată pentru prima oară în istorie în prima ligă din campionatul Turciei și la care evoluează și atacantul George Pușcaș.
În startul actualului sezon, Ajeti a fost utilizat timp de 89 de minute într-o singură partidă de către Dan Petrescu, cea pierdută pe teren propriu cu Universitatea Craiova (0-2), scrie GSP.
Interes din Turcia pentru un fundaș de la CFR Cluj. Feroviarii VÂND pe bandă rulantă
Fundașul central albanez a fost ținut departe de gazon din cauza unor leziuni musculare care s-au tot repetat. În stagiunea precedentă, Ajeti a acumulat 25 de meciuri pentru CFR Cluj în toate competițiile, trecându-și numele pe tabela de marcaj de 3 ori.
El a ajuns să îmbrace tricoul „feroviar” în vara anului 2023, după ce a fost adus în calitate de jucător de liber de contract. Ajeti evoluase ultima oară, până să semneze cu formația din Gruia, pentru Pordenone Calcio, echipă intrată în faliment și desființată.
Arlind Ajeti a câștigat de 5 ori campionatul Elveției cu FC Basel și o dată cupa din „Țara Cantoanelor”. La Basel el a strâns 52 de meciuri, un gol și două pase de gol.
Ajeti se poate lăuda, de asemenea, că a jucat în Serie A pentru 3 cluburi diferite: Crotone (21 de meciuri, o pasă de gol), Torino (4 meciuri, un gol) și Frosinone (16 meciuri, un gol).
1.000.000 de euro este cota sa de piață, conform Transfermarkt
Arlind Ajeti a cumulat 28 de selecții, în care a punctat o dată pentru naționala Albaniei.
CFR Cluj a obținut în această vară din transferuri aproape 10 milioane de euro: Daniel Bîrligea (2 milioane de euro de la FCSB), Philip Otele (3,5 milioane de euro de la Al-Wahda), Răzvan Sava (2,5 milioane de euro de la Udinese), Karlo Muhar (Al-Orobah, 1,5 milioane de euro de la Al-Qrobah) și Cătălin Căbuz (50.000 de euro de la Hermannstadt).
EVENIMENT
Un pompier clujean aflat în timpul liber a SALVAT viața unui bărbat de 77 de ani în piața din Gherla
Un pompier clujean aflat în timpul liber a salvat viața unui bărbat de 77 de ani în piața din Gherla. Acestuia i se făcuse rău.
„𝐅𝐞𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐫𝐢, 𝐂𝐨𝐬𝐦𝐢𝐧! 𝐒𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐦𝐚̂𝐧𝐝𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐧𝐞!
Atunci când nu se află pe tura de serviciu, Cosmin obișnuiește să meargă să o ajute pe mama sa, care vinde legume în piața din Municipiul Gherla. Fiind un oraș mic, majoritatea locuitorilor se cunosc între ei. Așa se face că în timp ce ducea cutiile cu zarzavaturi de la mașină, a auzit că mai multe persoane îl strigă cu disperare:
– Cosmin, vino repede! A căzut aici!
Un pompier clujean aflat în timpul liber a SALVAT viața unui bărbat de 77 de ani în piața din Gherla
Colegul nostru s-a grăbit până la celelalte tarabe, unde a găsit un bărbat întins pe jos, inconștient. Imediat a constatat că acesta nu avea puls. Fără să ezite, pompierul a început manevrele de resuscitare, sub privirile încremenite ale soției victimei. În paralel, Cosmin le-a spus celor din jur să sune la 112.
În mai puțin de 5 minute de resuscitare continuă, inima bărbatului de 77 de ani a bătut din nou. Văzând că își revine, pompierul a întrebat-o pe soție dacă acesta e alergic la ceva sau ia medicamente, pentru a le comunica medicilor. Apoi, l-a așezat în poziția laterală de siguranță, până la sosirea de urgență a echipajelor Serviciului de Ambulanță Județean Cluj. În cele din urmă, bărbatul a fost transportat la spital. Copleșită de cele trăite, soția i-a mulțumit cu lacrimi în ochi, iar oamenii din piață l-au aplaudat emoționați.
– Doamnă, eu și ceilalți colegi asta facem tot timpul! Nu trebuie să îmi mulțumiți! Așa a vrut Dumnezeu, să fiu astăzi aici. Dimineață mă gândeam să nici nu vin la piață.
După câteva ore, colegul nostru a primit vestea mult așteptată de la spital, și anume că pacientul e bine.
Plutonier adjutant Cosmin Lișcan își desfășoară activitatea în cadrul Detașamentului de Pompieri Dej, fiind comandant de echipaj al ambulanței SMURD de la Punctul de Lucru Gherla. Astăzi a fost omul potrivit, la locul potrivit, însă trebuie să știți că oricine poate salva o viață. Tocmai de aceea, vă invităm să luați parte duminică, 15 septembrie, la Ediția cu numărul XII a Maratonului Resuscitării! Medicii, paramedicii și voluntarii SMURD vor preda gratuit cursuri de prim-ajutor în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca. Vom fi acolo în intervalul orar 10:00-18:00”, a comunicat ISU Cluj.
Un scandal a izbucnit, luni, între doi minori, în incinta Iulius Mall din Cluj-Napoca. Unul dintre ei a fost dus la secția de poliție pentru că avea un cuțit asupra sa. Al doilea minor încă nu a fost identificat.
„La data de 9 septembrie a.c., în jurul orei 12.45, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 3 Poliție au fost sesizați despre un posibil incident între doi minori, în incinta unui centru comercial de pe Strada Alexandru Vaida Voevod, din municipiul Cluj-Napoca.
SCANDAL între doi minori, la Iulius Mall, în Cluj-Napoca. Unul dintre ei avea un CUȚIT
Din primele cercetări efectuate, s-a stabilit că este vorba despre o neînțelegere, între doi tineri.
Unul dintre cei doi, a fost condus la secția de poliție pentru continuarea verificărilor, asupra sa fiind găsit un obiect tăietor-înțepător, care a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor.
Celălalt tânăr, nu a fost găsit la fața locului, fiind continuate verificările pentru stabilirea identității acestuia.
În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care a avut loc incidentul și pentru luarea măsurilor legale care se impun”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. 19 medalii de AUR pentru România la OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024
Performanță remarcabilă pentru România la OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024, desfășurat pe 7-8 septembrie la BT Arena din Cluj-Napoca. Sportivii români au strălucit, obținând un total impresionant de 19 medalii de aur din cele 52 de locuri I puse în joc, alături de 18 medalii de argint și 36 de bronz.
„Majoritatea medaliilor au fost câștigate de sportivele românce, care au dominat categoriile de vârstă și greutate, cu Dincă Teodora și Crina Teodora Gheorghiu remarcându-se prin victoriile la seniori (premiul I seniori femei, categoria +65 kg kumite – lupte, respectiv premiul I seniori femei, kata – tehnică).
VIDEO FOTO. 19 medalii de AUR pentru România la OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024
România a obținut rezultate impresionante și la competiția mondială pentru juniori, OPEN BGN International Cup UNDER12, desfășurată înainte de startul campionatului european. Micii sportivi români, cu vârste sub 12 ani, au dominat competiția, câștigând jumătate dintre medaliile de aur, argint și bronz: 11 locuri I, 12 locuri II și 14 locuri III. Performanțele lor au demonstrat încă o dată potențialul remarcabil al tinerelor talente din Kyokushin-kan și capacitatea României de a forma campioni la toate nivelurile.
La Cupa Internațională s-au remarcat în mod special sportivele clujene Alexandra Baica și Sofia Șerbănescu de la CS BUDO Gym Napoca, care au obținut aurul și, respectiv, argintul la categoria U12 -40 kg.
Cele două competiții organizate deodată au adunat la Cluj peste 600 de sportivi din peste 25 de țări de pe trei continente: Europa, Asia și America de Nord. Acesta a fost cel mai mare eveniment de Kyokushin-kan organizat vreodată în România și s-a desfășurat cu participarea întregului bord al Federației Mondiale Kyokushin-kan din Japonia, în frunte cu Kaicho Hatsuo Royama, președintele federației, cel care a insistat ca această ediție a Campionatului European să fie organizată în România, la Cluj-Napoca.
Au fost două categorii de concurs, Kumite și Kata
Evenimentul sportiv a avut acces liber pentru public și a fost organizat de clubul clujean de kyokushin-kan, CS Budo Gym Napoca, cu sprijinul c România și a Federației Internaționale de Kyokushin-kan.
În cadrul competițiilor au fost două categorii de concurs: Kumite – luptă directă între doi practicanți, bazată pe aplicarea tehnicilor de autoapărare într-un context real și controlat, și Kata – probă de execuție tehnică ce presupune demonstrarea unor serii de mișcări prestabilite, pentru a evidenția precizia, echilibrul și disciplina fiecărui participant.
Participanții au fost împărțiți, la rândul lor, pe categorii de vârstă și greutate: U14 ani (12-13 ani, băieți: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 55+ kg / fete: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 55+ kg), U16 (14-15 ani, băieți: 40, 45, 50, 55, 60, 65, 65+ kg / fete: 40, 45, 50, 55, 60, 65, 65+ kg), U18 (16-17 ani, băieți: 50, 55, 60, 65, 70, 75, 75+ kg / fete: 50, 55, 60, 65, 65+ kg), seniori (bărbați: 65, 75, 85, 95, +95 kg / femei: 55, 60, 65, 65+ kg).
Competiția s-a desfășurat conform regulilor Kyokushin-kan International Karate-do Organization”, au comunicat organizatorii.
Luc
ianuarie 25, 2023 la 7:42 pm
Taci ma comunistule cu ideile tale gen strans uniti in jurul partidului