EVENIMENT
Vârsta de pensionare pentru femei a crescut de la 1 ianuarie 2025. La fel și stagiul complet de cotizare
![Vârstă pensionare femei](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2024/08/pensionari-casa-de-pensii-5.jpg)
Vârsta standard de pensionare pentru femei a crescut de la 1 ianuarie 2025. De asemenea, și stagiul complet de cotizare contributiv este mai lung și va mai crește în acest an.
În ceea ce privește stagiul minim de cotizare, acesta a rămas nechimbat și este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Vârsta de pensionare pentru femei a crescut
România intenționeză să crească vârsta de pensionare, cel puțin în cazul femeilor, după modelul multor țări din Uniunea Europeană. Deocamdată, este vorba de un proces lent. Din luna ianuarie a acestui an, de exemplu, statul a mai adăugat o lună de muncă pentru femei și a “lungit” și stagiul complet de cotizare, care înseamnă plata unei pensii maxime.
Vezi și Dosarul de pensionare pentru limită de vârstă. Ce documente sunt necesare în 2025
Astfel, potrivit Casei de Pensii Cluj, vârsta standard de pensionare pentru femei, care era la finalul anului trecut de 62 de ani și trei luni s-a modificat începând cu prima lună a acestui an. Astfel. din luna ianuarie 2025, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și 4 luni.
Stagiul complet de cotizare pentru femei se modifică și în martie
Modificări sunt și în ceea ce privește stagiul complet de cotizare contributiv. La finalul anului trecut, acesta era de 32 de ani și 9 luni, iar din ianuarie 2025 este de 32 de ani și 10 luni. Conform Casei de Pensii Cluj, în ceea ce privește stagiul complet de cotizare contributiv se va mai opera o modificare în luna martie 2025, când acesta va ajunge la 32 de ani și 11 luni.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
![](http://cluj24.ro/wp-content/uploads/2020/01/logo-cj24-taiat-300.jpg)
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2021/04/UMF-Cluj.jpg)
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Incendiu la o gospodărie din Huedin. Pompierii au găsit o cantitate considerabilă de europaleți de lemn într-o magazie
![incendiu](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-18-at-07.33.15-e1739857059353.jpeg)
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au desfășurat în ultimele ore o amplă intervenție pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie situată pe strada Spitalului din orașul Huedin.
Apelul de urgență a venit luni aseară, în jurul orei 20.10, astfel că la fața locului s-au deplasat două echipaje, cu două autospeciale cu apă și spumă.
Incendiul s-a manifestat generalizat la un garaj și la o magazie de lemne. Pompierii au reușit să deschidă ușa garajului și l-au ajutat pe proprietar să scoată autoturismul afară.
Imobil inundat cu fum
De asemenea, forțele noastre au evacuat o butelie din interior. Pe de altă parte, intervenția a fost îngreunată de faptul că în interiorul magaziei era depozitată o cantitate considerabilă de material lemnos, cum ar fi europaleți. Incendiul a afectat parțial și casa de locuit, pe care pompierii au reușit însă să o protejeze.
Totuși, imobilul a fost puternic inundat cu fum. Pe parcursul intervenției, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, iar forțele noastre au revenit la bază în jurul orei 00.15. Cauza probabilă de la care a izbucnit incendiul este în curs de cercetare”, au spus pompierii ISU Cluj.
![BNR menține cursul euro](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2022/06/euro-pixabay-e1656523156731.jpg)
Ședința de politică monetară de vinerea trecută a BNR, unde s-a decis menținerea dobânzii de referință la 6,50%, nivel stabilit în august trecut și la 5,5% a celei pentru facilitatea de depozit, reprezintă principalul eveniment al iernii.
Decizia a fost explicată lunea aceasta de guvernatorul Mugur Isărescu la prezentarea Raportului asupra inflației prin nivelul ridicat de instabilitate politică, la care se adaugă posibilitatea declanșării de către administrația de la Casa Albă a unui război comercial care va ridica nivelul prețurilor la nivel mondial.
BNR, îngrijorată de INSTABILITATEA politică
În aceste condiții, banca centrala a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 3,8%, de la precedenta anticipație de 3,5%. Valoarea prezentată de BNR coincide cu cea prezentată de Comisia Națională de Prognoză, la sfârșitul anului trecut, care vede o medie anuală de 4,4%.
Instabilitatea politică poate avea efecte semnificative asupra dobânzilor sau chiar a cursului de schimb. „Considerăm că stabilitatea financiară este legată de această stabilitate a cursului de schimb şi este foarte importantă prudenţa, care nu este exagerată. Reducerea de dobândă de politică monetară poate fi o invitaţie la depreciere a cursului pe pieţele financiare, ceea ce acum nu este cazul să se întâmple”, a afirmat guvernatorul BNR.
Decizia BNR de vineri a fost anticipată de piață, astfel că lunea aceasta indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,93%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,0% iar cel la 12 luni a alunecat de la 6,09 la 6,08%.
„Statul a acceptat să plătească un randament mediu anual de 7,06%”
Necesarul de lichiditate cu care se confruntă Trezoreria statului, o obligă pe aceasta să se împrumute constant, fie prin licitații de titluri de stat, fie direct de la bănci.
Lunea aceasta, Finanțele au redeschis o emisiune scadentă în aprilie 2027 şi a împrumutat 675,7 milioane lei, față de o valoare programată de 500 de milioane de lei. Statul a acceptat să plătească un randament mediu anual de 7,06%.
Euro se tranzacționa lunea aceasta în culoarul 4,977 – 4,9775 lei, astfel că media a fost stabilită la 4,9770 lei, față de 4,9765 lei a începutul săptămânii trecute.
Pe piețele internaționale, euro s-a apreciat la 1,0469 – 1,0507 dolari iar cursul monedei americane a scăzut la 4,7452 lei, față de 4,8244 lei, marțea trecută. Evoluția este pusă pe seama suspendării procesului de majorare a taxelor vamale de către Statele Unite.
„Monedele digitale se află într-o perioadă de consolidare a prețului”
La începutul săptămânii trecute, cursul monedei elvețiene se situa la 5,2956 lei. Ea a scăzut lunea aceasta la 5,2678 lei, după ce s-a depreciat față de euro. Media lirei sterline a fost mult mai stabilă și a început această săptămână la 5,9787 lei.
În așteptarea discuțiilor dintre Donald Trump și Vladimir Putin referitoare la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, nivelul aversiunii față de risc a scăzut iar prețul gramului de aur a coborât de la 448,7474 lei la 442,2466 lei, față de maximul istoric de 450,2987 lei, atins marțea trecută, când uncia a urcat până la 2.945 dolari. La începutul acestei săptămâni metalul galben se tranzacționa în culoarul 2.876,50 – 2.907 dolari/uncie.
Monedele digitale se află într-o perioadă de consolidare a prețului, odată trecut entuziasmul adus de instalarea lui Donald Trump, care s-a declarat un partizan al pieței cripto. La începutul acestei săptămâni, bitcoin fluctua între 95.864 și 96.610 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 2.647 – 2.778 dolari.
Călin Georgescu
![krešić](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2023/07/Kresic-e1726675838658.jpg)
Cluburile de fotbal CFR Cluj și HNK Gorica au ajuns la un acord privind împrumutul fundașului Anton Kresic la formația din prima ligă a Croației, a anunțat gruparea din Gruia, luni seara, pe pagina sa de Facebook.
Kresic, în vârstă de 29 ani, a disputat trei meciuri în acest sezon pentru CFR Cluj. Fundașul croat fusese transferat la CFR de la Rijeka în 2023, însă în ultima vreme a ieșit din vederile lui Dan Petrescu.
CFR Cluj l-a împrumutat în Croația pe Kresic
Kresic a mai jucat în carieră la NK Zagreb, Trapani, Atalanta, Avellino, Cremonese, Carpi și Padova.
![Șoșoacă](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2021/04/sosoaca-4-e1731512441810.jpg)
Diana Șoșoacă, președintele S.O.S. România, a declarat luni că va candida la alegerile prezidențiale și că a strâns aproape toate semnăturile necesare pentru a-și depune candidatura.
„Voi continua, la noi se strâng semnături, am adunat aproape toate semnăturile, voi candida la Președinția României, iar dacă CCR mai îndrăznește, mai ales acum la schimbările care sunt la nivel mondial, să îmi interzică să candidez, vor avea exact cea ce merită și ei, și Ciolacu, și Simion, și toți cei care se perindă din partea sistemului și încearcă să prostească, să manipuleze opinia publică”, a spus Șoșoacă la Palatul Parlamentului.
Diana Șoșoacă va CANDIDA la Președinția României. A adunat aproape toate semnăturile
Ea le-a mulțumit colegilor săi din partid „că rezistă la toate amenințările și șantajele”.
„Acum ați înțeles ce face Puterea și ce a fost și cu cei șase trădători care stau pe aici pe la baruri că nu îi primește nimeni pe nicăieri. Trădătorii sunt trădători pentru toți, chiar și pentru cei care îi plătesc, așa că în acest moment dacă vreți schimbare, nu aveți decât partidul S.O.S. România și pe Dumnezeu cu care suntem”, a menționat Șoșoacă.