Editorial Opinii
VAR-ul, înger și demon în Islanda pentru români. ,,Bufa, bufa islandeză” o elimină pe România din drumul spre EURO 2020

Naționala de Fotbal României a pierdut în Islanda, scor 1-2, fiind eliminată în drumul spre Campionatul European din 2020. Sunt multe de spus despre acest ,,meci de fotbal” pe care băieții noștri l-au pierdut, iar eu aș începe cu următoarea afirmație: Suntem mici când ieșim afară, mici chiar și în fața Islandei.
Am așteptat cu nerăbdare acest meci, recunosc. După jocul arătat de băieții lui Mirel Rădoi împotriva Irlandei de Nord și a Austriei, cred că toți am simțit că putem ajunge la un nou turneu final. Am dat drumul televizorului cu speranța că voi vedea un meci de fotbal frumos, însă aveam impresia că se transmite un meci de lupte ilegale între o oaste de vikingi și o echipă de fotbal.
Vikingii deghizați în fotbaliști, exceptându-l pe decarul Sigurdsson care este un jucător de clasă, au început bine meciul, reușind să ne destabilizeze cu două goluri de autor marcate de singurul fotbalist al Islandei.
În afară de intrări mult peste ideea de bărbăție și un stil de joc de tipul ,,bufa, bufa”, islandezii nu au arătat nimic. De fapt, au mai arătat niște trageri de timp pe care nu mi-a fost dat să le văd 15 ani în campionatele de fotbal de Liga V sau Liga IV. Să te prezinți la schimbare fără apărătorile puse mi se pare ceva de domeniul fantasicului la acest nivel.
Este adevărat, nici noi nu am jucat nimic, dar cum ai putea să joci fotbal în fața unor vikingi deghizați în fotbaliști? La fiecare atingere de minge a jucătorilor României, cel puțin un viking sărea la direct pe glezna galbenă.
Suntem mici și în fața Islandei
Cu toate că Islanda este o țară în care fotbalul nu are nici măcar 1% din tradiția din România, am fost mai mici astăzi. Mirarea mea a fost că arbitrul a întors faza de la penalty-ul primit și transformat ca un decar veritabil de către Maxim. Zic penalty-ul dat în sensul în care am mai avut vreo două, spre final, pe care nici VAR-ul nu le-a văzut.
Înțeleg, nu se poate acorda penalty când mingea sare involuntar, din apopiere în mâna unui fundaș, dar când jucătorul aflat în ofensivă încearcă să dribleze și tu oprești mingea cu mâna, pentru mine este clar răspunsul. Aș lua ca termen de comparație preluarea făcută de Traore înainte de pasa decisivă pentru Păun care marcase golul calificării pentru CFR Cluj în deplasarea cu Sevilla de anul trecut, gol anulat la VAR pentru un henț.
Să nu mai zic de cotul în cap pe care și l-a luat Iancu în careu, urmat de o tragere subtilă din spate.
Suntem mici, prea mici.
Un meci de lupte ilegale, nicidecum un meci de fotbal.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Chipciu („U” Cluj): Nu simt nicio presiune în plus din cauza vârstei. Este o grupă ECHILIBRATĂ

Singurul jucător de la Universitatea Cluj convocat la Naționala mare, Alex Chipciu, a vorbit din cantonamentul de la Mogoșoaia despre meciurile de debut ale „tricolorilor” în preliminariile Campionatului Mondial din 2026.
Chipciu, unul dintre cei mai experimentați oameni din lotul lui Lucescu, consideră că vârsta nu reprezintă o presiune în plus pentru el, ci din contră vrea să se bucure din plină de această acțiune la națională, scrie GSP.
Chipciu („U” Cluj): Nu simt nicio presiune în plus din cauza vârstei. Este o grupă ECHILIBRATĂ
„Veteranii? Mă gândeam la veteranii de război. Nu simt nicio presiune în plus, ba din contră. Mi se pare că acum când eşti la vârsta asta vezi lucrurile mult mai aşezate. Eşti mai bucuros pentru tot ce se întâmplă ca grup decât performanţa ta individuală, asta este cel mai important pentru toți fotbaliștii.
O grupă echilibrată, chiar dacă ne-am bucurat că am picat cu Austria din prima urnă. Puteam să prindem şi balaur şi era greu să te califici de pe primul loc la Mondiale. Aş compara Austria cu Elveţia, iar băieţii au demonstrat în campania trecută că au putut fi mai buni decât Elveţia. Cam aşa văd eu lucrurile. Bosnia e o echipă apropiată de nivelul nostru şi va fi un meci greu.
„Mereu a fost atmosfera ok la naţională”
Chiar dacă am picat cu Austria din prima urnă, trebuie să fim ponderaţi, să nu credem că este o echipă ușoară. E o echipă agresivă şi sperăm să ieşim câştigători din grupa asta. Atmosfera este fabuloasă din ce am prins şi din selecţiile trecute, atmosferă foarte-foarte bună. Nucleul de jucători care a fost și cu Rădoi la Euro, se cunosc de foarte mult timp. Avem şi calitate, jucătorii din faţă sunt de nivel fotbalistic foarte bun, avem fundaşi la echipe foarte mari din Europa. Avem un antrenor cu experienţă cum nu are nimeni în România, și parcursul continuat de la Edi, ar fi de vis să ne calificăm la Mondial.
Mereu a fost atmosfera ok la naţională, am prins generaţii în care era atmosfera era ok, din 2011 până în 2019. Atunci parcă mai erau şi rivalităţi între jucătorii de la FCSB şi ceilalţi de la Dinamo, erau grupurile separate, dar a fost ok atmosfera, nu au fost incidente.
Unitatea care a fost creată și încununată cu munca lui Edi, rezultatele foarte bune din Liga Națiunilor, cu asta rămâne lumea. Lumea este foarte încrezătoare aici. Au mai fost stadioane pline, dar oamenii niciodată nu au crezut cu adevărat că putem face rezultate bune. Nicu Stanciu e cel mai apropiat coleg, cel cu care am stat cel mai mult de-a lungul carierei”, a spus Alex Chipciu, într-un interviu oferit celor de la FRF.
EVENIMENT
Clădirea de cărămidă a fostei platforme Carbochim va avea destinație MIXTĂ, birouri și servicii. În RIVUS Cluj-Napoca

Una dintre clădirile cu valoare arhitecturală de pe fosta platformă Carbochim este în proces de restaurare și consolidare în cadrul proiectului mixed-use RIVUS. Lucrările, demarate în a doua parte a anului 2024, vizează restaurarea clădirii administrative cu fațadă din cărămidă roșie, un element reprezentativ al fostului sit industrial.
RIVUS, proiectul dezvoltat de grupul IULIUS în Piața 1 Mai din Cluj-Napoca, are ca scop revitalizarea unei zone mai puțin dezvoltate a orașului, care se va întinde pe o suprafață de 14 hectare, oferind funcțiuni adaptate nevoilor întregii familii. Clădirea din cărămidă, este una dintre primele construcții de pe platforma Carbochim, a fost dată în folosință în 1952, având o suprafață utilă de 2.320 mp, distribuită pe patru niveluri. Clădirea va fi integrată în noul proiect de regenerare urbană cu destinație mixtă, birouri și servicii, păstrând fațada din cărămidă roșie, un simbol al vechii zone industriale.
Clădirea de cărămidă a fostei platforme Carbochim va avea destinație MIXTĂ, birouri și servicii. În RIVUS Cluj-Napoca
Toate clădirile de pe fosta platformă industrială au fost supuse unor analize detaliate, în urma cărora, din cauza stadiilor diferite de degradare, ca urmare a impactului activității de producție sau a neutilizării lor în ultimii 25 de ani, concluziile au indicat că doar două dintre ele vor fi restaurate și integrate în noul proiect: cea adminsitrativă și una dintre hale, cu o tehnică arhitecturală deosebită, cu arcade. Aceste evaluări s-au realizat cu tehnici moderne, precum scanări 3D și testări de materiale și structurale, dar și cu analize istorice și de arhitectură, având ca scop atât stabilirea siguranței clădirilor ce pot fi conservate, cât și recunoașterea importanței lor ambientale pentru zonă și pentru comunitate.
În acest context, Vlad Samoil, project manager RIVUS, a explicat: ,,Clădirea administrativă a fost construită începând cu anul 1949. Fiind o clădire veche, am realizat mai multe studii, împreună cu Universitatea Tehnică București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar rezultatul a încadrat-o în clasa de risc seismic 1. Astfel, s-a luat decizia imediată de întrerupere a activității, odată cu relocarea producției fostei fabrici Carbochim în noile clădiri de pe bulevardul Muncii și strada Orăștiei, și s-a demarat proiectul tehnic de consolidare.
„Fațada va beneficia de lucrări de restaurare”
În cadrul procesului de renovare a vechii clădiri administrative, lucrările avansează pe etape pentru realizarea structurii de rezistență, scopul fiind cel de a transforma clădirea într-un spațiu sigur și funcțional, păstrând totodată patrimoniul arhitectural al zonei. Prin acest demers, ne propunem să garantăm nu doar siguranța, ci și revitalizarea valorii simbolice a acestei clădiri pentru comunitate”.
Conform autorizației de construire, obținută în iunie 2023, interiorul clădirii va fi recompartimentat, iar fațada va beneficia de lucrări de restaurare și tratamente speciale pentru conservarea materialelor, asigurând astfel integritatea sa pe termen lung.
„Estimăm că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, cu realizarea acoperișului, recondiționarea fațadei și înlocuirea tâmplăriei. Aceste lucrări sunt parte dintr-un proiect care își propune să aducă clădirea la standarde moderne, păstrând în același timp simbolistica sa pentru istoria industrială a Clujului”, a mai adăugat Vlad Samoil.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Colivă reinterpretată a la Cluj, ”bună de mori”. Patru tinere au lansat Co-Live a little, un desert vesel și sănătos

Patru tinere designer din Cluj-Napoca au lansat, miercuri, coliva reinterpretată, care să nu aibă conotații funebre, și au transformat-o într-un desert vesel, sănătos și plin de savoare.
De asemenea, fetele, care sunt masterande la Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca au conceput un kit DIY (do it yourself) care permite oricui să pregătească acasă, ușor și rapid, două porții de colivă reinterpretată, care poate fi savurată oricând, având deasupra diverse toping-uri.
”Ideea a pornit ca un proiect la facultate unde am primit o temă de design românesc. Ne întorceam dintr-o vacanță în Spania și aveam un kit de paella. Atunci ne-am gândit să facem și noi ceva care să sugereze tradiția și cultura noastră românească într-un suvenir culinar.
Așa s-a născut Co-Live a little, o colivă reinterpretată. Coliva este un desert plin de poveste, ne-a plăcut tradiția din spate, cum ar fi grâul spălat în 9 ape, și am vrut să o transformăm într-un desert vesel.
Așa cum mexicanii au transformat simbolurile Día de los Muertos într-o expresie vibrantă a culturii lor, credem că și coliva poate fi redescoperită într-un mod autentic și prietenos, ca parte a identității noastre gastronomice.
Nu vrem să schimbăm tradiția, ci să o completăm și să oferim oamenilor ocazia de a se bucura de acest desert și în alte contexte, fără ca acesta să fie legat exclusiv de evenimente funebre.
Co-Live a little este despre reinterpretare și despre a aduce un suvenir românesc mai aproape de oameni, într-o manieră modernă, accesibilă și plină de zâmbete. Este despre acele momente în care îți dorești să trăiești puțin. Nu dăm pomană, dar dăm ceva bun”, a spus Andreea Păun, una dintre cele patru tinere.
Colivă momentan online, în curând în cafenele
Conceptul a fost creat ușor, la fel ca și cutia pentru kit-ul DIY, logo-ul produsului și identitatea vizuală, după care fetele au apelat la incubatorul FIX Cluj care le-a ajutat să lanseze ideea de business.
”Oamenii sunt încurajați să trăiască prin mesajul <<live a little>> și să aducem acest produs alături de tineri într-un mod prietenos. Coliva noastră este disponibilă momentan doar online, dar am vorbit cu mai multe cafenele interesate să expună desertul nostru”, a precizat Andreea.
Coliva este făcută din arpacaș, care se fierbe, nucă, se adaugă zahăr, dar acest ingredient nu este obligatoriu, astfel că desertul poate fi consumat și de către persoanele care au diabet, apoi esență de rom sau vanilie.
Deasupra se poate presăra cocos, scorțișoară, merișoare, drajeuri colorate sau ciocolată.
Echipa din spatele Co-Live a little este formată din Andreea Păun, Alexandra Sălăjan, Anda și Ioana Porumbăcean.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Clujul, CAPITALA handbalului european. Boc: Orașul nostru este din nou pe harta VALORILOR sportive

Primarul Emil Boc a anunțat pe Facebook că în 2026, Cluj-Napoca va fi unul dintre orașele gazdă ale grupelor Campionatului European de Handbal.
„Am primit la cabinet vizita dlui Constantin Din, președintele Federației Române de Handbal. Am discutat despre susținerea Primăriei organizarea la Cluj-Napoca a unei grupe preliminare și a unei grupe principale din Campionatul European de Handbal Feminin Senioare 2026. L-am asigurat pe domnul președinte că Sala Polivalentă BT Arena este pregătită să găzduiasca în cele mai bune condiții grupele competiției continentale.
FOTO. Clujul, CAPITALA handbalului european. Boc: Orașul nostru este din nou pe harta VALORILOR sportive
Evenimentele de acest tip contribuie la promovarea unui stil de viață activ și sănătos, mai ales pentru tineri, încurajându-i să adopte valorile esențiale ale sportului: disciplina, determinarea, spiritul de echipă și respectul.
Mâine va avea loc, tot la Cluj, tragerea la sorți a grupelor de calificare pentru Campionatul European de Handbal Feminin 2026, iar la ceremonie vor fi prezenți oficiali europeni, președintele Federației Europene de Handbal (EHF), Michael Wiederer.
Turneul final al Campionatului European de Handbal Feminin se va desfășura între 3 și 20 decembrie 2026, în cinci țări: Polonia, România, Cehia, Slovacia și Turcia.
Orașul nostru este din nou pe harta handbalului european și a valorilor sportive. Vă invităm să fiți alături de echipa națională și să susținem împreună performanța sportivă. Hai România”, a scris edilul pe pagina sa de socializare.