Connect with us

ACTUALITATE

Vânzătorii de pepeni de pe trotuare, interziși în acest an la Cluj-Napoca. Din 2023 vor avea mobilier standard în oraș

Publicat


screenshot 20220607 142721

Vânzarea de pepeni în stradă va fi interzisă după acest an la Cluj-Napoca, a anunțat primarul Emil Boc. Edilul a declarat, marți, că pepenii vor putea să fie comercializați doar în piețele agroalimentare și volante, dar și pe terenuri private, cu aviz de la DSP. 

Emil Boc a explicat că este nevoie și ca autoritățile centrale să clarifice definiția piețelor ambulante de pe domeniul public.

La Cluj-Napoca va exista în anii viitori un mobilier standard, cu rafturi standard, cu acces la apă și condiții sanitare minimale pentru vânzătorii de pepeni.

Primarul a retras de pe ordinea de zi proiectul prin care erau impuse noile interdicții, însă a promis că va oferi o soluție finală până în primăvara anului 2023.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Gilău sau Bonțida, la doar 20 de minute de centrul Clujului. Boc: „Va fi ca și cum ai ajunge într-un cartier al orașului”

Publicat

De

Emil Boc, licitație centurra metropolitana, tronson II

Primarul Emil Boc a declarat că marile proiecte de infrastructură ale Clujului țintesc dezvoltarea integrată a zonei metropolitane. Locuitorii din comunele învecinate vor putea ajunge în centrul orașului în 20 de minute, cu trenul metropolitan, cu metroul sau pe centură.

Cele trei mari proiecte de infrastructură ale Clujului – metrou, tren metropolitan și centură metropolitană – vor contribui la dezvoltarea integrată a zonei metropolitane a municipiului, este de părere primarul Emil Boc.

Comunele din zona metropolitană, noile „cartiere” ale Clujului

Edilul arată că, chiar dacă nu toată lumea poate trăi în municipiu, locuitorii zonei metropolitane se vor putea bucura de aceleași condiții ca și în cartierele Clujului. Mai mult, centrul orașului va fi accesibil în circa 20 de minute pentru aceștia, odată cu realizarea celor trei obiective de infrastructură enumerate.

„Dezvoltăm proiecte care să permită întregii zonei metropolitane să crească, nu va putea toată lumea să trăiască în municipiu, dar vor putea ajunge în 20 de minute din Jucu, Apahida, Bonțida cu trenul metropolitan în centrul Clujului, ca și cum ai ajunge dintr-un cartier al orașului. Facem centura metropolitană ca din Baciu, Florești sau Gilău să ajungi oriunde în Cluj în 20-25 de minute”, a declarat Emil Boc, la Napoca Live.

„Aceste proiecte vor da șansa dezvoltării noastre integrate”

„Facem metroul, ca în 20 de minute să ajungi din Florești până a Podul IRA. Facem aceste investiții care vor da șansa dezvoltării noastre integrate, să fie în continuare Clujul un loc în care să ai motive să rămâi.

Să ai salarii bune, să ai educație, să ai sănătate, pentru că dacă pe acestea le ai, părinții își țin copiii acasă, nu mai pleacă nici ei în străinătate pentru că au salarii cât mai apropiate de ceea ce au în Occident. Nimeni nu vrea să își părăsească țara sau casa, nimeni nu se simte nicăieri mai bine ca acasă, dar sunt obligați din motive economice să plece, așa cum din nefericire au fost nevoiți în acești 20-30 de ani”, a mai arătat edilul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Urșii au devenit o PROBLEMĂ națională. Ce spune un fost director al APM Cluj

Publicat

urs pixabay

Ursul brun, fala munților Carpați, a devenit, în ultimii ani, o problemă  pe  care autoritățile nu știu să o gestioneze. Înmulțirea populației de urs coroborată cu reducerea arealului au dus la o ciudată întrepătrundere a interacțiunii om-animal. Din păcate, nu întotdeauna această intersectare se termină bine pentru om.

Ultimul exemplu este unul elocvent.  Tânăra de 19 ani ucisă de un urs în Bucegi arată clar, dacă mai era nevoie, că ursul, un animal sălbatic situat în vârful lanțului trofic, are cele mai mari șanse de izbândă într-o astfel de întâlnire.

Urșii au devenit o PROBLEMĂ națională. Ce spune un fost director al APM Cluj

Din păcate, victimele se înmulțesc pe zi ce trece iar autoritățile se dovedesc neputincioase.

Marian Proorocu, fost director al Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, și-a exprimat indignarea printr-o postare pe Facebook, vis-a-vis de modul în care autoritățille gestionează problema urșilor:

„Sunt mâhnit si revoltat cu cate lejeritate trateaza unii uciderea oamenilor de catre ursi , in speta a tinerei de 19 ani in Bucegi. Ptr clarificare va voi da cateva informatii astfel incat sa analizam obiectiv aceasta problema.

mesaj urs

”Supraîncărcarea în țara noastră este uriașă”

In Romania avem 6.5 milioane de ha de padure si aproximativ 6000 de ursi , respectiv 60% din populatia totala de ursi din Europa. Uniunea Europeană are 159 milioane ha padure și diferența de 4000 de ursi. Asadar noi avem 1 urs/ 1000 ha , iar in UE 1 urs/39000 ha. Dupa carte , un urs dominant are nevoie de un habitat in suprafata de 10000 ha pe care le apara cu ferocitate. Statisticile cu nr de ursi sunt din texte oficiale.

Chiar daca ar fi sa luam cu aproximație supraincarcarea in tara noastra este uriasa!!! De 10 ori mai mult fata de populatia optima. Se poate contesta asta evident , dar suprapopularea este evidenta. Un urs dominant ,ataca ,daca i se incalca teritoriul de aprox 10000 ha! Omul nu stie cand intra pe acest teritoriu si este atacat . Lucrurile sunt evidente si urgent trebuie sa se permita vanatoarea la urs.

Conducătorii si politicienii,care nu iau masuri si nu au luat masuri trebuie dati in judecata ,sa plateasca ptr viețile pierdute si pagubele aduse comunității.

Lasati specialistii sa si faca treaba, dlor politicieni . Tinerilor ong-isti, ca profesor al unora dintre ei, le recomand moderatie.”

„Comportamentul nostru este anormal”

„Ursul e un animal puternic în vârful lanțului trofic. El era speriat de om, atâta timp cât se făcea vânătoare și urșii erau vânați. Din 2016 nu au mai fost vânați și atunci aceștia care s-au născut de atunci încoace, au ajuns urși maturi, mari și care nu știu de frică față de om și atunci de ce să nu mănânce și omul? Nu e nimic anormal în comportamentul lor.

Comportamentul nostru este anormal, pentru că nu-i vânăm, nu reducem populația, populația e prea mare, noi nu o reducem și atunci își pierd frica în față de om”, spune prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultății de Silvicultura și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov.

„Este evident că viața omului primează, dar nu va fi dat liber la împușcat urși pe teritoriul României, fiecare cum dorim și când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc, avertisment pentru „rechinii imobiliari”: Clujul nu este o junglă urbanistică. Aceeași măsură se aplică tuturor!

Publicat

De

Primarul Emil Boc a transmis un mesaj puternic la începutul ședinței Comisiei de Urbanism de miercuri, 10 iulie, prima după alegerile locale de luna trecută. Edilul s-a pronunțat ferm împotriva dezvoltării imobiliare haotice, apoi s-a retras din ședință.

Emil Boc a deschis ședința Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism cu un mesaj adresat arhitecților prezenți, dar și membrilor comisiei de respectare a interesului public în proiectele avizate.

„Orașul trebuie să își continue dezvoltarea, dar nu oricum”

Edilul a arătat că nu va susține o dezvoltare haotică a municipiului, dar nici blocarea construcțiilor, deoarece dezvoltarea orașului trebuie să continue. În acest context, el a subliniat că orașul „nu a fost, nu este și nu va fi niciodată o junglă urbanistică”.

„Interesul public trebuie să prevaleze, nu este un moft al meu sau al dumneavoastră, trebuie să țineți cont de acest lucru. În egală măsură, orașul trebuie să își continue parcursul de dezvoltare, dar nu oricum. Clujul nu a fost, nu este și nu va fi niciodată o junglă urbanistică. Atunci, oamenii se vor înghesui să plece din oraș și nu să vină aici. Acest moment nu e departe, de aceea fac apel la menținerea echilibrului acesta. Trebuie să ținem orașul sub control din toate punctele de vedere, de la siguranță și ordine publică până la urbanism, calitatea vieții, educație, sănătate, infrastuctură, guvernare locală”, a transmis primarul Clujului, în deschiderea ședinței.

Nimeni nu are privilegii

Emil Boc a mai subliniat totodată că niciun dezvoltator imobiliar nu are privilegii și tuturor proiectelor li se aplică aceeași măsură. El a făcut apel la membrii comisiei să semnaleze dacă observă orice diferență de tratament înainte ca proiectul să fie aprobat.

„Aceeași unitate de măsură să se aplice tuturor proiectelor similare. Același tratament, indiferent despre cine este vorba. Nimeni nu are privilegii, toată lumea are aceeași măsură. Dacă cineva vede o diferență, să ridice mâna și să spună, înainte de aprobare. Aici este laboratorul unde se fac proiectele de urbanism ale Clujului. Domnii arhitecți să înțeleagă că orașul nu este nici al meu, nici al lor, ci al cetățenilor, așadar să lucrăm în interesul cetățenilor”, a mai declarat edilul.

„Nu se aprobă nimic pe repede înainte”

Totodată, primarul municipiului a făcut apel la specialiști să ia în considerare toate punctele de vedere înaintea emiterii avizului și să nu se pripească în luarea unei decizii.

„Să ascultăm punctul de vedere al tuturor celor prezenți, iar membrii comisiei să țină cont de toate punctele de vedere. Nu avem limită de timp aici, dacă trebuie să stăm o oră pe un proiect, stăm o oră. Nu se aprobă nimic pe repede înainte. Numai într-o asemenea manieră putem ține orașul echilibrat. Nu putem face, cum ar vrea unii, o junglă din acest oraș”, a conchis Emil Boc.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Încă un studiu pentru Aquapark-ul din Grigorescu. Între timp, clujenii „iau cu asalt” parcurile acvatice din județele învecinate

Publicat

De

În timp ce temperaturile ridicate trimit familiile clujene către facilitățile de agrement din alte județe pentru petrecerea timpului liber, Primăria mai achiziționează un studiu pentru aquapark-ul din Grigorescu.

Primăria Cluj-Napoca a lansat recent o licitație pentru achiziția de servicii studiu geotehnic pentru viitorul aquapark din Grigorescu. Obiectivul denumit „Complex de agrement Aquapark Ștrand Grigorescu” va fi situat pe Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 140A.

Alt studiu, alți bani

Potrivit anunțului de achiziții, contractul pentru studii geotehnice este estimat la 160.000 de lei, fiind derulat prin procedură simplificată. Suma va fi alocată din bugetul local al municipiului.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 15 iuliue, iar criteriul de atribuire a contractului este prețul cel mai scăzut.

Cum va fi organizat Aquapark-ul Grigorescu?

Potrivit caietului de sarcini al licitației, partea de agrement de outdoor va fi împărțită astfel:

  • Zonă alei pietonale – Zonă minerală cu o suprafață de 5.331 mp;
  • Zonă clădiri – Se propun 2 clădiri pentru sport și odihnă, cu o suprafață construită de 5.118 mp, respectiv Corp C1 – Corp acces și Corp C2 – Corp Principal. Sub clădirea C1, se propune o parcare subterană pe 2 nivele pentru 257 de autovehicule;
  • Zonă acoperită – Zona de constructii ușoare (food court, vitamin bar) pentru activități de comerț și alimentație publică, amenajată cu mese cu scaune cu o suprafață totală de 1.005 mp;
  • Zonă acces de serviciu – Se propune o circulație carosabilă cu o suprafață totală de 3.354 mp, necesară pentru accese de serviciu, pentru mentenanță și acces în parcarea subterană;
  • Zonă spațiu verde amenajat – Spțtiul verde se propune a se amenaja cu o vegetație diversă, rezistentă jocului sau staționării. Suprafața ocupată de aceasta va fi de 30.235 mp.

Aquapark-ul, aprobat de Comisia de Urbanism

Amintim că aquapark-ul a fost avizat în primăvara acestui an de Comisia de Urbanism. Proiectul este unul complex și va fi un punct important de agrement pe tot parcursul anului.

Pe 5 hectare din carierul Grigorescu, unde a funcționat ștrandul Sun, vor fi două clădiri și mai multe bazine, inclusiv pentru copii, dar și spații de joacă și săli de fitness. Aquaparkul va avea o capacitate de aproximativ 3.000 de persoane pe zi vara, cu 800 de locuri la interior și o capacitate de 2.200 de persoane afară.

Construcția aquapark-ului din Grigorescu este evaluată la o sumă cuprinsă între 20 și 40 de milioane de euro și ar putea fi dat în concesiune.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax