Connect with us

EVENIMENT

 Vaccinul Oxford-AstraZeneca atinge potenţialul maxim cu a doua doză după 12 săptămâni

Publicat


Vaccinul anticoronavirus produs de Oxford-AstraZeneca atinge potenţialul maxim prin administrarea celei de-a doua doze după 12 săptămâni, conform noilor rezultate ale unor studii clinice, prezentate sâmbătă în revista The Lancet.

Vaccinurile pentru prevenirea infecţiilor Covid-19 sunt cruciale pentru o reacţie eficientă la pandemie. În revista The Lancet, Merryn Voysey şi colegii prezintă rezultatele unor noi studii referitoare la vaccinul Oxford-AstraZeneca. Sunt studii clinice efectuate pe grupuri selectate aleatoriu, în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca (ChAdOx1 nCoV-19) a primit autorizaţie pentru utilizarea de urgenţă în Marea Britanie în decembrie 2020. Un raport ulterior, bazat pe o analiză interimară a unor teste efectuate în Brazilia, Africa de Sud şi Marea Britanie, sugera o eficacitate generală de 70,4%, cu o eficacitate mai mare, de 90%, în cazul persoanelor care au primit o doză redusă, urmată de o doză standard, şi o eficacitate de 62,1% în cazul celor care au primit două doze standard (la distanţă de patru săptămâni).

Ca reacţie la acele date interimare, pentru a obţine cel mai mare beneficiu medical în mod rapid, Guvernul britanic a decis administrarea primei doze la cât mai multe persoane şi amânarea celei de-a doua doze până la 12 săptămâni. Deşi această politică a fost criticată, cele mai noi rezultate raportate de Merryn Voysey şi de colegi furnizează o justificare bazată pe dovezi în sprijinul acestei decizii.

Studiul se bazează pe o analiză actualizată a datelor primite de la 17.178 de participanţi la patru teste clinice (9.696 de femei [56,4%], 12.975 din rasa albă [75,5%], 14.413 [83,9%] persoane cu vârste între 18 şi 55 de ani, 1.792 [10,4%] cu vârste între 56 şi 69 de ani, 973 [5,7%] cu vârste de 70 de ani sau peste această vârstă).

„Rezultatele colectate de la aceste teste (inclusiv de la participanţii care au primit două doze standard şi de la cei care au primit o doză redusă urmată de o doză standard) au arătat o eficacitate a vaccinului în cazul persoanelor simptomatice la Covid-19, la 14 zile după a doua doză, de 66,7%”, conform revistei The Lancet.

„Eficacitatea vaccinului a fost de 63,1% la cei care au primit două doze standard şi de 80,7% la cei care au primit două doze reduse plus o doză standard. În analizele exploratorii, eficacitatea vaccinului după o singură doză standard era de 76,0% din ziua 22 până în ziua 90, iar nivelul anticorpilor s-a menţinut în această perioadă, fiind doar mici scăderi”, precizează autorii.

„În sprijinul unei strategii de imunizare cu interval mai lung, eficacitatea vaccinului a fost semnificativ mai mare, de 81,3%, după administrarea a două doze standard la un interval de 12 săptămâni sau mai mare, comparativ cu eficacitatea de 55,1%, în cazul administrării la un interval mai mic de şase săptămâni. Aceste concluzii au fost susţinute de studii privind imunogenicitatea făcute pe participanţi cu vârste sub 55 de ani, care arată reacţii ale anticorpilor IgG SARS-CoV-2 de peste două ori mai mari la cei cărora le-au fost administrate dozele la un interval de cel puţin 12 săptămâni, comparativ cu cei care au avut un interval de administrare sub şase săptămâni”, explică autorii.

„Analizele asupra modelului de vaccinare relevă o creştere a eficacităţii după două doze standard de la 55,1%, la intervalul sub şase săptămâni, până la 81,3%, cu intervalul de administrare de cel puţin 12 săptămâni”, subiniază autorii.

Administrarea unei singure doze standard are, conform testelor, o eficacitate de 76,0% în primele 90 de zile.

În privinţa limitelor studiilor, autorii precizează că acestea nu au fost concepute special pentru a stabili dacă eficacitatea ar fi diferită în funcţie de intervalul administrării dozelor. În acest context, concluziile ar putea fi viciate. Alte limitări se referă la faptul că participanţii nu au fost selectaţi aleatoriu în funcţie de intervalul dozelor.

„La nivel general, valoarea studiului este că oferă dovezi că o singură doză a vaccinului ChAdOx1 nCoV-19 are o eficacitate puternică 90 de zile după vaccinare; un interval mai lung de administrare a celei de a doua doze are o eficacitate mai mare; protecţia este menţinută în pofida unui interval mai lung de administrare a celei de-a doua doze. Oferă dovezile necesare pentru politica Marii Britanii de extindere a intervalului efectuării celei de-a doua doze la 12 săptămâni şi în sprijinul campaniilor de imunizare masivă din întreaga lume”, concluzionează autorii.

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Situație DRAMATICĂ în spitalele Covid din Cluj. Medic: Locuri nu mai sunt și când se eliberează se ocupă imediat

Publicat

Situația în spitalele clujene care tratează pacienți bolnavi de Covid-19 este tot mai complicată, la fel ca în întreaga țară. Cazurile internate sunt doar severe și critice, iar o mare parte a pacienților necesită terapie cu oxigen.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, spital Covid de linia I, toate cele 20 de paturi de terapie intensivă sunt ocupate. Practic, în tot spitalul, din cele 144 de paturi erau libere marți la amiază doar 7.

De asemenea, toate cel 60 de paturi de preterapie, pentru pacieniți care au nevoie de oxigenoterapie non-invazivă, erau ocupate.

Potrivit medicului Irina Filipescu, majoritatea pacienților tratați la Spitalul de Boli Infecțioase sunt din județul Cluj. Aceasta a declarat pentru Cluj24.ro, că, în luna martie, din cei 494 de pacienți externați, 462 sunt clujeni.

La Spitalul TBC locurile libere se ocupă imediat

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, toate locurile de preterapie și terapie intensivă erau ocupate marți la amiază. Aproximativ 20% din pacienții aduși aici pentru investigații au nevoie de internare.

Potrivit directorului spitalului, dr. Vasile Mureșan, un loc care se eliberează este ocupat imediat.

„Acum avem doar cazuri severe și critice. Sunt 12 paturi de preterapie și 6 de terapie intensivă. Și pacienții din preterapie au nevoie de oxigen, doar că nu sunt intubați”, a declarat dr. Vasile Mureșan pentru Cluj24.ro.

„Oamenii nu mai respectă măsurile de igienă și nu se vaccinează”

Atât dr. Irina Filpescu, cât și medicul Vasile Mureșan spun că pacienții internați acum sunt mult mai tineri decât cei care au necesitat îngrijiri medicale în vaul 2 al pandemiei, iar cazurile sunt mult mai grave.

„Pacienții ajung la noi cu forme mult mai severe. De obicei au nevoie de oxigenoterapie non-invazivă. Dar avem pacienți care au evoluții destul de rapide. E vorba de câteva zile până când nivelul de afectare pulmnară ajunge la 50% și chiar la peste 70%”, a declarat dr. Irina Filipescu.

Aceasta spune că media de vârstă a bolnavilor a scăzut. Săptămâna trecută, de exemplu, 7 pacienți internați în secția ATI aveau vârsta sub 47 de ani.

„Problema este că lumea nu se vaccinează și nu se mai respectă măsurile de igienă și de distanțare”, a mai declarat dr. Irina Filipescu

Limita umană a fost atinsă

Este foarte puțin probabil ca numărul de paturi să crească mai mult în aceste spitale

„Lipsește resursa umană. Un pat nu poate să fie funcțional fără resursa umană, începând cu medicul anestezist și până la asistenții medicali”, spune dr. Irina Filipescu.

Același lucru se întâmplă și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj.

„Am avut trei medici anestesteziști care făceau de gardă din trei în trei zile. Acum spitalul are patru medici specialiști în anestezie-terapie intensivă, care sunt extrem de obosiți și care nu au avut concedii”, a spus și dr. Vasile Mureșan.

Foto: Captură foto, Spital Covid

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Peste 190 de turiști au avut nevoie de serviciile salvamontiștilor clujeni

Publicat

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a prezentat forului tutelar – Consiliul Județean – situația intervențiilor efectuate pe parcursul sezonului de iarnă. Astfel, în intervalul decembrie 2020 – aprilie 2021, nu mai puțin de 192 de turiști au avut nevoie de serviciile salvamontiștilor clujeni.

„Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Categoric, din punct de vedere al activității de salvare pe munte, acest sezon a fost considerabil mai greu comparativ cu anii trecuți. Restricțiile de circulație specifice pandemiei i-au determinat pe mulți iubitori ai sporturilor de iarnă să schieze exclusiv pe pârtiile din județ, fapt care s-a reflectat inclusiv în creșterea activității și a numărului de cazuri ce au necesitat intervenția Salvamont. Important e că salvatorii și-au făcut pe deplin datoria, fapt pentru care le mulțumim și îi felicităm”.

Marea majoritate a intervențiilor salvatorilor, în urma celor 168 de solicitări, au avut loc pe pârtiile de schi din cele patru zone amenajate din județ: Băișoara, Buscat, Mărișel și Feleacu. Din cele 192 de cazuri la care s-a intervenit, 19 au fost predate echipajelor SMURD.

Un caz mai grav, la care a fost solicitat sprijin aero din partea elicopterului SMURD de la Jibou, a avut loc chiar în acest sfârșit de săptămână, pe pârtia din Mărișel, unde un bărbat de 55 de ani s-a accidentat. Suspiciunea a fost de fractură de femur cu deplasare, leziune care poate periclita viața pacientului, sprijinul aero fiind solicitat pentru transportul prompt la o unitate spitalicească.

De departe, cea mai „intensă” lună din punct de vedere al intervențiilor a fost, ca în fiecare an, ianuarie, când s-au înregistrat aproape jumătate din numărul total al cazurilor”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe campania de vaccinare în penitenciare. Deținuții vor fi imunizați cu ser de la Johnson & Johnson

Publicat

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, a anunțat că va demara campania de vaccinare a persoanelor din penitenciare. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, vor fi folosite în special dozele Johnson & Johnson.

Vaccinarea deținuților se va face în dispensarele penitenciarelor. Vor fi folosite cadre medicale din sistem și doar în mod excepțional va fi adus personal din exterior.

„La nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare. Această activitate se va desfășura în cabinetele proprii medicale din penitenciare cu resursa umană proprie, la care pot participa și alte persoane unde nu există suficiente resurse umane disponibile.

Dozele vor fi preluate dintr-un centru fix. Se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului în cabinetele medicale. Persoanele vor fi introduse în registrul vaccinărilor, iar adeverința se păstrează la fișa medicală a fiecărei persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

În penitenciare va fi folosit în special vaccinul Johnson & Johnson deoarece este singurul care se face într-o singură doză.

„Se va distribui vaccin de la Johnson and Johnson pentru a facilita vaccinarea pentru că este vorba de o singură doză, însă se pot folosi și alte tipuri de vaccinuri în masură în care se respectă lanțurile de frig și celelalte condiții necesare”, a mai precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

Surssa: Mediafax

Foto: Penitenciarul Gherla

Citește mai departe

EVENIMENT

Protestul AVOCAȚILOR clujeni. Decizia în cazul ”Ferma Băneasa”, atac grav la profesia de avocat

Publicat

De

Având în vedere implicațiile pe care decizia pronunțată de ÎCCJ în dosarul Ferma Băneasa le are asupra independenței avocaților și a libertății de exercitare a profesiei, s-a decis organizarea simultană la nivelul tuturor barourilor din țară a unei manifestări de natură să atragă atenția asupra gravității fără precedent a unui astfel de atac la adresa profesiei de avocat.

Prin urmare Consiliul Baroului Cluj solicită avocaților să fie prezenți miercuri, 14 aprilie 2021, începând cu ora 12,00, în clădirea Palatului de Justiție (intrarea de la Curtea de Apel Cluj) unde se vor întruni pentru circa 15 minute, manifestarea urmând să se încheie cu comunicarea unui memoriu/ apel către conducerile instanțelor.

”Vom comunica intenția noastră în prealabil tuturor instanțelor clujene cu solicitarea de a nu dispune niciun fel de măsură în cauzele în care avocații nu se vor prezenta din acest motiv în intervalul orar 12,00-12,30. Vă rugăm să participați îmbrăcați în robe și cu respectarea măsurilor impuse de pandemie. Este momentul ca profesia noastră se dea dovadă de unitate!”, arată decanul Baroului Cluj, avocatul Flavia Maier.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate