Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Vaccinarea GRATUITĂ anti-HPV, extinsă la fete până la 18 ani

Publicat


Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunță că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete, potrivit unui ordin semnat vineri.

Potrivit unui ordin de ministru aprobat vineri, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident cu 3 autovehicule în Căianu Mic. Doi bărbați, evaluați medical de SMURD

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit, luni dimineață, la un accident rutier petrecut în localitatea Căianu Mic, comuna Căianu.

”La fața locului s-au deplasat echipajele de la Punctul de Lucru Mociu, care au găsit două autoturisme avariate, precum și o basculantă.

Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar doi bărbați au fost evaluați de către paramedicii SMURD. În cele din urmă, ambii au refuzat transportul la spital”, au transmis pompierii ISU Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: BNR ar putea menține dobânda de referință la 7%

Publicat

De

BNR ar putea menține dobânda de referință la 7%

Luni, 13 mai, se desfășoară a patra ședință de politică a BNR din acest an.

Decizia referitoare la nivelul ratei de referință, care se află din ianuarie 2023 la 7%, va fi luată în funcție de modul în care scade inflația.

Rata inflației a coborât

Prognoza de primăvară a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză anticipează pentru sfârșitul acestui an o scădere la 4,6%, cu o medie anuală de 5,6%.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 6,61%, de la 7,23% în februarie, valoare mult prea ridicată pentru a permite o primă tăiere a dobânzii.

De altfel, la ultimul sondaj realizat în martie de CFA România, 36% dintre participanţii au anticipat prima reducere de dobândă în iulie 2024, față de 29% care au estimat că decizia va fi luată în ședința de luni.

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat

Această așteptare a fost reflectată și de piața monetară, unde indicii ROBOR au cunoscut de la începutul lui aprilie o cvasistabilitate, după ce aceștia s-au apropiat foarte mult de pragul de 6%, care reprezintă dobânda primită de băncile comerciale din partea BNR pentru depozitele plasate.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,07% iar cel la 12 luni a crescut marginal de la 6,07 la 6,08%.

Cursul euro a crescut la finalul săptămânii trecute

Aceeași stabilitate s-a manifestat și în piața valutară, unde cursul euro a crescut vineri de la 4,9753 la 4,9757 lei, față de 4,9757 lei, în cea de marți.

Tranzacțiile s-au realizat în cele mai multe zile între 4,975 și 4,977 lei, cu excepția primei ședințe după minivacanța de Paște, 4,971 – 4,976 lei.

Deteriorarea pieței muncii din Statele Unite în martie, așa cum au arătat-o datele publicate la sfârșitul săptămânii, și scăderea în aprilie a indicelui general al încrederii consumatorilor americani, măsurat de Universitatea din Michigan, la 67,4 puncte, minim al ultimelor șase luni, au afectat performanța monedei americane.

Euro a închis vineri pe piețele americane la 1,0772 dolari, zi în care a fluctuat între 1,0760 și 1,0791 dolari, valori comparabile cu cele de la începutul săptămânii, după deprecierea de joi până la 1,0726 dolari. Aceasta a făcut ca media dolarului să scadă vineri de la 4,6364 la 4,6134 lei.

Prețul aurului a crescut

Chiar dacă economia Regatului Unit a crescut în primele trei luni ale acestui an cu 0,6%, cea mai bună performanță a ultimilor aproape trei ani, lira sterlină nu și-a îmbunătățit consistent performanța față de euro iar media ei a scăzut de la 5,7883 la 5,7832 lei. La rândul ei, moneda elvețiană s-a depreciat de la 5,0974 la 5,0909 lei.

Metalul galben a crescut la sfârșitul săptămânii la 2.359,10 – 2.371,20 dolari/uncie, valori maxime ale ultimelor trei săptămâni, ceea ce a apreciat prețul gramului de aur la 351,8267 lei, în ciuda evoluției descendente a monedei americane.

Bitcoin a testat vineri scăderea sub pragul de 60.000 dolari, dar a crescut la sfârșitul săptămânii la 60.649 – 61.098 dolari. După o scurtă scădere sub pragul de 2.900 dolari, ethereum a urcat la 2.902 – 2.929 dolari.

Analiza cuprinde perioada 6 – 10 mai.

Citește mai departe

EVENIMENT

FC Voluntari – „U” Cluj, 0-1. Clujenii reușesc să obțină victoria în ultima etapă din play-out

Publicat

U Cluj - Voluntari în play out
FC Voluntari și „U” Cluj s-au întâlnit astăzi, 12 mai, pe Stadionul Anghel Iordănescu din Voluntari în ultima etapă din play-out-ul Superligii României. 
Partida s-a încheiat cu victoria „șepcilor roșii” care au încheiat play-out-ul pe a patra poziție.
Echipele de start 
FC Voluntari: Fernandez – Ricardinho, Matricardi, Armaș – Boboc, Cascini, Crepulja, Rață, Aliji – Popescu, Nemec
REZERVE: Vâlceanu – Carnat, Ciobanu, Droppa, Dumiter, Lambrinoc, Merloi, Paz, Răduț, Turda, Voican
ANTRENOR: Florin Pirvu
„U” Cluj: Gertmonas – Oancea, Masoero, Thalisson Kelven, Chipciu – Bic, Simion, Nistor, Silaghi – Roguljic, Gheorghe
REZERVE: Gorcea – Anselmo, Chintes, Doukoure, Ilie, Mitrea, Pănoiu, Roger, Techereș
ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău
ARBITRU: Andrei Moroiță

Echipa lui Neluțu Sabău se impune în ultima etapă din play-out

Prima repriză a partidei a avut-o protagonistă pe FC Universitatea Cluj care chiar dacă nu are presiunea rezultatului, a fost cea care a controlat jocul în debutul reprizei și acest lucru s-a văzut în minutul 16 când Chipciu l-a servit perfect pe Valentin Gheorghe care este faultat în careu de portarul gazdelor și obține o lovitură de la 11 metri pe care o fructifică Dan Nistor și scorul devine 1-0 în favoarea oaspeților.
După deschiderea scorului, echipa care presează este în continuare U Cluj care continuă atacurile și următoarea șansă de gol vine în minutul 25 când Valentin Gheorghe a trimis un șut de la aproximativ 18 metri care se duce pe lângă poarta apărată de Fernandez.
Prima repriză a partidei a continuat cu U Cluj care a dominat jocul, dar scorul rămâne doar 1-0 în favoarea oaspeților care nu au reușit să mai marcheze, în timp ce FC Voluntari nu și-a creat nici o șansă de gol în prima parte.

Repriza secundă

În repriza secundă FC Voluntari intră mai montată și face schimbări ofensive întrucât nu mai are nimic de pierdut și trebuie să obțină victoria pentru a evita retrogradarea, iar prima șansă a reprizei secunde vine în minutul 60 când gazdele au beneficiat de un corner în urma căruia Nemec deviază balonul cu capul până la fundașul Matricardi care trimite cu latul din 3 metri, dar Gertmonas are o intervenție incredibilă și își ajută echipa să rămână în avantaj.
Formația lui Neluțu Sabău a avut șansa de a dubla avantajul de pe tabelă în minutul 76, după ce Dan Nistor a scăpat pe contraatac și i-a pasat ideal lui Roguljic care trimite un șut spre poartă, dar Fernandez intervine salvator și păstrează șanse la egalare echipei sale.
Patru minute mai târziu Valentin Gheorghe a reușit să marcheze cu un interior la colțul lung, dar reușita a fost anulată din cauză cu marcatorul golului era în poziție neregulamentară și scorul rămâne 1-0 în favoarea „șepcilor roșii”.
Pe finalul partidei ambele echipe s-au tatonat încercând să își creeze șanse de gol, dar fără succes și FC Universitatea Cluj se impune cu scorul de 1-0 în ultima etapă din play-out și o trimite pe FC Voluntari în liga secundă.
Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

Horoscop săptămâna 13 – 19 mai: Ce au rezervat ASTRELE pentru fiecare zodie

Publicat

Horoscop săptămâna 13 – 19 mai

Horoscop săptămâna 13 – 19 mai. Care sunt cele mai benefice momente ale săptămânii, vedeți mai jos.

Horoscopul este o practică astrologică ce implică interpretarea pozițiilor și mișcărilor planetelor și a altor corpuri cerești, în special în legătură cu semnele zodiacale ale unei persoane, pentru a face predicții sau analize despre caracterul, comportamentul și evenimentele viitoare din viața lor.

Horoscop săptămâna 13 – 19 mai: Ce au rezervat ASTRELE pentru fiecare zodie

Aceste predicții sunt de obicei oferite în funcție de data de naștere a unei persoane, care determină semnul zodiacal sub care se află conform astrologiei occidentale sau orientale, scrie Alba24.

Cele 12 semne zodiacale sunt: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești.

Horoscop săptămâna 13 – 19 mai

Berbec (21 martie – 19 aprilie)

Săptămâna aceasta, vei fi plin de energie și determinare. Este momentul potrivit să te concentrezi pe obiectivele tale personale și profesionale.

Ai grijă să nu fii prea impulsiv și să acorzi atenție relațiilor cu cei dragi.

Taur (20 aprilie – 20 mai)

Săptămâna aceasta, concentrează-te pe gestionarea eficientă a resurselor tale. Este posibil să apară oportunități de creștere financiară sau profesională.

Ai grijă să nu te aglomerezi cu prea multe activități și să îți prioritizezi bine timpul.

Gemeni (21 mai – 20 iunie)

Această săptămână este potrivită pentru a comunica și a-ți exprima ideile.

Fii deschis la colaborare și schimb de informații. Ai grijă să îți menții echilibrul între muncă și relaxare.

Rac (21 iunie – 22 iulie)

Săptămâna aceasta, ar trebui să acorzi atenție sănătății tale și să îți gestionezi stresul.

Este momentul să te concentrezi pe bunăstarea ta emoțională. Relaxează-te și petrece timp de calitate cu cei apropiați.

Leu (23 iulie – 22 august)

Săptămâna aceasta, te vei simți inspirat și plin de creativitate. Este momentul potrivit să îți explorezi pasiunile și interesele. Fii deschis la noi oportunități și să fii generos cu ceilalți.

Fecioară (23 august – 22 septembrie)

Această săptămână aduce oportunități de consolidare a relațiilor personale și profesionale. Concentrează-te pe comunicare și clarificare. Ai grijă la detalii și fii organizat în toate activitățile tale.

Balanță (23 septembrie – 22 octombrie)

Săptămâna aceasta, ar trebui să acorzi atenție echilibrului între viața personală și profesională. Învață să îți pui nevoile pe primul loc și să fii clar în comunicare cu cei din jur.

Scorpion (23 octombrie – 21 noiembrie)

Această săptămână te poate aduce în contact cu oportunități de creștere și transformare personală. Fii deschis la introspecție și la schimbări pozitive în viața ta.

Săgetător (22 noiembrie – 21 decembrie)

Săptămâna aceasta, concentrează-te pe dezvoltarea abilităților tale și pe explorarea noilor idei. Ai grijă la detalii și fii deschis la feedback constructiv.

Capricorn (22 decembrie – 19 ianuarie)

Săptămâna aceasta, ai grijă să îți gestionezi timpul și resursele în mod eficient. Este momentul potrivit să te concentrezi pe obiectivele tale pe termen lung și să fii disciplinat în acțiunile tale.

Vărsător (20 ianuarie – 18 februarie)

Această săptămână poate aduce oportunități de socializare și conectare cu oameni noi. Fii deschis la idei inovatoare și la colaborare cu alții.

Pești (19 februarie – 20 martie)

Săptămâna aceasta, concentrează-te pe clarificarea obiectivelor tale și pe exprimarea creativității tale. Ai grijă la intuiția ta și la nevoile tale emoționale.

Acest horoscop este doar pentru scopuri de divertisment și nu trebuie să fie considerat ca sfaturi profesionale sau personale.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax