ACTUALITATE
Vaccinare cu FRÂNA de mână trasă. Doar 385 de clujeni s-au vaccinat în ultima zi
Prefectura Cluj anunță că 385 clujeni s-au vaccinat în ultima zi.
Au fost vaccinați la drive through 108 clujeni.
În total, până astăzi, au fost administrate 537.075 doze de vaccin, 276.286 din prima doză, 260.789 doza a doua.
În ultimele 24 de ore n-a fost raportată nicio reacție adversă.
În total 481 de clujeni au raportat reacții adverse.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Lucrările la hub-ul educațional Borhanci se desfășoară în ritm accelerat. Clădirile liceului, a sălii de sport și a școlii încep să prindă contur în teren.
La doar 4 luni de la demararea proiectului, hub-ul educațional din cartierul Borhanci prinde contur, a transmis viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.
Hub-ul educațional din Borhanci „prinde contur”
Lucrările la viitorul liceu și sală de sport, dar și la școala gimnazială din Borhanci înaintează în ritm susținut.
„Hub-ul educațional din cartierul Borhanci prinde contur la doar 4 luni de la începerea lucrărilor!”, a transmis viceprimarul Dan Tarcea, pe rețelele de socializare.
Potrivit acestuia, în prezent au loc următoarele lucrări:
- Liceu: S-a turnat placa peste etajul 1 și se lucrează la stâlpii de susținere pentru etajul 2, iar zidăria parterului este în desfășurare.
- Sala de sport a liceului: A fost turnată placa peste vestiare, urmând să înceapă lucrările la acoperiș.
- Școala: Plăcile pentru demisol și parter la corpul C sunt finalizate, iar diafragmele zidurilor la sala de sport sunt în lucru.
- Bazinul olimpic: Continuă forarea și turnarea piloților.
Investiție de 100 de milioane de euro
Investiția în viitorul hub educațional se ridică la 100 de milioane de euro. Pe lângă obiectivele enumerate, acesta va mai conține o creșă cu 11 grupe și o grădiniță cu 8 grupe, o bază sportivă și o pădure-parc.
„Cu o investiție de aproape 100 de milioane de euro, acest hub va cuprinde:
- Creșă cu 11 grupe, fiecare cu câte 9 copii.
- Grădiniță cu 8 grupe, fiecare cu câte 20 copii.
- Școală gimnazială – 3 corpuri de clădire și sală de sport.
- Liceu – laboratoare moderne și sală de sport.
- Bazin de înot acoperit cu capacitate de 1000 de spectatori, ce include: bazin olimpic de înot, bazin pentru sărituri, zone de agrement, bazin de inițiere, saune, jacuzzi și vestiare.
- Bază sportivă pentru agrement și activități recreative: terenuri sportive, locuri de joacă pentru copii, zone de șah, ping-pong, aparate fitness, skate, parkour, amfiteatru deschis și grup sanitar public.
- Pădure-parc de peste 50 de hectare, cu traseu pentru dirtbike, grădină și parc tematic.
- Infrastructură completă – străzi, trotuare și rețele edilitare”, a mai transmis viceprimarul.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Doi liberali clujeni, alături de Nicolae Ciucă la depunerea semnăturilor pentru alegerile prezidențiale
Doi clujeni s-au numărat printre liberalii care l-au însoțit pe Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal și candidatul formațiunii la Cotroceni, la depunerea candidaturii și a semnăturilor pentru participarea la alegerile din 24 noiembrie.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi-a depus miercuri candidatura pentru alegerile prezidenţiale, alături de cele peste 1,5 milioane de semnături de susținere. Fostul premier a fost însoțit de mai mulți lideri cu greutate în partid, inclusiv de doi liberali clujeni: vice-președintele PNL Rareș Bogdan și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Ciucă: „România are nevoie de o viziune de dreapta”
În contextul depunerii candidaturii pentru alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă a afirmat că România are nevoie de o viziune de dreapta.
„Ne aflăm într-o situaţie în care România s-a schimbat şi se schimbă, situaţia internaţională s-a schimbat şi vedem că, din păcate, se schimbă din ce în ce mai des, ca atare avem nevoie de o viziune liberală în măsură să gestioneze toate aceste provocări de natură economică, de natură socială, provocări de natură să afecteze democraţia, trebuie să vedem şi să găsim soluţii pentru viitorul copiilor noştri, pentru siguranţa noastră ca naţiune. Ca atare, venim cu o viziune de dreapta, România are nevoie de o viziune de dreapta şi o persoană în măsură să implementeze această viziune”, a spus Ciucă, la Biroul Electoral Central.
El a arătat că se bazează foarte mult pe PNL, care vine şi de data aceasta cu un proiect pentru familie, comunitate şi ţară. Potrivit liderului liberalilor, 1.600.000 de români au semnat pentru candidatura sa la prezidenţiale.
Rareş Bogdan: „După alegeri, o coaliţie de dreapta”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, la rândul său, că opţiunea liberalilor după alegerile de la finalul anului este realizarea unei coaliţii de dreapta.
„Noi dorim o construcţie de dreapta, o construcţie pentru progresul României, pentru dezvoltarea României. (…) Noi dorim să modernizăm România. Credem că alături de forţele de dreapta, toate în jurul PNL, pentru că PNL şi candidatul care şi-a depus astăzi candidatura – Nicolae Ciucă – cu peste 1.650.000 de semnături este singura alternativă, singurul om care poate să învingă stânga reprezentată de Marcel Ciolacu, preşedintele actual al PSD, şi de Mircea Geoană – fostul preşedinte al PSD, cel mai longeviv preşedinte al PSD din ultimii 35 de ani. Clar că reprezentăm alternativa”, a spus Rareş Bogdan, la sediul BEC, după ce Nicolae Ciucă şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale.
Discuții cu reprezentanții dreptei
Întrebat dacă în contextul în care Nicolae Ciucă ar ajunge la Palatul Cotroceni o variantă de premier ar fi Klaus Iohannis, Rareș Bogdan a răspuns că nu s-a discutat acest lucru în cadrul PNL şi nici în dialogurile cu şeful statului. El a susţinut că PNL va face toate eforturile să construiască o majoritate de dreapta.
„Aritmetica este simplă. Noi credem că vom obţine suficient de multe voturi, atât noi, cât şi celelalte forţe – REPER, Forţa Dreptei, USR şi celelalte forţe de dreapta alături de care să construim o majoritate solidă în jurul PNL. (…) Aţi văzut că deja am dat acest semnal la Bucureşti, am dat acest semnal în ţară. Dorim majorităţi de dreapta”, a subliniat prim-vicepreşedintele PNL.
Rareş Bogdan a susţinut că PNL va sta de vorbă cu toţi liderii forţelor de dreapta.
EVENIMENT
Tânăr de 23 de ani, prins în flagrant delict la Cluj-Napoca în timp ce vindea peste un kilogram de DROGURI
Un tânăr de 23 de ani a fost prins în seara zilei de 1 octombrie, în Cluj-Napoca, în timp vindea aproximativ 1,4 kilograme de substanță psihoactivă 2MMC, cunoscută ca ortomefedronă.
Tânărul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.
Tânăr de 23 de ani, prins în flagrant delict la Cluj-Napoca, în timp ce vindea peste un kilogram de DROGURI
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane de 23 de ani, cercetată pentru efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.
Astfel, în seara zilei de 1 octombrie, persoana în cauză a fost prinsă în flagrant delict în municipiul Cluj-Napoca în timp ce ar fi vândut aproximativ 1,4 kilograme de substanță psihoactivă 2MMC.
De asemenea, asupra sa, ascunse în obiectele de îmbrăcăminte, au mai fost descoperite și ridicate peste 40 de grame de substanță psihoactivă 2MMC, ce ar fi fost destinată comercializării.
Tânărul a ajuns după gratii
Miercuri, 2 octombrie, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanei în cauză pentru 24 de ore, totodată fiind sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă a acesteia, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R și Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj Napoca.
Nămolul nepericulos rezultat din epurarea apei va fi valorificat în agricultură. Urmare a investițiilor realizate la Cluj, cantitățile de nămol sunt în continuă scădere.
Compania de Apă „Someș” S.A., societate în cadrul căreia Consiliul Județean Cluj este acționar majoritar, a inițiat o procedură de achiziție publică ce are ca obiect colectarea, transportul și aplicarea pe terenuri agricole a cca. 7.200 de tone de nămol rezultat în urma tratării apei uzate menajere în cadrul Stației de epurare Cluj-Napoca, în cursul unui an.
Acord-cadru de colectare și aplicare a nămolului pe terenuri agricole
Având în vedere caracterul estimativ al acestor cantități de nămol, raportul contractual dintre operatorul regional de apă și viitorul achizitor va fi unul bazat pe un acord-cadru, a cărui valoare a fost apreciată între 352.800 și 840.000 lei, fără TVA, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut.
„Nămolurile valorificate în agricultură, provenite din stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca, sunt în continuă scădere, cantitățile diminuându-se la jumătate față de anii precedenți. Acest fapt a fost determinat, în principal, de investițiile din fonduri europene realizate în scopul îmbunătățirii proceselor tehnologice de uscare și valorificare energetică a nămolului”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Scădere semnificativă a cantităților de nămol față de anii anteriori
Conform estimărilor realizate de Compania de Apă „Someș”, în acest moment Stația de epurare a apelor uzate (SEAU) Cluj-Napoca poate valorifica în agricultură o cantitate medie de cca. 600 de tone de nămol/lună, după ce în anii precedenți aceasta a avut valori cuprinse între 1.100 și 1.300 de tone.
Scăderea a fost determinată de lucrările recente de retehnologizare a SEAU Cluj-Napoca, respectiv de montarea unei noi instalații de uscare a nămolului cu recuperare de căldură. Investiția, în valoare de peste 98 milioane de lei, bani europeni, a acoperit și lucrările de extindere a liniilor de tratare a nămolului la SEAU Gherla și Dej, precum și extinderea stației de epurare din Huedin.
Nămolul, fertilizator natural
Nămolul rezultat în urma procesului tehnologic de epurare face parte din categoria deșeurilor nepericuloase, acesta acționând aidoma unui fertilizator natural. Din acest motiv, el va putea fi aplicat direct pe terenurile agricole din județul Cluj, în baza unor aprobări emise de către Agenția Pentru Protecția Mediului Cluj.