Connect with us
Advertisement

EDUCATIE

UTCN a obținut primul loc la competiția WiDS Datathon ++ University Edition 2024, lansată de Universitatea Stanford

Publicat


Echipa UTCN

România a obținut primul și al treilea loc mondial la competiția WiDS Datathon ++ University Edition 2024, lansată de Universitatea Stanford.

Este vorba de echipele de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și Academia de Studii Economice din București, care sunt câștigătoarele competiției organizată de inițiativa Women in Data Science (WiDS) de la Universitatea Stanford, sponsorizată de Gilead Sciences.

Aceasta este o competiție globală care promovează diversitatea în știința datelor oferă participanților oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile analitice și de a colabora la soluționarea unor probleme reale.

UTCN a obținut primul loc la competiția WiDS Datathon ++ University Edition 2024, lansată de Universitatea Stanford

Primul loc l-a obținut echipa TUCN_AI_ErrorExorcist din Cluj-Napoca, formată din Andreea – Maria Onaci și Petruț-Butuel Paul.

Echipa UTCN, care a câștigat locul 1

„Participarea la provocare ne-a oferit perspective valoroase asupra diferiților algoritmi și tehnici. Am învățat cum să identificăm avantajele și dezavantajele fiecărui algoritm și tehnică, și cât de crucială este alegerea combinațiilor potrivite.

Experiența ne-a îmbunătățit abilitățile tehnice și a subliniat importanța învățării continue. Aceste perspective nu numai că vor îmbunătăți proiectele noastre viitoare, dar ne vor echipa și cu abilități practice aplicabile în scenarii reale, permițându-ne să rezolvăm probleme complexe mai eficient.
Perseverența și învățatul continuu sunt parte din ecuația succesului nostru, și datorită acestora, am reușit să obținem locul 1 între universități”, au spus aceștia

„Mereu am avut discuții reconfortante, dar şi provocatoare cu studenții de la cursul de Sisteme Inteligente; printre ei s-au numărat anul acesta şi cei doi membri ai echipei câștigătoare. Şi mereu am găsit reconfirmate cuvintele lui Noica: <<Într-o școală adevărată, nu se știe cine dă și cine primește>>”, a declarat și profesorul Radu Slăvescu.

„Data Science e mai mult o artă”

Coordonatorul WiDS Datathon Cluj-Napoca Anca Mărginean a vorbit despre pasiunea membrilor echipei UTCN.

”Cu toții știm mulțimea de sensuri asociate teoremei <<No free lunch>>. Data Science nu e doar știința aplicării unor algoritmi, ci e mai mult arta de a înțelege datele folosind algoritmi.

Andreea și Petruț au parcurs cu pasiune și perseverență un drum de descoperire a acestei arte care i-a adus la acest rezultat foarte bun. Pentru ei, noul sens al teoremei este obținerea locului 1 mondial”, a spus Anca Mărginean .

ASE_Data Mining_Fantasticians, locul 3

Locul trei mondial a fost ocupat de ASE_Data Mining_Fantasticians din București.

„Salutăm participarea echipei ASE la WiDS Datathon ++ University Edition, desfășurată sub prestigioasa egidă a Stanford University. Academia de Studii Economice din București a participat cu trei echipe, formate din studenți ai programului de Master Statistică Aplicată și Data Science, din cadrul Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică.

Suntem mândri de ei și îi felicităm, în mod special echipa formată din Ana Maria Oprea, Bianca Contolencu, Gianina Maria Petrașcu și Ioana Bîrlan, care au adus faimă instituției noastre.

Apreciem oportunitatea oferirii unor astfel de experiențe de teamwork și învățare creativă și urăm succes edițiilor viitoare ale competiției”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academia de Studii Economice din București.

La competiție au participat echipe din 23 de țări

Peste 70 de universități din 23 de țări din lume au participat anul acesta la WiDS Datathon++ University Edition, inclusiv România prin Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași, Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

,,Acest rezultat ne oferă o mândrie imensă și ne motivează, în continuare, la 360.org.ro, să continuăm eforturile pe care le-am depus în ultimii patru ani în construirea, dezvoltarea și sprijinirea comunității Data Scenice din România la toate nivelurile”, a declarat Mariana Ungureanu, președintele think tank 360.

Câte zile este nevoie ca un pacient să primească primul tratament pentru diagnosticul de cancer

Competiția s-a desfășurat în perioada septembrie 2023 – iunie 2024 și s-a concentrat pe echitatea în domeniul sănătății. Participanții au dezvoltat modele pentru a prezice de câte zile este nevoie ca un pacient să primească primul tratament pentru diagnosticul de cancer, pe baza caracteristicilor pacienților.

De asemenea, au fost încurajați să depășească provocarea predictivă și să se angajeze în discuții pentru a genera perspective suplimentare și pentru a înțelege implicațiile din lumea reală a rezultatelor.

Studenții au dobândit experiență practică prin intermediul acestei provocări, unii dorind să își continue cercetările în cadrul proiectelor pe care le-au inițiat.

„Cluj-Napoca este un centru de excelență în educație și cercetare”

Participarea României la această competiție internațională are loc în baza inițiativei think tank 360, care a adus concursul în țară, în anul 2022, din dorința de a promova tinerii români generatori de idei și soluții din cadrul instituțiilor de învățământ superior din țară.

Totodată, WiDS România are scopul de a susține importanța femeilor în tehnologie și oportunitatea de promovare a studenților remarcabili.

,,Această realizare remarcabilă nu doar că subliniază excelența academică a UTCN, dar reflectă și spiritul de determinare și pricepere care caracterizează întreaga comunitate clujeană.

Felicitări sincere echipei de studenți și profesori care au demonstrat, încă o dată, că Cluj-Napoca este un centru de excelență în educație și cercetare. Sunt mândră să fac parte din acest oraș, care continuă să inspire și să contribuie semnificativ la progresul tehnologic global”, a declarat Anca Goron, directorul data science think tank 360.

Cea de-a 7-a competiție anuală lansată de Universitatea Stanford WiDS Datathon 2024 a fost de bun augur și de mare succes pentru România, obținând locul 6 mondial la Challenge #1 și locurile 1 și 3 la Challenge++, organizate în perioada septembrie 2023 – iunie 2024.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Lemn ilegal de 300.000 de lei, confiscat de polițiști în Poieni. Șoferul din Gilău a rămas fără camion

Publicat

lemn

Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați cu privire la un transport de material lemnos, pe raza comunei Poieni, iar în baza sesizării, s-a procedat la interceptarea ansamblului de vehicule la volanul căruia se afla un bărbat în vârstă de 44 de ani, din comuna Gilău, care transporta material lemnos de esență rășinoase.

Astfel, polițiștii împreună cu efectivele din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, au desfășurat activități de verificare cu privire la legalitatea transportului și a provenienței respectivului materialului lemnos, reieșind faptul că bărbatul, administrator al unei societăți comerciale, ar fi efectuat transportul fără a avea documente specifice, fiind confiscată cantitatea de 47,75 mc, în valoare totală de peste 300.000 de lei și indisponibilizat ansamblul de vehicule.

Totodată, societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Trăsură din Germania pentru clujeni, de vânzare pe Oser. Nu se mai aduc mașini?

Publicat

oser

O trăsură adusă din Germania este scoasă de vânzare pe Oser, piața de vechituri din Cluj-Napoca, iar vânzătorul spune că ar putea fi folosită fie ca decor într-o curte, fie într-o pensiune pentru transportul turiștilor.

Trăsura se vinde la un preț de 7500 de lei (1500 de euro), fiind o construcție de calitate.

oser

Clujenii prezenți sâmbătă pe Oser au mai putut să cumpere te miri ce, de la reviste vechi, un exemplar din Gazeta Literară din 1964, cărți, până la statuete, tablouri, cuțite, monede sau haine, cu prețuri modice.

Astfel, de exemplu, la cărți prețul era de la 30 de lei, tablouri se puteau achiziționa de la 40 de lei, iar monede de la 5 lei la 300 de lei.

Multe produse sunt așezate direct pe asfalt, iar unele pe bucăți de pânză.

Cei care trec pragul Oserului și îi lovește foamea, pot mânca mici la 5 lei bucata, sau se pot sătura cu o porție generoasă de ceafă de porc și cartofi prăjiți care costă … 100 de lei.

Târgul de vechituri este deschis sâmbăta pe strada Bobâlnei din Cluj-Napoca și este administrat de RADP.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Ciolacu, critici la adresa lui Iohannis, la Congresul PSD: Un președinte absent. Președinția nu e agenție de turism

Publicat

ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat, sâmbătă, la Congresul partidului de la București, o serie de critici la adresa ultimilor doi președinți, Klaus Iohannis și Traian Băsescu: „Instituția prezidențială nu este nici un malaxor de tocat vieți și nici o agenție de turism personală”, arată Mediafax.

Ciolacu va candida la președinție din partea PSD.

„La fel ca mulți dintre voi, și eu am un copil. De fapt, am doi. Pentru că Filip s-a căsătorit recent. Îi iubesc pe amândoi și sunt foarte mândru de ei. Anul acesta termină facultatea.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să devin un bunic fericit! Nici fiul meu, nici majoritatea tinerilor de vârsta lui, care votează anul acesta, nu au cunoscut un alt model de președinte. Avem generații întregi care fac astăzi pasul spre maturitate, după ce și-au trăit copilăria și adolescența, între un președinte turnător și un președinte absent. Deci, să nu ne mai mirăm atunci când vedem că mulți tineri aleg populismul și extremismul. În loc să îi blamăm superior, mai bine le dăm o alternativă corectă”, afirmă Marcel Ciolacu.

În opinia sa, „în ultimii 20 de ani, disprețul, sfidarea și nepăsarea față de oameni au fost accidente ale istoriei”.

Președinția nu este agenție de turism personală

„Trebuie să le spunem că instituția prezidențială nu este nici un malaxor de tocat vieți și nici o agenție de turism personală. Trebuie să le spunem că democrația nu se conjugă niciodată cu verbul a urî.

Ura este barosul celor care vor să dărâme, nu să construiască. A celor care vor să dezbine, nu să unească. Eu am crescut fericit într-o comunitate în care ura nu exista. Și asta vreau să fie România noastră! Ura indusă în societate, timp de 20 de ani, trebuie să dispară!
Tinerii trebuie să vadă că merită să lupți pentru ceva, nu împotriva cuiva. Avem nevoie de un președinte care să facă politică de stat, nu politica unui partid.

Trebuie să depășim epoca în care toți munceau ca să îi fie bine unui singur om. Iar paltonul prezidențial nu mai trebuie aruncat pe spinarea oamenilor. Îmi doresc, ca după 20 de ani, să avem un președinte care să muncească alături de oameni pentru bunăstarea lor, pentru a reda speranța și încrederea oamenilor în binele comun.Timp de 20 de ani, președintele a devenit, dintr-un simbol al speranței doar o sursă de frustrare în societate. Vi s-a promis, mai întâi, că o să „trăiți bine”. Apoi, vi s-au tăiat salariile și pensiile.

Sistem de educație eșuat

După 10 ani, vi s-a promis o „Românie educată”. Și ați primit un sistem de educație eșuat, în care copiii sunt mai expuși la droguri decât la carte. Adevărul este că onestitatea față de cetățeni a lipsit de la tribuna prezidențială în ultimii 20 de ani. Am avut președinți cărora nu le-a păsat deloc de oameni. Este destul! Trebuie să le oferim românilor o alternativă corectă”, adaugă el.

Marcel Ciolacu afirmă că, „după 20 de ani, România are nevoie de un președinte echilibrat”.

„Un președinte trebuie să stea drept și să își ducă țara cu demnitate în direcția corectă. În aceeași măsură, România are nevoie de un președinte care să accepte că într-un stat normal puterea trebuie împărțită! Nu acaparată de un singur om. După 20 de ani, România are nevoie de un președinte care să arate respect pentru funcția publică. Un președinte pentru care Constituția nu este o carte oarecare, ci legea fundamentală care îi ghidează orice acțiune.

Președinte pentru toți

După 20 de ani, România are nevoie de un președinte care să unească toate forțele politice și energiile din societate în jurul unui mare proiect de țară. După 20 de ani, România are nevoie de un președinte cu suflet, căruia să îi pese cu adevărat de toți românii. România nu trebuie să mai aibă un președinte care îi împarte pe români în buni și răi. Între cei de aici și cei de peste hotare. Între cei de stânga și cei de dreapta.

Între tineri și pensionari. Între public și privat. Între săraci și bogați. Toți merită să fie reprezentați și respectați! De la muncitori, la șoferi și profesori. De la medici, la polițiști și militari. De la fermieri, la antreprenori și ingineri. De la influenceri, la pensionari. De la IT-iști, la contabili și artiști. Toți sunt importanți.

Pentru că toți împreună ducem România înainte! Avem nevoie de un parteneriat real cu oamenii, bazat pe încredere și pe valori. A venit timpul să avem un președinte pentru toți”, încheie Ciolacu.

La Congresul PSD participă și o delegație a PSD Cluj formată din 40 de persoane, condusă de președintele filialei, euroedeputatul Vasile Dîncu. Acesta va candida pentru un post de vicepreședinte pentru Afaceri Europene.

UPDATE. Marcel Ciolacu a câștigat alegerile pentru președinția PSD, cu 2.257 de voturi pentru

Marcel Ciolacu a fost votat la Congresul Național de majoritatea celor prezenți. El a avut 2.257 de voturi „pentru”, șase „împotrivă” și cinci „abțineri”. Au fost 2.264 de voturi exprimate.

Prim-vicepreședinți sunt Sorin Grindeanu și Daniel Băluță. Vicepreședinți: Florin Jianu, Lia Olguța Vasilescu, Gheorghe Șoldan, Gabriel Zetea, Vasile Dîncu, Victoria Stoiciu, Mihnea Costoiu, Elisabeta Lipă, Marian Neacșu, Dumitrița Gliga, Corneliu Ștefan, Ionuț Pucheanu, Claudiu Manda, Laurențiu Nistor, Radu Moldovan, Dragoș Penea. Secretar general rămâne Paul Stănescu, iar președinte al Consiliului Național este Mihai Tudose.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj, despre șoferul Bolt lovit cu sticla în cap: Trei puștani, cu vârste între 15 și 17 ani, REȚINUȚI. Starea victimei

Publicat

bolt

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați, vineri seară, prin intermediul unui apel 112, despre producerea unui conflict spontan pe strada Ion Agârbiceanu, din municipiul Cluj-Napoca, unde un șofer de Bolt a fost lovit cu o sticlă în cap de niște tineri.

Din primele cercetări efectuate a rezultat că ar fi avut loc o altercație între mai multe persoane necunoscute și un conducător auto de 50 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care efectua transport de persoane în regim de taxi, acesta aflându-se staționat pe strada Ion Agârbiceanu.

”În timpul stării conflictuale, persoanele necunoscute l-ar fi agresat fizic pe acesta, ulterior părăsind locul faptei.

Astfel, ca urmare a investigațiilor desfășurate în cauză, persoanele bănuite de comiterea infracțiunii au fost identificate de polițiști, respectiv 3 minori cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, din municipiul Cluj-Napoca, ulterior pe numele acestora fiind emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore”, arată IPJ Cluj.

De la ce a pornit conflictul

În urma evenimentului, șoferul de Bolt a fost transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care a avut loc evenimentul, fiind efectuate cercetări sub aspectul infracțiunilor de lovirea sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice.

Din relatările martorilor rezultă că cei trei tineri, care erau beți, au vrut să urce în mașina Bolt cu o sticlă cu alcool, dar șoferul i-a refuzat, astfel că aceștia l-au lovit cu sticla în cap după care au fugit.

UPDATE. Șoferul, la UPU, intubat și ventilat mecanic

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca au declarat că pacientul, care a fost victimă a unei agresiuni, nu are leziuni semnificative posttraumatic.

”Cel mai probabil datorită unor antecedente cardiace, pacientul a suferit un stop cardiorespirator, imediat după incident și a fost resuscitat. În acest moment pacientul se află în UPU, intubat și ventilat mecanic, stabil și cu o evoluție pozitivă.

Este în continuare supravegheat și urmează să fie supus unor noi investigații”, au precizat sursele citate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax