EDUCATIE
UTCN a câștigat 5 contracte de FINANȚARE pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a câștigat cinci contracte de finanțare pentru atragerea din străinătate a resurselor umane înalt specializate. La semnare a participat și prim-ministrul Nicolae Ciucă.
„Marți, 23 mai 2023, la sediul Guvernului României, Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), Prof. dr. ing. Vasile Țopa, în prezența premierului Nicolae Ciucă și alături de Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a semnat cele 5 contracte de finanțare câștigate ce au ca obiectiv atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate, în activități de cercetare, dezvoltare și inovare.
Aceste 5 proiecte câștigate de UTCN reprezintă un succes notabil al universității și demonstrează angajamentul său în promovarea excelenței în cercetare și dezvoltare. Cu o rată de succes de 83,33%, UTCN a obținut finanțare pentru 5 proiecte din cele 6 care au trecut de evaluarea finală în domeniul Physical Sciences and Engineering, ceea ce plasează universitatea în fruntea instituțiilor academice care au obținut finanțare în acest domeniu.
Valoarea totală aprobată pentru cele 5 proiecte semnate de UTCN se ridică la suma de 34.847.869,00 lei (7.062.514,80 EUR), iar durata de implementare este de 36 de luni. Aceste proiecte vor contribui semnificativ la dezvoltarea și progresul cercetării și inovării în România. UTCN va colabora cu instituții academice și centre de cercetare prestigioase din Franța (Université de Lorraine și Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS)), Portugalia (Universidade Nova de Lisboa și Universidade do Minho – Braga) și Belgia (Universiteit Gent). Aceste parteneriate internaționale atrag cercetători de renume din străinătate, care își vor aduce contribuția prin nivelul înalt de expertiză, la proiectele de cercetare desfășurate în cadrul UTCN.
Proiectele câștigătoare sunt:
· Proiectul „AI design of decentralized coopetitive control over networks – DECIDE” își propune să dezvolte o metodologie nouă pentru controlul competitiv și cooperativ al sistemelor interconectate în rețea, cu aplicații în domeniul vehiculelor autonome și al schimbărilor climatice.
· Proiectul „Collaborative Platform for Smart Agriculture” are ca scop crearea unei platforme complexe bazate pe Internet of Things (IoT) pentru agricultura inteligentă, facilitând optimizarea lanțului de producție agricolă și luarea deciziilor inteligente în domeniul agricol.
· Proiectul „Centre of Excellence in Computer Assisted Systems for Drug Dosing Control Optimisation” își propune să dezvolte o platformă completă și un algoritm multi-obiectiv pentru perfuzia optimă și continuă de medicamente, contribuind la îmbunătățirea rezultatelor pacienților și reducerea costurilor de recuperare post-operatorie.
· Proiectul „New frontiers in adaptive modular robotics for patient-centered medical rehabilitation” urmărește dezvoltarea unui sistem robotic inteligent și adaptabil pentru tratarea pacienților cu deficiențe neuromotorii, facilitând procesul de recuperare medicală și reabilitarea pacienților.
· Proiectul „New smart and adaptive robotics solutions for personalised minimally invasive surgery in cancer treatment” se concentrează pe dezvoltarea de dispozitive robotice medicale inteligente și adaptabile pentru intervenții chirurgicale minim invazive personalizate în domeniul oncologic, contribuind la îmbunătățirea tratamentului cancerului.
Colaborarea cu instituții academice și centre de cercetare prestigioase din Franța, Portugalia și Belgia contribuie la îmbunătățirea calității cercetării desfășurate de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Prin transferul de cunoștințe și expertiză din domeniile inovative și de înaltă specializare, universitatea își consolidează capacitatea de cercetare și se poziționează în fruntea excelenței academice. Această colaborare internațională stimulează inovarea și promovează dezvoltarea durabilă a universității, având un impact pozitiv asupra comunității academice și a societății în general.
Rectorul UTCN, Prof. dr. ing. Vasile Țopa, a subliniat importanța acestor contracte de finanțare apreciind sprijinul acordat de către premierul Nicolae Ciucă și de către Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.
Semnarea acestor parteneriate reprezintă o etapă semnificativ în direcția consolidării cercetării și inovării în România și în promovarea colaborării internaționale în domeniul academic.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca își consolidează poziția de lider în cercetarea științifică și inovarea tehnologică prin angajamentul său constant în promovarea excelenței în domeniul academic”, se arată în comunicatul UTCN.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
POLITICA
George Simion: Nu am fost pur și simplu abandonați de conducători, am fost și trădați! (PE)
Președintele AUR, George Simion, a transmis duminică, de la Maramureș, un mesaj dur cu privire la situația în care actuala clasă politică a adus România.
Potrivit liderului AUR, România a ajuns o țară plină „de fier vechi” din cauza conducătorilor din ultimii 35 de ani, care, în loc să îi protejeze, i-au abandonat și trădat pe români, au închis fabricile și uzinele românești.
„Am ajuns să ne zvârcolim în sărăcie doar așa pentru că au vrut conducătorii noștri din ultimii 35 de ani. Să ne facem bine înțeleși: nu am fost pur și simplu abandonați de conducători, am fost și trădați. Fiecare fabrică închisă, fiecare mină abandonată este o dovadă a trădării pe care acești politicieni, antiromâni, nu români, au comis-o. (…) N-au fost nici socialiști, n-au fost nici liberali, n-au fost nici de stânga, n-au fost nici de dreapta, au fost pur și simplu niște hoți. Mine închise, fabrici dărâmate, locuri de muncă dispărute, o industrie ucisă de incompetență și trădare. Am ajuns o țară de fier vechi, de oameni forțați să plece peste hotare pentru a-și putea întreține familiile”, a spus George Simion, în cadrul unui eveniment organizat la Maramureș.
2024, anul patrioților
Mai sunt două săptămâni până când românii își vor alege președintele pentru următorii cinci ani de zile. Potrivit ultimelor sondaje, președintele AUR, George Simion, are cele mai mari șanse să intre în turul II, alături de Marcel Ciolacu. Simion susține că 2024 este anul patrioților.
„Zilele trecute, forțele care vor să ne confiște libertatea au pierdut o mare luptă în Statele Unite, de acolo de unde poate veni și libertatea, dar de acolo de unde poate veni și răul. (…) Noi suntem o mișcare care, la fel ca în Statele Unite, o să fie victorioasă pentru poporul nostru, pentru țara noastră și pentru felul nostru de a fi. (…) Alegerile o să le câștige românii care stau liberi pe rețelele de socializare și nu mai pot fi păcăliți cu televizorul”, a subliniat George Simion.
CMF: 11240014
CFR Cluj a jucat, luni seara la Galați, restanța cu Oțelul din etapa a 6-a a Superligii de fotbal. Clujenii au căzut în clasament după ultimele rezultate, erau doar pe locul 5 cu 24 de puncte, în timp ce gălățenii ocupau locul 9 cu 20 de puncte. După un meci urât, clujenii câștigă cu 1-0, dând dovadă de un pragmatism dus la extrem, având un singur șut pe poartă. A înscris Djokovic în min.18 și CFR urcă pe locul 2.
Echipele de start:
Oțelul Galați: I. Popescu – Adăscăliței, Angha, Stevanovic, Tomasevic – Lameira, Zivulic, Bourard – Maciel, Al. Pop, R. Tănasă
Rezerve: Dur-Bozoancă, Gomes Silva, S. Rus, Gallo, I. Neagu, N. Roșu, Duric, Teles, M. Cojocaru, Juric, Andronache, Hofman
Antrenor: Dorinel Munteanu
Oțelul – CFR Cluj, 0-1. PRAGMATISM la extrem: un șut pe poartă, un GOL
CFR Cluj: Hindrich – Graovac, Bolgado, M. Ilie, S. Rocha – Fică, Artean, Djokovic – Postolachi, L. Munteanu, Korenica
Rezerve: Gal, Fl. Iacob, Mogoș, Camora, Boben, R. Filip, Ad. Păun, Deac, Keita, Tachtsidis, Nkololo, P. Michael.
Antrenor: Dan Petrescu
Arbitru: Vidican Rares George
Asistenți: Orbuleţ Mircea și Badea Marius
Arbitru VAR: Mladinovici Horia Gabriel
Asistent VAR: Omuţ Marius
Rezervă: Naidin Valentin
Observator: Bratu Vasile
A fost o primă repriză deloc generoasă cu fotbalul, cu ocazii de poartă puține spre deloc, dar cu un gol. După ce Tănasă ratează o ocazie pentru Oțelul în min17, după doar un minut, la o fază frumoasă inițiată de Fică, Djokovic înscrie cu un șut pe jos în poarta lui Popescu, pentru 0-1.
Oțelul a mai avut o ocazie pe final de repriză însă fără modificări pe tabelă.
Repriza a doua a fost o mostră clară de pragmatism din partea clujenilor. La adăpostul scorului, CFR s-a mulțumit să destrame orice tentativă de atac a Oțelului. Lungă și pe-a doua a fost leit-motivul meciului. Nicio ocazie notabilă a CFR-ului, una de sămânță a gălățenilor prin șutul lui Lameira respins de Hindrich.
CFR obține victoria și urcă pe locul 2, la 3 puncte de liderul „U”.
Notele Cluj24:
Hindrich 6 – Graovac 6, Bolgado 5, M. Ilie 6, S. Rocha 6 – Fică 6, Artean 6, Djokovic 7 – Postolachi 5, L. Munteanu 6, Korenica 6, Mogoș, Ad. Păun, P. Michael
EVENIMENT
FOTO. Fascinanta lume a orhideelor își deschide porțile la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca
Iubitorii de plante sunt așteptați să exploreze colecția de orhidee în cadrul Zilelor Porților Deschise la serele Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.
Evenimentul are loc între 12 și 15 noiembrie 2024, în Complexul de Sere Mari, și oferă o incursiune captivantă în lumea Orchidaceae, o familie botanică renumită pentru varietatea și frumusețea speciilor sale. Tururile ghidate, conduse de specialiști în conservarea biodiversității, au o durată de aproximativ 40-50 de minute.
Tur ghidat captivant
„De această dată, avem plăcerea de a vă invita să vizitați colecția noastră de orhidee, dedicată cercetării și conservării biodiversității! Familia botanică Orchidaceae, recunoscută pentru varietatea (cei mai mulți taxoni) și frumusețea speciilor sale, vă așteaptă să o descoperiți. Între 12 și 15 noiembrie 2024, specialiștii noștri vă vor ghida într-un tur captivant de aproximativ 40-50 de minute, cu plecări programate la orele 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 și 14:00.
Grupurile vor fi restricționate la maximum 20 de persoane, pentru a asigura o experiență cât mai plăcută. Vă așteptăm cu drag să explorăm împreună frumusețea și importanța conservării acestor specii unice!”, au transmis reprezentanții Grădinii Botanice „Alexandru Borza” Cluj-Napoca.
EVENIMENT
Candidatul PSD la Președinție, Marcel Ciolacu, propune reducerea taxelor și impozitelor pe salariile mici și medii (PE)
Candidatul PSD la Președinția României, Marcel Ciolacu, susține creșterea veniturilor populației și protejarea puterii de cumpărare.
“Am arătat că putem crește nivelul de trai în România. Cu un model economic bazat pe investiții și producție, România are șansa uriașă ca în următorii 5 ani să facă un salt în privința dezvoltării economice și a creșterii calității vieții”, spune Marcel Ciolacu.
Ce măsuri fiscale va susține candidatul PSD la Președinția României pentru diminuarea impozitării muncii
“Consider că maximizarea bunăstării românilor trebuie să fie obiectivul principal al oricărui Președinte sau al oricărui Guvern.
Avem, cu adevărat, oportunitatea ca, până la finalul anului 2029, să ajungem cu puterea de cumpărare a românilor la media Uniunii Europene, adică la un nivel de trai comparabil cu cel de care se bucură europenii din statele dezvoltate”, spune candidatul PSD la cea mai înaltă funcție în stat.
Pentru a atinge acest deziderat, Marcel Ciolacu va susține creșterea veniturilor pentru aproximativ 4 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă.
Acestea reprezintă aproximativ 70% din totalul contractelor de muncă.
Reduceri de impozite și taxe
Creșterea veniturilor se va face prin implementarea de măsuri fiscale pentru diminuarea impozitării muncii:
- Reducerea taxelor și impozitului cu până la 5 puncte procentuale la salariile mai mici de 5.700 de lei brut în prezent, respectiv 6.050 de lei în 2025 și 8.500 de lei în 2029
- Menținerea sumei de 300 de lei scutită de taxe din salariul minim.
- Reducerea contribuției pentru sănătate (CASS) la salariile familiilor cu copii.
Mai mult, creșterea veniturilor va fi secondată de protejarea puterii de cumpărare.
Acest lucru, spune Marcel Ciolacu, presupune stabilizarea prețurilor la alimente prin implementarea unor scheme de ajutor de stat care să conducă la creșterea producției interne.
De asemenea, este nevoie de stabilizarea prețurilor la energie, care va fi făcută prin investiții în creșterea producției interne de energie electrică și gaze naturale.
“Prețurile la produsele esențiale trebuie să rămână accesibile pentru toți”, subliniază candidatul PSD la funcția de președinte al României.
CMF 31240010