EVENIMENT
Urșii au devenit o PROBLEMĂ națională. Ce spune un fost director al APM Cluj

Ursul brun, fala munților Carpați, a devenit, în ultimii ani, o problemă pe care autoritățile nu știu să o gestioneze. Înmulțirea populației de urs coroborată cu reducerea arealului au dus la o ciudată întrepătrundere a interacțiunii om-animal. Din păcate, nu întotdeauna această intersectare se termină bine pentru om.
Ultimul exemplu este unul elocvent. Tânăra de 19 ani ucisă de un urs în Bucegi arată clar, dacă mai era nevoie, că ursul, un animal sălbatic situat în vârful lanțului trofic, are cele mai mari șanse de izbândă într-o astfel de întâlnire.
Urșii au devenit o PROBLEMĂ națională. Ce spune un fost director al APM Cluj
Din păcate, victimele se înmulțesc pe zi ce trece iar autoritățile se dovedesc neputincioase.
Marian Proorocu, fost director al Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, și-a exprimat indignarea printr-o postare pe Facebook, vis-a-vis de modul în care autoritățille gestionează problema urșilor:
„Sunt mâhnit si revoltat cu cate lejeritate trateaza unii uciderea oamenilor de catre ursi , in speta a tinerei de 19 ani in Bucegi. Ptr clarificare va voi da cateva informatii astfel incat sa analizam obiectiv aceasta problema.
”Supraîncărcarea în țara noastră este uriașă”
In Romania avem 6.5 milioane de ha de padure si aproximativ 6000 de ursi , respectiv 60% din populatia totala de ursi din Europa. Uniunea Europeană are 159 milioane ha padure și diferența de 4000 de ursi. Asadar noi avem 1 urs/ 1000 ha , iar in UE 1 urs/39000 ha. Dupa carte , un urs dominant are nevoie de un habitat in suprafata de 10000 ha pe care le apara cu ferocitate. Statisticile cu nr de ursi sunt din texte oficiale.
Chiar daca ar fi sa luam cu aproximație supraincarcarea in tara noastra este uriasa!!! De 10 ori mai mult fata de populatia optima. Se poate contesta asta evident , dar suprapopularea este evidenta. Un urs dominant ,ataca ,daca i se incalca teritoriul de aprox 10000 ha! Omul nu stie cand intra pe acest teritoriu si este atacat . Lucrurile sunt evidente si urgent trebuie sa se permita vanatoarea la urs.
Conducătorii si politicienii,care nu iau masuri si nu au luat masuri trebuie dati in judecata ,sa plateasca ptr viețile pierdute si pagubele aduse comunității.
Lasati specialistii sa si faca treaba, dlor politicieni . Tinerilor ong-isti, ca profesor al unora dintre ei, le recomand moderatie.”
„Comportamentul nostru este anormal”
„Ursul e un animal puternic în vârful lanțului trofic. El era speriat de om, atâta timp cât se făcea vânătoare și urșii erau vânați. Din 2016 nu au mai fost vânați și atunci aceștia care s-au născut de atunci încoace, au ajuns urși maturi, mari și care nu știu de frică față de om și atunci de ce să nu mănânce și omul? Nu e nimic anormal în comportamentul lor.
Comportamentul nostru este anormal, pentru că nu-i vânăm, nu reducem populația, populația e prea mare, noi nu o reducem și atunci își pierd frica în față de om”, spune prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultății de Silvicultura și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov.
„Este evident că viața omului primează, dar nu va fi dat liber la împușcat urși pe teritoriul României, fiecare cum dorim și când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ioan Ovidiu Sabău, despre jucătorii săi după victoria cu Rapid: Mi-a plăcut curajul, atitudinea și plăcerea de a juca fotbal

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, s-a declarat mulțumit după victoria de sâmbătă din deplasare în fața celor de la Rapid București, scor 0-2, și i-a felicitat pe jucători.
”Jocul acesta îmi amintește de jocurile frumoase pe care le-am practicat. În urma acelor jocuri bune am stat 18 etape pe primul loc, o echipă care pe merit a fost acolo. Am dominat, mai ales în prima repriză, în zona centrală, am ținut de minge, am avut posesia, am avut acea plăcere să jucăm fotbal, curaj, am și reușit să înscriem.
În a doua repriză, jucătorii cu probleme au început să piardă din ritm și nu am mai avut mingea și am început să ne retragem ceea ce nu trebuia să facem.
Mi-au plăcut intervențiile lui Edwinas (portarul echipei – n.a.). Mi-a plăcut curajul, atitudinea, starea de spirit și plăcerea de a juca fotbal, asta m-a impresionat la jucătorii mei, îi felicit.
Sunt mulțumit de cum am arătat, asta vreau să fie fața Universității, să impresioneze prin joc, un fotbal plăcut, să placă celor care se uită la noi. Asta trebuie să ne preocupe, să jucăm fotbal”, a spus Sabău.
Acesta crede că echipa sa poate să fie printre primele trei din play-off.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Va fi distribuită de Înviere la biserici


Echipa de fotbal ”U” Cluj a învins, sâmbătă, în deplasare, formația Rapid București cu scorul de 2-0, astfel că jucătorii lui Ioan Ovidiu Sabău se întorc cu trei puncte din Giulești.
Primul gol al clujenilor a fost marcat în prima repriză, în minutul 44, de Ovidiu Bic din pasa lui Thiam, iar cel de-al doilea de Macalou, după o fază personală.
În urma acestui rezultat, ”U” urcă pe locul 4 în clasamentul play-off-ului, cu 32 de puncte. Primul loc este ocupat de FCSB, cu 36 de puncte, urmată de CFR cu 34 și Universitatea Craiova cu 33 de puncte.
FCSB și CFR Cluj se vor înfrunta, duminică, la București, de la ora 20.
Echipele de start
Rapid București: Stolz – Onea, Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Christensen, Keita, Kait – Dobre, Petrila, Koljic
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, Ademo, R. Pop, N’Jie, Gojkovic, Burmaz
Antrenor: Marius Șumudică
”U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu – D.Codrea – Bic, Simion, Artean, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Ovidiu Popescu, Oaidă, Silaghi, Opriș, Fabry, Nistor, Macalou, Miranyan
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Sursa foto: Facebook – FC Universitatea Cluj
CULTURA
VIDEO. Procesiunea focului sacru la Cluj-Napoca, aprins de Paște în fața Bisericii Romano-Catolice ”Sf. Mihail”

Credincioșii romano-catolici din Cluj-Napoca au asistat, sâmbătă seara, la cremonia aprinderea focului sacru, Vigilia, în fața Bisericii ”Sf. Mihail” din Piața Unirii, acesta fiind momentul culminant al sărbătorii de Paște.
Preotul Potyo Istvan din cadrul bisericii a declarat că tot ceea se întâmplă în cadrul Liturghiei întruchipează o bucurie, iar focul care se aprinde înseamnă viața eternă.
”Îl sărbătorim pe Domnul Nostru Cristos care este etern și ne dă nouă, tuturor, speranță și viață. Focul aprins înseamnă trăire, dar și jertfă, iar de la acest foc va fi aprinsă lumânarea de Paști”, a spus acesta.
Credicioșii romano-catolici se vor întoarce la Biserica ”Sf. Mihail” duminică dimineață pentru sfințirea coșurilor cu alimente de Paște.