EVENIMENT
UPDATE. VIDEO. Câinii și pisicile clujenilor pot fi sterilizate gratuit, de astăzi. Emil Boc: Prevenim înmulțirea necontrolată

Primăria Cluj-Napoca lansează astăzi programul de sterilizare gratuită pentru câini și pisici cu stăpân. Municipalitatea decontează cheltuielile pentru sterilizarea animalelor de companie a clujenilor.
Program de sterilizare gratuită pentru câinii și pisicile de companie, adresat proprietarilor din municipiu, demarează luni, 4 noiembrie. Scopul acestei inițiative este de a preveni înmulțirea necontrolată a animalelor și de a contribui la reducerea numărului de animale fără stăpân.
„Dragi clujeni, începând de luni, 4 noiembrie, Primăria Cluj-Napoca lansează programul de sterilizare gratuită pentru câinii și pisicile cu stăpân. Proprietarii de animale de companie sunt invitați să se înscrie pentru a beneficia de acest serviciu oferit de primărie”, a declarat primarul Emil Boc.
Care este procedura?
Pentru a participa, proprietarii animalelor de companie trebuie să depună o cerere către primărie, fie online, fie în format fizic la centrele de informare publică sau la primăriile de cartier, la care să anexeze copia carnetului de sănătate al animalului. După aprobare, aceștia vor primi un bon de sterilizare, valabil la un cabinet veterinar autorizat din rețeaua selectată de primărie.
„Obiectivul Primăriei Cluj-Napoca este de a preveni înmulțirea necontrolată a câinilor și pisicilor, reducând astfel numărul de animale fără stăpân din municipiu, și de a contribui la sănătatea și calitatea vieții animalelor din orașul nostru. Sterilizarea și castrarea sunt primul pas către responsabilitatea de a avea un animal de companie”, a subliniat Emil Boc.
Programul face parte dintr-o serie de măsuri de protecție a animalelor și vizează sănătatea publică, dar și bunăstarea comunității.
Update:
„Municipiul Cluj-Napoca a aprobat prin HCL nr. 681/2024 organizarea „Programului multianual de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor de rasă comună și a metișilor acestora, cu stăpân domiciliat în municipiul Cluj-Napoca”. Acest program este inițiat pentru a veni în ajutorul cetățenilor cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca care dețin animale de companie câini și pisici de rasă comună în vederea prevenirii abandonului acestora.
În perioada 4 noiembrie – 31 decembrie 2024, deținătorii de câini și pisici de rasă comună și metișii acestora, care au domiciliul stabil pe raza municipiului Cluj-Napoca, vor putea beneficia de servicii de sterilizare a acestora, cu titlu gratuit, la cabinetul veterinar SC Croma Impex SRL, care își desfășoară activitatea în locațiile:
• Str. Siretului, nr. 20, municipiul Cluj-Napoca
• B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 148, municipiul Cluj-Napoca
Orar de funcționare:
Luni – Vineri – interval orar: 9,00-19,00
Sâmbătă – interval orar: 9,00-15,00
Procedura privind serviciile de sterilizare a câinilor și pisicilor de rasă comună, cu stăpân, de pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca:
Persoanele care dețin câini și pisici de rasă comună și sunt domiciliate în Municipiul Cluj-Napoca se vor înscrie, pentru efectuarea serviciilor de sterilizare a acestora.
Înscrierea se realizează prin transmiterea unei cereri tip (Anexa nr. 1 la Program), la Serviciul Ecologie urbană din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca.
Cererea se transmite on-line la Serviciul Ecologie urbană la adresa de e-mail: ecologieurbana@primariaclujnapoca.ro, fizic la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni al primăriei municipiului Cluj-Napoca sau la primăriile de cartier.
Cererile se înregistrează de către persoana/persoanele desemnate cu atribuții în implementarea prezentului program, din cadrul Serviciului Ecologie urbană în ordinea primirii acestora.
Cererea se va transmite/depune împreună cu carnetul de sănătate al câinelui/pisicii (copie).
Acordarea contravalorii serviciilor de sterilizare se face în ordinea înregistrării cererii.
În baza cererii, persoanele desemnate din cadrul Serviciului Ecologie urbană eliberează, solicitantului/stăpânului câinelui/pisicii, un Bon de sterilizare. Bonul de sterilizare, se constituie Anexa 2 la Program și este un document cu serie și număr unic.
În vederea efectuării serviciilor de sterilizare, solicitantul/stăpânul câinelui/pisicii predă medicului veterinar Bonul de sterilizare.
Medicii veterinari asigură completarea, semnarea și parafarea bonului de sterilizare după efectuarea operațiunii de sterilizare, apoi înnapoiază stăpânului de câine/pisică o copie a bonului, iar originalul îl vor anexa facturii lunare emise în vederea decontării sterilizării subvenționate. De asemenea, medicii veterinari au obligația, pe proprie răspundere, de a consemna efectuarea operațiunii de sterilizare în Registrul RECS și în carnetele de sănătate.
Medicul veterinar facturează lunar contravaloarea sterilizărilor efectuate în luna anterioară plății acestor servicii. Factura va fi însoțită de un centralizator și bonurile de sterilizare în original, având înscrise toate informațiile solicitate în formular. Bonurile incomplete vor fi refuzate la plată.
Municipiul Cluj-Napoca nu răspunde de evoluția post-operatorie a câinilor și pisicilor sterilizați/sterilizate, eventualele consultații medicale suplimentare fiind în sarcina proprietarului.
Municipiul Cluj-Napoca va asigura, de la bugetul local, finanțarea costurilor aferente serviciilor de sterilizare a câinilor și pisicilor de rasă comună și a metișilor acestora, cu stăpân domiciliat în municipiul Cluj-Napoca, pentru anul 2024, după cum urmează:
a) 294 lei/câine mascul,fără T.V.A.;
b) 336 lei/câine femelă,fără T.V.A.;
c) 252 lei/pisică mascul,fără T.V.A.;
d) 294 lei/pisică femelă,fără T.V.A.;
Medicul veterinar de liberă practică, contractat, va efectua tratamentul post operator corespunzător, asigurând toate medicamentele, materialele sanitare, echipamentul medical și resursa umană.
Conform Anexei la Hotărârea nr. 681/2024:
„În Programul multianual de sterilizare se va asigura, gratuit, anestezia, operația de sterilizare, tratamentul post-operator, înregistrarea în RECS (pentru câini) și în carnetul de sănătate.
1. Animalele nu trebuie hrănite cu minim 12 ore înainte de intervenția chirurgicală.
2. Vârsta minimă:
a) 6 luni pentru femele (câine/pisică),
b) 8 luni mascul câine,
c) 10-12 luni mascul pisică.
3. Să nu fie în lactație (2 săptămâni de la înțărcare).
4. Să nu fie în călduri.
5. Animalele gestante se pot steriliza doar în prima lună de gestație.
6. La animalele cu vârstă de peste 7 ani se recomandă consultații și analize suplimentare de specialitate.
7. De asemenea, animalele programate pentru sterilizare trebuie să fie într-o stare corespunzătoare de sănătate.
8. Se va avea în vedere: intervalul de timp între 2 sterilizări, conform prevederilor specifice.
9. În urma sterilizării, animalele vor fi supravegheate de stăpân pe spațiul privat (la domiciliu)”, a transmis Primăria Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Căței, pisici, pești, hamsteri, râme, păianjeni și mai nou, alpaca. Cu alte cuvinte, gama animalelor de companie se diversifică. Clujenii se simt bine alături de partenerii necuvântători, ca atare, aceștia devin nelipsiți din viața de zi cu zi a stăpânilor.
Acasă, pe stradă ori în mijloacele de transport, animalele își însoțesc prietenii umani, devenind parte integrantă a stilului de viață a acestora.
VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?
Deunăzi, pe o stradă din centrul Clujului, un internaut a fimat un cuplu de alpaca, ieșite la plimbare alături de o familie, în lesă, ca niște cățeluși cuminți. Nu ne mai surprinde nimic. Așteptăm cu emoție o zebră, un hipopotam sau o girafă… Că melcii sunt prea neastâmpărați pentru noi.

Un accident rutier a avut loc, vineri, în Dej, jud. Cluj. În eveniment au fost implicate un autoturism și un microbuz. Doi bărbați au fost evaluați medical.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în apropierea străzii Vâlcele din municipiul Dej.
ACCIDENT la Dej, în Cluj. Un autoturism și un microbuz, implicate
Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un microbuz, însă din fericire nu există victime încarcerate. Doi bărbați sunt evaluați din punct de vedere medical”, a transmis ISU Cluj.

Fundația Română de Aikido Aikikai are o nouă structură de conducere începând cu luna aceasta, organizația fiind, încă de la înființare, dedicată promovării și dezvoltării acestei arte marțiale japoneze, aikido, atât în România, cât și în afara țării.
”Activitatea Fundației, precum și notorietatea sa au crescut, iar interacțiunile la nivel internațional s-au intensificat.
Pentru a consolida și mai mult organizația, pentru a o întări și o face și mai vizibilă, se implementează o structură nouă de conducere (structura de copreședinție). Astfel, Dorin Marchiș shihan și Iulian Perpelici sensei reprezintă de acum amândoi Fundația Română de Aikido Aikikai din postura de președinte.
Funcțiile de vicepreședinte și secretar general sunt ocupate de două dintre cele mai active femei aikidoka din organizație. Astfel, vicepreședinte al Fundației este acum Irina Gașpar, iar Oana Stan preia funcția de secretar general”, arată Fundația.
Înființată în 1997 la Cluj-Napoca
Fundaţia Română de Aikido Aikikai a fost înfiinţată în anul 1997 avand initial denumirea de Fundaţia Musubi. Ulterior, în 2002, denumirea a fost schimbată în Fundaţia Română de Aikido, ca apoi, in anul 2006, la cererea maestrului Masatake Fujita, denumirea oficiala a organizatiei sa devina Fundația Română de Aikido Aikikai.
Scopul principal al Fundatiei este promovarea, dezvoltarea şi sprijinirea practicii şi studiului Aikikai Aikido-ului în România, precum şi înlesnirea contactelor directe dintre practicanţii de aikido români şi a celor din străinătate.
Technical Supervisor al Fundaţiei Române de Aikido Aikikai din partea Hombu Dojo este Shihan Yukimitsu Kobayashi.
Cartierul General al Fundatiei Romane de Aikido Aikikai este în Cluj-Napoca.
EVENIMENT
FOTO. Cu picioarele pe scaune. Autobuzul M11 Cluj-Napoca – Feleacu, canapea pentru unii mai prost educați

O clujeancă a reclamat modul necivilizat în care circulă unii călători în mijloacele de transport în comun ale CTP Cluj-Napoca, în autobuzul M11.
Aceasta a surprins un cetățean în autobuzul M11 care face legătura dintre Cluj-Napoca și Feleacu stând cu picioarele pe scaune.
”M11 a ajuns canapea pentru unii mai prost educați”, a scris clujeanca pe o rețea socială.
Postarea a fost comentată de internauți: ”Rușine, pretenția de cetățean european…”.