ACTUALITATE
Unul din doi români vrea să fie introdus votul prin corespondență, pe când 82% vor ca secțiile de votare să fie mai numeroase
Anul acesta, în România ar trebui să avem două runde de alegeri – alegeri locale și alegeri parlamentare. Pandemia de COVID – 19 a amânat deja alegerile locale, dar deciziile pe care Guvernul și Parlamentul le-au luat pentru organizarea, în toamnă, a localelor au fost mai degrabă conservatoare, neadaptate pentru a minimiza riscul răspândirii bolii.
Principalele rezultate ale studiului
- 65% dintre români nu au încredere că Guvernul va organiza corect alegerile
- 66% dintre respondenți susțin eliminarea cu totul a semnăturilor de susținere pentru candidați
- 69% dintre cetățeni sunt de părere că vor fi avantajate partidele mari
- 76% dintre români susțin creșterea numărului de zile în care se poate vota, pentru a evita aglomerarea. Mai mult de jumătate (63%) dintre simpatizanții tuturor partidelor își doresc ca votarea să aibă loc pe durata mai multor zile. Simpatizanții PNL, USR-PLUS, UDRM și Pro-România în mai mare măsură doresc să fie luată această măsură pentru a asigura siguranța la vot și evitarea aglomerației.
- 50% dintre români ar fi de acord cu introducerea votului prin corespondență Peste jumătate dintre români cred că alegerile ar trebui să aibă loc doar atunci când virusul va fi complet eliminat.
- 17% dintre români nu au acces la internet. Mutarea campaniei în online îi va afecta pe aceștia, privându-i de informare pe cei mai în vârstă dintre români, pe cei cu venituri reduse, cu educație scăzută și din localități mai puțin dezvoltate.
Precauți, românii sunt de acord ca:
- Semnăturile de susținere să fie eliminate complet (66%)
- Semnăturile de susținere să poate fi adunate și online, pe Internet (63%)
- Numărul de semnături să scadă semnificativ (53%)
82% dintre românii cu drept de vot cer creșterea numărului secțiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanții tuturor partidelor își exprimă această preferință.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CFR Cluj a transferat pe sume importante în ultimii ani. Pe biroul lui Varga se află o ofertă considerabilă pentru atacantul adus în vară, Louis Munteanu.
Venit de la Fiorentina, Louis Munteanu a semnat cu formația din Gruia pe 4 ani și este atacantul pentru semnătura căruia s-au mai luptat și FCSB, dar și Rapid.
FANATIK anunță că Neluțu Varga a primit o ofertă de 6 milioane de euro pentru Louis Munteanu tocmai din MLS. Patronul celor de la CFR Cluj a luat decizia pe loc.
OFERTĂ considerabilă pentru Louis Munteanu. Ce spune conducerea CFR Cluj
Nu se cunoaște clubul, dar este vorba despre o echipă de primă ligă. Cei din MLS îl vor pe Louis Munteanu chiar de acum. Neluțu Varga ar vrea să îl lase să plece doar din vară.
Americanii forțează, au ofertat 4,5 milioane de euro pentru Munteanu. În primă fază au fost refuzați de Neluțu Varga. Ei au mărit oferta la 6 milioane ca să îl lase să plece de acum.
Patronul CFR-ului le-a transmis că sub 8 milioane de euro nu se pune problema ca Louis Munteanu să plece acum de la CFR, în condițiile în care echipa luptă pentru campionat și Cupă.
Acesta este prețul minim pentru care Louis Munteanu ar putea pleca de acum. Americanii forțează lucrurile, au referințe foarte bune despre jucător.
Louis Munteanu are 22 de ani și i-a costat pe cei de la CFR Cluj suma de 2,3 milioane de euro. În cele 21 de apariții în acest sezon pentru „feroviari”, atacantul a marcat 9 goluri și a oferit o pasă decisivă.
Cota lui Louis Munteanu este în prezent de 2,2 milioane de euro.
Pompierii clujeni au intervenit în urmă cu puțin timp pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Moldovenești.
Din fericire nu au fost victime, iar pompierii au reușit să oprească flăcările înainte a se extinde la alte clădiri.
O magazie de lemne a ars în Moldovenești
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda sunt cei care intervenit pentru stingerea incendiului izbucnit într-o gospodărie.
Mai exact, flăcările au afectat o magazie de lemne de aproximativ 15 metri pătrați. De asemenea, exista un mare risc ca incendiul să se extindă la o șură aflată în imediata apropiere. În urma intervenției forțelor ISU Cluj, șura a fost protejată în totalitate. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit. La misiune au luat parte două autospeciale cu apă și spumă, alături de SVSU Moldovenești.
Foto: ISU Cluj
CULTURA
Andrei Țigănaș, dublă lansare de carte la Cluj: cum să vorbești în public și un roman de ficțiune istorică
Profesorul de dicție Andrei Țigănaș lansează joi, 23 ianuarie de la ora 19:00, două cărți în cadrul aceluiași eveniment. Prima carte se numește „Găsește-ți vocea. Cum să vorbești în public autentic și convingător”, iar titlul celei de-a doua este „Nebunul care l-a atacat pe rege”.
Evenimentul de lansare de la Cluj va fi moderat de Mihai Oprean și îi va avea în centru pe Andrei Țigănaș, autorul cărților, Daniel Zărnescu, fondatorul editurii StoryCraft Publishing din București și lect. univ. dr. Corina Rotar, de la departamentul de Comunicare, Relaţii Publice şi Publicitate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Găsește-ți vocea. O carte care te ajută să te exprimi cu ușurință în fața unui public
Andrei Țigănaș este profesor de dicție, sculptor de voci, meserie pe care și-o exercită după o experiență densă ca prezentator radio-TV, cadru didactic și specialist în comunicare.
„Cartea „Găsește-ți vocea” abordează tehnica prezentării în public din 6 perspective. Prima perspectivă este cea a vocii și a dicției, adică partea care se aude atunci când vorbești. A doua – structura discursului sau cum așezi informația astfel încât publicul s-o perceapă mai ușor. Cea de-a treia perspectivă este limbajul corpului – ce se vede la vorbitor, cum își folosește mâinile. Cea de-a patra perspectivă este stilul de viață și modul în care trăiești zi de zi. Rutinile, obiceiurile pe care le ai vor influența prestația ta pe o scenă.
Cea de-a cincea perspectivă este bagajul cultural care este sursa bogăției lexicale și a analogiilor pe care le faci și a poveștilor pe care le rostești. Ultima perspectivă dar poate cea mai importantă este sistemul de valori – în ce crezi tu, ca om și ce optică ai asupra vieții.
Toate aceste perspective, însumate, contribuie decisiv la modul în care te poți exprima pe o scenă”, spune autorul cărții, Andrei Țigănaș.
În plus, cartea este presărată cu întâmplări și situații concrete pe care Andrei le-a întâlnit în interacțiunile cu studenții și cursanții săi.
„Am citit foarte multe cărți despre vorbit în public. Părerea mea este că „Găsește-ți vocea” e cea mai bună dintre toate cele pe care le-am parcurs. Dincolo de partea teoretică, Andrei vine cu exemplificări și exerciții foarte multe, semnalizate în carte cu coduri QR care te duc la videouri Youtube. Cu alte cuvinte, are și o doză practică și aprofundare acolo unde este nevoie”, afirmă Daniel Zărnescu, fondatorul editurii StoryCraft din București.
Nebunul care l-a atacat pe Rege. Al doilea roman de ficțiune istorică scris de Andrei Țigănaș
Pasionat de istoria modernă, Andrei, le propune cititorilor un nou roman în centrul căruia se află de această dată Republica de la Ploiești, o revoltă organizată în 1870 cu scopul detronării domnitorului Carol I.
Personajul principal al cărții, Alexandru Candiano Popescu, trece printr-o suită de drame, dar și situații hilare care, în cele din urmă, îl vor transforma în profunzime.
Lansată în decembrie 2024 la București și în urmă cu câteva zile la Arad, cartea a avut deja numeroase ecouri în mediul online.
„Ce deliciu a fost această ficțiune istorică! Mi-a plăcut să aflu bucăți de istorie prin prisma acestei cărți. Ar trebui să existe cât mai multe ficțiuni istorice bazate pe istoria României. Mi-au plăcut stilul de scris dinamic, simpatic și amuzant; lumea în care se desfășoară, o perioadă de epocă, România din perioada domniei regelui Carol; Candiano și toată călătoria lui, de la personaj înfumurat, chiar nebun în comportament, la un patriot care ajunge să fie un om de bază pentru țara lui,” scrie pe Goodreads Andrada Maxim, una dintre cititoare.
Andrei Țigănaș este profesor de dicție și oratorie, fost om de radio și de televiziune, pasionat de povești și de istorie. Lucrează cu adulți și copii care vor să-și îmbunătățească modul în care livrează mesaje, fie că e vorba despre vorbit în public sau discuții din viața de zi cu zi.
Intrarea la evenimentul care va avea loc la Hexagon Offices (Calea Turzii nr. 178k) este liberă.
Universitatea Cluj s-a înțeles cu FC Sochaux pentru transferul atacantului de bandă dreaptă Issouf Macalou, în vârstă de 26 de ani. De origine din Coasta de Fildeș, Macalou a început fotbalul la Meudon, în Franța. Ulterior, a făcut trecerea la echipa secundă a celor de la Sochaux, pentru ca mai apoi, să evolueze la Louhans-Cuiseaux și MDA Chasselay (actuala GOAL FC).
În iarna lui 2021, a fost achiziționat de către clubul de ligă secundă Valenciennes reușind să marcheze un gol în cele 12 meciuri în care a fost pe teren în partea a doua a sezonului 2020-2021. Stagiunea 2021-2022 a adus un împrumut la Le Mans, în liga a treia, pentru care a strâns 33 de prezențe în toate competițiile, contribuind cu nouă goluri și două pase decisive. În sezonul următor, a jucat tot pentru o formație din al treilea eșalon, Red Star, unde a marcat 7 goluri în 29 de partide.
Aripă dreaptă din Franța la „U” Cluj. E din Coasta de Fildeș și a jucat la Sochaux
Vara lui 2023 a adus despărțirea de echipa de care a aparținut doi ani și jumătate, Valenciennes, fiind transferat de către Sochaux. În primul an la fosta formație de primă ligă, a strâns 30 de meciuri în toate competițiile, reușind nouă goluri și trei assist-uri, iar în sezonul în curs a marcat de șase ori și a oferit o pasă decisivă în partidele din eșalonul terț și Cupa Franței.
Sursa/ Foto: Facebook FCUCluj