Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

UNTOLD la final: 143 persoane cu DROGURI asupra lor, oprite să între în festival. 44 de șoferi prinși DROGAȚI la volan

Publicat


297562689 428115189343962 6086312635509188469 n

Siguranța participanților la UNTOLD a fost o misiune de echipă iar toate structurile Ministerului Afacerilor Interne au cooperat pentru desfășurarea evenimentului în condiții de securitate, se arată într-un comunicat de luni al Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, la finalul festivalului.

Timp de patru zile, în contextul desfășurării celui mai mare festival de muzică din România, principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost să acționeze în sprijinul tuturor cetățenilor care au vizitat municipiul Cluj-Napoca, în această perioadă.

”Afirmăm că obiectivul de prevenire a fost atins și nu au fost înregistrate incidente majore de ordine publică sau care să afecteze siguranța celor prezenți la eveniment.

Activitățile de prevenire au constituit, și de această dată, obiective majore pentru atingerea dezideratului de siguranță a participanților. Pe timpul desfășurării evenimentului, aproximativ 13.500 de persoane au beneficiat de activitățile de prevenire antidrog, fiind informate în domeniul prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri”, precizează jandarmii.

Rezultatele pe patru zile

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv, concentrându-și eforturile pentru identificarea persoanelor care au încercat să desfășoare activități ilegale sau care au consumat ori au încercat să vândă substanțe interzise.

Referitor la sancțiunile contravenționale aplicate în decursul celor patru zile de festival, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au aplicat 122 amenzi, în valoare totală de 103.205 lei și 73 avertismente, iar jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au aplicat 29 amenzi, în valoare de 10.000 lei și 10 avertismente.

În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 143 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere, iar 44 persoane au fost depistate conducând sub influența substanțelor psihoactive.

Dureri de cap sau burtă

O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor, aflate la cele cinci posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și de cel al UPU-SMURD Cluj, au acordat sprijin participanților în cele patru zile ale festivalului, în următoarele situații:

–  229 traumatisme diverse (escortații, contuzii, suspiciuni de fracturi, etc.);

–  218 dureri digestive;

–  159 dureri de cap, membre inferioare sau altele;

– alte 957 cazuri cu afecțiuni medicale diverse (probleme cardiace, reacții alergice etc.)

În 35 de situații a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că 30 adulți și cinci copii au fost transportați la spital.

Acțiuni de prevenire

În zona infopoint-ului antidrog, dar și pe întreg perimetrul festivalului, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog au oferit participanților informații cu privire la serviciile acordate de Agenția Națională Antidrog, atât pe plan local, cât și la nivel național, dar şi informaţii referitoare la efectele negative și riscurile pe care le implică consumul de droguri.

În vederea conștientizării tinerilor cu privire la pericolele la care se expun prin consumul de droguri, au avut loc demonstrații privind efectele diferitelor substanțe psihoactive asupra creierului, prin folosirea ochelarilor speciali care distorsionează realitatea, respectiv un tip de ochelari care simulează starea de deteriorare produsă de alcool, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, și un alt tip de ochelari care simulează efectele consumului de droguri.

Totodată, specialiștii Agenţiei Naţionale Antidrog din Cluj s-au alăturat, în fiecare noapte, acțiunilor organizate de Poliția Rutieră în trafic, pe străzile din Cluj-Napoca, pentru a preîntâmpina evenimentele rutiere nedorite, cauzate de consumul de alcool sau droguri la volan.

Reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane din cadrul Centrului Regional Cluj-Napoca au desfășurat activități de informare și sensibilizare privind fenomenul traficului de persoane.

Simulări de accidente

Polițiștii de prevenire a criminalității au fost prezenți în festival cu recomandări pentru ca fiecare dintre participanți să se simtă în siguranță; să își păstreze bunurile personale cât mai atenți, să fie vigilenți la ”prieteniile” ocazionale, să fie cât mai prudenți pe drumurile publice.

Peste 1200 de simulări de accident rutier până la 20 km/h au atras atenția asupra importanței folosirii centurii de siguranță, iar ”bicicleta beată” i-a pus la mare încercare chiar și pe cei mai experimentați bicicliști. Principiile de bază ale educației rutiere au fost împărtășite de polițiștii rutieri clujeni aflați la punctul de informare preventivă.

Polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări au desfășurat acțiuni privind respectarea legalității șederii în România a străinilor, precum și combaterea migrației ilegale.

Ofițerii de prevenire ai Direcției Generale Anticorupție au desfășurat activități pentru promovarea integrității, destinate participanților la festival, scopul activităților fiind creșterea gradului de conștientizare în rândul cetățenilor, prin stimularea adoptării unei atitudini proactive de semnalare a eventualelor acte de corupție.

Tot ca o măsură proactivă, un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviație a survolat zona, cu misiunea de a monitoriza şi transmite în timp real datele necesare pentru buna desfăşurare a acestui eveniment.

În domeniul prevenirii incendiilor, inspectorii I.S.U. Cluj au desfășurat permanent controale la operatorii economici din festival, pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță. Deficiențele constatate au fost sancționate cu 50 de amenzi, în valoare totală de 27.000 lei și 97 avertismente.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Armata ANGAJEAZĂ: peste 4.000 de locuri de soldați și gradați profesioniști. Care sunt CONDIȚIILE

Publicat

razboi 1

Continuă înscrierile în armată pentru 4.159 de posturi de soldat/gradat profesionist (SGP). Termenul limită este 16 iunie, scrie Alba24.ro.

Potrivit MApN, înscrierile se fac doar la birourile de informare-recrutare și nu online.

Selecția candidaților se va desfășura până în 23 iunie, iar examinarea medicală este în perioada 6-30 iunie.

Termen final de întocmire a dosarelor de candidat este 21 iulie.

Lista locurilor de soldat/gradat profesionist

Alba – 22
Arad – 136
Bacău – 83
Bihor – 5
Bistrița-Năsăud – 322
Botoșani – 10
Brașov – 60
Brăila – 77
București – 756
Buzău – 207
Călărași – 11
Cluj – 138
Constanța – 607
Covasna – 37
Dâmbovița – 10
Dolj – 230
Galați – 125
Giurgiu – 26
Gorj – 1
Harghita – 28
Hunedoara – 11
Ialomița – 20
Iași – 21
Ilfov – 172
Maramureș – 15
Mureș – 56
Neamț – 18
Olt – 59
Prahova – 54
Satu Mare – 8
Sibiu – 183
Timiș – 56
Tulcea – 235
Vaslui – 43
Vrancea – 317

Cum se fac înscrieri

Înscrierile se fac la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar din județul/sectorul de domiciliu.

LISTA centrelor militare – birouri de informare / recrutare

Centrul Militar Județean Alba – Alba Iulia, Str. Regina Maria nr. 6, Alba – 0258811989 – recrutare_alba@mapn.ro
Centrul Militar Județean Arad – Arad, Str. Lucian Blaga nr. 4 – 6, Arad – 0257281693 – recrutare_arad@mapn.ro
Centrul Militar Județean Argeș – Pitești, Str. Craiovei, nr. 150, Argeș – 0248251119 – recrutare_arges@mapn.ro
Centrul Militar Județean Bacău – Bacău, Str. Energiei, nr. 1, Bacău – 0234512913 – recrutare_bacau@mapn.ro
Centrul Militar Județean Bihor – Oradea, Str. Dunărea nr. 2, Bihor – 0259411929 – recrutare_bihor@mapn.ro
Centrul Militar Județean Bistrița – Năsăud – Bistrița, Str. Republicii nr. 3  –  5, Bistrița – Năsăud – 0263 211 271 – recrutare_bistritanasaud@mapn.ro
Centrul Militar Județean Botoșani – Botoșani, Str. Sucevei, nr. 2, Botoșani – 0231512495 – recrutare_botosani@mapn.ro
Centrul Militar Județean Brăila – Brăila, Str. Buzăului Nr.5, Brăila – 0239684701 – recrutare_braila@mapn.ro
Centrul Militar Județean Brașov – Brașov, Str. Lungă nr. 231, Brașov – 0268510466 – recrutare_brasov@mapn.ro
Centrul Militar Sector 1 – București, Str. Căderea Bastiliei, nr. 13, București  –  Sectorul 1 – 0213191058 – recrutare_sector1@mapn.ro
Centrul Militar Sector 2 – București, Str. Thomas Masaryk, nr. 22, București  –  Sectorul 2 – 0212113813 – recrutare_sector2@mapn.ro
Centrul Militar Sector 3 – București, Bld. Nicolae Grigorescu, nr. 12, București  –  Sectorul 3 – 0213242309 – recrutare_sector3@mapn.ro
Centrul Militar Zonal București (S4) – București, Str. 11 Iunie, nr. 2, Sector 4, București  –  Sectorul 4 – 0213367820 – recrutare_sector4@mapn.ro
Centrul Militar Sector 5 – București, Șos. Panduri, nr. 24, București  –  Sectorul 5 – 0214116296 – recrutare_sector5@mapn.ro
Centrul Militar Sector 6 – București, Str. Pompiliu Eliade, nr. 4 bis, București  –  Sectorul 6 – 0213151744 – recrutare_sector6@mapn.ro
Centrul Militar Județean Buzău – Buzău, Str. Unirii, nr. 140, Buzău – 0238720620 – recrutare_buzau@mapn.ro
Centrul Militar Județean Călărași – Călărași, Str. Mușețelului nr. 10, Bl. J 24 , Călărași – 0242331569 – recrutare_calarasi@mapn.ro
Centrul Militar Județean Caraș – Severin – Reșița, Str. Sportului, nr.4, Caraș – Severin – 0255214824 – recrutare_carasseverin@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Cluj – Cluj Napoca, Str. Calea Dorobanților nr. 8 – 10, Cluj – 0264433067 – recrutare_cluj@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Constanța – Constanța, Str. Mircea cel Bătrân, nr.106, Constanța – 0241484399 – recrutare_constanta@mapn.ro
Centrul Militar Județean Covasna – Sf. Gheorghe, Str. Kos Karoly, nr. 3, Covasna – 0267311209 – recrutare_covasna@mapn.ro
Centrul Militar Județean Dâmbovița – Tîrgoviște, Str. Ion Heliade Rădulescu, nr. 16, Dâmbovița – 0744653234; 0245211463 – recrutare_dambovita@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Dolj – Craiova, Str. General Dragalina, nr. 60 A, Dolj – 0251534404 – recrutare_dolj@mapn.ro
Centrul Militar Județean Galați – Galați, Str. Cerealelor, nr. 2, Galați – 0236497031 – recrutare_galati@mapn.ro
Centrul Militar Județean Giurgiu – Giurgiu, Bld. Mihai Viteazul, nr. 4, Giurgiu – 0246213095 – recrutare_giurgiu@mapn.ro
Centrul Militar Județean Gorj – Târgu Jiu, Str. Republicii, nr. 13, Gorj – 0253215563 – recrutare_gorj@mapn.ro
Centrul Militar Județean Harghita – Miercurea Ciuc, Str. Piața Cetății, nr. 1, Harghita – 0266371520 – recrutare_harghita@mapn.ro
Centrul Militar Județean Hunedoara – Deva, Str. Piața Unirii, nr. 6, Hunedoara – 0254211304 – recrutare_hunedoara@mapn.ro
Centrul Militar Județean Ialomița – Slobozia, Str. Lacului, nr.6, Ialomița – 0243235286 – recrutare_ialomita@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Iași – Iași, Str. Arh.G.M. Cantacuzino, nr. 20, Iași – 0232264491 – recrutare_iasi@mapn.ro
Centrul Militar Județean Ilfov – București, B – dul. Iuliu Maniu, nr. 13, Ilfov – 0214113141 – recrutare_ilfov@mapn.ro
Centrul Militar Județean Maramureș – Baia Mare, Str. Turnului nr.1, Maramureș – 0262211088 – recrutare_maramures@mapn.ro
Centrul Militar Județean Mehedinți – Drobeta Turnu Severin, Bld. Carol I nr.25., Mehedinți – 0352422209 – recrutare_mehedinti@mapn.ro
Centrul Militar Județean Mureș – Târgu Mureș, Mihai Eminescu, nr. 29, Mureș – 0265250642 – recrutare_mures@mapn.ro
Centrul Militar Județean Neamț – Piatra Neamț, Str. Durăului, nr. 9, Neamț – 0233213473 – recrutare_neamt@mapn.ro
Centrul Militar Județean Olt – Slatina, Str. Drăgănești, nr. 29, Olt – 0249431255 – recrutare_olt@mapn.ro
Centrul Militar Județean Prahova – Ploiești, Str. Vestului, nr. 14 – 16, Prahova – 0244525938 – recrutare_prahova@mapn.ro
Centrul Militar Județean Sălaj – Zalău, Str. Lt.col. Pretorian nr. 100, Sălaj – 0260612077 – recrutare_salaj@mapn.ro
Centrul Militar Județean Satu Mare – Satu Mare, Str. Petöfi Sándor, nr. 47, Satu Mare – 0261717123 – recrutare_satumare@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Sibiu – Sibiu, Calea Dumbravii, nr. 26, Sibiu – 0269244712 – recrutare_sibiu@mapn.ro
Centrul Militar Județean Suceava – Suceava, Str. Alexandru cel Bun, nr. 45, Suceava – 0230520986 – recrutare_suceava@mapn.ro
Centrul Militar Județean Teleorman – Alexandria, Str. Constantin Brâncoveanu, nr. 45, Teleorman – 0247311115 – recrutare_teleorman@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Timiș – Timișoara, Piata Libertatii nr. 7, Timiș – 0256293757 – recrutare_timis@mapn.ro
Centrul Militar Județean Tulcea – Tulcea, Str. Libertății, nr. 82 B, Tulcea – 0240531576 – recrutare_tulcea@mapn.ro
Centrul Militar Județean Vâlcea – Râmnicu Vâlcea, Str. Mr. Vasile Popescu, nr. 8, Vâlcea – 0250733985 – recrutare_valcea@mapn.ro
Centrul Militar Județean Vaslui – Vaslui, Str. Decebal, nr. 16, Vaslui – 0235315309 – recrutare_vaslui@mapn.ro
Centrul Militar Zonal Vrancea – Focșani, Str. Cezar Bolliac, nr. 5 – 7, Vrancea – 0237216227 – recrutare_vrancea@mapn.ro

Apoi se completează dosarul de candidat cu documentele solicitate de recrutor, în scopul certificării îndeplinirii tuturor condiţiilor şi criteriilor de recrutare.

Soldații și gradații profesioniști în Armata Română

Soldaţii şi gradaţii profesionişti (pe scurt, SGP) constituie cel mai numeros corp de personal militar din armată, fiind destinat îndeplinirii funcţiilor de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari, în cadrul microstructurilor de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă/similare.

Gradaţii profesioniști pot îndeplini şi funcţii de comandă la nivelul acestor microstructuri.

Alături de ceilalți militari, SGP au misiunea păstrării integrităţii şi suveranităţii statului, a apărării cetăţenilor ţării. Ei sunt primii chemaţi în orice situaţie care afectează desfăşurarea normală a vieţii (calamităţi, dezastre etc.).

SGP participă nemijlocit la procesul de instrucţie individuală şi colectivă din cadrul unităţilor militare, asigură exploatarea şi întreţinerea tehnicii şi armamentului din dotare şi execută paza şi apărarea obiectivelor militare.

Gradele acordate SGP sunt: soldat, fruntaş, caporal.

Dezvoltarea instruirii SGP se realizează prin cursuri de perfecţionare/specializare, stagii de instruire şi acţiuni în teatrele de operaţii. Acestea asigură perfecţionarea deprinderilor de luptători şi specialişti militari, precum şi creşterea rezistenţei fizice şi psihice specifice acţiunilor militare în condiţii de efort, pentru a fi capabili să îndeplinească misiuni specifice, atât izolat, cât şi în cadrul grupurilor militare.

SGP constituie principala sursă de formare a subofiţerilor în activitate, prin absolvirea cursurilor învăţământului postliceal militar cu durata de 1 an sau a cursului de formare a subofițerilor în activitate.

Totodată, SGP pot fi selecţionaţi în vederea participării la concursurile organizate pentru admiterea în învățământul superior militar sau la cursul de formare a ofiţerilor în activitate, precum și la programele de formare a maiştrilor militari în activitate.

Fără examene scrise

Chiar dacă nu ai deloc experiență militară anterioară, poți fi angajat într-o funcție de soldat/gradat profesionist dacă îndeplinești criteriile de recrutare și selecție necesare și urmezi un program de instruire cu durata de 2-5 luni, desfăşurat într-unul din centrele de instruire/unităţile de instrucţie ale categoriilor de forţe ale armatei.

Candidaţii nu susţin examene scrise (de cunoştinţe), însă sunt ierarhizaţi pe baza punctajului obţinut în funcţie de rezultatele înregistrate la probele de selecţie, de nivelul studiilor absolvite şi de media de la bacalaureat, dar şi de distanţa la care au domiciliul faţă de unitatea militară pentru care optează.

Repartizarea pe posturi se face computerizat, la nivel național, în funcție de punctajul obținut și opțiunile exprimate de candidat.

Primul candidat clasat, dintre cei care au ales un anumit post, va fi repartizat în funcţia dorită, iar daca sunt mai multe funcții identice, acestea vor fi ocupate de următorii clasați.

Condiţii şi criterii generale de recrutare

– să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România;
– să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire;
– să fie absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
– să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C – candidaţii care optează pentru arma „auto” şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”;
– să declare în scris că, la începerea programului de instruire, renunţă la gradul dobândit anterior în calitate de militar în termen, militar angajat pe bază de contract, gradat profesionist sau gradat voluntar, ori, după caz, la gradul dobândit după parcurgerea a cel puţin un an de studii pentru formarea cadrelor militare în cadrul instituţiilor/unităţilor de învăţământ militar, în cazul în care studiile respective nu au fost finalizate;
– să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ – candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma „aviaţie”, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic”.
– să fie declarat ”Admis” la probele de selecţie care se susţin în centrele zonale de selecţie şi orientare sau în şi care constau în evaluarea psihologică (test de aptitudini și chestionar de personalitate), evaluarea capacităţii motrice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) şi interviul de evaluare finală;
– să fie declarat “Apt” la examinarea medicală care are loc în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale;
– să fie declarat ”Apt” la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale care va fi parcursă doar de candidații pentru specialitatea militară „forţe pentru operaţii speciale”, „scafandri”, de cei care vor desfăşura activităţi care necesită ambarcarea ori obținerea permisului/brevetului de conducere auto.

Formarea inițială

– se realizează în centrele de instruire/unităţile de instrucţie ale categoriilor de forţe ale armatei și durează cel mult 5 luni;
– pe timpul programului de instruire, cursanții sunt luaţi în evidenţă cu gradul de soldat profesionist;
– programele de formare se finalizează cu acordarea certificatului de absolvire, care constituie baza confirmării în armă, și numirea în funcţia corespunzătoare pregătirii;
– candidații care nu au efectuat stagiul militar trebuie să parcurgă și să finalizeze un program de instruire care cuprinde două module: modulul instruirii individuale, destinat formării deprinderilor individuale, și modulul perfecţionării instruirii de specialitate, axat pe pregătirea militară specifică armelor sau serviciilor şi specialităţilor militare; candidații care au efectuat anterior serviciul militar sau au activat în calitate de SGP nu vor parcurge decât al doilea modul.

Instruirea, cazarea, masa și echipamentul sunt gratuite.

Selecția candidaților: probele eliminatorii

În vederea participării la selecţie, fiecare candidat trebuie să prezinte o adeverinţă medicală eliberată de către medicul de familie, valabilă 90 de zile de la data eliberării, care să ateste că la momentul evaluării/examinării este „clinic sănătos şi nu se află în evidenţă sau sub observaţie cu boli cornice, psihice/neuropsihice sau infectocontagioase“ şi care să cuprindă sintagma „eliberată pentru susţinerea probelor sportive, evaluării psihologice şi examinării medicale la intrarea în sistemul militar“.

Etape eliminatorii:

Evaluarea psihologică a candidaţilor are în vedere:

– criteriile psihologice din categoria aptitudini cognitive şi trăsături de personalitate
– caracteristicile comportamentelor privind competenţele generale şi specifice
– caracteristicile specific profilelor valorice individuale
– elementele de istorie personală/datele biografice.

Evaluarea capacităţii motrice (probe fizice)

– parcurgerea într-un timp determinat (minim 1 min. 45 sec.) a unui traseu utilitar-aplicativ, care conţine 10 elemente pe un circuit de 90 m lungime, şi care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistenţa, forţa)
– probă de rezistenţă pe distanţa de 1000 m (minim 4 min. 15 sec.) pentru candidaţii la învăţământul liceal militar, respectiv 2000 m (minim 9 min. 45 sec.) pentru candidaţii la formarea profesională a personalului militar în activitate.

La prezentarea la centrul zonal de selecţie şi orientare, candidatul trebuie să aibă asupra sa: cartea de identitate sau certificatul de naştere (pentru candidaţii care nu au împlinit 14 ani), în original, materiale de igienă individuală, echipament sportiv, instrumente de scris (pix/stilou cu pastă/cerneală albastră sau neagră).

Interviul de evaluare finală

Are loc în vederea orientării vocaţionale a candidaţilor.

Examinarea medicală

Se efectuează o singură dată şi este valabilă pe tot parcursul unui an de recrutare.

Examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale

Este necesară numai pentru anumite arme, servicii şi specialităţi militare.

După ce au fost declaraţi „Apt” la examinarea medicală, următoarele categorii de candidaţi efectuează examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, astfel:

– candidaţii la programele de formare iniţială în cadrul cărora se desfăşoară activităţi aeronautice militare, precum şi candidaţii pentru profesia de soldat şi gradat profesionist în specialitatea militară „forţe pentru operaţii speciale”, la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „General doctor aviator Victor Anastasiu”
– candidaţii pentru profesia de ofiţer sau maistru militar în Forţele Navale, indiferent de arma şi specialitatea militară, precum şi candidaţii pentru profesia de soldat şi gradat profesionist în specialitatea militară „scafandri” sau cei care vor fi ambarcaţi, la Centrul de Medicină Navală
– candidaţii care optează pentru arme sau servicii şi specialităţi militare pentru care este necesară deţinerea/obţinerea permisului/brevetului de conducere auto efectuează evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale prin grija secţiilor psihologie operaţională Bacău, Bucureşti şi Sibiu, la instituţiile militare de învăţământ/centrele zonale de selecţie şi orientare, după caz.

Candidaţii care sunt sportivi de performanţă şi urmează să fie legitimaţi la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” ca soldaţi/gradaţi profesionişti efectuează evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice şi interviul de evaluare finală în cadrul Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”; evaluarea capacităţii motrice poate fi efectuată şi în alte locaţii care permit susţinerea acesteia, corespunzător disciplinei sportive.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. UPDATE. Două fetițe LOVITE de o mașină în centrul Clujului. Au fost duse de urgență la spital

Publicat

De

accident catedrala ortodoxa (1)

Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în centrul Clujului, în piața Avram Iancu. Două fetițe au fost acroșate de o mașină și au ajuns la spital.

Din primele informații, o fetița, care era pieton, a fost lovită de o mașină. Accidentul a avut loc în lângă Catedrala Ortodoxă.

Două fetițe LOVITE de o mașină în centrul Clujului. Au fost duse de urgență la spital

ISU Cluj a trimis la locul accidentului o ambulanță SMURD de terapie intensivă. Copilul a fost transportat de urgență la spital. Potrivit reprezentanților ISU Cluj, aceasta era conștientă.

accident catedrala ortodoxa (2)

Polițiștii se află la locul accidentului, unde fac cercetări.

UPDATE

Potrivit ISU Cluj, este vorba de două fetițe care au fost rănite. Una are 6 ani, iar cealaltă are 14 ani. Ambele au fost rănite, dar, din fericire, rănile nu par a fi foarte grave. Ambele erau conștiente și cooperante când au fost preluate de ambulanța SMURD și duse la UPU Copii.

UPDATE 2

Conform primelor cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că un bărbat în vârstă de 72 de ani, din Cluj-Napoca, care circula cu autoturimsul înspre Piața Timotei Cipariu, în dreptul intersecției cu strada Iuliu Maniu, ar fi surprins și accidentat două fetițe, cu vârste de 6, respectiv 14 ani, aflate în traversarea neregulamentară a părții carosabile.

În urma evenimentului, minorele au fost preluate de un echipaj medical și transportate la o unitate medicală pentru investigații de specialitate.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Liniile 5 și 8 de troleibuze vor circula până la Serviciul de Înmatriculări auto și Centrul Vamal Cluj

Publicat

CTP Cluj-Napoca continuă procesul de dezvoltare a transportului public ecologic în municipiul Cluj-Napoca, prin înlocuirea autobuzelor diesel cu troleibuze pe traseul liniei 8, P-ța M. Viteazul – Str. T. Vuia.

„Incepand cu data de 08.06.2023, ca urmare a finalizarii lucrarilor de extindere a retelei de contact si a realizarii marcajelor rutiere pe str T. Vuia, liniile 5 si 8 de troleibuze vor circula pana la Serviciul de Înmatriculări auto si Centrul Vamal Cluj.

Traseul liniei 8 va fi pe strazile T. Vuia – A. Vlaicu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Regele Ferdinand – P-ta M. Viteazul Sud. Din P-ta M. Viteazul va circula, la intoarcere, pe strazile Cuza Voda – B-dul 21 Decembrie 1989 – A. Vlaicu – Tr. Vuia.

Traseul liniei 5 va fi pe strazile T. Vuia – A. Vlaicu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Regele Ferdinand – Horea – P-ta Garii Sud. Din P-ta Garii va circula, la intoarcere, pe strazile Burebista – I. Coroianu – Traian – I.P. Voitesti – Cuza Voda – B-dul 21 Decembrie 1989 – A. Vlaicu – T. Vuia.

Traseul liniei 4 ramane nemodificat.

Liniile 4, 5 si 8 vor asigura din str. A. Vlaicu spre zona centrala o frecventa de 5-6 min in orele de varf, respectiv de 7-10 min in afara orelor de varf. De asemenea, sectorul de traseu de pe T.Vuia acoperit de liniile 5 si 8 va asigura o frecventa de 7-8 min in orele de varf, respectiv 8-15 min in afara orelor de varf.

Pe aceasta cale asiguram publicul calator clujean si metropolitan de preocuparea noastra constanta pentru ridicarea calitatii serviciului prestat. Programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy”, transmite CTP Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Părinții clujeni, SOLIDARI cu cadrele didactice aflate în GREVĂ. Protest în Piața Unirii din Cluj-Napoca

Publicat

De

protest imvatamant

Joi, 8 iunie, părinți ai elevilor clujeni vor participa la o acțiune de protest în Piața Unirii, organizată pentru a-și arăta sprijinul față de cadrele didactice care se află în cea de a treia săptămână de grevă generală.

Grupul „Părinți clujeni solidari cu profesorii” face apel la cei care au copii la școală și la clujeni, în general, să se alăture acestui protest având în vedere că Guvernul României tratează cu superficialitate și lipsă de respect nemulțumirile cadrelor didactice.

Părinții clujeni, SOLIDARI cu cadrele didactice aflate în GREVĂ. Protest în Piața Unirii din Cluj-Napoca

Protestul va avea loc între orele 12.00 și 13:00, exact în timpul în care profesori veniți din toată țara vor picheta sediul Guvernului României.

„Dragi părinți și elevi, dragi clujeni,
Haideți la protestul părinților clujeni de susținere a educației și a grevei din învățământ joi, 8 iunie, orele 12:00-13:00, în Piața Unirii!

Profesorii se află în grevă prelungită, având revendicări întemeiate. Guvernul României tratează cu superficialitate și lipsă de respect acest demers și, prin urmare, greva continuă.

Elevii se alătură profesorilor la proteste, pentru că angajamentele statului pentru educație nu sunt respectate de chiar inițiatorii lor.

Noi, părinții, precum și toți cei care manifestăm spirit civic, avem responsabilitatea să ne alăturăm profesorilor și elevilor protestatari.

Un sprijin social cât mai larg este necesar pentru ca greva să își atingă scopul, iar respectul și susținerea pentru Educație să fie reînnoite. Astfel, profesori și elevi se vor putea întoarce la școală.
Ca părinte, susțin greva profesorilor.

Părinte, elev, clujean, hai și tu joi, 8 iunie, de la 12:00, în Piața Unirii, la protestul de susținere a învățământului românesc!

Prin acest protest, ne arătăm solidaritatea cu profesorii care vor veni din toată țara la București, ca să picheteze sediul Guvernului joi, de la ora 12”, a transmis Alexandra Robu, din partea Grupului „Părinți clujeni solidari cu profesorii”.

Foto: Imagini de la marșul profesorilor clujeni

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax