Connect with us

EVENIMENT

UNTOLD la final: 143 persoane cu DROGURI asupra lor, oprite să între în festival. 44 de șoferi prinși DROGAȚI la volan

Publicat


297562689 428115189343962 6086312635509188469 n

Siguranța participanților la UNTOLD a fost o misiune de echipă iar toate structurile Ministerului Afacerilor Interne au cooperat pentru desfășurarea evenimentului în condiții de securitate, se arată într-un comunicat de luni al Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, la finalul festivalului.

Timp de patru zile, în contextul desfășurării celui mai mare festival de muzică din România, principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost să acționeze în sprijinul tuturor cetățenilor care au vizitat municipiul Cluj-Napoca, în această perioadă.

”Afirmăm că obiectivul de prevenire a fost atins și nu au fost înregistrate incidente majore de ordine publică sau care să afecteze siguranța celor prezenți la eveniment.

Activitățile de prevenire au constituit, și de această dată, obiective majore pentru atingerea dezideratului de siguranță a participanților. Pe timpul desfășurării evenimentului, aproximativ 13.500 de persoane au beneficiat de activitățile de prevenire antidrog, fiind informate în domeniul prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri”, precizează jandarmii.

Rezultatele pe patru zile

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv, concentrându-și eforturile pentru identificarea persoanelor care au încercat să desfășoare activități ilegale sau care au consumat ori au încercat să vândă substanțe interzise.

Referitor la sancțiunile contravenționale aplicate în decursul celor patru zile de festival, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au aplicat 122 amenzi, în valoare totală de 103.205 lei și 73 avertismente, iar jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au aplicat 29 amenzi, în valoare de 10.000 lei și 10 avertismente.

În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 143 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere, iar 44 persoane au fost depistate conducând sub influența substanțelor psihoactive.

Dureri de cap sau burtă

O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor, aflate la cele cinci posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și de cel al UPU-SMURD Cluj, au acordat sprijin participanților în cele patru zile ale festivalului, în următoarele situații:

–  229 traumatisme diverse (escortații, contuzii, suspiciuni de fracturi, etc.);

–  218 dureri digestive;

–  159 dureri de cap, membre inferioare sau altele;

– alte 957 cazuri cu afecțiuni medicale diverse (probleme cardiace, reacții alergice etc.)

În 35 de situații a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că 30 adulți și cinci copii au fost transportați la spital.

Acțiuni de prevenire

În zona infopoint-ului antidrog, dar și pe întreg perimetrul festivalului, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog au oferit participanților informații cu privire la serviciile acordate de Agenția Națională Antidrog, atât pe plan local, cât și la nivel național, dar şi informaţii referitoare la efectele negative și riscurile pe care le implică consumul de droguri.

În vederea conștientizării tinerilor cu privire la pericolele la care se expun prin consumul de droguri, au avut loc demonstrații privind efectele diferitelor substanțe psihoactive asupra creierului, prin folosirea ochelarilor speciali care distorsionează realitatea, respectiv un tip de ochelari care simulează starea de deteriorare produsă de alcool, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, și un alt tip de ochelari care simulează efectele consumului de droguri.

Totodată, specialiștii Agenţiei Naţionale Antidrog din Cluj s-au alăturat, în fiecare noapte, acțiunilor organizate de Poliția Rutieră în trafic, pe străzile din Cluj-Napoca, pentru a preîntâmpina evenimentele rutiere nedorite, cauzate de consumul de alcool sau droguri la volan.

Reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane din cadrul Centrului Regional Cluj-Napoca au desfășurat activități de informare și sensibilizare privind fenomenul traficului de persoane.

Simulări de accidente

Polițiștii de prevenire a criminalității au fost prezenți în festival cu recomandări pentru ca fiecare dintre participanți să se simtă în siguranță; să își păstreze bunurile personale cât mai atenți, să fie vigilenți la ”prieteniile” ocazionale, să fie cât mai prudenți pe drumurile publice.

Peste 1200 de simulări de accident rutier până la 20 km/h au atras atenția asupra importanței folosirii centurii de siguranță, iar ”bicicleta beată” i-a pus la mare încercare chiar și pe cei mai experimentați bicicliști. Principiile de bază ale educației rutiere au fost împărtășite de polițiștii rutieri clujeni aflați la punctul de informare preventivă.

Polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări au desfășurat acțiuni privind respectarea legalității șederii în România a străinilor, precum și combaterea migrației ilegale.

Ofițerii de prevenire ai Direcției Generale Anticorupție au desfășurat activități pentru promovarea integrității, destinate participanților la festival, scopul activităților fiind creșterea gradului de conștientizare în rândul cetățenilor, prin stimularea adoptării unei atitudini proactive de semnalare a eventualelor acte de corupție.

Tot ca o măsură proactivă, un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviație a survolat zona, cu misiunea de a monitoriza şi transmite în timp real datele necesare pentru buna desfăşurare a acestui eveniment.

În domeniul prevenirii incendiilor, inspectorii I.S.U. Cluj au desfășurat permanent controale la operatorii economici din festival, pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță. Deficiențele constatate au fost sancționate cu 50 de amenzi, în valoare totală de 27.000 lei și 97 avertismente.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale: case și terenuri în țară și străinătate, ceasuri de lux și bijuterii

Publicat

bani ok 3

Vile și terenuri în țară și străinătate, bijuterii, tablouri, ceasuri de lux, conturi la bănci din România sau din afară și venituri mari din activități de consultanță se regăsesc în declarațiile de avere depuse de cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din luna mai, scrie Agerpres.

Spre deosebire de alegerile precedente, candidații independenți „conduc” în fața celor „de partid” în privința averilor. Astfel, la capitolul proprietăți iese în evidență omul de afaceri româno-american John-Ion Banu-Muscel cu vile și apartamente în România și Statele Unite ale Americii, 74 hectare de teren în țară, dar și o fermă în America, pe o suprafață de 135 de hectare.

El este urmat de Victor Ponta – trei apartamente în București, Istanbul și Emiratele Arabe Unite și de Daniel Funeriu – două apartamente în România, o casă în Germania și 50 de hectare de teren în Timiș.

Independenții, în top în privința averilor

Când vine vorba de venituri, tot independenții se situează în top, urmați de candidații susținuți de partidele „mici”: John-Ion Banu-Muscel – peste 300.000 de dolari, Daniel Funeriu – peste 150.000 de euro (în principal din activități de consultanță), Cristian Terheș – 99.000 de euro, Lavinia Șandru – peste 300.000 lei (mai ales drepturi de autor).

În schimb, primii clasați în sondaje nu stau atât de bine la avere.

Crin Antonescu nu are venituri, soția lui având numeroase proprietăți și sute de mii de euro în conturi. Nicușor Dan stă cu chirie, dar are un teren valoros la Predeal. George Simion nu are niciun fel de proprietăți și se bazează pe salariul de parlamentar și darurile primite la botezul copilului, în timp ce Elena Lasconi are credite de returnat la bănci.

Averile celor 11 candidați la alegerile prezidențiale din luna mai, în ordinea prezentată de pe site-ul Biroului Electoral Central:

Nicușor Dan stă în chirie în Capitală

Actualul primar general al Capitalei deține un teren de 7.460 mp la Predeal, cumpărat în anul 2007, dar locuiește în București cu chirie. Mai deține o mașină veche din anul 1986, marca Citroen, un cont bancar cu suma de 439.000 lei și a acordat unei persoane un împrumut de 20.000 de euro.

În schimb, Nicușor Dan a contractat trei împrumuturi bancare în sumă totală de 152.000 de euro.

În declarația de avere, el a menționat și donații primite de la zeci de persoane pentru susținerea campaniei electorale, în sumă totală de aproximativ 1,2 milioane lei, la care se adaugă 659.000 lei primiți de la Autoritatea Electorală Permanentă, reprezentând rambursarea cheltuielilor efectuate în campania pentru alegerile locale din 2024.

La capitolul venituri, Nicușor Dan a trecut venitul încasat anul trecut pentru funcția de primar al Capitalei – 296.000 lei.

Crin Antonescu nu are niciun venit

Candidatul Alianței România Înainte (PSD – PNL – UDMR) a trecut în declarația de avere două apartamente în București (96 mp și 205 mp) și un loc de parcare (31 mp), alte două case în județul Prahova (84 mp și 43 mp), la care se adaugă trei terenuri în județul Prahova (3.942 mp, 250 mp și 713 mp), însă doar apartamentul de 96 mp este al lui, restul fiind ale soției, Adina Vălean, sau deținute împreună.

Familia mai are trei autoturisme (BMW, Mercedes, Kia), iar Adina Vălean o colecție de bijuterii – evaluată la 18.000 de euro, dar și conturi în bănci din România și Belgia, cu aproximativ 335.000 de euro și titluri de stat în valoare de 98.000 de euro.

În ultimul an, Crin Antonescu nu a avut niciun venit, însă Adina Vălean a încasat sume consistente ca fost comisar european (153.000 euro) și europarlamentar (46.000 de euro), plus 20.000 de euro (diurne), 15.000 de euro (misiuni).

Victor Ponta, proprietăți în Istanbul și Emiratele Arabe

Fost premier și lider al PSD, Victor Ponta candidează la alegerile prezidențiale din postura de independent. Deține un apartament în București (95 mp), un apartament cumpărat în anul 2021 la Istanbul – Turcia (200 mp) și altul achiziționat în 2022 în Emiratele Arabe Unite (82 mp), un autoturism marca Smart, dar și ceasuri în valoare de 20.000 de euro dobândite în perioada 2023 – 2024.

Ponta are mai multe conturi bancare, cu aproximativ 130.000 de euro și a acordat organizației PSD Dâmbovița un împrumut de 190.000 lei (38.000 euro).

La capitolul venituri, el a trecut un salariu de 240.000 lei încasat de la Camera de Comerț (fără să menționeze funcția pe care a avut-o) și un salariu de 19.295 lei, fără să spună entitatea de la care a primit acești bani, cel mai probabil din consultanță, el deținând firma SC VP Projects Advisers SRL (conform declarației de interese).

Elena Lasconi, șapte terenuri și trei apartamente

În declarația de avere Elena Lasconi a menționat șapte terenuri (două agricole – 57.500 mp, un teren forestier – 2.500 mp, trei terenuri intravilan – 6.700 mp și un teren extravilan de 500 mp), trei apartamente (65 mp, 70 mp, 58 mp), o casă de locuit de 98 mp, dar și un autoturism marca Opel fabricat în anul 2007.

Lasconi are de returnat două împrumuturi bancare de peste 388.000 de lei.

La capitolul venituri, Elena Lasconi a precizat salariul încasat ca primar al municipiului Câmpulung – 141.000 lei, iar soțul a câștigat în ultimul an fiscal 82.000 de lei, fiind consilier la Camera Deputaților.

Cristian Terheș, conturi în California

În prezent europarlamentar, Cristian Terheș a menționat în declarația de avere cinci terenuri intravilan situate în județele Sălaj și Bihor, trei apartamente (53 mp, 81 mp și 53 mp), două autoturisme (Toyota Camry și Mitsubishi Eclipse Cross), șase conturi bancare ale lui (aproximativ 560.000 lei și 50.000 de euro) și șase ale soției (90.000 de dolari), o parte fiind deschise la bănci în statul american California.

Terheș a acordat patru împrumuturi Partidului Național Conservator Român, cu o valoare cumulată de 220.000 lei, 45.000 euro și 95.000 USD, menționând și hârtii de valoare deținute de soție la Treasury Direct – 50.000 dolari.

La capitolul venituri, Cristian Terheș a declarat un salariu anual de la Parlamentul European în valoare de 99.000 de euro, iar soția are un salariu anual de 50.000 de dolari ca ‘AR and compliance manager’ la compania General Orthocare, Irvine, California, SUA.

Lavinia Șandru, bijuterii și obiecte de artă de zeci de mii de lei

Deputată PD în perioada 2004 – 2008 pe vremea mandatului lui Traian Băsescu, fosta soție a lui Darius Vâlcov candidează din partea Partidului Umanist Social Liberal, fondat de Dan Voiculescu.

În declarația de avere, Lavinia Șandru a menționat un apartament în București (98 mp), două autoturisme (Jeep și Skoda), bijuterii și obiecte de artă în valoare de 12.000 euro, mai multe conturi bancare cu aproximativ 41.000 euro și 700.000 lei, plus 90.000 euro plasați într-un fond de investiții. La acestea se adaugă titluri de stat ‘tezaur’ în valoare de peste un milion de lei și titluri de stat ‘Fidelis’ – 100.000 de euro.

La capitolul venituri, Lavinia Șandru a trecut în declarația de avere sume importante: 165.000 lei – drepturi de autor de la Antena 3, 24.000 lei – drepturi de autor la Teatrul Național ‘Mihai Eminescu’ Timișoara, 12.690 lei – drepturi de autor și 10.716 lei – salariu restant ca președinte la Inițiativa Ecologistă Europeană, 10.000 lei – drepturi de autor de la Tonique Entertaiment București, 55.000 lei – drepturi de autor și 26.616 lei – salariu pentru funcția de director general la Stratcom Media & Film București, 10.000 lei – drepturi de autor de la firma Movingframe SRL.

De asemenea, ea a primit 114.430 lei – dividende de la Stratcom Media & Film și 99.504 lei de la Movingframe SRL.

George Simion, cadouri de 60.000 de euro la botezul copilului

Liderul AUR nu are proprietăți, menționând în declarația de avere doar suma de 60.000 de euro primită la petrecerea de botez organizată în orașul Gura Humorului, județul Suceava, precum și o donație primită de la o persoană, pentru campania electorală, în valoare de 50.000 de euro.

Anul trecut, a deschis un cont bancar unde are 250.000 de lei. A încasat de la Camera Deputaților un salariu de aproape 137.000 lei, în timp ce soția a beneficiat până acum de o indemnizație pentru creșterea copilului în cuantum de 15.000 lei, iar anterior a primit un salariu de 8.000 lei de la Ministerul Educației.

John-Ion Banu-Muscel, cel mai bogat dintre candidați

Banu-Muscel se prezintă ca om de afaceri româno-american și candidează independent la alegerile prezidențiale. Potrivit declarației de avere, are în proprietate un apartament în București (80 mp) și în Florida – SUA (110 mp), o casă de 380 metri pătrați în orașul McCormick din statul american Carolina de Sud și o altă casă de 410 mp în Florida, la care se adaugă patru terenuri: 15 hectare intravilan – județul Giurgiu, 9 hectare pădure în județul Argeș, o pășune de 135 hectare în McCormick și 50 hectare intravilan în Argeș.

Deține trei autoturisme (BMW, Porsche și Deer), un tablou evaluat la 30.000 de dolari și o colecție de statuete și obiecte din bronz evaluate la 25.000 de dolari.

John-Ion Banu-Muscel are în conturi bancare aproximativ 400.000 de dolari și 300.000 de lei, dar și active financiare în SUA de 248.000 dolari.

La capitolul venituri, Banu-Muscel a avut în ultimul an un salariu de 75.000 dolari ca manager la compania Ocean Test și 180.000 de dolari în calitate de doctor.

În plus, el beneficiază de o pensie anuală în SUA de 21.000 dolari și a încasat 48.000 dolari de la o fermă pe care o are în orașul McCormick.

Silviu Predoiu, pensie de 21.000 lei/lună

Fost director adjunct și director interimar al Serviciului de Informații Externe până în anul 2018, Silviu Predoiu candidează din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale. Are în proprietate două apartamente în București (73 mp și 77 mp) și o casă de vacanță cu o suprafață de 115 mp, două terenuri intravilan (14 mp și 1.162 mp) și 5 hectare de teren agricol în județul Constanța.

El mai deține două autoturisme (Mazda CX5 și Fiat 850), ceasuri în valoare de 7.000 de euro și șapte conturi bancare cu 100.000 lei, 35.000 euro și 20.000 dolari.

La capitolul venituri, Silviu Predoiu a menționat o pensie de serviciu de 260.000 lei (Casa de pensii a MApN), iar soția o pensie de serviciu de 100.800 lei (Casa de pensii a SRI).

Daniel Funeriu, cinci mașini

Fost ministru al Educației în Guvernul Emil Boc, Daniel Funeriu candidează ca independent. Deține două apartamente în Timișoara (124 mp și 55 mp) și o casă în Germania (230 mp) cu o curte de 838 mp, dar și două terenuri agricole în județul Timiș de mari dimensiuni – 30,5 hectare și 19,5 hectare.

Funeriu mai are cinci mașini (Jaguar XJ6, Jaguar S, Mazda CX5, Audi A6 și Renault Twingo), o colecție de bijuterii evaluată la 15.000 de euro, conturi bancare, depozite și fonduri de investiții de aproximativ 360.000 de euro și 1,3 milioane yeni.

În ultimul an a raportat venituri importante: 138.000 euro – consultanță la compania GOPA Pace, 56.000 lei de la Universitatea București, 20.000 lei – consultanță la Infomart, 8.700 euro – consultanță la Oriensys, plus 25.000 lei reprezentând arendă pământ, în timp ce soția lui a avut un salariu de doar 7.000 euro de la UMC.

Sebastian Constantin Popescu, 14 terenuri dobândite prin „contract de întreținere”

Candidează pentru a doua oară la alegerile prezidențiale, din partea Partidului Noua Românie. În declarația de avere nu a menționat niciun venit în ultimul an, în schimb are o casă de 78 mp în localitatea Făurești (județul Vâlcea), un teren intravilan de 2.426 mp și alte 13 terenuri agricole în aceeași comună, având o suprafață cumulată de peste 18.000 mp, la rubrica „mod de dobândire” fiind menționat „contract de întreținere”.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bătaie în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca. Un tânăr de 28 de ani, agresat de familia concubinei sale

Publicat

girofar

Un conflict a izbucnit sâmbătă seară, în zona Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca. Un tânăr de 28 de ani și concubina sa au fost atacați chiar de membrii familiei fetei.

Poliția Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, seara trecută, cu privire la o bătaie între mai multe persoane, în zona Parcului Feroviarilor. La sosirea echipajului de poliție, persoanele implicate nu se mai aflau la fața locului.

Tânăr de 28 de ani, agresat de familia concubinei sale

Duminică dimineață, polițiștii au fost informați că un tânăr de 28 de ani s-a prezentat la spital, având urme vizibile de agresiune. În urma verificărilor, s-a stabilit că acesta ar fi fost agresat de tatăl și fratele concubinei sale, în vârstă de 44 și 18 ani, pe fondul unui conflict spontan. De asemenea, și tânăra ar fi fost agresată de proprii părinți, tatăl de 44 de ani și mama de 43 de ani.

„La data de 22 martie, în jurul orei 22:50, Poliția Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată prin apel 112 cu privire la un conflict fizic între mai multe persoane, în zona Parcului Feroviarilor. La sosirea echipajului, persoanele implicate nu se mai aflau la fața locului.

În dimineața zilei de 23 martie, polițiștii au fost informați că un tânăr de 28 de ani s-a prezentat la spital cu urme vizibile de agresiune. În urma verificărilor, s-a stabilit că acesta ar fi fost agresat fizic de tatăl și fratele concubinei sale, în vârstă de 44, respectiv 18 ani, pe fondul unui conflict spontan. De asemenea, și tânăra ar fi fost agresată de părinții săi, tatăl de 44 de ani și mama de 43 de ani”, a transmis IPJ Cluj.

Ordin de protecție pe numele bărbatului

Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului de 44 de ani, care nu mai are voie să se apropie de fiica sa și de partenerul acesteia.

„Având în vedere cele constatate, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbatul de 44 de ani, având interdicția de a se apropia de fiica sa și de partenerul acesteia.

Persoanele vătămate au fost informate cu privire la drepturile lor și posibilitatea solicitării unui ordin de protecție extins.

A fost întocmit un dosar penal pentru lovire sau alte violențe și violență în familie pentru stabilirea tuturor împrejurărilor și luarea măsurilor legale necesare”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Un bărbat a fost surprins fumând într-un autobuz din Cluj-Napoca. Imaginile au ajuns pe TikTok

Publicat

Scenă surprinsă într-un autobuz din Cluj-Napoca. Un bărbat a fost filmat fumând nestingherit într-un autobuz al Companiei de Transport Public, deși acest lucru este interzis.

Un incident revoltător a fost surprins într-un autobuz de pe linia 9 din Cluj-Napoca. Un bărbat a fost filmat fumând o țigară, deși acest lucru este strict interzis în mijloacele de transport în comun. Scena a fost surprinsă de un alt pasager, care a postat imaginile pe TikTok.

În clipul video, bărbatul pare relaxat, fără să fie preocupat de prezența celorlalți călători sau de regulile companiei de transport public. La un moment dat, el chiar se fotografiază în acestă ipostază.

Momentan, reprezentanții CTP Cluj-Napoca nu au oferit un punct de vedere oficial cu privire la incident.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Cea mai mare expoziție de trenulețe în miniatură prinde viață la Cluj

Publicat

Un univers fascinant de trenulețe și miniaturi îi așteaptă pe clujeni la Cinema Dacia, unde expoziția organizată de Asociația Astronomică Pluto promite o călătorie captivantă prin peisaje spectaculoase și povești în miniatură.

O lume magică, în care trenulețele prind viață și spun povești în miniatură, poate fi explorată la Cluj-Napoca, până în 16 aprilie 2025, la Cinema Dacia din cartierul Mănăștur.

Expoziția de trenulețe și miniaturi, organizată de Asociația Astronomică Pluto, promite o experiență unică, ce îmbină pasiunea pentru detalii cu interactivitatea. Evenimentul se adresează atât copiilor, cât și adulților, oferindu-le ocazia de a descoperi un univers minuțios construit, unde fiecare element are o poveste proprie.

O expoziție interactivă pentru toate vârstele

Spre deosebire de expozițiile clasice de modelism, această ediție aduce un plus de interactivitate. Vizitatorii nu sunt doar simpli spectatori, ci pot chiar ei să conducă trenulețele, folosind tehnologia digitală pusă la dispoziție în zona „Academy”. Prin intermediul tabletelor, aceștia pot controla garniturile și pot trăi experiența de a fi mecanici de locomotivă.

Pentru cei mici și pentru familii, organizatorii au pregătit provocări și misiuni speciale. Ei vor trebui să descopere elemente ascunse în diorame, să identifice personaje și să rezolve ghicitori tematice. Cei care reușesc să finalizeze aceste misiuni vor fi răsplătiți cu surprize speciale.

O călătorie prin anotimpuri, pe 150 mp de dioramă

Expoziția se remarcă printr-o dioramă spectaculoasă, de peste 150 mp, care include zeci de locomotive, sute de metri de cale ferată și mii de figurine. Diorama este concepută pentru a ilustra cele patru anotimpuri, fiecare colț al său oferind o poveste diferită: de la peisaje montane acoperite de zăpadă, până la sate idilice de vară și gări aglomerate de oraș. Fiecare detaliu, fie că este vorba despre un copac înflorit, un pod suspendat sau un tren care traversează un tunel, este lucrat cu atenție și migală.

Tururi ghidate și detalii tehnice

Pentru grupurile organizate, expoziția oferă tururi ghidate, în cadrul cărora vizitatorii vor putea afla informații despre procesul de realizare a dioramelor, tehnologia din spatele trenulețelor digitale și mecanismele fine care pun în mișcare acest univers miniatural. Astfel, evenimentul nu este doar o atracție vizuală, ci și o oportunitate educațională, oferind o incursiune în lumea modelismului feroviar și a ingineriei. De asemenea, există și o masă didactică pentru grupurile organizate/școlare, unde vizitatorii pot să își pună imaginația și abilitățile la încercare.

„Expoziția ridică standardele la nivelul următor prin elementele interactive introduse. Vizitatorii vor avea ocazia să testeze și să conducă singuri trenulețele pe dioramele expuse, oferindu-le astfel o experiență unică”, transmit organizatorii.

Detalii despre bilete și program

Expoziția va fi deschisă zilnic, după următorul program:

  • Luni – Vineri: 9:00 – 13:00 și 17:00 – 20:00
  • Sâmbătă și Duminică: 10:00 – 20:00

Prețul biletului este de 25 de lei pentru o persoană. Pentru grupurile organizate de minimum 20 de persoane, tariful este de 20 de lei per participant. Organizatorii îi invită pe toți iubitorii de trenulețe și miniaturi să pășească în acest univers, unde fiecare detaliu spune o poveste, iar magia modelismului prinde viață.

Andreea Paparuș

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate