Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Universitățile clujene își deschid porțile pentru anul 2022-2023. Emilia Șercan va prezenta. Când și unde au loc ceremoniile

Publicat


leon wu llfrmrt 9ay unsplash

Luni, 3 octombrie, universitățile clujene își redeschid porțile odată cu începerea noului an universitar, 2022-2023. Studenții și, mai ales, bobocii, sunt așteptați la festivitățile de deschidere. La un departament din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la Universitatea Babeș-Bolyai, s-a anunțat deja o surpriză pentru aceștia.

„Deschiderea anului universitar la departamentul de Științe Politice are loc in 3 octombrie ora 14:00 în sala T1 str. Minerilor 85. Prezentarea de la deschiderea anului universitar este susținută de dr. Emilia Șercan și are titlul Educație civică, educație științifică și plagiat în România; un cerc vicios  (Civic education, scientific education, and plagiarism in Romania: a vicious circle?)

Doamna Dr. Emilia Șercan este jurnalistă de investigație și lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. Doamna Șercan a publicat mai multe articole despre plagiatul academic din mediul politic românesc”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Stiinte Politice FSPAC – UBB Cluj.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB)

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca își deschide porțile de la ora 10.00, printr-o ceremonie solemnă organizată în Aula Magna a UBB, evenimentele continuând pe tot parcursul lunii octombrie, ca urmare a faptului că în acest an se sărbătoresc 150 de ani de la începutul învățământului superior în limba maghiară în Cluj.

„Dacă în anul 2019 am sărbătorit 100 de ani de învățământ superior românesc în Cluj, iar în 2021 am celebrat 440 de ani de tradiție academică (precum și existența liniei germane de studiu) a Universității, acum este momentul ca în luna octombrie a anului 2022 să onorăm învățământul superior maghiar, în contextul profilului multicultural al UBB.

Cu această ocazie, UBB va găzdui în luna octombrie evenimente și ceremonii la care vor participa reprezentanți ai caselor regale din Europa, ambasadori și comisari europeni, onorând astfel tradiția și profilul multicultural al UBB și discutând despre leadershipul academic și proiectele strategice ale UBB (ex. InfoBioNano4Health) pentru mediul academic și societate, în prezent și viitor”, se arată într-un anunț al instituției.

Deschiderea oficială a anului universitar 2022-2023 va putea fi urmărită și live, pe pagina oficială de Facebook.

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMF)

Rectorul UMF Anca Dana Buzoianu a urat bun venit bobocilor, invitându-i la Ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-2023. Aceasta va avea loc luni la ora 12:00, în Aula „Iuliu Hațieganu”, de pe strada Gh. Marinescu 23.

„De asemenea, invit întreaga comunitate academică să fie alături de cei mai tineri studenți ai universității”, a adăugat acesta.

Evenimentul va fi transmis live, pe pagina de Facebook a universității.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN)

UTCN va organiza câte o ceremonie separată în cadrul fiecărei facultăți. Locul și ora stabilite se pot găsi cu un click aici.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV)

La USAMV, ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-2023 va avea loc luni, de la ora 10.00, în Aula Magna ”Mihai Șerban”!

„Vă așteptăm cu multă bucurie și vă dorim succes în noul an universitar”, se arată pe pagina de Facebook a instituției.

Universitatea de Artă și Design (UAD)

Artiștii din cadrul UAD sunt așteptați la festivitatea de deschidere a universității, la Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca (Piaţa Lucian Blaga 1-3).

„Invităm întreaga comunitate academică și studențească a UAD Cluj-Napoca să ia parte la festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023, găzduită de Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca”, a transmis Universitatea pe site-ul uad.ro.

Sursa foto: unsplash



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Baschetbalistele de la CS Universitatea Cluj, învinse în turul preliminar al FIBA EuroCup

Publicat

De

cluj baschet deminin cs u cluj
CS Universitatea Cluj a fost învinsă fără drept de apel de echipa greacă Eleftheria Moschatou, cu scorul de 62-47 (11-11, 20-11, 15-19, 16-6), joi seara, în BTarena din Cluj-Napoca, în prima manşă a turului preliminar al competiţiei feminine de baschet FIBA EuroCup.
”U”, care a revenit după 20 de ani în cupele europene, a avut două sferturi bune, primul şi al treilea, dar le-a alternat cu perioade slabe, echipa elenă câştigând la o diferenţă de 15 puncte.
De la ”U”, ocupanta locului 6 în ediţia trecută a Ligii Naţionale, s-au remarcat Alexis Pana, cu 10 puncte, 13 recuperări, 5 pase decisive, Elisabeth Pavel, cu 7 p, 15 rec, Olena Boiko, cu 9 p, 4 rec, Kincso Kelemen, 9 p.
MVP-ul oaspetelor a fost jucătoarea sârbă Katarina Zec, cu 22 p, 11 rec, susţinută de Emily Katherine Kiser, 10 p, 3 rec, Caitin Anne Bickle, 8 p, 9 rec, Aikaterini-Panagiota Spatharou, 9 p, 3 rec, 3 pd, Teodora Turudic, 8 p, 9 rec.
Manşa secundă va avea loc pe 27 septembrie, la Moschato.

Citește mai departe

ECONOMIE

Salariul minim brut va fi majorat cu 10% de la 1 octombrie, la 3.300 de lei

Publicat

De

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat cu 10% de la 1 octombrie, la 3.300 de lei, conform unui proiect de Hotărâre postat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), transmite Agerpres.
„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei Hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creştere de 10%, faţă de luna septembrie 2023. În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,96 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariaţi.
„Majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată are impact asupra creşterii consumului cu o influenţă şi asupra importului bunurilor de consum. Creşterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariaţi (femei, tineri etc.)”, se spune în nota de fundamentare.
Potrivit documentului, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară influenţează, pe lângă cei 1.867.588 de salariaţi direct afectaţi, şi mult mai multe drepturi şi obligaţii, cum ar fi: modificarea salariului de baza minim brut pe ţară determină creşterea contribuţiei pentru persoane cu handicap neîncadrate, întrucât acest calcul se raportează la salariul minim; modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente/drepturi de proprietate intelectuală, întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate.
De asemenea, va fi majorat plafonul în funcţie de care persoanelor fizice ce obţin venituri non-salariale le poate reveni obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate, întrucât aceste plafoane se determină în funcţie de nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice pentru veniturile estimate, precum şi majorarea normelor de venit pentru veniturile din activităţi independente impuse pe baza normelor de venit.
Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12.
Nu în ultimul rând, modificarea salariului de baza minim brut pe ţară determină creşterea punctului de amendă, întrucât acesta se raportează la salariul minim.
„Măsura creşterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerţul, transporturile şi întreprinderile mici şi mijlocii, unde nivelul salariilor este mai mic faţă de medie cu influenţe asupra creşterii cheltuielilor cu forţa de muncă”, se precizează în nota de fundamentare a proiect de Hotărâre postat pe site-ul Ministerului Muncii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașină lovită de tren la Jucu. O femeie agitată, consultată de echipajul Ambulanței Cluj

Publicat

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin vineri seara la un autoturism lovit de tren pe raza localității Jucu Herghelie.
”La fața locului s-au deplasat două autospeciale cu modul de descarcerare și un echipaj SAJ, unde au găsit autoturismul avariat cu ocupanții ieșiți din acesta.

O femeie, ce prezenta agitație psihomotorie, este consultată de către echipajul SAJ și urmează să fie stabilit dacă va fi transportată la spital”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină răsturnată pe Autostrada Transilvania. S-a ciocnit de un camion militar

Publicat

atr

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Florești și al Gărzii Gilău au intervenit vineri seara la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, în zona Km49, sensul de mers Turda-Gilau.
La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SAJ și un echipaj SMURD, unde au găsit un autocamion, ce aparține MApN, și un autoturism avariate.

Autoturismul a ajuns răsturnat pe plafon, iar ocupanții erau ieșiți din ambele autovehicule.
Patru persoane au fost consultate de către echipajele SMURD și SAJ, fără a fi transportate la spital.

UPDATE.  Precizări ale Poliției Cluj

Poliția Cluj a transmis că un șofer care circula pe banda 2, din direcția municipiului Turda spre Gilău, ar fi intrat în coliziune cu un autocamion condus pe banda 1.
”În urma coliziunii, autoturismul s-a răsturnat pe plafon, pe banda de urgență.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, arată IPJ Cluj.

atr

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax