Connect with us

ANUNȚURI PUBLICE

Universitățile clujene își deschid porțile pentru anul 2022-2023. Emilia Șercan va prezenta. Când și unde au loc ceremoniile

Publicat


leon wu llfrmrt 9ay unsplash

Luni, 3 octombrie, universitățile clujene își redeschid porțile odată cu începerea noului an universitar, 2022-2023. Studenții și, mai ales, bobocii, sunt așteptați la festivitățile de deschidere. La un departament din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării de la Universitatea Babeș-Bolyai, s-a anunțat deja o surpriză pentru aceștia.

„Deschiderea anului universitar la departamentul de Științe Politice are loc in 3 octombrie ora 14:00 în sala T1 str. Minerilor 85. Prezentarea de la deschiderea anului universitar este susținută de dr. Emilia Șercan și are titlul Educație civică, educație științifică și plagiat în România; un cerc vicios  (Civic education, scientific education, and plagiarism in Romania: a vicious circle?)

Doamna Dr. Emilia Șercan este jurnalistă de investigație și lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. Doamna Șercan a publicat mai multe articole despre plagiatul academic din mediul politic românesc”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Stiinte Politice FSPAC – UBB Cluj.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB)

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca își deschide porțile de la ora 10.00, printr-o ceremonie solemnă organizată în Aula Magna a UBB, evenimentele continuând pe tot parcursul lunii octombrie, ca urmare a faptului că în acest an se sărbătoresc 150 de ani de la începutul învățământului superior în limba maghiară în Cluj.

„Dacă în anul 2019 am sărbătorit 100 de ani de învățământ superior românesc în Cluj, iar în 2021 am celebrat 440 de ani de tradiție academică (precum și existența liniei germane de studiu) a Universității, acum este momentul ca în luna octombrie a anului 2022 să onorăm învățământul superior maghiar, în contextul profilului multicultural al UBB.

Cu această ocazie, UBB va găzdui în luna octombrie evenimente și ceremonii la care vor participa reprezentanți ai caselor regale din Europa, ambasadori și comisari europeni, onorând astfel tradiția și profilul multicultural al UBB și discutând despre leadershipul academic și proiectele strategice ale UBB (ex. InfoBioNano4Health) pentru mediul academic și societate, în prezent și viitor”, se arată într-un anunț al instituției.

Deschiderea oficială a anului universitar 2022-2023 va putea fi urmărită și live, pe pagina oficială de Facebook.

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMF)

Rectorul UMF Anca Dana Buzoianu a urat bun venit bobocilor, invitându-i la Ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-2023. Aceasta va avea loc luni la ora 12:00, în Aula „Iuliu Hațieganu”, de pe strada Gh. Marinescu 23.

„De asemenea, invit întreaga comunitate academică să fie alături de cei mai tineri studenți ai universității”, a adăugat acesta.

Evenimentul va fi transmis live, pe pagina de Facebook a universității.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN)

UTCN va organiza câte o ceremonie separată în cadrul fiecărei facultăți. Locul și ora stabilite se pot găsi cu un click aici.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV)

La USAMV, ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-2023 va avea loc luni, de la ora 10.00, în Aula Magna ”Mihai Șerban”!

„Vă așteptăm cu multă bucurie și vă dorim succes în noul an universitar”, se arată pe pagina de Facebook a instituției.

Universitatea de Artă și Design (UAD)

Artiștii din cadrul UAD sunt așteptați la festivitatea de deschidere a universității, la Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca (Piaţa Lucian Blaga 1-3).

„Invităm întreaga comunitate academică și studențească a UAD Cluj-Napoca să ia parte la festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023, găzduită de Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca”, a transmis Universitatea pe site-ul uad.ro.

Sursa foto: unsplashDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cât de UNITĂ e România. Cu AUTOSTRĂZI. 444 de kilometri sunt în licitație. API: Mai avem nevoie de 2.000

Publicat

De

autostrada nadaselu zimbor1

Anul 2022 se încheie cu 994,6 kilometri de autostradă și drum expres în exploatare, arată monitorizarea independentă făcută de specialiștii de la Asociația Pro Infrastructura.

Totuși pentru o rețea „decentă”, nu neapărat completă, mai este nevoie de aproximativ 2.000 de kilometri de autostrăși și drumuri de mare viteză, spun aceștia.

Cât de unită e România. Cu autostrăzi. 444 de kilometri sunt în licitație

Asociația Pro Infrastructură (API) a făcut o monitorizare independentă a tuturor proiectelor de autostradă aflate momentan în procedură de achiziție publică.

„Avem 444 kilometri de autostradă în licitație. Sunt 18 segmente de pe 4 autostrăzi (A0, A3, A7 și A13), puțin peste 444 kilometri cu o valoare estimată totală de 6,54 miliarde euro.

Unele merg neașteptat de bine (A7 unde UMB a ofertat extrem de agresiv și a speriat competitorii), iar altele își continuă epopeile halucinante începute acum mai bine de 3 ani (A0 Nord).

Cei 444 în licitație se adaugă celor 451 kilometri de autostradă și drum expres care au contracte de lucrări semnate în acest moment. Împreună sunt 895 km care pot fi livrați în următorii 10 ani, într-un scenariu realist-optimist, inclusiv secțiunile teribile de pe A1 Sibiu-Pitești (69 km prin creierii munților) și A3 Poarta Sălajului-Nușfalău (include Tunelul Meseș lung de aproape 3 km)”, arată specialiștii API.

Cât de unită e România. Cu autostrăzi. Mai avem nevoie de 2.000 de kilometri

Specialiștii de la API spun că omedie de 90 de kilometri inaugurați pe an este dublul vitezei medii a ultimilor 5 ani, dar este un obiectiv care poate fi atins și trebuie asumat de toți miniștrii Transporturilor și de către responsabilii CNAIR.

„Vom încheia anul 2022 cu 994,6 km de autostradă și drum expres aflați în exploatare, iar pentru o rețea decentă (chiar dacă nu completă), mai avem nevoie de aproximativ 2.000.

În următorii 10 ani TREBUIE și PUTEM construi MĂCAR 900 de kilometri, chiar dacă ținem cont de bâlbele și poticnelile legendare ale autorităților, provocările tehnice și riscurile la trecerile Carpaților și lălăiala și lenea unor antreprenori generali”, au mai arătat aceștia.

Monitorizarea API

monitorizare autostrazi

Foto: Lucrări lot Nădășelu – Zimbor, A3

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Spectacol inedit de DRONE și focuri de artificii la Cluj-Napoca de Ziua Națională a României

Publicat

drone 3

Un spectacol în premieră de drone și focuri de artificii a avut loc joi seară de la ora 20 în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca de Ziua Națională a României.

Mii de clujeni au asistat la spectacolul de lumină și culoare organizat de Primăria Cluj-Napoca.

”Este un spectacol cum nu s-a mai văzut la Cluj. 8 minute are spectacolul de drone și 7 minute sunt focurile de artificii. Este un important joc de imagini despre Marea Unire”, a spus primarul Emil Boc.

drone 3

Dronele au format, printre altele, tricolorul și steagul UE, un mărțișor, Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși, Lupoaicva cu Romulus și Remus, simbolul latinității, iar spectacolul s-a încheiat cu mesajele ”La Mulți Ani, Cluj-Napoca” și ”La Mulți Ani, România”.

drone 4

drone 2

drone 1

drone 5

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Șoferi nervoși la Cluj. Mașini ridicate de Poliția Locală de pe străzile șantier din centru. ”E minivacanță, nu încurcă”

Publicat

De

ridic 1

Șoferii clujenii se revoltă după decizia Poliției Locale din cadrul Primăriei de a dispune ridicarea mașinilor parcate pe străzile din centru care sunt în șantier și unde nu încurcă lucrările în zilele minivacanței de 1 Decembrie.

”Strada Kogălniceanu e șantier, lipsă parcări. Strada Universității, semi-șantier. Lipsă parcări. Strada Iuliu Maniu, șantier, lipsă parcări. Cam toate străzile adiacente P-ței Unirii sunt în aceeași situație. Se face Târg de Crăciun și se desființează majoritatea parcărilor din zona central.

Și surpriza neplăcută din partea Primăriei Cluj-Napoca. De miercuri seara au început să ridice toate mașinile parcate pe zonele de șantier deși nu încurcau cu nimic. Cine lucrează de Ziua Națională? Nici roboții…”, au spus mai mulți șoferi nemulțumiți.

ridic 2

Mese de terasă pe Iuliu Maniu

Nici riveranii nu au scăpat de dispoziția aberantă, aceștia fiind înștiințați să-și mute mașinile din fața caselor.

”Cică strada Iuliu Maniu vor să o facă pietonală, patronul de la Boema are mari pile, vrea să aibă loc să își amplaseze mese de terasă în stradă”, a comentat un locuitor de pe strada respectivă.

ridic 3

ridic 4

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. S-a aprins iluminatul FESTIV de iarnă la Cluj-Napoca. Mii de leduri dau culoare orașului

Publicat

boc ilu 3

Un grup de copilași a aprins, joi seara, la ora 19, la Târgul de Crăciun din Piața Unirii, iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă din Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc a urcat pe scenă având două steaguri, unul tricolor și unul al UE, și a spus că vrea să transmită un mesaj Europei și la Bruxelles.

El a invitat copiii pe scenă și a făcut numărătoarea inversă aprinzând iluminatul festiv.

boc ilu 1

În Piața Unirii a urmat un concert susținut de Inna, iar de la ora 20 în Piața Avram Iancu vor avea loc focuri de artificii și un spectacol cu drone, în premieră.

Conceptul de iluminat festiv este similar cu cel din ultimii ani, care a fost agreat de Comisia de Estetică Urbană, numărul locațiilor în care s-au montat instalațiile fiind, de asemenea, la fel cu cel din 2021.

Iuminatul festiv a fost instalat preponderent în zona centrală, pe strada Memorandumului, B-dul Eroilor, Bulevardul 21 Decembrie 1989, strada Ferdinand, Piața Ștefan cel Mare, Piața Mihai Viteazul, Piața Lucian Blaga, dar și pe anumite artere din cartierele Clujului.

Culorile predominante sunt alb cald cu influențe alb rece în zona centrală.

boc ilu 2

Cât ne costă iluminatul festiv

Municipiul Cluj-Napoca a încheiat contractul de servicii nr. 347458 din 01.03.2022 subsecvent acordului cadru nr. 241081 din 20.05.2020, având ca obiect serviciile de “Iluminat ornamental de sărbători” (Sezonul 2022-2023).

Valoarea contractului este de  1.183.839,47 lei + TVA. Prețurile serviciilor contractate sunt la nivelul anului 2021, când a fost actualizat acordul-cadru.

În comparație cu sezonul 2021-2022, valoarea contractului este redusă cu 55.786,74 lei + TVA. Față de sezonul 2020-2021, valoarea este redusă cu 282.915,63 lei + TVA, iar față de sezonul 2019-2020 valoarea este redusă cu 1.238.451,76 lei + TVA.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax