Connect with us

EDUCATIE

Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, în DOLIU. A murit conf. univ. dr. Ecaterina Toșu

Publicat


lumanare doliu

Conf. univ. dr. Ecaterina Toșu, director al Departamentului de Specialitate cu Profil Psihopedagogic (DSPP) din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, a trecut în neființă.

ecaterina tosu

„În prag de sărbătoare, comunitatea academică a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca este greu încercată prin trecerea fulgerătoare în eternitate a celei ce a fost conf. univ. dr. Ecaterina Toșa, director DSPP.

Constant preocupată de pregătirea temeinică a viitorilor profesori de educație plastică, Ecaterina Toșa a fost un profesor dedicat și implicat în activitatea academică și în cea artistică. Atât colegii, cât și studenții și prietenii îi vor simți lipsa.
Odihnească-se în pace”, scrie pe pagina de Facebook al UAD.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Vasile Dâncu, mesaj către pesediștii clujeni: Ne vom bate în alegeri cu liberalii, cu Boc și Tișe

Publicat

De

Vasile Dâncu

Președintele PSD Cluj, senatorul Vasile Dâncu, le-a transmis social-democraților clujeni că la alegerile locale se vor bate cu liberalii și cu ceilalți, cu Emil Boc și Alin Tișe, criticând faptul că 20 de primari PSD au plecat în urmă cu patru ani la PNL pentru ”două mușcături de pită cu slănină”.

Vasile Dâncu a declarat la lansarea candidatului PSD Huedin, conslierul local Oana Goga, că filiala județeană Cluj trebuie să înceteze cu certurile și polemicile interne.

Vasile Dâncu, mesaj către pesediștii clujeni: Ne vom bate în alegeri cu liberalii, cu Boc și Tișe

”Noi nu putem să mergem mai departe așa, cu tot felul de șmecherii pe care încercăm să le facem cu politica. Politica se bazează pe oameni și pe solidaritate, este despre echipe, nu despre ce vrem fiecare dintre noi.

Fiecare vrea să fie șef, dar nu poți să fi așa decât șef numit, dar șefii numiți nu rezistă mult timp.

”Pentru două mușcături de pită cu slănină”

Vă propun astăzi să terminăm campania internă de certuri, polemici și alte lucruri.

De azi încolo ne batem cu liberalii și cu ceilalți, cu Boc și Tișe. Asta este competiția noastră, altfel nu o să funcționeze nimic.

Faptul că au plecat de la noi 20 de primari o dată arată că nu eram o organizație, pentru că nu se poate ca pentru două mușcături de pită cu slănină să te duci la un alt partid”, a spus Dâncu.

Potrivit acestuia, primarii care au rămas în PSD au dovedit că au caracter.

”Să câștigăm alegerile”

”Trebuie să avem caracter și să câștigăm alegerile, pentru că oamenii se iau după oameni pe care îi respectă. Nu te respectă nimeni dacă faci numai figuri, jocuri, te lupți cu colegii tăi.

E o competiție în partid, dar haideți să facem o competiție pe rezultate. Numai așa putem să fim câștigători”, a mai spus liderul PSD Cluj.

Vasile Dâncu a promis că dacă PSD Cluj va reuși să obțină 4 mandate de primar-femei la alegerile locale din 9 iunie, le va preda organizația județeană.

Fiecare trebuie să contribuie cu ceva

Acesta a precizat că după alegerile din iunie va fi organizată Conferința Județeană a PSD Cluj, iar în funcție de rezultate se va decide împărțirea funcțiilor de la București sau din instituții, din serviciile deconcentrate.

”Astăzi avem în serviciile deconcetrate de la noi oameni pe care nu i-am văzut de 10 ani, nici la partid, nu vin nici să își plătească cotizații. Așa ceva nu funcționează, așa partid de amatori nu funcționează.

(…) Fiecare trebuie să contribuie cu ceva la partid. Cine are bani, contribuie cu bani la campanie. Cine nu are bani, contribuie cu muncă, cine nu are chef de muncă și nici bani, aduce membri de partid noi.

Nu merităm totul dacă nu facem nimic.

Haideți să fim o echipă”, a mai transmis Vasile Dâncu, care a explicat că el nu a avut ambiția să conducă filiala PSD Cluj, ci a vrut doar să facă pace în organizație.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Aproximativ 300 de angajați ai Primăriilor din județ, în grevă de avertisment. Amenință cu blocarea alegerilor

Publicat

De

Grevă Primării comune Cluj

Activitatea din 30 de Primării din județul Cluj a fost blocată luni, timp de două ore. Aproximativ 300 de angați ai primăriilor comunelor au participat la greva de avertisment, care va continua și în zilele următoare.

Oamenii cer aplicarea Legii salarizării, asta pentru că, spun ei sunt diferențe de salarii între funcționarii publici din comunele mici și cele mari.

Față de cei din orașe și municipii, diferența la salariu este de peste 200%.

Aproximativ 300 de angajați ai Primăriilor din județ, în grevă de avertisment. Amenință cu blocarea alegerilor

Greva de avertisment a avut loc luni, între orele 11-13, dar intervalul orar se va schimba în fiecare zi de protest.

„Noi încercăm să fim măcar primiți la negicieri. Ni s-a promis că se va rezolva și problema noastră, dar apoi ni s-a cerut să așteptăm până în aprilie. Dar guvernanții au rezolvat alte probleme, în sănătate, învățământ, iar pentru noi nimic”, a declarat pentrt Cluj24.ro Cornelia Delimoț, președinta Sindicatului Național Solidaritatea Comunelor și Orașelor din Românie (SCOR), filiala Cluj.

Aceasta a mai precizat că pe lângă greva de avertisment are loc și o grevă japoneză „cu exces de zel”. Iar dacă problema stringentă a angajaților nu va fi rezolvată, angajații din primării vor declanșa greva generală. Aceasta ar putea avea loc într-o perioadă critică, și anumea ceea în care se fac plățile APIA și cea în care vor avea loc alageri.

Scrisoare către cetățeni din partea angajaților Primăriei

„Sindicatul Național SCOR vă cere scuze pentru disconfortul pe care vi-l vom crea în aceste zile, în care vom fi în grevă de avertisment (câte două ore pe zi de încetare a activității) și grevă japoneză prin exces de zel (prin care vom rezolvarea orice lucrare sau cerere, dar la termenul maxim legal)”, se arată îmtr-o scrisoare către toți locuitorii comunelor.

Reprezentanții SCOR explică faptul că protestul lor nu este împotriva primarului, și nici împotriva comunității locale, ci împotriva guvernului, care îi discriminează și îi umilește.

„Știm! Pe toate căile posibile, ne jignesc și ne umilesc, când se referă la noi ca fiind <<bugetarii aceia mulți,
puturoși și cu salarii nesimțite>>!

Vă rugăm mult să nu-i credeți și să înțelegeți următoarele:

  • Și noi suntem cetățeni ai satului, în majoritatea noastră.
  • Și noi plătim impozite și taxe, atât la stat cât și la bugetul local.
  • Și noi avem familie, copii, părinți sau bunici bolnavi și greutăți ca voi toți.
  • Salariul personalului dintr-o primărie mică este limitat prin lege la un nivel de 37,5% față de cel la care
    au dreptul colegii din primăria municipiului reședință de județ, deși avem aceleași studii și atribuții.
  • În jumătate din comunele din România, veniturile reale pentru studii superioare sunt între 2.200 și 3.500
    de lei, mai mici decât venitul minim net legal al muncitorului necalificat dintr-o firmă de construcții.

Salarii „înghețate” șla nivelul anului 2021

„Salariații din educație, asistență socială și sănătate, care au făcut greve, sunt salarizați anul acesta la
nivelul anului 2023 + 20% și sunt în responsabilitatea și cofinanțarea noastră, a primăriilor.

Salariile noastre sunt înghețate la nivelul anului 2021, cu o creștere de doar 5% în acest an”, au precizat aceștia.

Din 2021 și până astăzi:

  • Inflația totală a fost de 35%
  • Creșterea prețurilor produselor alimentare a fost de 39,77%
  • Creșterea prețurilor produselor nealimentare a fost de 33,52%
  • Chiar și impozitele și taxele locale au crescut cu 22%

„Guvernul ne-a amăgit timp de 6 săptămâni că ne va face dreptate, acum s-au sucit și ne spun că trebuie să așteptăm jumătatea lunii aprilie, ca să calculeze cum merg încasările din impozite și taxe, deși efortul bugetar necesar pentru noi, în toată țara, reprezintă doar 0,047% din cheltuielile totale ale statului.

Din toate aceste motive, vă rugăm să ne credeți, ne-a ajuns cuțitul la os și trebuie să protestăm, pentru
că nu mai avem altă soluție.

Vă rugăm să fiți alături de noi!!
Discriminarea la adresa comunelor și satelor din România trebuie să înceteze!!
Noi, cetățenii satelor, avem aceleași drepturi ca și cei din buricul Bucureștiului!!”, se arată în scrisoarea către locuitorii comunelor.

Foto: SCOR Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Accident la Păniceni cu două mașini implicate. Una s-a răsturnat pe șosea. Doi tineri au fost duși la spital

Publicat

De

Accident victime Paniceni

Un accident de circulație, soldat cu rănirea a dou persoane a avut loc în localitatea Păniceni din comuna Căpușu Mare.

Potrivit primelor informații, un șofer de 23 de ani a pierdut controlul volanului într-o curbă.

Accident la Păniceni cu două mașini implicate. Una s-a răsturnat pe șosea. Doi tineri au fost duși la spital

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit la accident.

La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și unul SAJ, unde au găsit două autoturisme avariate, fără ocupanți în acestea.

Doi tineri au primit primul ajutor calificat de la echipajele SMURD și SAJ, ulterior fiind transportați pentru îngrijiri medicale.

Conform primelor evaluări, aceștia erau conștienți, cooperanți și prezentau diverse traumatisme.

Se circulă cu dificultate

Din primele cercetări efectuate de polițiști la fața locului a rezultat faptul că un tânăr de 23 de ani, din județul Arad, care conducea autoturismul pe direcția Cluj-Napoca spre Huedin, într-o curbă la stânga ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism de pe sensul opus.

Acesta din urmă era condus de un tânăr de 19 ani, din județul Bistrița-Năsăud. Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Trraficul în zonă este dirijat de polițiști, alternativ pe o bandă.

UPDATE

Traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri îm jurul orei 12.40.

Sursa video: Facebook/ Info Trafic jud. Cluj

Citește mai departe

CULTURA

A început Postul Paștelui. Perioadă de purificare în satul tradițional din Transilvania

Publicat

De

Postul Paștelui la sate

A început Postul Paștelui sau Postul Mare. În acest an, creștin ortodocșii țin 48 de zile de post înaintea sfintelor sărbători.

Zilele de post au început luni, 18 martie și se sfârșesc pe 5 mai.

A început Postul Paștelui. Perioadă de purificare în satul tradițional din Transilvania

În Postul Mare, în satul tradițional nu se mai cântă și nu se mai joacă. De asemenea, nu era îngăduit ca cineva să mănânce de dulce.

Astfel, Postul Mare sau Postul Sfintelor Paști, începea cu așa numita „spolocanie”. Stăpâna casei spăla cu leșie toate vasele de gătit, le fierbea, pentru a nu rămâne grăsime pe ele, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Perioada postului era una de purificare generală, prin abstinență, răbdare, împăcare și echilibru

Aceasta se realiza prin săvârșirea tuturor ritualurilor menite să-l apropie pe om de Dumnezeu, se arată în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, autor Maria Bocșe, editat în anul 2006 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Oamenii își „apărau sănătatea”

Prin post oamenii se purificau, își apărau sănătatea după hrănirea cu „de dulcele iernii”.

„Consumul de pâine și de mălai din această perioadă era combinat cu acela al verdețurilor proaspete, urzici, podbal și păpădie, aducătoare de sănătate.

De asemenea, pe toată durata postului, femeile torceau, ţeseau și coseau, deoarece era credinţa că de Înviere fiecare om trebuie să aibă haine noi.

Din această cauză se mai spunea despre Paşti: „Paştile falnice, tot în coji de ouă şi-n cămeşe nouă!”, mai arată specialiștii clujeni.

Foto: Pregătirea cuptorului pentru pâine, la Orman/Arhiva CJCPCT Cluj 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax