Connect with us

ACTUALITATE

Universitarul clujean Ciprian Mihali despre plagiatul lui Geoană: Mediul academic românesc iese din nou slăbit și discreditat

Publicat


mihali c

Universitarul clujean Ciprian Mihali, directorul Departamentului de Filosofie din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a UBB, consideră că, din punct de vedere academic, plagiatul secretarului adjunct akl NATO, Mircea Geoană, este dincolo de orice îndoială.

”Printr-o analiză exigentă și accesibilă celor care doresc să o parcurgă, Emilia Șercan a demonstrat că în teza de doctorat a lui Mircea Geoană cel puțin 78 de pagini din cele 279 care conțin material plagiat, adică material copiat din surse fără indicarea lor și fără utilizarea ghilimelelor.
Dar în România de multă vreme un plagiat nu mai constituie o piedică în calea ambițiilor politice.

Seria lungă de plagiatori dezvăluită de jurnaliști și avertizori de integritate a condus mai degrabă la banalizarea acestui tip de furt.

Tot așa cum dezvăluirile impostorilor realizate prin eforturi foarte mari de Valeriu Nicolae și echipa lui nu au provocat revolta morală a societății ci, dimpotrivă, au generat indiferență, dacă nu de-a dreptul iritare. Nu știu să existe un singur politician care să fi ratat alegerile locale din cauza denunțării matrapazlâcurilor de către Valeriu Nicolae.

Oamenii, obișnuiți cu plagiatul și impostura

Oamenii s-au obișnuit cu plagiatul și impostura, așa încât vinovații par mai degrabă avertizorii de integritate, care, se zice, sunt mânați de interese ascunse, se află în solda unor dușmani care ne vor răul și alte bazaconii de acest fel.

Ne regăsim în situația paradoxală în care suspiciunile de lipsă de integritate se întorc abil, profesionist, tocmai împotriva celor care le denunță.

Nu este însă mai puțin adevărat că acest plagiat al lui Mircea Geoană se adaugă la lista destul de lungă de vulnerabilități ale candidatului la prezidențiale, o listă care riscă să-i slăbească poziția și să arunce asupra lui îndoieli nu doar în privința integrității personale, ci și a capacității sale de a conduce drept o țară.

Vulnerabilitate pentru Geoană

În eventualitatea unei victorii în alegeri, Mircea Geoană va fi expus în permanență de această nouă vulnerabilitate, care nu va mai fi doar a lui, ci va fi a întregii țări.

Pe de altă parte, cu această nouă revelație, mediul academic românesc iese din nou slăbit și discreditat. Felul în care este apărat de unii universitari nu vor salva onoarea mediului academic de la noi, dimpotrivă.

Urgența integrității academice este vitală într-un sistem fragilizat de mult prea numeroasele abateri de la etica cercetării”, a declarat Mihali pentru Cluj24.

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit în publicația Pressone că Mircea Geoană a plagiat.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. sergiu

    iulie 4, 2024 la 7:57 pm

    MA LASI!! dar CECAN SIMION de la SRI Cluj???????plagiat ordinar la UTCN…oare chiar nu verifica nimeni pe acest personaj…poreclit CEAFA LU COLDEA IN ARDEAL???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Valea Oltului se închide din 8 iulie. CNAIR anunță RUTELE de ocolire

Publicat

De

Valea Oltului se închide în 8 iulie

Circulația pe Valea Oltului (DN7) se închide timp de o lună pentru defrișarea versantului.

Potrivit CNAIR lucrările nu pot fi amânate pentru că fac parte din construcția autostrăzii Sibiu – Pitești, iar circulația pe perioada acestora poate fi periculoasă pentru șoferi.

Valea Oltului se închide din 8 iulie

Atenție, șoferi! Circulația pe Valea Oltului se va închide, pe timpul zilei, începând de luni, 8 iulie și până vineri, 9 august.

Astfe, potrivit CNAIR, pentru executarea lucrărilor de defrișare a versantului aflat în zona de protecție a DN 7, pe sectorul cuprins între km 242+600 și km 250+000 se va institui măsura de închidere a circulației rutiere zilnic în intervalul orar 06:00 – 20:00, aceasta urmând a se desfășura pe rute ocolitoare.

CNAIR a anunțat RUTELE de ocolire

Variante propuse pentru autovehiculele cu MTMA > 7,5 tone aflate în tranzit:

  • Pentru relația București – Veștem (Sibiu) și retur:
    București → A3 → Ploiești → DN1A → Brașov → DN 1 → Veștem – intersecție cu DN 7
    Pentru relația Pitești – Brașov și retur:
    Pitești → DN73 – A3 → Râșnov → Brașov
    Pentru relația București – A1 Simeria (precum și zonele de vest, centru și nord ale țării) și retur:
    București → A1 → Pitești → DN7 → Râmnicu Vâlcea → DN67 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1

 

  • Totodată pentru această relație sunt propuse și următoarele variante alternative:
    București → A1 → Pitești → DN65 – DEx12 → Craiova → DN6 → Filiași → DN66 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
    București → A1 → Pitești → DN65 – DEx12 → Craiova → DN6 → Dr. Tr. Severin → DN6 → Lugoj → A6 → Nod Rutier Lugoj A1
    București → DN6 → Alexandria → DN6 → Craiova → DN6 → Filiași → DN66 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
    București → DN6 → Alexandria → DN6 → Craiova → DN6 → Dr. Tr. Severin → DN6 → Lugoj → A6 → Nod Rutier Lugoj A1.

Ce se întâmplă cu riveranii

Circulația vehiculelor rutiere între Râmnicu Vâlcea și punctul de lucru de la km 242 + 600, precum și între Sibiu/Boița și punctul de lucru de la km. 250 + 000 se va desfășura pe DN7 conform reglementărilor legale în vigoare.

Pentru autovehiculele cu MTMA < 7,5 tone pot fi utilizate ca variante de ocolire drumurile naționale și județene din proximitatea sectorului închis circulației pe DN7.

În intervalele orare 7:30 – 8:00 și 16:30 –17:00 executantul lucrărilor va ridica temporar măsura de închidere a traficului, pentru a permite tranzitarea sectorului de drum de către riveranii care lucrează în localitățile din proximitatea acestuia.

Trecerea autovehiculelor se va realiza sub supravegherea constructorului, astfel încât să fie eliminat riscul apariției oricărui eveniment care să pună în pericol integritatea participanților la trafic sau a personalului implicat în desfășurarea lucrărilor.

Pe perioada instituirii închiderii circulaţiei pe sectorul de drum menţionat mai sus, va fi permisă circulaţia autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară precizate la art.32 alin 2 lit. a) şi b) din OUG 195/2002, precum și a autovehiculelor speciale de transport pacienți.

Trecerea autovehiculelor se va realiza sub supravegherea constructorului, astfel încât să fie eliminat riscul apariției oricărui eveniment care să pună în pericol integritatea participanților la trafic sau a personalului implicat în desfășurarea lucrărilor.

Mașinile de până la 3 tone, acces pe DN10 Buzău-Brașov

Concomitent, au fost demarate acțiuni pentru permiterea accesului pe DN10, Buzău – Brașov, a autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de până la 30 t, anunță CNAIR.

De asemenea, au fost luate măsuri astfel încât pe variantele recomandate și propuse, în toată această perioadă să nu fie instituite alte restricții de circulație ce ar putea afectă fluența și siguranța circulației, iar acolo unde există acestea să fie ridicate în cel mai scurt timp posibil (așa cum este cazul restricției de circulație instituite pentru reabilitarea podului situat pe DN1 km 194+400 în zona localității Vlădeni, unde circulația se desfășoară semaforizat și cu piloți de trafic pe o singură bandă în dublu sens).

Lucrările care se efectuează în acest moment urmează a fi finalizate în aproximativ 2 săptămâni, continuarea lor fiind reluată după ridicarea restricțiilor de pe DN7, anunță DNA.

Participanții la trafic sunt rugați să urmărească indicatoarele rutiere din această zonă, și să utilizeze și variantele de traseu propuse pe următoarele relații:
– Făgăraș →DN1 → Șercaia → DN73A → Brașov și retur
– Făgăraș →DN1 → Șercaia → DN1S → Hoghiz → DN13 → Brașov și retur

Informații suplimentare precum și actualizări ale variantelor de ocolire propuse se regăsesc AICI.

Un real pericol

Reprezentanții CNAIR au precizat că construcția autostrăzii Sibiu – Pitești este extrem de importantă, „nu doar pentru România, ci și pentru economia europeană”.

„Autostrada Sibiu – Pitești este deosebit de relevantă pentru desfășurarea traficului pe Coridorul IV Pan European, deoarece asigură la nivel funcțional o traversare de la Vest la Est a teritoriului național.

De asemenea, este și prima legătură cu rețeaua rutieră europeană care traversează Munții Carpați, conectând Transilvania și Muntenia printr-o rețea rutieră modernă care va asigura circulația în condiții de siguranță”, au precizat aceștia.

Defrișările cu circulația deschisă, au subliniat aceștia, ar reprezenta un real pericol pentru siguranța traficului și pentru integritatea fizică a celor care ar tranzita zona unde se desfășoară lucrările.

Sursa foto: CNAIR

Citește mai departe

EVENIMENT

RADP Cluj-Napoca ANGAJEAZĂ personal pe perioadă determinată. Care sunt POSTURILE

Publicat

radp

RADP Cluj-Napoca recrutează personal în vederea angajării pe perioadă determinată pentru următoarele ocupații:

– muncitor calificat / necalificat la întreținerea de drumuri, șosele, poduri, baraje (perioadă determinată);

– îngrijitor grup sanitar public (perioadă determinată);

– mecanic auto / utilaje (perioadă determinată);

– inginer CFDP (perioadă determinată);

– șofer / conducător auto categoria  B, C, CE,C1E (perioadă determinată).

RADP Cluj-Napoca ANGAJEAZĂ personal pe perioadă determinată. Care sunt POSTURILE

Cei interesați vor depune la secretariatul regiei sau pe e-mail (office@radpcj.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională.

Informații  suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul regiei din Cluj-Napoca, Calea Someșeni nr. 2.

Citește mai departe

EVENIMENT

Club de comedie și film, întâlniri cu personalități și zeci de activități pe timp de zi, la Electric Castle

Publicat

De

Între sutele de concerte de la ediția de anul acesta a Electric Castle, participanții pot participa la spectacole de stand-up comedy, lecții de mix la platane, sesiuni de yoga sau zeci de activități sportive.

În camping, cei 18.000 de oameni cazați își încep diminețile cu sesiuni de fitness sau yoga, urmate de concerte spontane la „Royal Singing Showers”, dușurile unde talentul muzical e încurajat și premiat.

Ținute strălucitoare, create de tineri designeri români

Până se decide meniul ce va fi gătit la Royal Grill by Lidl, e timp suficient pentru a alege ținuta zilei la pop-up store-ul „Shine your light by Zalando” din festival. Pentru indeciși, există Castle Market, unde zeci de tineri designeri din România își prezintă creațiile.

Printre ei, Velements aduce colecția realizată din hainele donate, în primăvară, în campania „It’s not good bye, it’s wear you later”, prin care fanii festivalului au reciclat peste o tonă de îmbrăcăminte.

Club de comedie și film

Spațiul vechilor grajduri din castel devin, anul acesta, club de comedie și film. În fiecare zi de festival, de la ora 11:00, Teo, Vio, Costel și toți membri Comedy Box au două ore de interacțiune cu participanții, prin jocuri, iar seara au loc spectacole de stand-up. Între aceste momente, The Stables e spațiu de cinema, cu proiecții ale unor documentare despre cariera unor legende din muzică, propuse de DokStation.

Pentru discuții ce inspiră, EC Talks by E.ON are nu mai puțin de 30 de invitați: scriitori, jurnaliști, artiști, activiști sociali deschid discuții pe teme provocatoare, menite să creeze dezbateri și să schimbe mentalități.

Pentru cei care caută altfel de răspunsuri, ateliere de educație sexuală sau cele în care poți învăța cum să mixezi muzică pot fi exact locul în care să ia decizii deștepte pentru viitor.

Sport în aer liber

Sportul păstrează adrenalina la nivel înalt în festival: volei pe plajă, tenis de masă, baschet sau, de ce nu, bocce sunt partea din lunga lista de activități ce pot fi practicate, de dimineață până la apus.

Un apus care e întotdeauna spectaculos de fotografiat din Royal Wheel sau din baloanele cu aer cald, pregătite pentru experiențe la înălțime.

Lista tuturor activităților și programul detailat se urmăresc cel mai simplu în aplicația Electric Castle, ce poate fi descărcată pentru Android și iOS.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sportivă de 82 de ani de la CS „U” Cluj, a câștigat 5 MEDALII la Campionatele Europene de natație masters de la Belgrad

Publicat

natatie

Campionatele Europene de natație masters de la Belgrad, au adus până acum un mare succes pentru Clubul Sportiv Universitatea Cluj. O octogenară s-a întors cu 5 medalii, dintre care 4 de aur.

„Maier Orosz Judith a reușit din nou să câștige medalii de aur la categoria de vârstă 80-84 de ani la probele 200 m mixt, 100 m bras, 400 m mixt, 50 m bras și medalia de argint la 200 m bras.

natatie

FOTO. Sportivă de 82 de ani de la CS „U” Cluj, a câștigat 5 MEDALII la Campionatele Europene de natație masters de la Belgrad

Richard Szilagyi a câștigat la acest campionat 3 medalii de aur, la proba 50 m spate, 50 m fluture și 50 m liber. Kristina Schneider medalia de argint la proba 50 m fluture, Daniela Benea a obținut loc 6 la 50 m liber și Vlad Dobra la 200 m mixt.

natatie

La proba de ștafetă masculin și feminin avem 4 medalii de aur: 2 medalii obținute de echipa Richard Szilagyi/ Vlad Dobra/ Paul Borbileanu/ Ian Chelaru la probele 4x50m liber compus și 4×50 mixt masculin, 1 medalie la 4×50 mixt feminin echipa compusă din Sandra Miclăuș/Kristina Schneider/Daniela Benea/Denisa Vlad și o medalie la 4×50 mixt combinat, echipă compusă din Richard Szilagyi/Vlad Dobra/Sandra Miclăuș/Kristina Schneider.

natatie

Cele 2 medalii de argint au fost obținute la proba 4×50 m liber feminin de echipa Sandra Miclăuș/Kristina Schneider/Daniela Benea/Denisa Vlad și cea de-a doua medalie a fost obtinută la proba 4×50 liber combinat de echipa Paul Borbileanu/Richard Szilagyi/Kristina Schneider/Sandra Miclăuș.

natatie

Campionatul nu s-a încheiat. Așteptăm rezultate mari și în celelalte probe. Felicitări tuturor pentru implicare, dedicație și rezultatele foarte bune obținute până acum!

Mulțumim antrenorului Soit Francisc Philgas pentru tot efortul”, scrie pe site-ul clubului.

Ce spune octogenara medaliată

Contactată de Cluj24, Maier Orosz Judith a spus: „Practic natația din fragedă tinerețe. Familia noastră era o dinastie de înotători cu cinci campioni naționali. Cu toții am cucerit cca. 70 de titluri de campioni ai țării. După terminarea facultății am întrerupt concursurile (activitate profesională, familie etc.) și am reînceput după pensionare împreună cu sora mea Dr.Flora Orosz Ecaterina, care la rândul ei a cucerit 11 titluri de campioană mondială și a stabilit 17 recorduri mondiale.

Practic toate stilurile, atît la mondiale cât și la europene am câștigat cele două probe de mixt (200 resp. 400m). Stilul fluture îmi este cel mai dificil.

Mă antrenez de trei ori pe săptămână la bazinul UBB.
La toate interviurile mele am sfătuit generația căruntă să părăsească fotoliul și să introducă un program de mișcare, iar eu momentan abia aștept să mă așez în fotoliu și să urmăresc olimpiada.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax