Connect with us

ACTUALITATE

Unii clujeni vor să scoată UNTOLD-ul AFARĂ din oraș. S-a făcut o PETIȚIE în acest sens

Publicat


UNTOLD este festivalul care „a pus Clujul pe hartă”, vorba edilului, dar a și creat animozități între cetățenii urbei. Pentru unii dintre ei, patru nopți de bumți-bumți e prea mult. Ca atare, a fost inițiată o petiție pentru scoaterea festivalului în afara orașului, pe modelul ELECTRIC CASTLE.

Iată, în continuare, textul petiției online:

„Așa cum alte festivaluri clujene precum Electric Castle sau MOX pot funcționa în afara orașului, noi, cetățeni în Cluj-Napoca și comunele limitrofe, susținem mutarea UNTOLD din centrul municipiului. Așa cum este organizat acum, festivalul îngrădește dreptul la oraș al locuitorilor și celor care muncesc aici, prin ocuparea abuzivă a spațiilor publice (parcuri și parcări), blocarea inutilă a circulației și poluarea sonoră, timp de mai multe zile.”

Până la acest moment au semnat peste 2.450 de clujeni.

https://www.petitieonline.com/mutarea_untold_la_periferia_clujului



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Absolvenții Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca au depus jurământul lui Hipocrate

Publicat

De

Jurământul lui Hipocrate

Absolvenții celor trei facultăți ale Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca au depus, sâmbătă, jurământul lui Hipocrate în cadrul unei festivități care a avut loc la BT Arena, și la care au participat Ligia Deca, ministrul Educației, și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

În cadrul ceremoniei, s-au ținut discursuri, a avut loc o paradă a steagurilor țărilor de unde provin studenții UMFIH, iar absolvenții au oferit mai multe momente muzicale cu versuri  adaptate referitoare la viața de student.

Jurământul lui Hipocrate

Momentul solemn al festivității l-a reprezentat depunerea jurământului lui Hipocrate, despre care rectorul Anca Buzoianu a spus că le va schimba viața:

”Jur, odată admis printre membrii profesiunii de medic, mă angajez solemn să îmi consacru viața în slujba umanității. Voi păstra profesorilor mei respectul și recunoștința care le sunt datorate.

Voi exercita profesiunea cu conștiință și demnitate. Sănătatea pacienților va fi pentru mine obligație sacră.

Voi păstra secretele încredințate de pacienți chiar și după moartea acestora.

Voi menține prin toate mijloacele onoarea și nobila tradiție a profesiunii de medic.

Pe colegii mei îi voi considera frații mei. Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea și pacient considerații de naționalitate, rasă, religie, partid sau stare socială.

Voi păstra respectul deplin pentru viața umană, de la începuturile sale chiar sub amenințare și nu voi utiliza cunoștințele mele medicale contrar legilor umanității.

Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare.

Jur, jur, jur”.

Studenți din 34 de țări străine

Rectorul UMFIH, Anca Buzoianu, a declarat că universitatea este o instituție multiculturală, cu linii de studiu în română, engleză și franceză, și în care sunt învață studenți din 35 de țări străine: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Danemarca, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Franța, Germania, Grecia, India, Iordania, Iraq, Iran, Israel, Italia, Liban, Luxemburg, Maroc, Palestina, Irlanda, Republica Moldova, China, Siria, Spania, SUA, Suedia, Olanda, Tunisia, Turkmenistan, Turcia, Ungaria.

”UMFIH Cluj-Napoca este locul unde unde multiculturalitatea și diversitatea se întâlnesc cu performanța și prestigiul, unde studenții români și cei internaționali au legat relații de prietenie și colegialitate ce vor dura toată viața”, a spus Buzoianu.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Emil Boc a semnat contracte pentru liceul din Borhanci și supraetajarea Școlii „Ion Creangă”

Publicat

De

Primarul Emil Boc școli Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat sâmbătă contracte în valoare de 25 de milioane de euro pentru infrastructura educațională.

3,5 milioane de lei vor fi investiți pentru dotarea școlilor cu echipamente IT.

Emil Boc a semnat contracte pentru liceul din Borhanci și supraetajarea Școlii „Ion Creangă”. Investiții de 25 de milioane de euro

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil boc, a semnat sâmbătă, 6 iulie, contracte în valoare totală de 25 milioane euro.

„Am semnat astăzi alături de Ministrul Educației, doamna Ligia Deca, contracte în valoare de 21 milioane de euro pentru construirea noului liceu din cartierul Borhanci și supraetajarea și reabilitarea Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Mănăștur.

Valoarea finanțării din PNRR este de 11 milioane de euro, în timp ce 10 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul local”, a precizat primarul Emil Boc.

Dotări pentru 64 de școli din Cluj

Tot astăzi au fost semnate contracte de furnizare în valoare de 3,5 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente IT performante a 64 unități de învățământ din toate cartierele municipiului Cluj-Napoca.

Citește și: Ligia Deca, la Cluj: Mă bucur pentru rezultatele de aici la Evaluarea Națională. Cum explică faptul că sunt mai slabe ca în 2023

“Aceste dotări fac parte dintr-o finanțare mai mare, de 9 milioane de euro din PNRR, atrasă pentru echiparea corespunzătoare a școlilor din municipiu”, a mai transmis Emil Boc.

Ligia Deca: Clujul are investiții majore în educație

Tot sâmbătă au fost prezentate și alte proiecte cu fonduri europene prin PNRR de la nivelul județului Cluj.

„Clujul are investiții majore în educație, mai ales prin fondurile din PNRR, atrăgând aproximativ 150 de milioane de euro în ultimii 2 ani.

Cea mai mare investiție este în dotarea școlilor din județ cu echipamente IT, inclusiv echipamente pentru laboratoarele de informatică și de științe, mobilier și materiale didactice.

Din cele peste 33 de milioane de euro, 9 milioane au fost deja contractate de Primăria Cluj-Napoca. Alte investiții mari vizează dezvoltarea campusului de învățământ dual clujean, reducerea abandonului școlar, îmbunătățirea transportului școlar, digitalizarea universităților etc.

Îi felicit pe toți cei care s-au implicat pentru binele educației! Deopotrivă, îl admir pe domnul primar Emil Boc pentru consecvența cu care susține educația în Municipiul Cluj-Napoca şi îi doresc mult spor în implementarea tuturor proiectelor!’’ a declarat doamna Ligia Deca, ministrul Educației.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Un tânăr s-a PRĂBUȘIT cu parapanta la Ciurila. A fost transportat de urgență la spital

Publicat

De

Accident cu parapanta la Cluj

Un tânăr în vârstă de 30 de ani s-a prăbușit cu parapanta pe dealurile de la Aghireș.

Pompierii din cadrul Gărzii de intervenție Băișoara au fost solicitați, sâmbătă, să se deplaseze în apropiere de localitatea Ciurila, unde a căzut bărbatul.

Un tânăr s-a PRĂBUȘIT cu parapanta la Ciurila. A fost transportat de urgență la spital

Echipajele au ajuns la victimă, care este conștientă și cooperantă.

Bărbatul a fost preluat de un echipaj ISU și va fi transportat la spital.

Acesta este conștient și cooperant și are răni la față și la un picior.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Super concert cu Roberto Fonseca la Jazz in the Park Competition 2024. Cinci finaliști urcă pe scenă

Publicat

De

Jazz in the Park Competition la Cluj-Napoca

Artiști talentați pe scena de concurs și un concert al pianistului Roberto Fonseca îi așteaptă pe clujeni în a doua zi de Jazz in the Park Competition 2024.

Plus, Parcul Central din Cluj-Napoca a fost transformat în loc de basm.

Super concert cu Roberto Fonseca la Jazz in the Park Competition 2024

A doua zi de Jazz in the Park Competition aduce în Parcul Central din Cluj-Napoca cinci trupe pe scena de concurs, zeci de activități interesante pentru toate vârstele și un super concert de seară al celebrului pianist cubanez Roberto Fonseca.

Acesta a mai concertat în Cluj, la cea de-a 10-a ediție a festivalului, când a fost votat cel mai bun concert al Jazz in the Park.

Finalul zilei de sâmbătă va fi așadar o seară de dans pe ritmuri de buena vista. În deschiderea lui va cânta îndrăgita trupă românească 7th SENSE.

 

Cinci finaliști urcă sâmbătă pe scena din parc

Pentru scena de competiție se pregătesc cinci din cei finaliști:

• Chief’s Condition (Olanda) – Un colectiv din Amsterdam care caută inspirație în hip-hop, drum & bass, afrobeat și muzică electronică.
• Jazz Family Trio „ShekBand” (Ucraina) – Un trio de jazz format din adolescenți din Kiev care combină jazzul contemporan cu influențe folclorice ucrainene.
• Lyder Røed Quintet (Norvegia) – O muzică onestă, inspirată mult din jazzul anilor ’60, amestecat cu influențe moderne precum Roy Hargrove.
• Subconscious Trio (Italia) – Formată din muzicieni din Italia, Bulgaria și Taiwan, trupa Subconscious Trio combină abilitățile tehnice avansate ale membrilor în interpretări de jazz modern.
• Anna Hauss (Germania) – Cu un stil acustic indie soul, Anna Hauss din Berlin cucerește cu muzica ei orice meloman pasionat de piese cu mesaje profunde.

Program Jazz in the Park Competition – Sâmbătă, 6 iulie

Competition Stage:
• 15:00 Chief’s Condition
• 16:30: Jazz Family Trio „ShekBand”
• 17:40: Lyder Røed Quintet
• 18:50: Subconscious Trio
• 20:00: Anna Hauss

Special Guests Stage:
• 20:45: 7th Sense
• 22:10: Roberto Fonseca

Vinyl Stage:
• 14:00: Audiție vinyl-uri cu Melomelanj
• 15:00: Rogvaiv (LazyHour) & D’Jhu (MeloMelanj)
• 20:00: Electors

Jam Session:
• 21:00: Music Hub & Competition Artists. Locație: Music Lounge by BRD
• 23:30: Competition & Local Artists. Locație: Colin’s Gastro Pub

Intrarea la eveniment este gratuită. Participanții pot însă să susțină Fondul Jazz in the Park cu clasicul bilet neobligatoriu.

Acesta costă 30 de lei, iar cei care îl cumpără primesc o brățară specială care arată susținerea lor. Fondurile vor merge către un proiect cu totul special și anume deschiderea primul club de jazz din oraș.

PREMIUL PUBLICULUI. Fanii pot să voteze finalistul preferat

Cei care vor veni la Jazz in the Park Competition au un cuvânt important de spus anul acesta.

Ei vor putea vota, cu note de la 1 la 10, reprezentanția artiștilor finaliști. Pentru asta, fanii trebuie să vină la eveniment și să îi asculte live, sau să ia la frunzărit revista print a evenimentului, disponibilă gratuit la shop-ul Jazz in the Park.

În revistă, dar și după fiecare concert, pe ecranul scenei principale, va apărea un QR code care, accesat, va duce la formularul de vot pentru cei care tocmai au cântat. Toți cei care votează intră într-o tombolă cu premii atractive.

Activități la JAZZ IN THE PARK COMPETITION

Jazz in the Park Competition 2024 aduce în Parcul Central o varietate de activități și zone interactive susținute de partenerii evenimentului, menite să ofere o experiență de neuitat participanților.

Evenimentul din acest an promite nu doar muzică de calitate, ci și numeroase oportunități de implicare și distracție pentru toate vârstele:

• Music Lounge, lecții de muzică și jam sessions
• Atelier de Pizza

• Lecții de dans african, circle dance și ateliere de ritm și tobe africane
• Tiroliană
• Panou de cățărare
• Târg de viniluri
• Play Area cu jocuri
• Jocuri pentru copii
• LEGO Corner
• Spațiul creatorilor IARMAROC.COM
• ateliere pentru copii

Jazz in the Park Competition își propune să descopere trupe talentate de jazz din toată lumea și să le facă cunoscute.

Evenimentul a ajuns anul acesta la cea de-a VII-a ediție, cu un număr record de înscrieri: 246 de trupe din 39 de țări.

Cele 13 trupe finaliste selectate concertează în 5-7 iulie pentru marele premiu de 5.000 de euro și invitația de a susține un concert la festivalul Jazz in the Park din toamnă!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax