ECONOMIE
Un nou SCANDAL „Roșia Montană”. USR cere DEMISIA premierul Marcel Ciolacu pentru manipularea bursei

O noapte. Atât a durat bucuria după aflarea veștii că statul român a câștigat litigiul cu compania canadiană Gabriel Resources privind exploatarea zăcământului de aur de la Roșia Montană.
După ce s-au felicitat și și-au strâns mâinile la aflarea verdictului Curții Internațioanle de Arbitraj, politicienii au început sâmbătă un nou scandal „Roșia Montana”. Astfel, premierul Marcel Ciolacu este acuzat că a manipulat bursa prin declarațiile sale în care a spus cu subiect și predicat că România va pierde procesul cu compania canadiană.
Membrii PSD acuză și ei și spun că președintele USR, Cătălin Drulă, ar avea acțiuni la această companie.
Un nou SCANDAL „Roșia Montana”. USR cere DEMISIA premierul Marcel Ciolacu pentru manipularea bursei
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat sâmbătă că formațiunea politică pe care o conduce sesizează DNA şi autorităţile canadiene „pentru manipularea bursei„ de către premierul Marcel Ciolacu şi cere demisia acestuia.
Cătălin Drulă a trimis sâmbătă o sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituţia care supervizează tranzacţiile bursiere din Canada, „pentru a investiga o posibilă manipulare” a acţiunilor companiei Gold Corporation, informează USR.
Plângere și la DNA
„Noi vom depune plângere penală la DNA. Pentru manipularea pieţei de capital şi subminarea economiei naţionale, v-am spus că vom sesiza inclusiv reglementatorul pieţei de capital din Ontario, din Canada, unde este listată Gabriel Resources, compania din spatele proiectului Roşia Montană, pentru că manipularea pieţei de capital înseamnă că unor oameni le sunt furaţi banii pe baza unor afirmaţii false”, a precizat liderul Uniunii Salvaţi România.
Cătălin Drulă a avertizat din 1 februarie „că declaraţiile iresponsabile” ale premierului Marcel Ciolacu şi ale miniştrilor cu privire la faptul că România va pierde acest proces și va trbui să plătească peste 6 miliarde de lei despăgubiri „nu fac altceva decât să îmbogăţească, pe bursă, băieţii lor deştepţi”.
Valoarea acțiunilor companiei canadiene au crescut
Valoarea acţiunilor Gabriel Resources a crescut pe tot parcursul lunii februarie, pe fondul declaraţiilor şi acuzaţiilor lansate de PSD şi PNL, care anunţau pierderea procesului şi plata unor despăgubiri de 6 miliarde de dolari, se menţionează într-un comunicat de presă al USR.
„Practic, într-o singură lună, pe baza declaraţiilor iresponsabile ale lui Marcel Ciolacu, Marcel Boloş şi colegii lor de partid, valoarea acţiunilor s-a dublat. Compania canadiană are acum o capitalizare bursieră de peste 800 de milioane de dolari canadieni, ceea ce reprezintă mai mult de 600 de milioane de dolari.
Aproape exclusiv pe baza disputelor din România, acţionarii au câştigat mai mult de 300 de milioane de dolari”, se arată în comunicat.
Cătălin Drulă a mai arătat că premierul trebuie investigat de autorităţi precum DNA, ASF sau ANI.
Se cere demisia premierului
Într-o postare pe Facebook, liderul USR cere demisia premierului Marcel Ciolacu, pe care îl acuză că a manipulat piaţa de capital prin declaraţiile sale.
Astfel, dacă pe 31 ianuarie 2024 valoarea unei acţiuni Gabriel Resources valora 0,45 dolari, pe 7 martie, cu o zi înainte de verdict, acestea ajunseseră la 0,87 dolari.
„Acţiunile s-au dublat imediat după declaraţiile lui Marcel Ciolacu cu privire la iminenţa pierderii procesului în cazul Roşia Montană. A fost o hoţie coordonată de însuşi premierul României, o creştere artificială şi controlată a acţiunilor…
Cum va mai putea Marcel Ciolacu să negocieze ceva pentru România din calitatea de premier al ţării, în condiţiile în care am văzut că reprezintă interesele unui grup organizat? Niciun partener străin nu va mai avea încredere într-un astfel de premier, implicat într-o escrocherie pe bursă. Avem de-a face cu o manipulare deliberată, cu beneficii ilegale pentru câţiva”, susţine Cătălin Drulă.
Florin Cîțu, fost premier: „Ciolacu a mințit și a creat o isterie națională”
Fost ministru de Finanțe, fost prim-ministru și fost președinte al PNL, Florin Câțu, vorbește și el despre o manipulare în ceea ce privește prețul acțiunilor companiei canadiene.
„Ciolacu a mințit și a creat o isterie națională degeaba. România rămâne cu Roșia Montană în UNESCO și cu zăcământul de aur.
Ciolacu, îți propun un nou referendum: cota unică sau impozit progresiv!
P.S.: Instituțiile statului trebuie să investigheze dacă Marcel Ciolacu a beneficiat de pe urmă manipulării prețului acțiunilor Gabriel Resources prin comentariile din ultima perioadă”, a scris fostul premier pe pagina de Facebook.
România a câștigar procesul cu compania canadiană, iar aceasta va trebui să plătească despăgubiri.
Foto: Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Clujenii se pot bucura din nou de prezența grațioaselor lebede albe și negre pe Lacul Chios din Parcul Central. După sezonul rece, păsările au fost reintroduse în habitatul lor familiar, aducând un plus de farmec zonei.
Primarul Emil Boc a marcat momentul printr-o postare video pe rețelele sociale, prin care este surprinsă frumusețea lebedelor plutind pe lac. Imaginile au fost primite cu entuziasm de locuitorii orașului, care se bucură de prezența acestor păsări devenite un simbol al Parcului Central și o atracție îndrăgită de vizitatori.
Lebedele vor rămâne pe lac pe tot parcursul sezonului cald, spre încântarea clujenilor. Lebedele sunt găzduite în sezonul rece la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș.
FOTO: Arhivă/ Facebook – Emil Boc

Compania aeriană low-cost Ryanair își schimbă regulile privind bagajele de mână și check-in. Călătorii care întârzie la îmbarcare vor fi amendați cu 100 de euro. Ryanair a anunțat o serie de modificări substanțiale ale politicii sale privind bagajele și procedurilor de îmbarcare care vor intra în vigoare din 5 noiembrie 2025.
Aceste modificări vor afecta toți pasagerii care zboară cu compania aeriană, stabilind noi reguli și sancțiuni mai stricte, scrie Alba24.
Noi REGULI privind bagajele de mână și check-in, la Ryanair. De când intră în vigoare
Printre cele mai semnificative modificări se numără eliminarea definitivă a biletelor de hârtie, pasagerii fiind acum obligați să prezinte un bilet electronic pentru a se urca în avion.
Dimensiunile bagajelor de mână permise la Ryanair
În plus, au fost stabilite limite mai stricte pentru bagajele de mână, cu o dimensiune maximă de 40 x 20 x 25 centimetri fără costuri suplimentare.
Compania aeriană și-a mărit sancțiunile pentru nerespectarea reglementărilor. Amenda pentru depășirea dimensiunilor admise ale bagajului de mână va crește de la 60 la 70 de euro.
Pasagerii care doresc să ia o a doua valiză, trebuie să achiziționeze serviciul Priority Boarding, al cărui tarif este stabilit în momentul rezervării.
Amendă de 100 de euro pentru călătorul care întârzie la îmbarcare
Una dintre cele mai stricte măsuri este punerea în aplicare a unei amenzi de 100 de euro pentru pasagerii care ajung la ghișeul de check-in cu mai puțin de 40 de minute înainte de ora programată a zborului.
Această regulă se va aplica și celor care încearcă să facă o rezervare pentru următorul zbor după ce l-au pierdut pe cel inițial.
”Cu excepția cazului în care aveți un bilet Plus sau Flexi Plus, dacă nu vă faceți check-in online cu mai mult de două ore înainte de ora programată de plecare, vi se va percepe taxa de check-in la aeroport stabilită în tabelul nostru de taxe.
Birourile de check-in se închid strict cu 40 de minute înainte de ora programată de plecare, cu excepția cazului în care sunteți anunțat altfel înainte de plecarea zborului.
Dacă nu vă faceți check-in până atunci vi se poate refuza îmbarcarea fără rambursare” se arată în regulamentul Ryanair.
Pentru a evita inconvenientele, pasagerii sunt sfătuiți să verifice dimensiunile bagajelor lor înainte de a ajunge la aeroport, să ia în considerare achiziționarea Priority Boarding dacă au nevoie să ia mai multe bagaje și să ajungă la aeroport cu mult timp înainte.
Compania aeriană permite pasagerilor să-și schimbe zborul până la o oră după plecarea programată, contra-cost.
EVENIMENT
FOTO. ”Bijuteriile” Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj-Napoca, alături de ghiocei și brândușe

Primăvara a adus din nou spectacolul fascinant al naturii în Grădina Botanică din Cluj-Napoca.
Vizitoatorii se pot bucura de câmpuri ghiocei bogași și brândușe de primăvară din Carpați.
”Bijuteriile botanice” ale Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj
Atât ghioceii bogați (Leucojum vernum), cât și brândușele de primăvară (Crocus heuffelianus) sunt două dintre speciile conservate ex situ cu mare grijă la Grădina Botanică ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

Brândușe de primăvară (Crocus heuffelianus)
În plus, vizitatorii pot explora și zonele de făgete ale grădinii, unde pot fi admirate dintre cele mai rare bijuterii botanice ale Carpaților: Cardamine glanduligera, sau breabăn, o specie endemică a Munților Carpați, și Hepatica transsilvanica, sau crucea voinicului, care crește doar în regiunile montane din România.
”Speciile endemice sunt acele plante sau animale care trăiesc doar într-o anumită regiune a globului – în cazul nostru, Carpații. Cu alte cuvinte, aceste mici simboluri ale pădurii carpatine nu pot fi găsite nicăieri altundeva în lume”, arată reprezentanții Grădinii Botanice. Sigur, pot fi admirate și alte flori de primăvară.

Isopyrum thalictroides este o specie de plantă care aparține familiei Ranunculaceae

Anemonoides ranunculoides este o specie de plantă erbacee și perenă care crește în păduri din Europa până în Asia de Vest
EVENIMENT
Nouă transporturi agabaritice pe drumurile din Cluj. Vehiculele transportă componente eoliene

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță că, în perioada 25 martie – 3 aprilie 2025, vor avea loc nouă transporturi agabaritice ce conțin componente eoliene pe traseul Nădlac 2 – Cluj-Napoca – Suceava – Iași – Albița PTF.
Vehiculele cu depășiri vor circula cu o viteză maximă de 70 km/h. Etapele desfășurării transporturilor vor fi stabilite de poliția rutieră, iar convoiul va fi însoțit de autovehicule autorizate și echipaje de poliție.
„În perioada 25.03.2025 – 03.04.2025 se vor efectua 9 transporturi agabaritice , care contin componente eoliene, pe traseul Nadlac 2- Cluj-Napoca- Suceava-Iasi-Albita PTF. Menționăm că în conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.
Etapele de desfășurare ale transporturilor sunt stabilite de poliția rutieră. Vehiculele vor fi însoțite de autovehicule autorizate și de echipaje ale poliției rutiere. Transporturile nu se vor desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/”, a transmis DRDP Cluj.