Connect with us

ACTUALITATE

Un milion de mașini electrice rulează pe drumurile din Germania – majoritatea europenilor cred într-o revoluție în mobilitate

Publicat


În luna august, Germania a depășit un milion de autoturisme cu propulsie electrică. Acest lucru este demonstrat de ultimele cifre înregistrate la Autoritatea Federală pentru Transporturi Automobile din Germania (Kraftfahrt-Bundesamt). Cu toate acestea, mașinile electrice sunt încă în mod minoritar pe drumuri: de la 1 ianuarie, în țară erau înregistrate peste 48 de milioane de autoturisme, dintre care aproximativ două treimi erau pe benzină și aproximativ 30% vehicule diesel.

· S-a depășit milionul de autoturisme electrice în luna august;

· Aproximativ 70% dintre europeni sunt convinși că sistemele de mobilitate alternative vor domina drumurile până în 2030;

· Mai mult de jumătate dintre români cred în viitorul autoturismelor electrice 100%, în timp ce aproximativ un sfert dintre germani le împărtășesc opinia

Un sondaj reprezentativ realizat de E.ON și Kantar Emnid în Germania și alte douăsprezece țări europene arată că majoritatea europenilor cred totuși în revoluția electromobilității. Potrivit sondajului, aproximativ 70% dintre europeni sunt convinși că sistemele de propulsie alternative vor domina motoarele cu ardere până în 2030. Germanii sunt încă ceva mai sceptici decât majoritatea vecinilor europeni: șase din zece cred că vehiculele electrice vor domina drumurile.

„Când vine vorba despre mobilitate, tot mai mulți oameni susțin energia electrică, prietenoasă cu mediul. E.ON contribuie la dezvoltarea mobilității electrice pe drumurile din toată Europa, prin soluții inteligente pentru clienți și rețele de înaltă performanță. Pentru că obiectivul nostru este clar: deplasarea cu o mașină electrică trebuie să devină ușoară și accesibilă pentru toată lumea, indiferent dacă este acasă, la serviciu sau în orice alt context”, spune Patrick Lammers, Chief Operating Officer al E.ON SE.

Europenii sunt în mare parte de acord cu privire la motivele pentru care încă se pronunță împotriva achiziționării unei mașini electrice. Pe primul loc este prețul, urmat de numărul de stații de încărcare. În Germania, situația este diferită: aici, în principal, tipurile de baterii descurajează potențialii clienți să cumpere o mașină electrică. Pe de altă parte, prețul este doar al treilea factor în ordinea importanței de care se ține cont la alegerea unui vehicul.

În ceea ce privește diferitele sisteme de acționare, aproximativ o treime dintre europeni consideră că vehiculele 100% electrice vor domina șoselele în 2030. În schimb, 27% văd mașinile hibride în frunte. Cu toate acestea, comparând câteva țări, există un dezacord: în timp ce mai mult de jumătate dintre francezi și români cred în mașinile 100% electrice, doar aproximativ un sfert dintre germani le împărtășesc opinia. Locuitorii din Republica Cehă, Danemarca, Polonia și Italia, este foarte probabil să susțină tehnologiile hibride.

În timp ce numărul de mașini electrice care rulează pe șosele este în creștere, și interesul pentru cumpărarea uneia crește, de asemenea. 45% dintre germanii care intenționează să cumpere o mașină preferă una hibridă, electrică sau alimentată cu hidrogen. Disponibilitatea de a cumpăra o mașină electrică s-a triplat în Germania începând cu anul 2019. Cu toate acestea, interesul pentru mașinile electrice este cel mai mare în Italia. Aici, 66% ar dori să conducă următoarea mașină cu alimentare electrică.

Și în România statisticile arată o creştere semnificativă de la an la an a numărului de autovehicule electrice vândute, ceea ce indică o orientare clară către unul din-tre cele mai nepoluante şi sustenabile mijloace de transport, la fel cum se întâmplă în lumea întreagă. Numai în luna iulie a.c. au fost înmatriculate peste 330 de autoturisme electrice noi în țara noastră, iar cifrele la nivel național arată că sunt în circulație aproximativ 7.500 de vehicule electrice.

Cu cât se realizează mai multe progrese în ceea ce privește infrastructura de încărcare, diversitatea modelelor, gama și prețul, cu atât devine mai atractivă trecerea la mobilitatea electrică. Infrastructura de încărcare publică din Germania își aduce deja contribuția. În prezent, există în jur de 50.000 de puncte de încărcare disponibile la nivel național. Clienții E.ON Drive își pot încărca deja mașinile electrice la peste 30.000 din aceste stații. În extinderea în continuare a mobilității electrice, E.ON se concentrează pe îmbunătățiri suplimentare în infrastructura de încărcare și soluții integrate pentru clienții privați și din sectorul business. Aceasta include planificarea și implementarea soluțiilor de încărcare pentru companii și municipalități, precum și hardware și software pentru uz privat, fie acasă, fie pe șosea.

Pentru a crește, de asemenea, calitatea încărcării, E.ON testează utilizarea inteligenței artificiale (AI) și a roboticii, precum și noi abordări în managementul descentralizat al energiei în unitatea sa de inovare. De exemplu, împreună cu compania gridX, E.ON a implementat un management dinamic bazat pe AI care permite încărcarea mai multor vehicule simultan în parcarea unei companii, fără a fi nevoie de extinderea conexiunii la rețea. Managementul inteligent al energiei ia în considerare circuitul de sarcină al clădirii și punctul de conectare la rețea pentru a evita costurile și supraîncărcările.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Porcul ne poate salva nu numai de Crăciun. Rinichi de porc transplantat la un pacient

Publicat

De

porc bun

O echipă de chirurgi americani a transplantat rinichiul de la un porc modificat genetic la un pacient în viaţă, o premieră care reprezintă un nou pas către o potenţială soluţie la deficitul cronic de donări de organe, a anunţat joi un spital american, relatează AFP, transmite Agerpres.

Pacientul, în vârstă de 62 de ani, se ‘recuperează bine’ după operaţia care a avut loc în urmă cu mai puţin de o săptămână, a declarat într-un comunicat Massachusetts General Hospital din Boston. Rinichi de la porci modificaţi genetic au fost deja transplantaţi şi funcţionau şi la oameni aflaţi în stare de moarte cerebrală, mai notează AFP.

Pacienţi în viaţă au primit deja un transplant de inimă de la un porc modificat genetic, dar au decedat.

Aceste modificări genetice sunt efectuate pentru a reduce riscul de respingere.

Medicii ‘mi-au explicat în detaliu avantajele şi dezavantajele procedurii’, a afirmat pacientul, Richard Slayman, potrivit unui comunicat. ‘Am văzut aceasta ca pe o modalitate nu numai de a mă ajuta, ci şi de a da speranţă miilor de persoane care au nevoie de un transplant pentru a supravieţui’, a spus el.

Peste 100.000 de persoane aşteaptă un transplant de organe în Statele Unite. Rinichiul este organul cel mai frecvent solicitat.

Domeniul xenogrefelor – transplanturile de organe de animale la om – a avansat cu mare viteză în ultimii ani.

Premiera mondială a unui transplant de rinichi de porc la un om aflat în moarte cerebrală a avut loc în septembrie 2021 şi a fost efectuat de chirurgi de la NYU Langone Hospital din New York.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Școala din Bună Ziua, undă verde în Consiliul Local. Va avea o capacitate de 533 de elevi

Publicat

De

Școala cartierul Bună Ziua

O școală nouă va fi construită în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. Proiectul a trecut luni la vot în Consiliul Local.

Investiția este de peste 150 de milioane de lei, iar Primăria va trebui să facă și exproprieri.

Școala din Bună Ziua, undă verde în Consiliul Local. Va avea o capacitate de 533 de elevi

Consilierii locali au votat indicatorii economici pentru noua școală din Bună Ziua, cu clasele 0-8.

Ptrivit primarului Emil Boc, suma de peste 150 de milioane de lei include și exproprierile necesare construirii școlii.

„Școala va avea 4 nivelui, subsol, parter și 2 etaje, 27 de săli de clasă, 4 laboratoare și zonă de luat masa, pentru că școlile noi pe care le construim trebuie să aibă și această infrastructură”, a declarat Emil Boc.

Școală cartierul Bună Ziua

Unitatea de învățământ va avea și areliere, o sală de sport cu vestiare, terenuri de sport, parcare subterană, 200 de panouri fotovoltaice și o grădină de flori.,

Potrivit proiectului, drumul de acces la școală va avea două benzi, trotuare și piste de biciclete.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca, neînvinsă la baschet. Îşi menţine invincibilitatea în campionat

Publicat

De

U-BT Cluj-Napoca a învins-o pe BC CSU Sibiu cu scorul de 99-65, duminică, în deplasare, într-un meci din Liga Naţională de baschet masculin, Grupa 1-10.

Campioana rămâne astfel neînvinsă în acest sezon pe plan intern.

De la ”U” s-au remarcat Emanuel Căţe 12 puncte, 7 recuperări, 3 pase decisive, Mihai Marius Măciucă, 13 p, 4 rec, Jarell Alexander Eddie, 13 p. Rareş Uţă a fost cel mai bun de la sibieni, cu 15 p, 7 rec.

În alt meci, CS Dinamo Bucureşti a dispus de FC Argeş Piteşti cu 94-71 şi rămâne în cursă pentru play-off.

Andrei Mandache a fost cel mai bun de la Dinamo, cu 21 p, 5 rec, susţinut de Sean Evans, 16 p, 7 rec, 3 pd. Naje Abdean Smith, cu 13 p, 5 rec, s-a remarcat de la oaspeţi.

Grupa 1-10
1. U-BT Cluj-Napoca 32 puncte
2. CSM CSU Oradea 29
3. FC Argeş Piteşti 25
4. CSO Voluntari 24
5. CS Rapid Bucureşti 23
6. BC CSU Sibiu 23
7. CSM CSU Constanţa 22
8. CS Dinamo Bucureşti 21
9. CSM Târgu Mureş 21
10. CSM Corona Braşov 20

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

ATENȚIE. Începe concursul ”Curățenie generală” între asociațiile de proprietari din Cluj-Napoca. Ce premii se dau

Publicat

De

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, luni, organizarea concursului ”Curățenie generală” între asociațiile de proprietari/ locatari, care se va derula în perioada 1 aprilie – 29 mai.

La concurs pot participa doar asociațiile de proprietari/ locatari care efectuează lucrări de întreținere a spațiilor verzi, parcărilor, terenurilor aferente imobilelor aparținând domeniului public sau privat al municipiului.

Suma totală alocată acestui concurs se ridică la 582.000 de lei din care se vor acorda următoarele premii:

  • 40 de premii 1, fiecare în valoare de 3200 de lei
  • 40 de premii 2, fiecare în valoare de 2700 de lei
  • 80 de premii 3, fiecare în valoare de 2200 de lei
  • 100 de mențiuni, fiecare în valoare de 1700 de lei

”Asociațiile de proprietari/ locatari pot folosi banii folosiți numai în scopul reparării, amenajării, refațadizării și efectuării lucrărilor necesare imobilului în care locuiesc sau aferente acestuia”, se arată în hotărâre.

Unde se pot înscrie asociațiile

Înscrierea asociațiilor de proprietari/ locatari în concurs se face în perioada 1-7 aprilie, online, prin completarea formularului existent pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca la secțiunea Administrație/ Servicii online/ Depunere cereri/ Direcția Generală Poliția Locală, formular cu indicativ 480.002, sau fizic, prin completarea și depunerea la Registratura Primăriei Cluj-Napoca, inclusiv la primăriile de cartier, a cererii de înscriere la concursul ”Curățenie generală”, de către președintele sau administratorul asociației.

Lucrările de curățenie efectuate în cadrul concursului se vor efectua în perioada 8-30 aprilie 2024, iar după finalizarea acestora se va proceda la verificarea în teren a fiecărei asociații înscrise în concurs. .

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax