Connect with us

ACTUALITATE

Un eveniment la MODĂ. Festivalul Transilvania Fashion va avea loc la Cluj-Napoca între 17 și 19 septembrie 2021

Publicat


Ediția 2021 a Festivalului Internațional de Modă Transilvania Fashion va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 17-19 septembrie 2021, sub egida European Fashion Council și FashionTV.

„Întrucât ediția 2020 a acestui festival nu a mai putut avea loc din motive obiective legate de pandemie, echipa organizatorilor a continuat pregătirile și, susținută de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, a obținut aprobările pentru desfășurarea la Cluj-Napoca a acestui important eveniment, alături de TIFF, Jazz in The Park, Electric Castle și UNTOLD.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Pro Transilvania și produs de Dr. Matei MIKO – Președintele Festivalului.

„Locul de desfășurare al evenimentului este Esplanada Centrului de Cultură Urbană din Parcul Central”

Festivalul Transilvania Fashion este parte a unui ciclu de Gale dedicate prezentării și premierii excelenței în domeniul modei, pe care Asociația Culturală Pro Transilvania le organizează de 30 de ani, și a fost conceput să contribuie la amplificarea vizibilității creativității designerilor prezentați pe vasta scenă europeană, prin contribuția conjugată a mass media și a partenerilor din European Fashion Council și FashionTV.

„Imaginat sub forma unui eveniment outdoor complex, street fashion într-o viziune neașteptată, couture într-o formulă inovativă, amplificate prin prezența unui studio foto/video – vector de comunicare universal, conceptul propune o abordare a mai multor valențe ale unei formule consacrate și va crea o emulație pe toate palierele expresiei de fashion și styling din acest domeniu”, a declarat Dr. Matei Miko, Președintele Festivalul Transilvania Fashion.

Locul de desfășurare al evenimentului este Esplanada Centrului de Cultură Urbană din Parcul Central din Cluj-Napoca, care se va transforma datorită unei logistici impresionante de catwalk, sunet, lumină și ecrane LED, într-un superb amfiteatru în aer liber, străjuit de impunătoarea clădire a Cazinoului si de istorica Fântână Arteziană amenajate în 1897, inspirate de clădirile celebrului Palat Sanssouci de la Potsdam.

La Festival și-au anunțat participarea numeroși designeri, branduri, case de modă și universități, invitați speciali din țară și din străinătate, modele, hairstyliști, make-up artiști, fotografi, bloggeri și jurnaliști”, informează organizatorii.

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Daniel David, ministrul Educației: Nu am venit în această poziție din motive politice sau personale. Voi lua măsuri nepopulare

Publicat

De

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării

Ministrul clujean al Educației și Cercetării, Daniel David, a prezentat intențiile pe care le are pe termen scurt, mediu și lung în această poziție.

El a anunțat că va iniția rapid o dezbatere serioasă pe planul cadru pentru liceu în București, Cluj, Iași și Timișoara și că e gata să asculte propunerile care îl vor îmbunătăți, și să le introducă în planul ministerului.

De asemenea, Daniel David a vorbit despre salarizarea cadrelor didactice din învățămăntul preuniversitar și a cerut solidaritate de la alte categorii profesionale pentru sistemul de învățământ, care este în criză.

Daniel David: Sunt gata să iau măsuri nepopulare

Ministrul Educației și cercetării, Daniel David, a inițiat o discuție pe pagina de Facebook a ministerului în care a prezentat și planurile pentru sistem, dar a explicat și de ce a acceptat acestă funcție.

“Eu nu am venit în această poziție din motive politice, nici măcar din motive personale, și nu voi avea nicio problemă să recunosc când greșesc și să corectez lucrurile… Sunt sigur că voi lua și decizii care nu vor fi populare, dar voi încerca să le explic cu argumente”, a spus Daniel David.

Acesta a vorbit despre ce a făcut până acum în mandat, dar mai ales despre ceea ce intenționează să facă.

“Înca suntem în faza de organizare a ministerului și încercăm să gândim un model eficient. Să nu avem oameni care fac același lucru… Asta nu înseamnă că nu putem începe unele reforme, dar nu cu toată forța. Cine nu recunoaște – iar eu recunosc – începutul de mandat nu e promițător din punct de vedere financiar. Nu mă plâng, spun asta doar pentru că este o situație complicată”, a precizat ministrul Educației și Cercetării.

Educația, ministerul cu cel mai mare impact social

Daniel David spune că deciziile pe termen scurt se vor lua până în luna iunie a acestui an.

“Pâna atunci voi realiza un diagnostic de un alt tip, unul care să susțină politici bazate pe dovezi, pe termen lung”, a precizat Daniel David, care susține că sistemul de învățământ românesc nu ar mai trebui să fie influențat politic, pentru că această influență schimbă mereu arhitectura. David a mai spus că el nu vrea să facă micromanagement, ci ca ministru trebuie să se ocupe de viziune.

“Suntem ministerul cu cel mai mare impact social…, tot restul țării e legat de acest sistem pentru că toți sunt absolvenții acestui sistem de educație. Văd o zonă foarte mare de concentrare a puterii – toată lumea vrea să vorbească cu ministrul pe orice probleamă, iar asta îmi arată că sistemul nu merge bine. Rolul meu este să ies în față când trebuie să vorbim de viziune și strategie, să fiu atent să funcționeze lucrurile, iar când apar probleme mari să mă asigur că reacționăm rapid și transparent. Nu să fiu un ministru care face micromanagement la un sistem atât de complicat și complex”, a declarat Daniel David.

Institute de cercetare comasate

Daniel David a anunțat că se va implica și în ceea ce privește componenta de cercetare a ministerului.

“În zona de cercetare, dezvoltare și inovare, până acum am văzut că lucrurile nu au o arhitectură sănătoasă. Avem actori diferiți și este bine, problema este că uneori sunt prea mulți, dublează lucruri și uneori nu colabarează unii cu ceilalți. Exista deja un proces de evaluare prin PNNR a tuturor acestor instituții… După evaluare vom ști care unități rămân autonome, independente și sprijinite în continuare, și care ar trebui să fie duse în concentrări academice cu alte institute de cercetare, dezvoltare și inovare, devenind astfel mai puternice”, a punctat ministrul Educației, care a precizat că lumea trebuie să știe că această “concentrare academică” se va face democratic și de jos în sus.

Ciclurile universitare trebui să fie mai flexibile

În ceea ce privește învățământul universitar, de unde de altfel provine, Daniel David spune că și acolo trebuie să intervină modificări.

“Sunt multe univerități în România, unele foarte bune, dar adesea misiunea acestora nu este diferențiată. Am dat ordin ca toate universitățile să-și asume explicit una din misiunile care apar în Legea învățământului, ca să știe ce vor să facă, și să știe și studenții”, a precizat acesta, subliniind că ciclurile universitare trebuie să fie mult mai flexibile și să se concentreze mai mult pe programe “graduate”, decât “undergaduate”.

Dezbatere națională pe planurile cadru pentru liceu

Învățământul preuniversitar, spune Daniel David, reprezintă componenta cea mai mare a ministerului, și i-a îndemnat pe toți cei implicați, de la cadre didactice, la elevi și părinți să nu se mire dacă va face moficări pe parcurs. Însă, a subliniat ministrul, aceste modiciări vor fi făcute doar în baza feed-back-ului de la profesori, părinti și elevi, din respect pentru aceștia.

Acesta a anunțat două mari proiecte la care lucrează acum, și anume planul cadru pentru liceu și salarizarea cadrelor didactice.

“Planurile cadru pentru liceu vreau să le pun în dezbatere publică în 31 ianuarie. Și nu va fi de formă. Dezbaterea va fi serioasă și dacă sunt idei bune sunt gata sa schimb semnificativ propunerile noastre, ale ministerului. Vor fi 4 dezbateri naționale, în București, Cluj, Iași și Timoșoara, care pot atrage oameni din alte județe”, a declarat ministrul Educației, care a mai spus că are în intenție ca apoi să organizeze și o dezbatere națională online.

“Vom lua foarte în serios propunerile bune, nimeni nu va impune ceva. Vreau o formulă care să-i ajute pe copiii noștri, pe cei care încep anul viitor studiile liceale”, a declarat ministrul Educației.

Daniel David: Învățământul e în criză, acum noi cerem solidaritate

Ministrul Educației, a vorbit și despre salarizarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. El a precizat că vor fi incluși în salariu și indicatorii de performanță, iar acest proiect va fi gândit cu experți naționali și internaționali.

“Salariul de bază trebuie să fie unul decent. Sunt îngrijorat că cei mai mulți absolvenți din universități nu mai aleg învățământul preuniversitar. Când a fost o propunere de dezvoltare a sistemului sanitar, ca să rămână medicii și asistenții în țară, sau dezbatere în zona de IT, noi nu ne-am opus. Acum noi suntem în criză cu numărul de profesori și atragerea celor mai buni în sistem, de aceea noi vom cere solidaritate acum”, a spus Daniel David.

Acesta a precizat că va începe discuția pe Legea salarizării, iar dincolo de salariul de bază vor apărea indicatorii de performanță “pentru a crește veniturile acolo unde este performanță”.

Daniel David a mai explicat că aceste criterii nu vor conta doar în cazul școlilor și profesorilor care duc copiii la olimpiade, ci vor fi criterii “și pentru a da atenție profesorilor care fac un efort extraordinar de mare ca să lucreze în zone și medii defavorizate”.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Regal folcloric de Unirea Principatelor în Piața Unirii. Ploaia nu i-a oprit pe clujeni

Publicat

Clujenii sărbătoresc astăzi, 24 ianuarie, împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române, printr-o serie de manifestări culturale și artistice organizate de autoritățile locale. La ora 13, în Piața Unirii, a început concertul de muzică populară, cu artiști folclorici îndrăgiți.

În ciuda ploii, zeci de clujeni iau parte la regalul folcloric de 24 Ianuarie din Piața Unirii, parte din manifestările pregătite de administrația locală pentru marcarea Zilei Unirii Principatelor Române.

Pe scenă urcă Mariana Gabrian Sfechiș, Mihaela Grindean, Adriana Irimieș, Mariana Morcan, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Clubul Vedetelor – Muguri de folclor, Ioana Breda Morar, Florian Roșan, Maria Golban Șomlea, Amalia Chiper, Oana Bozga, Lucia Potra, Valeria și Traian Ilea, Ana Ilca Mureșan, Cristian Totpati, Sava Negrean Brudașcu, Ansamblul Folcloric Crăișorul, Ansamblul Folcloric Dor Transilvan și Aurel Tămaș, acompaniați de Orchestra Regal Transilvan.

Ceremonie religioasă și alocuțiuni la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Evenimentele au început dimineața, în jurul orei 11:00, cu o ceremonie solemnă la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, în fața Instituției Prefectului Cluj.

Manifestarea, organizată de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, împreună cu Instituția Prefectului și Divizia 4 Infanterie „Gemina,” a inclus alocuțiuni oficiale, o ceremonie religioasă și una militară, urmate de un spectacol cu artificii de zi. Evenimentul s-a încheiat cu Hora Unirii, la care au participat oficiali, militari și cetățeni prezenți.

Concert Compact în încheiere

Seara, de la ora 19:30, trupa Compact va susține un concert în Piața Unirii, oferind o notă modernă și energică festivităților dedicate Zilei Unirii Principatelor.

Pe lângă spectacolele artistice, clujenii se pot bucura pentru ultima oară de iluminatul festiv din zona centrală a orașului. Acesta va fi stins în dimineața zilei de 25 ianuarie, încheind astfel oficial sezonul sărbătorilor de iarnă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Căutătorii de sticle, reclamați că împrăștie gunoaie și fac mizerie în jurul ghenelor din Cluj: „Călcăm prin carne putredă”

Publicat

gunoi supercom

O serie de plângeri similare înregistrate recent pe platforma MyCluj atrag atenția asupra problemei cauzate de persoanele care scotocesc în gunoaie pentru a colecta sticle returnabile și împrăștie deșeurile în spațiile din jurul ghenelor.

Un exemplu vine din zona străzii Dâmboviței 1 – Aurel Vlaicu 5, unde un clujean reclamă mizeria și condițiile insalubre din apropierea ghenelor de gunoi, cauzate de căutătorii de sticle și ignorate de compania de salubritate.

„Călcăm prin carne putredă și alimente expirate”

De asemenea, cetățeanul solicită amplasarea de semne pentru a descuraja hrănirea animalelor și abandonarea de mâncare în apropierea ghenelor.

„Vă rog frumos ca la ghena de gunoi de pe Dâmboviței 1 – Aurel Vlaicu 5 să luați măsuri de igienizare. Cei ce caută prin gunoaie fac o mizerie de nedescris, iar noi, cei ce avem parcarea în zonă sau ce vrem să ducem gunoiul la ghenă călcăm prin carne putredă și fel de fel de aliemente expirate. Mașina cu cei care ar trebui să curețe și în spatele ghenei de gunoi parchează zilnic fix lângă acele gunoaie dar niciodată nu curăță. Rog de asemenea amplasarea de semne pentru ca oamenii să nu mai hranească animalele în zonă și să nu mai lase pachete cu mâncare pentru animale în zona. Vă mulțumesc”, se arată în plângerea înregistrată pe MyCluj.

Căutătorii de sticle, reclamați în mai multe cartiere din Cluj

Această sesizare nu este un caz izolat. Implementarea garanției de 50 de bani pentru ambalajele returnabile pare să fi crescut numărul persoanelor care caută în gunoaie.

Mai mulți clujeni au raportat pe MyCluj situații similare și în alte cartiere legat de persoanele care răscolesc în gunoaie și lasă în urma lor mizerie, scoțând din pubele resturi menajere și alte deșeuri care rămân împrăștiate.

Citește mai departe

CULTURA

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, împlinește astăzi 76 de ani. La mulți ani!

Publicat

andreicut

Înaltpreasfinţitul Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împlinește vineri, 24 ianuarie 2022, vârsta de 76 de ani, ocazie cu care Cluj24 îi urează „Întru Mulți Ani!”.

Vineri, 24 ianuarie 2025, zi în care este sărbătorită Unirea Principatelor Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împlinește vârsta de 76 de ani.

Înaltul ierarh ortodox a participat vineri la ceremonia de sărbătorire a Unirii Principatelor Române de la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Cluj-Napoca de la ora 11. Anterior, începând cu ora 8:30, a oficiat Sfânta Liturghie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Rădăcinile Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei: copilăria și educația

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.

A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat, în calitate de inginer, la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu al Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în orașul Turda (județul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.

Doctor în Teologie

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții – Teologie Sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

În data de 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit Arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pentru ca în data de 4 martie 1990 să fie numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.

Arhiepiscop al Alba Iuliei

În data de 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

Este unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este întemeietorul şi a fost profesor și decanul (două mandate: 2000-2004 şi 2004-2008) Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, întemeietor şi coordonator al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia.

Din februarie 2002 este membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria.

Recunoașteri și distincții naționale și internaționale

Preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”, la 1 Decembrie 2002.

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2011, predă disciplina „Spiritualitate Ortodoxă” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din toamna anului 2012 este îndrumător de doctorat la Școala doctorală de teologie „Isidor Todoran”, din cadrul aceleiași facultăți.

Ctitorii și proiecte pentru comunitate

La data de 23 octombrie 2014, Regele Mihai I al României i-a conferit decorația regală „Nihil Sine Deo”. Decorația i-a fost înmânată în Holul de Onoare al Castelului Peleș, de Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României.

În data de 15 septembrie 2021, ierarhul a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în data de 10 decembrie 2024, a primit titlul de membru de onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, cea mai veche instituție de profil din România.

Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar. La numeroasele ctitorii ale Înaltpreasfinției Sale, în toamna anului 2013 se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, iar în anul 2023 a fost inaugurat Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, unde funcționează Școala Primară „Sfântul Stelian”.

Proiecte sociale și filantropice pentru viitor

În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădiniță, precum și altele.

Părintele Mitropolit Andrei este cetăţean de onoare a zeci de localităţi din România şi destinatarul a numeroase diplome de recunoaştere şi preţuire din partea a nenumărate societăţi, asociaţii, instituţii, fundaţii din ţară şi străinătate, toate având preocupări culturale, social-filantropice, religioase sau inginereşti, şi a zeci de insigne, decoraţii, plachete, conferite cu prilejul participării la congrese, simpozioane, adunări naţionale şi internaţionale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate