EVENIMENT
Un britanic a încercat să FUGĂ din România prin Cluj, după ce a accidentat o gravidă

Șoferul care a accidentat în București o femeie gravidă și a părăsit locul accidentului a fost dat în urmărire generală. El a fost prins vineri dimineața, în timp ce încerca să se îmbarce pe Aeroportul din Cluj-Napoca în zborul Cluj-Luton, care urma să decoleze la ora 06.00.
Citește și: Șoferul care a accidentat o femeie GRAVIDĂ, joi în București și a fugit, a fost PRINS pe Aeroportul din Cluj-Napoca
Conducătorul autovehiculului a fost identificat în urma activităţilor desfăşurate de către poliţiştii din cadrul Brigăzii Rutiere. Este vorba de un cetățean britanic de origine libaneză, Ali Aboungab, în vârstă de 25 de ani.
„Acesta a fost dat în consemn la punctele de trecere a frontierei, iar, în cursul acestei dimineţi, bărbatul a fost depistat în punctul de frontieră din aeroportul municipiului Cluj-Napoca, încercând să părăsească ţara. Persoana în cauză va fi preluată de poliţiştii din cadrul Brigăzii Rutiere care vor proceda la conducerea acesteia la sediul unităţii de poliţie, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale”, informează Biroul de presă al Brigăzii Rutiere.
Joi, în jurul orei 18,40, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe Strada Gura Caliţei din Sectorul 3.
Din primele cercetări, s-a stabilit faptul că o femeie a fost surprinsă şi accidentată de un autoturism al cărui şofer a fugit de la faţa locului.
„În urma accidentului de circulaţie a rezultat rănirea pietonului, o femeie însărcinată, care a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale”, precizează poliţiştii.
Sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs accidentul de circulaţie.
Conform ultimelor informații, femeia accidentată a pierdut sarcina.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ACTUALITATE
Grădinița Cetatea Fetei și cea de pe starda Horea din Florești, reabilitate energetic. Investiție de 5 milioane de lei

O nouă finanțare nerambursabilă, de peste 5 milioane de lei, a fost câștigată de primăria Florești. Banii vor fi folosiți pentru două proiecte destinate îmbunătățirii condițiilor de studiu în grădinițe, anunță primarul Bogdan Pivariu pe Facebook.
Este vorba de Grădinița Cetatea Fetei și Grădinița str. Horea, inde vor începe lucrări de reabilitare termică. Lucrările urmează să fie scoase la licitație.
Grădinița Cetatea Fetei și cea de pe starda Horea din Florești, reabilitate energetic. Investiție de 5 milioane de lei
Proiectele care urmăresc creșterea eficienței energetice a clădirilor și a confortului interior sunt finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu, a mai precizat primarul Floreștiului.
Conform proiectelor, se vor efectua următoarele lucrări:
- reabilitare termică a elementelor clădirii;
- implementarea măsurilor de creștere a eficienței energetice (cu asigurarea condițiilor de confort interior);
- izolarea termică a fațadelor, terasei și planșeului și pereților subsolului;
- înlocuirea/dotarea cu corpuri de încălzire statice, ventiloconvectoare și încălzire prin pardoseală;
- montarea/înlocuirea ferestrelor de mansardă fixe/mobile;
- izolarea conductelor din subsol/canal termic în scopul reducerii pierderilor de căldură și masă.
Prima etapă, care va începe în cel mai scurt timp este cea a elaborării proiectului tehnic, urmând să fie demarată apoi procedura de licitație.
Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni.
EVENIMENT
Ce se întâmplă cu polițele RCA. Guvernul pregătește plafonarea acestora pentru 6 luni. Care vor fi tarifele

Guvernul României pregătește plafonarea tarifelor la polițele RCA după ce societatea Euroins a intrat în insolvență, iar prețurile riscă să crească din nou. Legiutorul va obliga firmele să reducă prețul polițelor RCA timp de 6 luni, scrie Alba24.
Astfel, potrivit documentului pregătiti de Guvern, tarifele maxime pentru polițele RCA se stabilesc la nivelul celor practicate de fiecare asigurător la data de 1 martie 2022.
Dacă tarifele de la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele din 1 martie 2023, asigurătorii vor aplica cel mai mic tarif dintre cele două.
Ce se întâmplă cu polițele RCA. Guvernul pregătește plafonarea acestora pentru 6 luni. Care vor fi tarifele
Tarifele maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după intrarea în vigoare a Hotărârii. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea sancționa firmele de asigurări care nu respectă această Hotărâre cu amenzi cuprinse între 1.000 și 50.000 de lei.
Citește și: Euroins România, în INSOLVENȚĂ. Ce trebuie să ştie şoferii după prăbuşirea liderului de pe piaţa RCA
În cazul în care asigurătorii RCA depășesc nivelul tarifelor de primă maxime stabilite și practică comisioane de distribuție mai mari decât cele prevăzute, acest lucru constituie contravenție și se sancționează cu amendă.
În funcție de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și sancțiuni contravenționale complementare.
Textul documentului prin care prețurile RCA vor fi plafonate
„(2) Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în situația în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.
(4) Asigurătorii RCA aplică tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (2) sau (3) începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
(5) Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.”, se arată în proiectul de HG, informează Hotnews.ro.
ASF va putea amenda firmele de asigurări care nu respectă Hotărârea de Guvern cu amenzi cuprinse între 1000 și 50.000 de lei.
(1) Depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite conform prezentei hotărâri și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut la art. 1 alin. (6) de către asigurătorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.
(2) Pe lângă sancțiunea contravențională principală prevăzută la alin. (1), în funcție de gravitatea faptei, Consiliul A.S.F. poate aplica și sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 5 alin. (3) lit. b) și f) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Leul avea miercuri o evoluție stabilă, în contrast cu parcursul altor monede din regiune care se apreciau față de cea unică.
Cursul euro a urcat marginal de la 4,9209 la 4,9232 lei, maxim al ultimelor trei săptămâni. Transferurile se efectuau în culoarul 4,92 – 4,927 lei.
Cei mai mulţi dintre executivii chestionaţi în „Barometrul privind starea economiei” realizat de Moneycorp cred că euro va fi cotat în decembrie la 4,95 – 5 lei, în timp ce 24% dintre aceștia anticipează valori de 5 – 5,05 lei, iar 12% dintre respondenți cred că euro se va stabiliza în jurul valorii de 4,95 lei. În cazul dolarului american, 32% dintre participanți anticipează fluctuarea în culoarul 4,20 – 4,60 lei iar 24% mizează pe o creștere la 4,80 – 5 lei.
Dobânzile interbancare continuau să se afle la maxime ale ultimilor aproape 13 ani, dar se mențin la minimul ultimelor aproape nouă luni. Evoluția se datorează menținerii unei lichidități ridicate în piață, după ce BNR a decis să nu o mai sterilizeze.
La jumătatea săptămânii, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de acesta fiind calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,85%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,18% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 7,56%.
Conform barometrului amintit, cei mai mulţi dintre manageri anticipează menținerea costului creditelor la valori ridicate. Dintre cei intervievaţi 44% estimează menținerea indicelui ROBOR în culoarul 7 – 9% iar 12% dintre respondenţi anticipează o valoare de 9 – 11%, în timp ce 36% dintre manageri văd o scădere sub pragul de 7% la sfârșitul anului.
Euro a crescut la 1,0759 – 1,0798 dolari, înainte de conferința de presă care urma să se desfășoare după încheierea ședinței de politică monetară a Rezervei federale, iar cursul monedei americane a scăzut de la 4,5755 la 4,5644 lei.
Scăderea francului elvețian față de euro s-a temperat iar media a fost stabilită la 4,9467 lei.
Cursul lirei sterline a urcat marginal la 5,6092 lei, după ce s-a anunțat creșterea ratei anuale a inflației în februarie cu 10,4% față de 10,1% în luna precedentă. Aprecierea s-a datorat pariurilor puse de investitori că Banca Angliei va ridica joia aceasta cu 0,25% dobânda de politică monetară.
După ce a depășit pentru scurt timp pragul de 2.000 dolari, metalul galben a intrat pe o pantă descendentă și se tranzacționa la jumătatea săptămânii în culoarul 1.936 – 1.945 dolari/uncie iar prețul gramului de aur a coborât de la 289,3735 la 284,9858 lei.
Monedele din regiune se apreciau față de cea unică. Media celei maghiare a alunecat la 390,33 forinți iar a celei poloneze la 4,6888 zloți/euro.
Monedele digitale profitau de turbulențele din sectorul financiar. Bitcoin se tranzacționa între 28.045 și 28.450 dolari iar ether fluctua în culoarul 1.786 – 1.812 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

A început sezonul berbecului, cu care se intră în noul an astrologic. Berbecul e primul semn din zodiac, el face trecerea către primăvară, fiind asociat cu ideea noilor începuturi și a prosperității. Iată câteva dintre cele mai importante trăsături ale nativilor.
Berbecul este o zodie de Foc, guvernată de planeta Marte. Se caracterizează prin prin curaj, determinare, sinceritate dar și iresponsabilitate, când se implică în mai multe lucruri decât poate duce (trăsături specifice elementului de Foc, cu care se asociază și planeta Marte). Dacă sunt dezechilibrați, excesul (de optimism, de dramatism sau alte asemenea) îi definesc. Planeta Marte e despre energie, spontaneitate și întreprindere, 3 cuvinte ce caracterizează și zodia.
Berbecii se înscriu în categoria zodiilor cardinale, deci sunt considerați buni lideri, trendsetteri și oameni cu inițiativă. Modalitatea cardinală se întâlnește întotdeauna la zodiile de la începutul unui anotimp: Berbecul (primăvara), Racul (vara), Balanța (toamna), Capricornul (iarna).
Din punct de vedere al polarității, Berbecul este o zodie pozitivă – atenție, însă, căci această denumire are un alt înțeles în astrologie; zodiile pozitive sau negative nu se referă la cât de bună sau rea e o persoană. Încărcătura „pozitivă” se referă aici la tipul de energie manifestată de Berbec, adică cea masculină/yang/activă.
Zodiile de Aer și de Foc sunt întotdeauna pozitive (cu o energie pe care o manifestă spre exterior, fiind mai dinamice, mai directe și mai expresive), în timp ce zodiile de Pământ și Apă sunt mereu negative (au o energie feminină/yin/receptivă/pasivă, adică manifestată mai mult în interior, prin mijloace indirecte de comunicare, precum arta). Celelalte 2 zodii de Foc sunt Leul și Săgetătorul, din acest motiv prezentând caracteristici similare cu cele ale Berbecului.
Berbecului îi corespunde prima casă astrologică, fiind primul semn din zodiac. Prima casă este despre inițiere/începuturi, personalitate/imagine, prima impresie, modalitățile de apărare, interesul propriu și adaptabilitate.
Corespondențe în natură
Se consideră că Berbecului îi corespunde culoarea roșu, ametistul și diamantul din rândul pietrelor, respectiv fierul din rândul metalelor.
Fiecare zodie guvernează anumite părți ale corpului. Berbecul guvernează capul, nu degeaba este reprezentat prin acest animal în astrologie – nativii, asemenea berbecilor, merg cu capul înainte, uneori ca să se apere (un contraatac), alteori pentru că, pur și simplu, acesta este motto-ul lor în viață: capul sus, fiind destul de optimiști în viață (sau faptul că sunt descurcăreți și adaptabili îi ajută să aibă o atitudine optimistă în acest sens).
Trăsături de caracter
Berbecul este primul semn al zodiacului, iar nativii sunt primii care încep și primii care termină orice și-au propus să facă sau, cel puțin, acesta e scopul lor, să fie înaintea celorlalți. Berbecul este un semn activ, energetic, sincer, se adresează direct, nu ocolește subiectul, ceea ce îl poate face să pară mai puțin complicat decât alte semne zodiacale.
Conform cafeastrology, înclinația lor naturală este de a-și folosi corpurile pentru a face lucrurile, fiind atleții zodiacului. Ce-i drept, nu sunt adepții planificărilor cu mult timp înainte, preferă spontaneitatea și să trăiască viața pur și simplu. Prezentul este cel mai important pentru ei, dar, când se entuziazmează legat de viitor, nerăbdarea este cel mai mare inamic.
Pe de altă parte, punctul lor forte e inovația. Berbecilor le place să înceapă orice lucru nou, fiind omul cu idei sau pionierul din astrologie, dar nu și cel care termină neapărat proiectul. Berbecii se entuziasmează de începuturi și se plictisesc pe parcurs. Nu termină întotdeauna ideile începute din ceea ce unii ar numi hiperactivitate.
De aceea, Berbecul știe, în general, ce vrea și care e cea mai rapidă cale de a obține lucrul respectiv. Caută scurtături și simplifică totul pentru a-și atinge scopul. Majoritatea Berbecilor sunt îndrăzneți și extrovertiți, dar chiar și cei tăcuți au un curaj aparte. Dorința de independență se regăsește la toți nativii, iar adesea, independența nu e doar o dorință pentru ei, ci un stil de viață.
Berbecilor le plac provocările și sunt cei mai fericiți când duc o viață activă. Adesea ca niște copii, personalitatea lor „colorată” sau impreviziblă îi face să fie fermecători în ochii celorlalți.