Connect with us

ACTUALITATE

Un bărbat din Dej a scos ilegal bani de pe cardul altcuiva. Poliția a intrat pe fir

Publicat


Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej au reținut un bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Dej, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

”În fapt, cel în cauză ar fi efectuat fără drept tranzacții bancare folosind cardul unui bărbat de 64 de ani, din municipiul Dej, cauzând un prejudiciu de peste 1300 de lei. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuarea de tranzacții în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic”, au anunțat polițiștii.

Ulterior reținerii, magistrații au dispus față de bărbat măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Uncategorized

Alin Tișe câștigă un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Cluj, cu 47% din voturi. Primarii din urban rămân la PNL

Publicat

alin tise cj

Alin Tișe (PNL) a câștigat un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Cluj, în urma alegerilor de duminică, iar primarii localităților urbane rămân ai PNL, arată numărătoarea paralelă realizată de PNL Cluj.

Astfel, potrivit informațiilor Cluj24, după numărarea voturilor din 399 de secții de votare din cele 674 de la nivelul județului Cluj, Alin Tișe a obținut 47%, urmat de candidatul PSD, Alexandru Cordoș – 32%, Csoma Botond (UDMR) și Cătălin Sălăgean (ADU).

Primarii PNL din orașul Huedin – Mircea Moroșan, și municipiile Turda – Cristian Matei, Câmpia Turzii – Dorin Lojigan, Dej – Costan Morar și Gherla – Ovidiu Drăgan, și-au păstrat fotoliile, la fel ca și Bogdan Pivariu, primarul celei mai mari comune din România, Florești.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sub o treime din cele 674 de secții de votare din județul Cluj au fost procesate. Când se așteaptă rezultatele

Publicat

De

sectii de votare

Peste 200 de secții de votare din județul Cluj au fost procesate până luni dimineață la ora 9,30 la centrul Direcției Județene de Statistică (DJS) Cluj de la Cluj Arena din Cluj-Napoca, locul unul informaticienii scanează și analizează procesele verbale cu rezultatele de la alegerile de duminică.

Potrivit informațiilor Cluj24, au fost procesate 212 secții de votare, ceea ce înseamnă sub o treime din cele 674 de secții care au fost deschise în județ, iar reprezentanții de la 368  de secții au adus sacii cu buletine și procesele verbale.

Estimările arată că procesul de numărare al voturilor și întocmirea a câte 5 procese verbale aferente celor cinci buletine de vot pentru primar, Consiliul Local, Consiliul Județean, președintele Consiliului Județean și PE se desfășoară foarte greu, astfel că în acest ritm rezultatele sunt așteptate în cursul serii de luni.

Primii saci cu buletine de vot și procese verbale au ajuns la Cluj Arena luni dimineață la ora 2 deși secțiile de votare s-au închis la ora 22.

Citește mai departe

EVENIMENT

14 dosare penale au fost deschise la Cluj în ziua alegerilor

Publicat

De

14 dosare penale deschise la Cluj de alegeri

Polițiștii clujeni au deschis duminică, în ziua alegerilor, 14 dosare penale.

Practic, 34 de incidente sau fapte ilegale au fost verificate de polițiști duminică, până la ora 19.00.

14 dosare penale au fost deschide la Cluj în ziua alegerilor

Din cele 34 de incidente, 7 nu s-au confirmat, iar în 4 situații au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

În 14 cazuri au fost înregistrate dosare penale.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul este un plasament căutat de străini

Publicat

leu plasament

Atractivitatea ca plasament făcut de străini în leu se datorează atât pentru nivelul ridicat al dobânzilor dar și a stabilității lui față de euro.

Cursul monedei unice a fluctuat săptămâna trecută între 4,9752 și 4,9763 lei, iar culoarul de tranzacționare a rămas la 4,974 – 4,977 lei.

Datele venite din economie sunt însă negative. Conform INS, PIB-ul estimat pentru trimestrul I a fost de 416,318 miliarde lei în preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,4% faţă de trimestrul IV 2023 şi în creştere cu 1,8% faţă de trimestrul I 2023.

În piața monetară s-au observat mișcări descendente ale indicilor ROBOR, care se apropie de 6%, dobânda cu care BNR remunerează depozitele constituite de bănci. Semn că băncile doresc o tăiere a ratei de referință, la începutul lunii viitoare.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 6,04%, nivel care nu a mai fost atins în ultimele 25 de luni. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,05% iar cel la 12 luni la 6,06%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

Creditele consumatorilor

Lipsa tranzacțiilor din piața monetară va afecta valoarea indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), care se va menține aproape de 6%. Până la sfârșitul acestei luni valoarea acestuia se află la 5,90%, pentru ca în următoarele trei luni să se situeze la 5,86%.

Statul s-a împrumutat săptămâna trecută cu 3,674 miliarde lei, dintr-un total de minimum 6,95 miliarde lei propus pentru întreaga lună. Cea mai mare sumă a fost atrasă joi, 2,331 miliarde lei, printr-o emisiune cu scadența în martie 2025, pentru care va plăti o dobândă medie anuală de 6,03%.

Euro a scăzut vineri la 1,08 dolari, după creșterea de marți la 1,0916 dolari, într-o săptămână care a fost marcată de scăderea de către BCE a ratelor de referință cu un sfert de punct procentual

Marți și miercuri se va desfășura ședința de politică monetară a Rezervei Federale americane de la care piața nu așteaptă o reducere a dobânzilor, în condițiile în care economia continuă să performeze. Vineri, s-a anunțat crearea a 272.000 noi locuri de muncă în sectorul non-agricoli și o creștere a salariilor, date care vor încuraja Fed să mențină ratele de referință. O parte a analiștilor văd o primă tăiere în septembrie, iar alții în noiembrie.

Moneda elvețiană a recuperat cu rapiditate pierderile din ultimele săptămâni și s-a apreciat vineri la 0,9677 – 0,9708 franci/euro, iar cursul din piața locală a urcat până la 5,1360 lei. Media lirei sterline a fost stabilită la sfârșitul săptămânii la 5,8452 lei

Deprecierea aurului

Revenirea monedei americane și deprecierea metalului galben la finalul săptămânii, care a scăzut de la 2.388,50 dolari, pe piețele asiatice, la 2.285,50 dolari, au coborât prețul gramului de aur la 343,3616 lei.

În opinia analiștilor, scăderea a fost influențată de anunțul făcut de Banca Populară a Chinei că nu a mai cumpărat aur în cursul lunii trecute.

Bitcoin a testat vineri depășirea pragului de 72.000 dolari, însă aprecierea monedei americane a provocat scăderea la sfârșitul săptămânii la 69.144 – 69.415 dolari. Ethereum a coborât la 3.668 – 3.693 dolari, după ce s-a apropiat la jumătatea săptămânii de 3.900 dolari.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax