Connect with us

EDUCATIE

Un an de studiu GRATIS în SUA pentru liceenii români prin programul FLEX. Criteriile de eligibilitate

Publicat


elevi

Liceenii români au oportunitatea unui an de studiu gratuit în SUA prin programul FLEX. Acesta este un program de burse finanțat de guvernul american.

Ambasada Statelor Unite a anunțat recent demararea programului Future Leaders Exchange (FLEX) pentru perioada 2025 – 2026. Programul acoperă costurile de călătorie, cazare într-o familie gazdă, școlarizare și oferă o bursă lunară, scrie Alba24.ro.

Un an de studiu GRATIS în SUA pentru liceenii români prin programul FLEX. Criteriile de eligibilitate

Aplicațiile se transmit online, în perioada 1 august – 26 septembrie 2024 (ora 23:59). Formularul de înscriere este disponibil AICI.

Ambasada Statelor Unite în România, American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educație Internațională) și Ministerul Educației invită liceenii cu cetățenie română să participe la Programul FLEX 2025-2026.

Programul educațional FLEX este finanțat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și își propune să ofere liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american și de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului școlar 2025-2026.

Participarea la Programul FLEX, aflat acum în al 9-lea an de existență în România, este gratuită.

În anii de implementare anteriori, FLEX România a oferit bursa către sute de liceeni români din mai multe județe ale țării, aceștia fiind repartizați la licee din state precum Washington, Texas, Colorado, California, Hawai, Iowa și Florida. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități.

Despre Programul FLEX

FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, iar acum se află în cel de-al 31-lea an de existență.

Programul presupune parcurgerea unui an școlar întreg în Statele Unite ale Americii de către elevii de liceu interesați care sunt declarați câștigători în urma competiției pentru acordarea bursei.

Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și ai altor țări, pentru ca liceenii să aibă ocazia de a învăța mai multe despre SUA și de a le face cunoscute americanilor țările lor de origine.

În anul școlar 2024-2025, la nivel global, aproximativ 1.000 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul Programului FLEX.

Fiecare bursier va locui timp de un an împreună cu o familie americană și va studia la un liceu american, având toate costurile acoperite prin program.

La întoarcerea în România, anul de liceu petrecut în SUA poate fi recunoscut și echivalat.

Criterii de eligibilitate

Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții :

– au cetățenie română;
– sunt născuți între 15 iulie 2007 și 15 iulie 2010;
– sunt în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, în anul școlar 2024-2025 la un liceu din România;
– studiază engleza în liceu;
– îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani.

Ce oferă bursa?

FLEX este gratuit pentru toată lumea și acoperă următoarele:

– Călătoria din orașul de origine din România la orașul gazdă din SUA și retur;
– Participarea la o sesiune de orientare înainte de plecare care include pregătirea înainte de program;
– Cazarea participantului la o familie gazdă americană timp de un an școlar;
– Admiterea la un liceu american;
– Asigurarea medicală care acoperă tratamentul bolilor care apar în timpul programului, cu excepția afecțiunilor preexistente și a îngrijirilor dentare;

– Bursa lunară care constituie 200 USD și permite elevului să participe la viața socială;
– O alocație suplimentară care constituie 300 USD pentru achiziționarea de articole de bază necesare la școală, de exemplu, manuale școlare, echipamente sportive;
– Suport în cadrul programului pe parcursul întregului an pentru participant.

Ce nu acoperă bursa?

Bursa FLEX nu acoperă următoarele costuri:

– Orice costuri asociate primirii unui pașaport internațional;
– Cheltuieli personale neacoperite de bursa lunară;
– Costuri pentru bagajul în exces, facturi telefonice sau utilizarea internetului;
– Apeluri telefonice în România și cheltuieli de internet.

Informații complete despre program sunt disponibile la adresa de email flex.ro@americancouncils.org și pe site.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu

Publicat

blanuta

Șansele ca atacantul Vladislav Blănuță de la „U” Cluj să facă parte din lotul „șepcilor roșii” și din sezonul viitor sunt minime. Radu Constantea (președinte „U” Cluj), spune că Adrian Mititelu solicită o sumă de transfer prea mare.

Blănuță este unul dintre cei mai importanți jucători din SuperLigă în acest sezon. Atacantul împrumutat de la FCU Craiova a marcat nu mai puțin de 11 goluri și a pus „umărul” serios la calificarea lui „U” Cluj în play-off. În ciuda stagiunii bune, șansele ca fotbalistul să rămână la clujeni sunt minime.

Radu Constantea, președinte U Cluj

Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu

În cadrul FANATIK SUPERLIGA, Radu Constantea a anunțat că Vladislav Blănuță nu va continua și din sezonul viitor la „U” Cluj. Atacantul a fost împrumutat de la FCU Craiova în această stagiune, după ce oltenii au retrogradat anul trecut.

Oficialul clujenilor susține că Adrian Mititelu solicită o sumă prea mare de bani în schimbul jucătorului, iar clubul poate oferi maxim 400.000 de euro. Această veste vine după ce Ioan Ovidiu Sabău a fost atacat de către patronul de la FCU Craiova.

„Realist vorbind, sumele pe care le așteaptă domnul Mititelu pentru un transfer, cel puțin de ce a declarat în presă, nu vor putea ajunge din partea noastră. Nu știu cum ar mai putea să fie Blănuță la noi și din sezonul viitor.

Eu cred că valoarea de piață din acest sezon i-a crescut considerabil. A avut evoluții foarte bune, l-a ajutat echipa și tot ceea ce înseamnă staff-ul tehnic. Cred că a fost un câștig pentru Craiova, pentru Blănuță și pentru Universitatea Cluj. Cred că așa trebuie să percepem situația.

„Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici”

Domnul Mititelu așteaptă o sumă de transfer destul de mare, cel puțin din declarațiile pe care le-am văzut, iar clubul nostru nu-și permite, ori e foarte departe de a-și permite acea sumă. Sigur, dacă își dorește în continuare împrumutul, clubul nostru poate să se gândească la această variantă sau să ofere o sumă. Totuși, aceasta e departe de ceea ce își imaginează domnul Mititelu.

Universitatea Cluj nu își permite în momentul de față să achite sume de transfer mai mari de 300.000-400.000 de euro. Mă refer aici la bugetul pe care noi îl avem, ci nu că Blănuță nu ar valora atât. Spun că atât și-ar permite în momentul de față Universitatea Cluj.

Nu există nicio clauză de transfer definitiv în actualul împrumut al lui Vladislav Blănuță de la FCU Craiova. Era o sumă foarte mare și în vară, când s-a ajuns la acest împrumut. Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici. Se lucrează deja la strategia de transferuri pentru vară”, a declarat Radu Constantea.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Rareș Bogdan reacționează la închiderea contului TikTok al lui Ion Cristoiu: „Jos labele de pe libertatea de exprimare!”

Publicat

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a condamnat public închiderea contului de TikTok al jurnalistului Ion Cristoiu, într-o postare amplă pe rețelele sociale. Fostul jurnalist face apel la protejarea libertății de exprimare.

Ion Cristoiu a anunțat miercuri, 9 aprilie, că TikTok i-a șters contul pe rețeaua de socializare. Într-o reacție amplă pe Facebook, europarlamentarul Rareș Bogdan vorbește despre un derapaj periculos de la libertatea de exprimare și ridică întrebări despre viitorul democrației în România: „Ce urmează, un Minister al Adevărului?”

„Jos labele de pe libertatea de exprimare!! Ce urmează, un Minister al Adevărului? Trăim vremuri complicate, periculoase pentru democrație, vă rog să citiți cu detașare, fără patimă, cele de mai jos!

Sunt revoltat până la dezgust pentru închiderea contului de Tik Tok al lui Ion Cristoiu. Asta deși am fost adesea în dezacord, timp de 4 ani, cât am realizat săptămânal o emisiune împreună, emisiune care trebuia să dureze 60 de minute, dar se lungea uneori până la 3 ore, pentru că Maestrul Jack mă purta din realitate în istorie, in politica externa, în conspirații trecute și actuale, după care mă întorcea în prezent și întorcea pe toate fețele sentințe, declarații, hotărâri de guvern și legi neroade”, a scris Rareș Bogdan, reamintind momente din colaborarea lor de lungă durată în presă.

150.000 de urmăritori și 8 milioane de aprecieri

Europarlamentarul a atras atenția că gestul platformei de a suspenda contul jurnalistului, care adunase 150.000 de urmăritori și peste 8 milioane de aprecieri, este un semnal de alarmă pentru întreaga societate.

„Pentru cine nu știe cine este Ion Cristoiu, dar și pentru cei care au preferat să uite, pentru a nu avea vreun frison în zona a ceea ce se mai numește – ce ironie! – conștiință. Ion Cristoiu – cei care-l iubesc sincer îi spun „Jack” – a inventat presa de largă audiență, a născut jurnalismul de investigație din România post-1989, a crescut generații de ziariști, i-a învățat să fie verticali și să-și apere opiniile cu orice preț, le-a demonstrat (nu opinii, ci argumente!) multor politicieni cum mint și fură fără jenă, motiv pentru care a fost pus la zid pentru lipsa de maleabilitate. A fost amenințat, dar și-a văzut de scris și – atenție mare, detractorilor! – de citit. Un om care petrece 6 ore zilnic la Biblioteca Academiei pentru a descoperi cheile acestei lumi în declin, ale acestui glob plin de lichele și trădători este considerat atât de periculos încât îi închizi, pur și simplu, tribuna! Contul său de Tik ToK, deschis în 14 decembrie 2024, avea 150.000 de urmăritori și 8 milioane de like-uri. Iar peste 75% dintre postări erau pe subiecte de politică externă!

Pentru cine e periculos un om care are curajul opiniei? Cine stabilește unde se termină sau începe adevărul? Adevărul cui?”, a mai arătat fostul jurnalist.

Îngrijorări la Bruxelles: „Ce se întâmplă în România?”

Rareș Bogdan atrage atenția și asupra impactului internațional al acestor derapaje. În calitatea sa de europarlamentar, afirmă că este întrebat frecvent de colegi din Parlamentul European și de alți oficiali europeni despre situația din România:„Ca europarlamentar, sunt întrebat mereu de colegi din alte țări, comisari, alți demnitari: ce se întâmplă în România?… Se întâmplă că trebuie să ne revenim și să pricepem că limitarea libertății de exprimare, interzicerea unor jurnaliști, damnarea lor expune România unui risc fatal”.

Un avertisment din istorie

Mesajul său se încheie cu un citat celebru al pastorului Martin Niemöller, în semn de avertisment: „Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”

„Atenție mare! Friedrich Gustav Emil Martin Niemoller, pastor luteran german, antifascist, fost comandant de submarin, membru al Rezistenței germane, supraviețuitor al lagărelor de concentrare, ne-a lăsat ceva foarte valoros: «Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe socialiști, am tăcut. Nu eram socialist. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea». Noapte bună? Stingem lumina?”, încheie europarlamentarul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Inițiativă cu suflet! Se caută coafeze voluntare pentru copiii de la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava

Publicat

Un grup de voluntari organizează sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 9, o acțiune caritabilă la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba. Scopul este să le ofere o tunsoare băieților din centru.

Pentru a completa această inițiativă, organizatorii fac apel către coafeze voluntare cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava sau din județele Alba și Cluj, care ar fi dispuse să se alăture și să tundă fetițele de la orfelinat.

„Suntem un grup de voluntari care mergem sâmbătă, 12 aprilie, la ora 9, la Mănăstirea Dumbrava, pentru a tunde băieții de la orfelinat. Căutăm coafeze cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava (jud. Alba) sau din județele Alba și Cluj, care vor să se alăture acestei inițiative frumoase și să tundă fetițele de la orfelinat.

Este un gest mic care poate aduce o bucurie mare în inimile acestor copii! Dacă vrei să te implici, scrie-ne în privat! Îți mulțumim că vrei să faci parte din acest gest!”, transmit voluntarii.

Ei subliniază că orice sprijin contează și încurajează persoanele interesate să se implice, fie și doar pentru câteva ore, într-un mod care contează enorm pentru cei mici.

Cei care doresc să se alăture sunt invitați să ia legătura pe Facebook cu organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Așa parchează și în Germania? Bolid Porsche parcat pe trecerea de pietoni, în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca

Publicat

Un autoturism Porsche cu numere de Germania a fost surprins parcat direct pe o trecere de pietoni în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca.

Un autoturism de lux marca Porsche, cu numere de înmatriculare din Germania, a fost parcat pe o trecere de pietoni din cartierul Mărăști, la intersecția străzilor Lotrului și Meseriilor.

Imaginile trimise de un cititor arată mașina lăsată ostentativ pe marcajul pietonal, blocând complet accesul trecătorilor.

Așa se parchează în Germania? Sau doar în Cluj, când nu te interesează de ceilalți din jur?

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate