ACTUALITATE
UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca – partener într-un proiect de cercetare european „Pathogen Contamination Emergency Response Technology – PathoCERT”
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este partener în proiectul de cercetare european „Pathogen Contamination Emergency Response Technology – PathoCERT” coordonat de Centrul de Excelenţă în Cercetare şi Inovare – KIOS al Universităţii din Cipru, ce privește elaborarea unui dispozitiv pentru detecția de bacterii patogene și protozoare, în situații de urgență, pentru protecţia forțelor de intervenție.
„În cadrul PathoCERT, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” colaborează cu un consorțiu ce reunește 23 parteneri din Europa și Asia. Partenerii includ universități, institute de cercetare, autorități din domeniul protecției civile și al situațiilor de urgență și mai multe companii.
Unul dintre obiectivele proiectului în care este implicată echipa universităţii noastre este reprezentat de dezvoltarea unui prototip portabil, ușor de utilizat de către persoane nespecializate, pentru detecția pe teren a unor bacterii cu potențial patogen crescut și a unor protozoare, ce pot provoca anumite afecțiuni.
„Pandemia COVID-19 a arătat o nouă lumină asupra vulnerabilităților comunităților existente”
Acesta va putea fi utilizat de către autorități fără a fi nevoie de cunoștințe științifice sau de instruire prealabilă și va fi prevăzut cu funcția de alarmă pentru a semnala prezența anumitor compuși țintă.
Contaminările cu agenți patogeni sunt dificil de detectat și de urmărit, pot apărea oriunde, pot fi cauzate de diverse motive și se pot răspândi cu ușurință prin apă provocând contaminări la scară largă. De-a lungul anilor, evenimente perturbatoare, cum ar fi cutremure, inundații, accidente sau atacuri asupra infrastructurilor ne-au arătat cât de profund pot fi afectate securitatea și sănătatea noastră. Cel mai recent, pandemia COVID-19 a arătat, de asemenea, o nouă lumină asupra vulnerabilităților comunităților existente.
Investiția de peste 7 milioane de euro în proiectul PathoCERT subliniază importanța dezvoltării unui astfel de dispozitiv, ce are capacitatea de a detecta agenți patogeni pe teren în situații de urgență, în scopul protejării forțelor de primă intervenție și pentru un management eficient al situațiilor de criză.
Echipa UMF „Iuliu Hațieganu”, coordonată de doamna profesor doctor Cecilia Cristea, are o experiență de peste 10 ani în dezvoltarea de senzori electrochimici/optici cu potențial semnificativ pentru domeniul biomedical și al aplicațiilor de mediu.
„Cercetarea ştiinţifică reprezintă una dintre componentele de bază ale misiunii universităţi”
„Participarea echipei formate din cadre didactice şi cercetători de la Facultatea de Farmacie în implementarea proiectului PathoCERT reprezintă o realizare remarcabilă, ținând cont că este deja al doilea proiect european finanţat în ultimii doi ani în care suntem implicaţi. Suntem încrezători că vom avea o contribuție semnificativă în derularea acestuia și că input-ul nostru va eficientiza activitățile propuse.
Această strategie analitică pe care o dezvoltăm în cadrul acestui proiect va facilita acțiunile forțelor de primă intervenție, în special în etapa de recunoaștere, minimizând potențiale riscuri prin detecția rapidă și simultană în scenarii reale, pe teren, a mai multor bacterii patogene”, a declarat prof. dr. Cecilia Cristea.
„Cercetarea ştiinţifică reprezintă una dintre componentele de bază ale misiunii universităţii noastre şi trebuie considerată un producător esenţial de excelenţă. Sunt mândră de rezultatele științifice și profesionale ale colegilor mei, care sunt din ce în ce mai mult recunoscuți pe plan internațional și contribuie prin asta la creșterea prestigiului nostru ca universitate”, transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Proiectul PathoCERT a început în luna septembrie şi se va derula pe o perioadă de 3 ani”, se arată în comunicatul UMF.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Frederic Fauthoux, selecționerul Franței, a anunțat baschetbaliștii convocați la lotul național cu puțin peste o lună înainte de primul meci din următoarea fereastră internațională, „Cocoșii galici” sunt aproape calificați la EuroBasket 2025.
Reprezentativa Hexagonului are un bilanț perfect în grupa E, din care mai fac parte Bosnia și Herzegovina, Croația și Cipru, după primele etape. Elevii lui Fauthoux mai au de jucat în fața Croației și Bosniei la finalul lunii februarie.
”Adam Mokoka, extrema celor de la U-BT Cluj-Napoca, a fost convocat din nou la prima reprezentativă a vicecampioanei olimpice. El a jucat și în precedenta fereastră, în cele două partide cu Cipru din luna noiembrie.
Aceste apariții au fost primele pentru jucătorul campioanei României în tricoul naționalei de seniori. El a avut o prestație echilibrată, adăugând 6 puncte, 6 recuperări, 2 pase decisive și 2 intercepții. Câteva zile mai târziu, el a încheiat cu 8 puncte, 3 recuperări și 2 pase decisive”, arată baschet.ro.
Ceilalți 11 jucători chemați la lotul francez pentru februarie sunt Evan Fournier, Andrew Albicy, Isaia Cordinier, Jaylen Hoard, Yoan Makoundou, Theo Maledon, Amine Noua, Elie Okobo, Vincent Poirier, Neal Sako și Matthew Strazel.
Meciurile Franței
Programul meciurilor jucate de Franța în ultima rundă a preliminariilor pentru EuroBasket 2025:
Vineri, 21 februarie – Croația vs. Franța
Luni, 24 februarie – Franța vs. Bosnia și Herzegovina
Cine este Adam Mokoka
Baschetbalistul Adam Mokoka (26 de ani) s-a născut în 18 iulie 1998 la Paris. Are o înălțime de 1,96 m și joacă la U-BT Cluj-Napoca din septembrie 2023.
CULTURA
Expoziție inedită la Cluj, o hală de producție găzduiește operele a 18 artiști și a 11 designeri
„Cérémonie des vœux – L’Art s’invite dans l’Industrie et le design aussi”, recepția de Anul Nou a Clubului Francofon de Afaceri Cluj și a Institutului Francez se va desfășura în 21 ianuarie, de la ora 18:30, la sediul Pfeiffer Vacuum România din Parcul Nervia din Apahida. Aici va avea loc o expoziție inedită într-o hală de producție.
Ajuns la cea de-a treia ediție, evenimentul reunește, pe lângă comunitatea de business francofonă, și comunitatea internațională, alături de reprezentanți ai mediului cultural, academic, diplomatic și politic. De asemenea, recepția este o oportunitate extraordinară de întâlnire cu artiștii locali.
Evenimentul din acest an include două expoziții: una de artă, realizată sub coordonarea Georgetei-Olimpia Bera, artist vizual și curator, și una de design realizată de Adrian Balcău, designer și curator. Va fi cea mai mare expoziție organizată, în Cluj, într-un spațiu privat, la care vor participa în total 18 artiști și 11 designeri.
Experiență interesantă
„Suntem onorați că anul acesta Pfeiffer Vacuum România este gazda acestui eveniment. Recepția, dar și cele două expoziții vor avea loc în cea mai nouă zonă de producție a companiei noastre. Este vorba despre o extensie a clădirii de producție, de 12.000 mp, inaugurată la începutul lunii decembrie. Va fi o experiență extrem de interesantă atât pentru publicul prezent, pentru membrii comunității noastre, dar și pentru echipa noastră.”, a declarat Pascal Fesneau, administratorul Pfeiffer Vacuum România.
Astfel, în cadrul „Cérémonie des vœux – L’Art s’invite dans l’Industrie et le design aussi”, un întreg etaj al halei de producție Pfeiffer Vacuum România se va transforma în poate cea mai mare expoziție de artă realizată în Cluj într-un spațiu neconvențional.
18 renumiți artiști își expun operele de artă în cadrul acestui eveniment realizat sub coordonarea Georgetei-Olimpia Bera, artist vizual și curator.
Colaborarea artă-industrie
„Expoziția ”L’Art s’invite dans l’Industrie 3” se configurează pe linia deja tradițională a colaborării dintre artă și industrie. Mediul industrial și de afaceri își manifestă în continuare disponibilitatea de a susține proiectele creative de pictură, sculptură, instalație și noile medii artistice, atât prin facilitarea producției de autor cât și prin implicarea efectivă în proiecte colaborative in situ.
Spațiul industrial, manifestat sub forma unui imens atelier de creație, devine de fiecare dată un loc de expunere incitant pentru receptarea mesajului artistic. Transpunerea obiectului de artă într-un circuit efemer precum evenimentul ciclic al celebrării Anului Nou pune în joc însuși potențialul lizibil al artei. Expunerea de față, care facilitează pe deplin accesul publicului prezent la materialul artistic și la experiența cât se poate de reală, cea mediată de intenția creatorului, se evidențiază în evenimentul celei de-a treia ediții ”L’Art s’invite dans l’Industrie”.
Astfel, expoziția reprezintă un eșantion al întâlnirii viziunilor de parteneriat în vederea producției asupra căreia arta, prin capacitatea sa de expresie și de valorizare, se angajează să ofere cât mai multe chei de receptare.” , a menționat Olimpia Bera.
Artiștii care își expun operele de artă în acest cadru inedit pot fi descoperiți răsfoind catalogul acestei expoziții: https://bit.ly/Cérémoniedesvœux
Design de mobilier
Cea de-a doua expoziție din cadrul „Cérémonie des vœux – L’Art s’invite dans l’Industrie et le design aussi” este dedicată designului de mobilier și de obiect și este realizată de Adrian Balcău, designer și curator.
11 designeri își vor prezenta creațiile în cadrul celei mai mari expoziții organizate în Cluj într-un spațiu industrial, hala de producție a Pfeiffer Vacuum Romania.
„ Cluj Design Corner este o expoziție cu piese unicate sau în serii limitate a câtorva din cei mai interesanți designeri de mobilier și de obiect din Cluj-Napoca. E o selecție de obiecte de design de autor, de colecție fabricate local cu meșteri foarte pricepuți.
Această expoziție e menită să surprindă spiritul creativ al orașului Cluj-Napoca și capacitatea acestuia pentru inovație.”, a menționat Adrian Balcău, curator.
Puteți descoperi designerii care participă la acest eveniment din catalogul expoziției: https://shorturl.at/hFgRQ
Despre Clubul Francofon de Afaceri Cluj
Creat în 2011, Clubul Francofon de Afaceri (C.FAC) Cluj este unul dintre cluburile de afaceri implicate activ în dezvoltarea economică a Clujului.
Încă de la înființare, clubul și-a propus să contribuie la dezvoltarea economică și la promovarea francofoniei în regiunea Clujului. Printre obiectivele sale concrete se numără: crearea și dezvoltarea unei rețele, crearea de strategii comune, cooperarea și încurajarea inovației economice, dezvoltarea sectorului francofon de ocupare a forței de muncă în Transilvania, deschiderea spre perspective economice în spațiul francofon.
De-a lungul timpului, componența C.Fac s-a dezvoltat semnificativ. Astfel, dacă, la început, asociația avea 17 membri, în 2024, C.Fac a ajuns să numere 65 de membri, reușind să traverseze cu succes perioade dificile pentru mediul de business, cum a fost pandemia.
Alături de Charles Roussel, din Consiliului Director al Asociației mai fac parte: Bogdan Herea, Președinte fondator, Mathieu Widsgowski, vicepreședinte, Alina Pop, vicepreședinte, Ioana Bud și Pascal Fesneau.
ADMINISTRAȚIE
PUZ-ul pentru aquapark în Grigorescu, aprobat de consilierii locali. Ce pași mai are de parcurs proiectul
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința de vineri, 17 ianuarie, planul urbanistic zonal pentru aquapark-ul ce urmează să fie construit în Grigorescu, pe locul fostului ștrand Sun.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a subliniat că acest proiect reprezintă rezultatul mai multor ani de eforturi, transparență și dialog cu public privind acest proiect mult așteptat de clujeni.
Proiect vechi de peste un deceniu
Acesta a reamintit că prima încercare de a dezvolta un centru de agrement a avut loc în 2013, când municipalitatea a propus revitalizarea Băilor Someșeni. În ciuda asumării unor investiții semnificative, proiectul a fost blocat de neînțelegerile dintre coproprietarii terenului.
„Privind acest subiect, nu cred că a existat mai mare transparență sau dezbatere publică decât era posibil. Vă amintesc că prima dată am vrut să valorificăm Băile Someșeni, în 2013, ne-am asociat cu potențialii investitori, deși nu e terenul nostru, și ne-am asumat să facem drumul, iluminatul până la locație, după care nu s-au înțeles coproprietarii, nu au reușit să atragă investiția și nu au făcut”, a declarat Emil Boc.
Aquapark-ul, mutat din Gheorgheni în Grigorescu
Ulterior, o nouă propunere a adus în discuție construirea unui aquapark de 11 hectare la marginea Parcului Est din cartierul Gheorgheni. După ample dezbateri, s-a decis ca zona să fie dedicată exclusiv celui mai mare parc de biodiversitate din România.
„Am venit apoi cu propunerea să face aquapark în Gheorgheni, la limită cu Parcul Est, a fost o dezbatere publică de vreo opt ore, acolo era prevăzut un aquapark de dimensiuni mari, pe 11 hectare. În dezbaterea publică s-a ajuns la concluzia că nu putem promova politici publice care să ducă la dezbinarea comunității și am mers pe soluția să lăsăm acolo doar Parcul Est, cel mai mare parc de biodiversitate din România. Avem 10 milioane de euro în acest an pentru prima parte”, a menționat edilul.
„Am mers unde am mai avut teren”
Potrivit primarului, terenul din cartierul Grigorescu este singurul rămas municipalității care se pretează realizării unui astfel de proiect.
„Atunci am mers unde am mai avut teren, ștrandul și transformarea lui în aquapark, am reluat procedurile și astăzi vă supunem aprobării PUZ-ului. Cel târziu în martie vă vom pune pe masă și studiul de prefezabilitate-fezabilitate și studiul de oportunitate, documente la care se lucrează și suntem într-o fază avansată”, a adăugat Boc.
Un proiect modern, dar cu provocări
Proiectul prevede construirea unui aquapark modern, cu bazine interioare și exterioare, spații de relaxare, fitness și wellness, dar și o parcare subterană cu două niveluri.
„Nu a fost ușor, am avut aproape șase luni discuții cu Mediul (Agenția Națională de Mediu – n.red.) cum să se facă un asemenea proiect pentru a fi respectați indicatorii de mediu, construim inclusiv un parking subteran pe două nivele, pentru că la suprafață nu este permis. De asemenea, noi ne vom asuma să facem o translatare a unei rețele de curent de la Transelectrica, care costă cel puțin un milion de euro, era acum nu știu câți ani un milion, aia ne vom asuma noi, pentru că nu poate veni cel care va face aquapark-ul să facă și această investiție”, a explicat Boc.
Unii consilieri consideră că aquapark-ul este prea mic și investiția prea mare, în timp ce alții ar prefera să fie realizat în zona metropolitană pentru a evita aglomerarea cartierului Grigorescu. Cu toate acestea, proiectul a fost aprobat cu 23 de voturi „pentru” și o abținere.
Ce urmează?
După aprobarea documentației, Primăria va finaliza studiile de fezabilitate și va lansa licitația pentru execuție.
Aquapark-ul va fi format din corpul clădirii principale, care va fi funcțional pe tot parcursul anului şi va adăposti vestiare, spații de alimentație publică, ansamblu de Wellness şi spa, sală de fitness, aerobic şi cycling, dar şi un ansamblu de bazine acoperite. De asemenea, ansamblul va cuprinde şi o zonă de agrement exterioară, care va fi disponibilă pe timpul verii şi va cuprinde bazine şi piscine pentru copii şi adulți (adâncimea apei fiind adaptată la specificul şi destinația fiecăreia), plajă exterioară, clădire de acces şi construcții independente pentru alimentație publică şi pentru spații comerciale, alături de o parcare subterană cu 249 de locuri.
Capacitatea de deservire a complexului va fi pentru un flux de aproximativ 3.000 de persoane/zi pe timpul verii, dintre care 800 la interior şi 2.200 de persoane la exterior.
EVENIMENT
Valoarea punctului de pensie se menține la 81 de lei în 2025. Ce se întâmplă cu pensiile de serviciu
Valoarea punctului de pensie din sistemul public nu se modifică în anul 2025, au transmis reprezentanții Casei de Pensii Cluj.
Conducerea Casei de Pensii face mai multe precizări, în urma adoptării OUG nr. 156 din 2024, cunoscută și ca Ordonanța trenuleț.
Valoarea punctului de pensie se menține la 81 de lei
Potrivit Ordonanței privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, în acest an valoarea punctului de referință a pensiei din sistemul public se menține la nivelul de 81 lei, arată reprezentanții Casei de pensii Cluj.
De asemenea, în ceea ce privește prevederile legii pensiilor, conform cărora “valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, acestea se vor aplica începând cu anul 2026”.
Ce se întâmplă cu pensiile de serviciu
Conform precizărilor casei de pensii Cluj, în anul 2025 pensiile de serviciu nu se actualizează.
“Totodată, menționăm faptul că, întrucât dispozițiile art. XVI din O.U.G. nr. 156/2024 nu fac referire la drepturile acordate potrivit art. 4 alin. (1) lit. b), alin. (2) și art. 5 din Legea nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, acestea se indexează, cu rata medie anuală a inflației. Prin urmare, pensiile de urmaș și ajutorul lunar stabilite în temeiul Legii nr.56/2000, cu modificările și completările ulterioare, se indexează în anul 2025, cu rata medie anuală a inflației de 10,4%”, arată reprezentanții Casei de Pensii Cluj.
Nu se modifică nici indemnizațiile cu caracter special
Potrivit aceleiași ordonanțe, în anul 2025 se mențin în plată la nivelul acordat în luna noiembrie 2024 și următoarele drepturi:
- indemnizațiile prevăzute de Decretul-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare;
- indemnizațiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- indemnizația prevăzută de Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizației pentru activitatea de liber profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România, republicată;
- indemnizațiile stabilite în baza Legii nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului- Lupeni – august 1977, cu modificările și completările ulterioare;
- ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor, acordat în temeiul Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soțul supraviețuitor, cu modificările ulterioare.
Totuși, în urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu a declarat că o indexare a pensiilor mici și medii ar putea fi făcută în luna septembrie, dacă bugetul statului va permite acest lucru. O decizie se va lua la prima rectificare de buget din acest an.