CULTURA
Ultima ediție cu Jazz in the Park toamna. Anul viitor, festivalul va avea loc în 6-8 iunie

Festivalul Jazz in the Park se mută la începutul verii, începând cu 2025. Prețuri speciale la abonamente pentru participanții la ediția de anul acesta a festivalului.
Organizatorii Jazz in the Park au făcut un anunț surpriză cu privire la viitorul festivalului: ediția din acest an, care se desfășoară între 30 august și 1 septembrie în Parcul Etnografic, va fi ultima organizată toamna.
Festivalul se mută în luna iunie
Festivalul se va muta din 2025 la începutul verii, iar data pentru ediția cu numărul 13 au fost stabilite pentru 6-8 iunie.
„Ne-am hotărât să facem niște mici schimbări în calendar. Ediția aceasta de festival va fi ultima ediție făcută toamna în Parcul Etnografic. Nu plecăm de aici, nu plecăm din Parcul Etnografic, însă nu o să mai fim toamna aici. Vrem să mutăm festivalul la începutul verii, datele pentru anul viitor vor fi 6-8 iunie”, a declarat Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park.
Primul headliner al Jazz in the Park 2025
De asemenea, organizatorii au confirmat că deja există un headliner confirmat pentru ediția din 2025, însă numele acestuia va rămâne secret pentru momenT: „Deja avem un super nume confirmat, dar nu o să vi-l zicem încă”, a mai spus Alin Vaida.
Oferte speciale la abonamentele pentru 2025 în cadrul festivalui
Participanții din acest an vor avea parte de o ofertă specială pentru abonamentele de anul viitor, disponibile exclusiv în cadrul festivalului, la un preț redus de 250 de lei. După încheierea evenimentului, biletele vor fi puse în vânzare la 350 de lei, iar headlinerul va fi dezvăluit oficial.
„Încercăm să ne construim o strategie de marketing și o strategie interacțiune în care punem în primul rând accentul pe cei pe care chiar îi interesează de noi și care manifestă un interes și o curiozitate față de ceea ce facem noi. Mereu am încercat să facem în așa fel încât cele mai bune oferte pentru publicul participant”, a mai arătat Alin Vaida.
Cea de-a 12-a ediție a festivalului Jazz in the Park va avea loc între 30 august și 1 septembrie în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Această ediție se anunță a fi una memorabilă ce aduce laolaltă un mix captivant de sunete și stiluri muzicale. Cei trei headlineri de excepție promit experiențe muzicale unice: Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, Cymande și Avishai Cohen Trio.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit de urgență, în urmă cu puțin timp, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins în totalitate un autoturism aflat pe centura Municipiului Gherla.
Flăcările s-au manifestat generalizat, iar autoturismul a fost distrus complet până la sosirea echipajelor de intervenție.
Autoturism cuprins de flăcări pe centura Gherlei.
Din fericire, nu au fost înregistrate victime, potrivit reprezentanților ISU Cluj. Forțele de intervenție au fost sprijinite de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Gherla.
Cauza probabilă a incendiului este o defecțiune electrică, potrivit primelor constatări ale pompierilor.
Foto: ISU Cluj
ADMINISTRAȚIE
Park&ride-ul Primăriei, cea mai rentabilă opțiune dacă pleci în vacanță! Cât plătești comparativ cu parcările din aeroport

Cine zice că parcarea e scumpă în Cluj-Napoca nu a văzut tarifele de la park&ride! Noile prețuri propuse de Primărie sunt mai mici decât orice parcare de la Aeroportul Cluj.
Primăria Cluj-Napoca propune scăderea tarifelor de parcare la park&ride-ul de lângă aeroport, în încercarea de a crește gradul de utilizare al acestuia. Deși a fost inaugurat la finalul lunii ianuarie 2024, parkingul nu reușește încă să își acopere cheltuielile de funcționare din încasări, motiv pentru care autoritățile locale intenționează să schimbe strategia.
Potrivit proiectului de hotărâre publicat de primărie, încasările totale din parcare au fost de doar 12.780 lei, în timp ce cheltuielile pentru funcționare s-au ridicat la aproape 97.000 lei. De la deschiderea parkingului, în ianuarie, media zilnică a fost de doar 60 de mașini, deși capacitatea este de 889 de locuri.
Tarife mai mici pentru intervale mai lungi
Noile tarife vor fi supuse aprobării în ședința Consiliului Local din luna iulie și sunt gândite special pentru a atrage șoferii care au nevoie să lase mașina pentru perioade mai lungi.
Noile tarife propuse la park&ride-ul Primăriei Cluj-Napoca:
- 1 zi – 15 lei
- 2 zile – 35 lei
- 3 zile – 55 lei
- 7 zile – 135 lei
- 30 zile – 365 lei
Se mențin tarifele deja existente pentru perioadele scurte:
- Gratuit – primele 10 minute
- 2 lei – maximum 6 ore
- 5 lei – maximum 12 ore
Inițial gândită ca o parcare de tranzit pentru navetiștii care vin din afara orașului, park&ride-ul pare să fie reorientat acum spre o utilizare mai largă, inclusiv pentru cei care zboară din Cluj. De altfel, distanța de parcurs de la parking până la terminalul aeroportului este de aproximativ 500 de metri – un drum de sub 10 minute de mers pe jos.
Ce „scoruri” au parcările din perimetrul aeroportului?
Parcarea administrată direct de Aeroportul Internațional Cluj (vest) oferă de asemenea 10 minute gratuite, apoi tarifele cresc rapid:
- Între 3 ore și 1 zi – 50 lei
- 2 zile – 65 lei
- 3 zile – 120 lei
- 7 zile – 200 lei
- 30 zile – 400 lei
Tarife duble față de cele propuse de Primărie
Parcarea Goto Parking, tot în perimetrul aeroportului (est), practică tarife și mai mari:
- Primele 5 minute – gratuit
- 5–10 minute – 1 leu
- 5–24 ore – 72 lei
- 24–48 ore – 152 lei
- 2–7 zile – 265 lei
- 16–30 zile – 20 lei/zi peste tariful de 513 lei pentru 15 zile
Pe toate intervalele analizate, park&ride-ul oferă cele mai mici prețuri: pentru 1 zi, plătești 15 lei la Park&Ride, comparativ cu 50 lei la parcarea Aeroportului și 72 lei la Goto Parking. Pentru 30 de zile, park&ride-ul costă 365 lei, cu 35 de lei mai ieftin decât parcarea aeroportului (400 lei) și mai puțin de jumătate din tariful de la Goto Parking.
Schimbare radicală de paradigmă
Inițial, park&ride-ul fusese destinat exclusiv celor care vin din afara orașului și își lasă mașina temporar pentru a continua călătoria în oraș cu mijloacele de transport în comun. Viceprimarul Dan Tarcea declara, în septembrie 2024, că „nu vrem un cimitir de mașini” și că parkingul nu este destinat utilizării de lungă durată, nici pentru pasagerii aeroportului, nici pentru studenți sau cei plecați în vacanță.
„Nu dorim să transformăm această parcare într-un cimitir de mașini, unu la mână, nu ne dorim să facem «concurență» aeroportului, pentru că nu acesta este scopul. Scopul este ca cei care au treabă în oraș o zi sau care fac naveta să își lase mașina și să folosească transportul în comun, nu să își lase mașina acolo și să plece în vacanță. De acest lucru trebuie să se ocupe aeroportul și companiile private”, declara atunci Tarcea.
Cu noile tarife însă, Primăria pare să încurajeze utilizarea park&ride-ului pentru perioade mai lungi, fiind o opțiune clar mai rentabilă pentru cei care zboară din Cluj. Tarifele urmează să intre în vigoare din luna iulie, așadar clujenii vor beneficia de această opțiune încă din acest sezon estival.
EVENIMENT
FOTO. UPDATE. Accident grav la Apahida. Un bărbat a murit, iar o femeie, în stare de inconștiență, a fost dusă la spital

Un accident rutier extrem de grav s-a produs în urmă cu puțin timp, la ieșirea din Apahida spre Corpadea.
Potrivit primelor informații, în accident a fost implicat un singur autoturism.
Accident grav la Apahida
Echipajele de intervenție au găsit doi răniți, un bărbat și o femeie, ân afara mașinii. Bărbatul se află în stop cardio-respirator, iar paramedicii efectuează manevre de resuscitare. Femeia, care este inconștientă, suferă o leziune gravă la un membru inferior.
La fața locului a fost trimisă încă o ambulanță SAJ pentru sprijin suplimentar.
Momentan, traficul este blocat, fiind deviat alternativ pe un drum lăturalnic, transmite și IPJ Cluj.
UPDATE
Potrivit reprezentanțilot ISU Cluj, bărbatul a fost declarat decedat. Femeia va fi transportată la spital și este în stare gravă.
Vom reveni cu informații.
FOTO: ISU Cluj

Zilele Filmului Românesc sunt în plină desfășurare, așa că nu rata producții „made in Romania” în premieră mondială sau masterclass-urile cu invitații speciali, printre care și cel cu Maria de Medeiros, actrița din Pulp Fiction.
La TIFF se vede pentru prima dată Pădurea de molizi (r. Tudor Giurgiu) care reconstituie una dintre cele mai întunecate pagini din istoria României: masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941.
Cele mai bune filme românești se văd la TIFF
Tot în premieră mondială vor fi proiectate și Comatogen, o fabulă morală regizată de Igor Cobileanski, și Love Hurts (r. Alexandru Mavrodineanu), un documentar despre fragilitatea și puterea iubirii. Cele două fac parte din Competiția ZFR.
Sâmbătă, nu rata proiecția specială care marchează 20 de ani de la premiera filmului Moartea Domnului Lăzărescu, considerat kilometrul zero al Noului Val. O parte din echipa filmului va fi prezentă la întâlnirea cu publicul.
Masterclass-uri speciale, în cadrul TIFF
Invitații speciali îți dau întâlnire la masterclass-urile de la Radisson Blu Hotel:
- Vineri, 20 iunie, 10:30: Andrei Ujică
- Sâmbătă, 21 iunie, 10:30: Béla Tarr
- Sâmbătă, 21 iunie, 12:00: Maria de Medeiros
Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate, așa că vino devreme să prinzi loc.
Votează-ți preferatul pentru Premiul Publicului
Votează-ți filmul preferat în TIFF Official App sau pe tiff.ro, introducând codul de pe bilet, și poți câștiga premii zilnice din festival. La final, filmul cu cele mai multe voturi primește Premiul Publicului.
Filmul surpriză de sâmbătă, ora 19:00, la Cinema Florin Piersic, este It Was Just an Accident (r. Jafar Panahi), câștigătorul Palme d’Or-ului de anul acesta la Cannes.
Proiecții în Parcul Poligon din Florești
La Parc Poligon Florești te așteaptă până la finalul săptămânii thriller-ul Sub acoperire (r. Arantxa Etchavarria), Eu, tu și cei din mintea noastră (r. Paolo Genovese), o comedie romantică savuroasă despre primele întâlniri, Radio Praga (r. Jiří Mádl), un film politic plasat în Praga anilor ’68 și clasicul Rebel fără cauză (r. Nicholas Ray), filmul-cult cu James Dean, care a marcat generații întregi.
Nimic nu te poate pregăti pentru Alien 2 – Întoarcerea lui Valdis (r. Rasmus Merivoo), o parodie absurdă și irezistibilă în care, după ce e răpit de extratereștri, un băiat rău se întoarce pe Pământ și descoperă că vechii lui prieteni au devenit… woke.
Îl poți vedea joi, 19 iunie, de la 21:30, la Muzeul de Artă, unde va fi și un Q&A cu regizorul, sau vineri, de la 23:15, la Cinema Victoria.