Connect with us

EVENIMENT

Ucraina, may the FORCE be with you! Luke Skywalker strânge fonduri pentru achiziția de DRONE pentru armata ucraineană

Publicat


mark hamill

Luke Skywalker, personajul din Star Wars interpretat de actorul Mark Hamill, strânge fonduri pentru achiziția de drone pentru armata ucraineană.

Vedeta Star Wars a devenit ambasador în sprijinul armatei din Ucraina. Actorul a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a ajuta la strângerea de fonduri.

Hamill, care l-a interpretat pe Luke Skywalker în seria celebră, a declarat că este „onorat” să preia rolul de ambasador pentru platforma UNITED24.

„Sunt onorat să fiu ambasador al Armatei de drone și să îi ajut pe președintele Zelenski și poporul ucrainean în orice mod posibil”, a spus Hamill.

„Aceasta este o misiune dificilă, dar foarte importantă”

Președintele Volodimir Zelenski a răspuns pe Instagram.

„Am fost foarte încântat de această veste: actorul american care l-a interpretat pe Luke Skywalker în Războiul Stelelor, Mark Hamill, a devenit ambasador al platformei de strângere de fonduri UNITED24. El este primul ambasador care ajută la strângerea de fonduri pentru a-i susține pe apărătorii noștri, Armata de drone. Aceasta este o misiune dificilă, dar foarte importantă. Mark, suntem siguri că te vei descurca. Îți mulțumim că susții poporul ucrainean în lupta noastră pentru libertate”, a răspuns Zelenski.

Alți ambasadori UNITED24 sunt actrița Barbra Streisand, trupa rock americană Imagine Dragons, directorul de modă Demna Gvasalia de la Balenciaga și fostul fotbalist ucrainean Andriy Shevchenko.

Proiectul UNITED24 a fost lansat de guvernul ucrainean pentru a achiziționa drone fără pilot. Acestea vor fi folosite pentru a monitoriza linia frontului de 2.470 kilometri și pentru a oferi un răspuns eficient la atacurile inamice, se arată pe site-ul proiectului.

Sursa: Mediafax

Foto: Facebook Mark Hamill



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Turcii aşteaptă 350.000 de români în Antalya. Cei mai mulţi sunt din Cluj şi Bucureşti

Publicat

De

antalya 8

Hotelierii din Antalya estimează că anul acesta vor avea ca oaspeţi peste 350.000 de români, în creştere cu 20% comparativ cu 2022, când numărul acestora s-a apropiat de cel din 2019, respectiv 292.000, a declarat preşedintele Asociaţiei Hotelierilor şi Investitorilor Mediteraneeni, Kaan Kaşif Kavaloglu, relatează Agerpres.

„De zece ani, piaţa din România este foarte importantă pentru Turcia. 292.000 de turişti români au venit în Antalya în 2019 şi am ajuns aproape de numărul înregistrat în 2022. România este pe locul 7 în topul ţărilor care furnizează turişti în Antalya, iar în 2023 aşteptăm o creştere cu 20% a numărului de turişti români”, a spus Kavaloglu.

Potrivit reprezentantului hotelierilor, în 2019, Antalya a înregistrat un record din punct de vedere al turismului, respectiv 16 milioane de turişti, şi începe să-şi revină după pandemie, având anul trecut 13,5 milioane de turişti.

„În 2022, am început să ne revenim. Turcia a trecut cel mai bine prin pandemie, întrucât a avut un concept numit ‘self tourism’. În 2021 am avut deja 9 milioane de turişti, iar anul trecut 13,5 milioane de turişti. Anul 2023 pare mult mai bun şi sperăm să depăşim recordul din 2019. Până acum, sunt aproximativ 14,5 milioane de rezervări pe chartere, însă cred că vor ajunge spre 16 milioane”, a subliniat el.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Kavaloglu susţine că acesta nu a avut efecte foarte mari în turism.

„Dacă ne gândim bine, din Rusia am primit foarte mulţi turişti, care erau pe primul loc într-un top al ţărilor din care vin turişti în Antalya, apoi ucrainenii. Războiul nu ne-a atins foarte mult în turism, pentru că avem nişte legi foarte stricte. Turiştii vin în vacanţă, până la urmă. Avem turişti din 78 de ţări. Turcia este o ţară a păcii şi a înţelegerii”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Hotelierilor şi Investitorilor Mediteraneeni, la o întâlnire cu câţiva jurnalişti din România, organizată de agenţia de turism Paralela 45.

Un top al ţărilor de unde vin turişti în Antalya arată că primul loc este ocupat de Rusia, urmată de Germania, Anglia, Polonia, Olanda, Kazahstan şi România.

Din România, cei mai mulţi turişti vin din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Bacău şi Braşov.

Din Bucureşti spre Antalya pleacă săptămânal două chartere şi câte unul din Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Braşov, Suceava, Craiova, Constanţa, Bacău şi Baia Mare. Noutăţi în 2023 sunt zborurile din Braşov, Constanţa şi Satu Mare. Primul charter care deschide sezonul pleacă pe 15 aprilie, din Bucureşti, iar ultimul charter este cel din 21 octombrie, tot din Capitală, pentru că în Antalya, în octombrie, sunt temperaturi de vară, de peste 27-28 de grade.

Preţurile vacanţelor în Antalya sunt pentru pachete de şapte nopţi care includ totul: transport zbor charter, taxe de aeroport, transferuri aeroport-hotel-aeroport, cazare + masă/all inclusive, asistenţă turistică în limba română) şi pornesc de la aproape 700 de euro/persoană pentru ultra all inclusive, putând depăşi 1.692 de euro/persoană ultra all inclusive, în funcţie de perioadă şi de hotel.

Antalya este destinaţia de vară cu cele mai multe curse charter din sezon, fiind atât de căutată de turiştii români îndrăgostiţi de ospitalitatea hotelierilor turci şi mai ales de răsfăţul de care au parte în resorturi. Acestea pot fi considerate mici oraşe, cu absolut tot ce îi trebuie unui turist timp de şapte zile în interior: multe restaurante de all inclusive şi a la carte cu meniuri locale şi internaţionale, baruri cu băuturi internaţionale, cafenele, patiserii, centru spa (cu hammam, saune, piscină interioară şi contra cost programe de masaj), magazine (de bijuterii, blănuri, covoane, haine, suveniruri), aqua park şi spaţii de joacă pentru copii (inclusiv club special pentru copii, unde pot fi lăsaţi ore şi chiar o zi întreagă în grija personalului specializat), piscine, plajă proprie, foişoare contra cost cu majordom alocat. De asemenea, turiştii pot participa la activităţile sportive şi de divertisment în aer liber, de la tenis, yoga, aqua gym, sporturi de apă la spectacolele cu artişti şi dansatori renumiţi, care se desfăşoară în fiecare seară pentru adulţi şi copii.

O serie de excursii opţionale întregesc experienţa de vacanţă din Antalya. Turiştii au posibilitatea să viziteze obiective turistice, situri arheologice, să facă activităţi pline de adrenalină (rafting, plimbare cu telecabina până la aproape 3.000 de metri deasupra mării, buggy cross, jeep safari), cumpărături în bazar, participând efectiv la „ritualul” de negociere, plimbări prin centrul vechi al oraşului Antalya, cu un farmec aparte datorită străduţelor înguste, pavate şi pline de cafenele, restaurante şi magazine de mirodenii, dulciuri locale, ceaiuri etc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul a aprobat Codul Amenajării Teritoriului. AUTORIZAȚIILE de construire vor EMISE în 65 de zile

Publicat

Miercuri, Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor. Acest act va permite emiterea autorizațiilor de construcție în 65 de zile, termen care în prezent poate ajunge și la un an, anunță Ministerul Dezvoltării, citat de Mediafax.

„Este cel mai important act normativ în construcții din ultimii 20 de ani, care eficientizează și simplifică procesele de avizare, autorizare și monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor. Este o lege extrem de așteptată de domeniile de specialitate, și nu numai, care codifică 17 acte normative diferite în vigoare”, a spus ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Acesta susține că, prin acest Cod, termenele de avizare a documentațiilor de urbanism și de autorizare a lucrărilor de construire vor fi considerabil reduse, astfel încât să nu se mai ”plimbe” documentațiile de la o instituție la alta.

„Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor și PUZ-urilor, precum și termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate, și se creează o platformă digitală națională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și a autorizațiilor de construire, prin ghișeul unic național al construcțiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicții între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituții, facilitând și simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiții”, susține ministrul.

Prin Cod, se propune și crearea unui Registru național al clădirilor, un sistem informatic care va conține datele despre toate construcțiile autorizate, indiferent de finanțare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, în mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuințe unifamiliale pentru folosința proprie, cu parter, fără subsol, de 150 mp, pe bază de proiecte proprii, întocmite de specialiști sau proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile locale. De asemenea, cu notificarea primăriei și fără autorizație de construcție, se vor putea închide balcoanele în blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară.

„Firmele de construcții vor fi certificate”

„Pentru descurajarea lucrărilor fără autorizație de construire, se introduce o autorizație de regularizare, care impune conformarea construcției la toate normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației. În plus, procedura de regularizare este supusă unei taxări mai mari de zece ori decât cea existentă, ceea ce conduce la un beneficiu important pentru bugetul local”, arată Ministerul.

Pentru asigurarea unei calități controlabile a pieței de construcții, firmele de construcții vor fi certificate, iar cele care nu dovedesc că satisfac cerințele tehnice și administrative necesare nu pot participa la licitațiile la care nu sunt certificate. De exemplu, o firmă care nu are specialiștii necesari pentru certificare de lucrări în domeniul sanitar nu va putea participa la licitații pentru reabilitări sau construire de spitale, a spus ministrul dezvoltării.

Actul normativ propune și introducerea taxei de echipare edilitară pentru dezvoltările mari (cu peste 500 de unități locative), care se va plăti către bugetul local, cu destinația clar definită pentru infrastructură edilitară, rutieră, sanitară, educațională.

„Astfel, nu vom mai avea cartiere întregi construite haotic, fără asigurarea infrastructurii edilitare și rutiere sau fără cabinete medicale, creșe, grădinițe și școli – funcțiuni esențiale pentru o locuire sănătoasă și echilibrată, iar părinții nu vor mai fi nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru a-și duce copiii la o unitate de învățământ”, a mai spus Cseke Attila.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj, pe locul 2 în România ca trafic de pasageri în luna februarie. Ținta, 3 milioane la sfârșit de an

Publicat

ciceo aero

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj ocupă locul 2 la nivel național ca trafic de pasageri pe luna februarie 2023, ținta fiind atingerea unui număr de 3 milioane de persoane transportate pănă la sfârșitul anului.

Astfel, în luna februarie, aeroportul clujean a înregistrat 187.686 de pasageri, față de Aeroportul București – Otopeni, cu 959.950 pasageri, Pe locul 3 s-a clasat aeroportul Iași cu un trafic de 98.945 pasageri.

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat că ținta pentre acest an este atingerea a 3 milioane de pasageri, obiectiv realizabil.

Pentru acest lucru, conducerea aeroportului se preocupă de atragerea a noi companii aeriene care să vină cu noi destinații atractive.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Aproape 2.000 de puieți de gorun, frasin și platin de munte, plantați în zona Cheilor Turzii

Publicat

De

plantare copaci (1)

Chiar dacă mai este un pic de zăpadă, o acțiune de împădurire a avut loc joi în comuna Petreștii de Jos, în zona Cheilor Turzii.

La acțiunea de împădurire au participat angajați ai Consiliului Județean Cluj, împreună cu reprezentanți ai Serviciului Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și voluntari ai CERT Transilvania.

plantare copaci (7)

Aproape 2.000 de puieți de gorun, frasin și platin de munte, plantați în zona Cheilor Turzii

Acțiune de voluntariat a avut ca scop împădurirea unei zone din comuna Petrești de Jos, în zona Cheile Turzii. Astfel, au fost plantați aproape 2.000 de puieți din speciile gorun, frasin și paltin de munte.

plantare copaci (5)

CJ Cluj a mai inițiat activități destinate conservării mediului înconjurător și în anii precedenți, sprijinind și acțiuni de ecologizare a diferitelor zone din județ.

plantare copaci (4)

plantare copaci (3)

plantare copaci (2)

plantare copaci (6)

Foto: Consiliul Județean Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax