Connect with us

ACTUALITATE

UBB rămâne pentru al șaselea an cea cea mai reprezentativă universitate din țară în cercetarea științifică

Publicat


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziție în țară și poziția 1021 la nivel internațional în prestigiosul ranking Leiden (https://www.leidenranking.com/) al universităților lumii dat publicității miercuri, 2 iunie 2021, și care a inclus doar 1225 de universități din cele aproximativ 30000 existente la nivel internațional.

Doar trei universități din România au fost incluse în acest clasament de referință la nivel internațional, care urmărește cercetarea științifică în universități. Acestea sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB (1021), Universitatea Politehnica din București/UPB (1135) și Universitatea din București/UB (1214).

Pe domenii de știință, în țară, lucrurile se prezintă astfel:

  • Biomedical and health sciences: UBB (1068) este singura universitate din țară inclusă în actuala ediție a clasamentului;
  • Life and earth sciences: UBB (804) este urmată de UB;
  • Mathematics and computer science: UPB, urmată de UBB (669) și, pe a treia poziție, de UB;
  • Physical sciences and engineering: UPB, urmată de UBB (832) și, pe a treia poziție, de UB;
  • Social sciences and humanities: UBB (589) este singura din țară inclusă în ranking.

„Rankingurile ne ajută în primul rând în diagnosticuri organizaționale care să susțină apoi politici academice bazate pe dovezi. Invocarea lor și pentru performanța academică trebuie însă făcută cu grijă și seriozitate, pentru a nu arunca lucrurile în derizoriu. Astfel, dacă există performanță în timp (repetată în același ranking) și în contexte diferite (în mai multe rankinguri), atunci putem considera rankingul și un indicator proxi al performanței academice.

UBB este de șase ani pe prima poziție în țară în acest ranking și pe prima sau pe primele poziții și în alte rankinguri internaționale ale universităților.

În consecință cred că pot spune la modul serios că „rankingul Leiden” arată forța UBB în generarea de cunoaștere inovativă prin cercetare științifică, atât global, cât și în domeniile de știință care corespund Școlilor academice/de știință din UBB: (1) Biomedical and health sciences (Școala academică de sănătate) – UBB este prima și singura din țară; (2) Life and earth sciences (Școala academică de științele naturii și ale vieții) – UBB este prima din țară; (3) Mathematics and computer science (parte din Școala academică de științele naturii și ale vieții/Școala academică de inginerie și tehnologie) – UBB este a doua în țară; (4) Physical sciences and engineering (Școala academică de științele naturii și ale vieții/Școala academică de inginerie și tehnologie) – UBB este a doua în țară; (5) Social sciences and humanities (Școala academică de arte și științe umaniste/Școala academică de științe sociale) – UBB este prima și singura din țară.

Dacă între 2012-2015 România nu avea nicio universitate în acest ranking de prestigiu care arată capacitatea de a genera cunoaștere competitivă, iată că acum avem trei universități românești.

Dacă programul ministerial bun, demarat în acest an, de a susține cercetarea științifică în universități va continua adecvat (predictibil și cu buget rezonabil) în anii care vin, atunci probabil că și mai multe universități din țară vor pătrunde în acest ranking de referință internațională ”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

 Rankingul Leiden este un clasament academic

Rankingul Leiden este un clasament academic focalizat pe activitatea științifică din universități, exprimată prin publicații Web of Science („articles” și „reviews”), fiind rankingul de referință la nivel internațional pentru această componentă academică, și anume cercetarea științifică.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Se DESCHID târgurile. OSERUL Clujului abia aşteaptă. Alte RELAXĂRI de la 1 IULIE. Anunţul premierului

Publicat

Guvernul va aproba joi noi măsuri de relaxare aplicabile de la 1 iulie, printre acestea urmând să se regăsească şi redeschiderea târgurilor şi talciocurilor din ţară, cu respectarea normelor de siguranţă sanitară, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

‘Noi am prezentat deja aceste măsuri în Hotărârea CNSU, vreau doar să readuc aminte, pentru că am fost prin ţară şi este o întrebare despre târguri şi talciocuri şi aşa mai departe: se redeschid de la 1 iulie, bineînţeles, în funcţie de normele de securitate, de siguranţă, dar se redeschid toate de la 1 iulie. Decizia o vom lua joi în şedinţa de guvern’, a declarat Florin Cîţu, marţi, la TVR 1.

Întrebat dacă în ceea ce priveşte portul măştii la interior se vor mai relaxa condiţiile, premierul a precizat: ‘Încă nu am primit propuneri în acest sens, poate, dacă… să se umble la ceea ce înseamnă spaţiu închis în birou, dacă toate persoanele sunt vaccinate – avem acum cinci persoane. Nu am primit încă o propunere, dacă primesc o propunere şi este bine fundamentată, nu aş avea o problemă cu acest lucru’.

‘Până la urmă, dacă sunt vaccinate toate persoanele într-un birou, este normal să aibă nişte beneficii dacă s-au vaccinat’, a adăugat Cîţu. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

STUDIU: 70% dintre elevi, îngrijorați de EFECTELE adverse ale vaccinului, în special de posibilitatea INFERTILITĂȚII

Publicat

De

Aproape 70% dintre elevi sunt îngrijorați de efectele adverse pe care le-ar putea avea vaccinul împotriva Covid-19, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Național al Elevilor.

Practic, elevii își pun întrebări privind eficacitatea pe termen lung a vaccinului, dar se tem și de posibilitatea infertilității, a declarat marți Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Potrivit lui Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 8.000 de elevi din întreaga țară.

„Vedem că rata de vaccinare în rândul elevilor crește și avem cifre bune și asta se datorează în primul rând faptului că noi facem parte dintr-o generație interconectată, care este în permanență racordată la informații, factual, de cele mai multe ori, însă, din păcate, datele pe care noi le-am colectat prin intermediul acestei consultări ne arată că informațiile venite din surse oficiale sunt foarte rar accesibile elevilor”, a spus reprezentantul elevilor.

Conform acestuia, raportul realizat arată că 40% dintre elevi vor să se vaccineze.

Cei nehotărâți trebuie informați

„Pe de altă parte, 61% dintre elevi nu sunt siguri dacă vor să se vaccineze sau nu vor să se vaccineze. Din punctul nostru de vedere, munca de informare aici trebuie dusă, pe segmentul de elevi care nu s-au hotărât încă.

În același timp trebuie să adresăm și îngrijorările pe care elevii le au cu privire la vaccin.

Aproape 70% dintre elevi sunt îngrijorați de efectele adverse, de eficacitatea pe termen lung, de posibilitatea infertilității, sunt temeri care au un fundament științific mai mult sau mai puțin adevărat, dar este important ca aceste temeri să fie adresate de către autorități și într-un mod în care să fie accesibil în mod real fiecărui elev în parte”, a mai spus Rareș Voicu.

Puțini elevi vorbesc despre vaccin la școală

Acesta a spus că, potrivit raportului, jumătate dintre elevi susțin că nu au vorbit despre vaccin la școală.

„De multe ori, comunicarea oficială din partea Guvernului nu ajunge la elevi, fie că sunt folosite canale de comunicare pe care elevii nu le frecventează, fie pentru că mesajele nu sunt adaptate nivelului de înțelegere al fiecărui elev în parte”, a mai spus președintele CNE.

Rareș Voicu a atras atenția și asupra discrepanței existente în ceea ce privește informarea elevilor din mediul urban și a celor din mediul rural.

Potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, 100.000 de minori s-au vacciat până în prezent.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ACTUALITATE

PANEMAR a scumpit pâinea albă cu un leu. Fără nicio EXPLICAȚIE. Și alte produse de panificație au prețurile majorate

Publicat

De

Producătorul clujean de panificație Panemar a scumpit de marți produsele, iar pâinea albă se vinde cu 7 lei în loc de 6 lei în timp ce pâinea artizanală costă 8 lei în loc de 7 lei. 

Toate produsele de patiserie ale Panemar, de la cornuri, croissante și cozonaci s-au scumpit fără să existe nicio explicație pentru majorarea de prețuri.

Pâinea albă cântărește un kilogram.

”Nici măcar nu au așteptat 1 iulie, au majorat de marți, 22 iunie, pe neașteptate. Ne-am trezit cu prețul majorat la mai multe produse. Mie îmi crește cineva pensia? Ei își permit …”, ne-a semnalat un cititor Cluj24.

Ultima majorare de preț la pâine a avut loc la Panemar la începutul lui septembrie 2019.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un ŞOFER se plimba cu maşina pe ACOSTAMENT într-o localitate clujeană. Poliţiştii l-au amendat

Publicat

Un şofer a fost surprins de poliţiştii clujeni în timp ce se deplasa cu maşina pe acostament, între localităţile clujene Gilău şi Floreşti.

„În urma imaginilor apărute în spațiul public, în care se observa un autoturism ce se deplasează pe acostamentul DN1, transmitem următoarele:

La data de 22 iunie a.c.,  în timp ce efectuau activități de supraveghere a traficului rutier, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești au depistat un conducător auto care se deplasa pe acostamentul Drumului Național 1, din direcția Gilău spre Florești.

În acest context, polițiștii au procedat la oprirea autoturismului și sancționarea contravențională a conducătorului auto, în conformitate cu OUG 195/2002R”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate