ACTUALITATE
UBB Cluj-Napoca și Transylvanian Institute of Neuroscience au încheiat o alianță strategică academică
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David și dr. Raul Mureșan, președintele Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS), au semnat, miercuri, 10 martie 2021, o alianță academică strategică.
„Cercetarea de frontieră nu se poate realiza fără o resursă umană adecvată”
„UBB este deschisă la concentrări academice de calitate, care să ducă la plus valoare pentru parteneri și pentru oraș/țară. Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS) cuprinde un grup de cercetători de top la nivel național și internațional, care contribuie deja la plasarea României pe harta științei în domeniu. Coordonându-ne strategic – UBB (mai ales prin Școala academică de sănătate – în neuroștiințe cognitive clinice și Școala academică de inginerie/tehnologie – în inteligența artificială) și TINS – ne vom deschide reciproc infrastructurile științifice, vom asigura mobilitatea oamenilor de știință între ele (inclusiv prin dublă afiliere) și ne vom coordona în programe educaționale (ex. un program de master este deja în pregătire), de cercetare și în relația cu societatea.
Colaborări strânse între UBB și TINS există deja – unii cercetători din TINS sunt colegi din UBB sau alumni UBB -, dar sper că în noul cadru acestea vor deveni mai coordonate și mai puternice”, declară rectorul UBB.
La rândul său, dr. Raul Mureșan, președintele Transylvanian Institute of Neuroscience, apreciază că „TINS face un pas semnificativ în direcția consolidării poziției sale academice prin colaborarea strategică cu UBB. Cercetarea de frontieră nu se poate realiza fără o resursă umană adecvată, ceea ce implică în mod necesar o colaborare strânsă cu instituții academice de vârf, precum UBB.
„Colaborarea strategică dintre UBB și TINS va fi benefică ambelor instituții”
Modelul colaborării între institute de cercetare și universități este aplicat cu mare succes în Europa, un caz particular fiind Germania, unde institutele Max Planck, poate cele mai puternice entități de cercetare europene, dar care nu pot acorda titluri academice, colaborează strâns cu universitățile germane, implicându-se în programe doctorale comune (IMPRS), schimb de resurse umane, programe educaționale și de cercetare comune, ș.a.m.d.
Aplicând această bună practică și în România, colaborarea strategică dintre UBB și TINS va fi benefică ambelor instituții, complementaritatea acestora conducând la rezultate de vârf obținute mai repede și mai eficient. Concentrarea resurselor în domenii tematice, precum neuroștiințele și inteligența artificială, este cea mai bună garanție a competitivității internaționale. De asemenea, acest parteneriat ar putea și ar trebui să devină un model pentru inițiative similare la nivel național.” Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS – https://tins.ro/) este un institut de cercetare privat, fondat de cercetători din domeniul neuroștiințelor.
Misiunea sa principală este aceea de a avansa cercetarea în neuroștiințe prin studierea dinamicii circuitelor neuronale în creierul sănătos și cel bolnav. TINS se focalizează de asemenea pe cercetare în științe cognitive și în inteligență artificială de inspirație biologică. În prezent, la institut activează mai multe laboratoare de cercetare, beneficiind de o infrastructură experimentală și computațională de excepție. TINS este organizatorul prestigioasei școli de vară internaționale Transylvanian Experimental Neuroscience Summer School (TENSS – https://tenss.ro)”, se arată în comunicatul UBB Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Analiză imobiliară: Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din tară pentru cumpărători în 2024. Preț mediu de aproape 3.000 de euro/mp
Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători în 2024, cu un preț mediu de 2.963 de euro pe mp, relevă o analiză a imobiliare.ro. Analiza arată care sunt cele mai scumpe cartiere ale Clujului din punct de vedere al apartamentelor vândute, dar și al chiriilor.
Astfel, cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca se găsesc în cartierele Sopor, unde se vând cu un preț de 3.034 euro/mp și Plopilor, cu 2.877 euro/mp.
”Media înregistrată la vânzare în Cluj-Napoca se apropie cu pași repezi de 3.000 de euro/mp util, pragul acesta fiind depășit deja pe segmentul nou al pieței rezidențiale”, se arată în analiză.
Prețurile locuințelor au crescut într-un ritm mai alert decât în 2023. Cele mai mari scumpiri au apărut în Brașov, dar cele mai scumpe cartiere pot fi găsite în București și Cluj-Napoca.
Top 10 cartiere din țară unde cumpărătorii au găsit cele mai multe apartamente vechi la vânzare în 2024
Drumul Taberei, București: 4.113 apartamente (1.452 euro/mp)
Mănăștur, Cluj-Napoca: 3.406 apartamente (2.429 euro/mp)
Titan, București: 3.370 apartamente (1.528 euro/mp)
Berceni, București: 2.628 apartamente (1.368 euro/mp)
Dristor, București: 2.352 apartamente (1.714 euro/mp)
Mărăști, Cluj-Napoca: 1.904 apartamente (2.671 euro/mp)
Gheorgheni, Cluj-Napoca: 1.884 apartamente (2.716 euro/mp)
Brâncoveanu, București: 1.721 apartamente (1.442 euro/mp)
Astra, Brașov: 1.521 apartamente (1.690 euro/mp)
Pantelimon, București: 1.479 apartamente (1.429 euro/mp)
Prețul mediu solicitat la nivel național de proprietari și dezvoltatori a fost în ianuarie 2024 de 1.510 euro/mp util. La începutul lunii decembrie deja se depășise pragul de 1.700 euro/mp util. S-a putut observa, astfel, un avans cu 13% în mai puțin de un an, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Top 10 cele mai scumpe cartiere din România pentru cumpărători
Primăverii, București: 3.071 euro/mp
Sopor, Cluj-Napoca: 3.034 euro/mp
Herăstrău, București: 3.000 euro/mp
Calea Poienii, Brașov: 2.983 euro/mp
Plopilor, Cluj-Napoca: 2.877 euro/mp
Centru, Cluj-Napoca: 2.846 euro/mp
Andrei Mureșanu, Cluj-Napoca: 2.817 euro/mp
Bună Ziua, Cluj-Napoca: 2.796 euro/mp
Borhanci, Cluj-Napoca: 2.782 euro/mp
Gheorgheni, Cluj-Napoca: 2.778 euro/mp
Clujul, cel mai scump oraș al țării
“Deși Clujul este incontestabil cel mai scump oraș al țării, Bucureștiul se remarcă printr-o diversitate mult mai mare a pieței, astfel încât are două din cele mai scumpe trei cartiere din țară, dar 6 din cele mai ieftine zone din țară.
De remarcat că niciun cartier din Timișoara nu intră în topul celor mai scumpe cartiere rezidențiale din țară și niciun cartier din Cluj-Napoca nu se află printre cele mai ieftine zece cartiere rezidențiale din România”, spune directorul de marketing al Imobiliare.ro.
Cele mai scumpe zone din marile orașe pentru chiriași (indiferent de vechimea apartamentului)
Primăverii, București: 1.400 euro/lună
Calea Poienii, Brașov: 950 euro/lună
Sopor, Cluj-Napoca: 677 euro/lună
Faleza Nord, Constanța: 600 euro/lună
Centru, Iași: 500 euro/lună
Cetate, Timișoara: 485 euro/lună
Cele mai ieftine zone din marile orașe pentru chiriași
Someșeni, Cluj-Napoca: 378 euro/lună
Florilor-Craiter, Brașov: 360 euro/lună
Giurgiului, București: 350 euro/lună
Alexandru cel Bun, Iași: 350 euro/lună
Zona Industrială-CET, Constanța: 241 euro/lună
Blașcovici, Timișoara: 220 euro/lună
Primăria municipiului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca organizează în perioada 20-24 decembrie întâlnirea copiilor cu Moș Crăciun, într-un spațiu inedit.
”Vă așteptăm dragi copii, alături de părinți și bunici să călătoriți cu tramvaiul lui Moș Crăciun pe traseul liniei 102 (cartierul Mănăștur – Piața Gării – B-dul Muncii), după următorul program:
Plecări Mănăștur: 15:00 – 17:00 – 18:55
Plecări B-dul Muncii: 15:45 – 17:50 – 19:45.
Călătoriile sunt gratuite, iar Moșul vă așteaptă cu daruri, așa că dragi copii nu ratați întâlnirea cu Moș Crăciun!”, arată CTP Cluj-Napoca.
EVENIMENT
Pisică furată în Turda. Proprietara oferă o recompensă de 100 de euro. Semnalmentele felinei
EVENIMENT
ALERTĂ ALIMENTARĂ. Somon afumat, contaminat cu LISTERIA, retras din magazinele Auchan Cluj
Lanțul de magazine Auchan, anunță că a retras din vânzare produsul ”File de Somon afumat de Alaska” de 100 de grame.
Persoanele care au achiziționat produsul sunt rugate sa nu îl consume.
ALERTĂ ALIMENTARĂ. Somon afumat, contaminat cu LISTERIA, retras din magazinele Auchan Cluj
Produsului Auchan File de Somon afumat de Alaska a fost retras din cauza unei contaminări cu Listeria monocitogenes, potrivit ANSVSA. Acesta are gramajul de 100 de grame și face parte din lotul cu data de expirare 5 ianuarie 2025.
Cei care au cumpărat acest produs sunt rugați să nu îl consume și să îl returneze la Serviciul Clienti din magazinul Auchan de unde l-au cumparat. Aceștia vor primi înapoi contravaloarea acestuia, iar prezentarea bonului fiscal nu este necesară.
Listeria monocitogenes este o bacterie care poate provoca infecții grave, fiind deosebit de periculoasă pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, nou-născuți și vârstnici.