Connect with us

EVENIMENT

U Cluj, spre Cupa României după 58 de ani. Sabău: Mi-aş dori să câştigăm Cupa României şi să facem suporterii mândri de noi

Publicat


sabau
U Cluj joacă astăzi finala Cupei României şi speră să recâştige trofeul după 58 de ani. Deşi a jucat de mai multe ori finala, Universitatea a câştigat ultima dată Cupa României în 1965, când a învins-o pe Dinamo Bucureşti cu 2-1.
Antrenorul echipei Universitatea Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a declarat, marţi, la Sibiu, într-o conferinţă de presă, că şi-ar dori să câştige Cupa României pentru ca suporterii să fie mândri de formaţia ardeleană.
”Acest meci înseamnă posibilitatea să câştig un trofeu ca antrenor, mă responsabilizează foarte mult. Am fost format, crescut la ‘U’, faptul că am debutat la acest club mă responsabilizează, mă obligă şi am o satisfacţie în momentul în care îi văd pe suporterii noştri că sunt fericiţi şi mi-aş dori foarte mult să-i facem să fie mândri de noi şi cred că o putem face în primul rând prin atitudine, prin starea de spirit, să nu cedăm niciun moment. E posibil ca ei (Sepsi OSK, n. red.) să plece cu prima şansă, să fie favoriţi, e o echipă care pare mai omogenă, echipă care a ajuns să joace în play-off, înseamnă că are calitate, multă experienţă, un antrenor la fel, pe care îl respect foarte mult. Avem şansa noastră, pentru care trebuie să luptăm. Vreau să văd bărbaţi în teren”, a declarat Sabău înaintea finalei cu Sepsi OSK, potrivit Agerpres.
Fostul internaţional a recunoscut că există o presiune, dar a ţinut să sublinieze şansa pe care o au jucătorii de a cuceri un trofeu: ”Am ajuns până aici şi nu ai cum să nu-ţi doreşti să câştigi trofeul. Nu reuşeşti de multe ori să te întâlneşti cu o astfel de şansă. Asta le-am explicat şi jucătorilor, nu trebuie să-i încarce prea mult, până la urmă trebuie să jucăm fotbal. Faptul că te încarci prea mult s-ar putea să anuleze din calitatea jocului. E o presiune şi prin ceea ce am făcut, faptul că în timpul campionatului am avut nişte meciuri foarte-foarte bune. Am jucat cu o echipă Farul pe care am bătut-o, înseamnă că avem potenţial. Şi jucătorii noştri trebuie să creadă în şansa lor, iar când ai în spate un astfel de public este un bonus. Nu cred că suporterii s-ar simţi bine, că ar fi mulţumiţi dacă noi am pierde această finală”.
Sabău nu s-a arătat interesat de faptul că printr-o victorie în finală ar putea să ajute pe CFR Cluj sau pe Universitatea Craiova să se califice în Europa Conference League, ”U” neavând licenţă pentru cupele europene: ”Nu mă interesează dacă ajut pe CFR Cluj sau Universitatea Craiova, mă interesează să mă ajut pe mine. Jucăm pentru suporterii noştri. Sper să aşez foarte bine echipa în teren, să motivez jucătorii, să le dau sarcinile corecte, să le dau încredere să facă ceea ce ei ştiu să facă. Suntem o echipă care ştim să jucăm fotbal, iar mâine asta vrem să facem”.
Antrenorul echipei clujene a afirmat că Universitatea nu este pregătită în acest moment să joace în cupele europene: ”Nu cred că suntem pregătiţi, suntem o echipă nou-promovată, am reuşit în primul an să ne salvăm de la retrogradare, ceea ce consider că e o performanţă, (am reuşit) să jucăm o finală de Cupă, cred că aceştia sunt paşii normali. Acum trebuie să îmbunătăţim lucrurile, şi conducerea are o oarecare experienţă la acest nivel, eu m-am întors după o perioadă destul de lungă, cred că e bine aşa cum e în momentul de faţă”.
Tehnicianul a reiterat ideea că Stadionul Municipal din Sibiu, care va găzdui finala Cupei României, miercuri, de la ora 20:30, între Universitatea Cluj şi Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, este ”prea mic” pentru un asemenea eveniment.
”Dacă s-ar fi jucat la Cluj ar fi fost plin stadionul”, a subliniat Sabău. Cluj Arena are o capacitate de 30.000 de locuri, în timp ce Stadionul Municipal din Sibiu are o capacitate de 12.363 de locuri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dan Petrescu PLEACĂ de la CFR Cluj. VEZI în ce condiții

Publicat

De

Antrenorul CFR Cluj, Dan Petrescu, pleacă de la echipa clujeană cu un an înainte de expirarea contractului.

Petrescu va părăsi echipa la finalul acestui sezon, scrie Digi Sport.

Dan Petrescu PLEACĂ de la CFR Cluj. VEZI în ce condiții

Dan Petrescu și Ioan Varga au decis ca „despărțirea„ să fie una amiabilă, potrivit aceleiași surse. Astfel, antrenorul nu va trebui să achite 400.000 de euro, sumă prevăzută în contract, în cazul în care o parte decide să rupă acordul unilateral.

Intenția lui Dan Petrescu de a pleca de la CFR Cluj este cunoscută deja de o săptămână, după meciul cu FCU Craiova.

Antrenorul care a câștigat 5 titluri de campion cu CFR Cluj mai are un an de contract cu formația lui Neluțu Varga, dar se pare că niciuna dintre părți nu își mai dorește colaborarea.

De asemenea, potrivit presei sportive, Dan Petrescu ar urma să preia echipa Jeonbuk din Coreea de Sud.

Foto: Arhivă

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. UPDATE. ACCIDENT lângă Leghia, în Cluj. Un autotren s-a RĂSTURNAT pe carosabil. Șoferul a MURIT

Publicat

De

acc leghia1

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp la Cluj, pe DN1-E60.

Potrivit primelor informații, un autotren s-a răsturnat pe carosabil, la intersecția cu localitatea Leghia.

Echipajele ISU Cluj intervin la accident.

UPDATE

Pompierii de la Detașamentul Huedin intervin la fața locului.

În accident a fost implicat un autotren, care este răsturnat. Din primele informații, în cabina autotrenului este încarcerat un bărbat.

acc leghia 2

„Acționăm la fața locului cu două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și o ambulanță SAJ”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

UPDATE 2

Victima a fost extrasă, dar prezenta leziuni incompatibile cu viața. Bărbatul avea aproximativ 50 de ani, iar autotrenul răsturnat era încărcat cu sucuri, a transmis ISU Cluj.

UPDATE 3

Conducătorul ansamblului de vehicule, în vârstă de 55 de ani, din județul Bihor, se deplasa dinspre Oradea spre Cluj-Napoca, potrivit IPJ Cluj.

Pe un sector de drum cu o curbă deosebit de periculoasă la dreapta, acesta ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, ansamblul de vehicule lovind un stâlp, iar ulterior un cap de pod și un al doilea stâlp.

Din nefericire, echipajul medical prezent la fața locului a declarat decesul acestuia.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca. Acoperișul unei hale a luat foc

Publicat

De

incendiu

ISU Cluj intervine la un incendiu care a cuprins acoperișul unei hale din Cluj-Napoca.

Potrivit ISU Cluj, hala se află pe Bulevardul Muncii.

UPDATE

Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin la incendiul care, potrivit ISU Cluj este de mică amploare.

Flăcările au cuprins câteva plăci din acoperiș, pe o suprafață de aproximativ 15 metri pătrați.

Incendiul va fi lichidat în curând și nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale.

La fața locului acționează două autospeciale cu apă și spumă de mare capacitate și autoscara.

Citește mai departe

EVENIMENT

Criză acută a resurselor umane în MAGISTRATURĂ. Rezoluţia Adunării generale a JUDECĂTORILOR Curții de Apel din Cluj

Publicat

ciocan

Pe data de 31 mai 2023, Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Cluj a hotărât cu unanimitate adoptarea unei rezoluţii ce a fost comunicată  Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, Preşedintelui Senatului şi Camerei Deputaţilor. Prin această rezoluție se semnalează, printre altele, criza acută a resurselor umane din magistratură. 

„Rezoluția:

1.      Solicită ca orice soluție legislativă să fie urmarea dialogului loial între puterea judecătorească şi cea legislativă, pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanțiile constituționale şi demnitatea statutului de judecător.

2.       Solicită ca modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţie şi orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să producă efecte exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă. Totodată, cuantumul pensiei de serviciu trebuie păstrat la nivelul garantat constituțional, în sensul standardelor internaționale amintite.

3.      Solicită asigurarea resurselor materiale şi umane necesare unei normale organizări a activităţii instanțelor de judecată, în scopul respectării drepturilor cetățenilor la un proces echitabil.

4.      Solicită Comisiei Europene şi Guvernului României să își asume întreaga responsabilitate pentru starea gravă în care au adus sistemul judiciar, aflat în plină criză de personal şi expus, practic, destructurării, prin astfel de măsuri, cu efecte negative asupra apărării drepturilor persoanelor din Romania.

5.      În situaţia în care propunerile de modificări legislative ce afectează statutul judecătorilor vor fi menţinute în continuare, se va convoca o nouă adunare generală pentru ca, în funcție de rezultatul discuțiilor pe marginea acestui proiect, să decidă cu privire la luarea unor măsuri concrete de protest.

6.      Susţin demersurile legale pe care le vor întreprinde personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex din instanţe faţă de proiectul de lege privind pensiile de serviciu, inclusiv sub forma protestului.

O rezoluţie similară a fost adoptată de Tribunalele şi Judecătoriile din raza de competenţă a Curţii de Apel Cluj.

Judecătorii Curții de Apel Cluj şi instanţele arondate au subliniat că modificările intempestive aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale judecătorilor, precum şi iminenta adoptare a acestora, în mod total netransparent şi cu încălcarea gravă a principiului cooperării loiale între puterile statului, vor avea efecte dezastruoase asupra calității şi eficienței actului de justiție, adâncind cea mai gravă criză de personal din perioada post-aderare, cu care se confruntă instanțele şi parchetele în prezent.

Judecătorii au evocat starea de criză acută a resurselor umane, în condiţiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacante. Deşi efortul suplimentar a fost preluat de cei rămași în funcție, cu consecinţa directă a suprasolicitării acestora, situaţia de criză prelungită generează efecte negative directe asupra soluționării în timp rezonabil a cauzelor aflate pe rolul instanţelor.

De asemenea, judecătorii au constat cu îngrijorare că funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la nota șase de la nota opt, locurile scoase la concurs rămân parţial neocupate (în 2022, de exemplu, din 580 locuri scoase la concurs, 141 au rămas neocupate).

În aceste condiţii, în lipsa unei predictibilități a carierei judecătorului şi a elementelor specifice acesteia, care au fost concepute ca urmare a unui sistem vădit restrictiv de interdicții şi incompatibilități, există riscul real al părăsirii sistemului de către cei mai buni şi experimentați profesioniști, coroborat cu accederea în magistratură în baza unor standarde profesionale tot mai scăzute, cu consecințe dezastruoase pe termen scurt, mediu şi lung, pentru actul de justiţie al cărui destinatar este cetăţeanul.

Nu în ultimul rând, judecătorii au reamintit că atât organizarea judiciară, cât şi statutul judecătorilor sunt statornicite prin lege organică şi beneficiază de protecție constituțională, iar reglementarea acestora ține de competenţa națională a statelor membre, nefiind admisibilă deturnarea prin pacte politice utilizate, apoi, pentru a forța modificarea legilor,

„Curtea de Apel Cluj, alături de toate celelalte instanţe din raza de competenţa, în unanimitate, au adoptat pe data de 30 mai 2023, hotărâri prin care solicită factorilor competenți să oprească aşa zisa „reformă” a pensiilor de serviciu, făcută fără nici un fel de studii de impact, ce va avea efecte dezastruoase asupra politicii de resurse umane şi, în final, asupra calității şi eficienței actului de justiție. Este inadmisibil şi profund iresponsabil ca o astfel de reformă abruptă şi irațională să fie impusă în condiţiile actuale de criză de personal, criză generată de instabilitatea acută a statutului judecătorilor. De aceea, în mod absolut legitim, am cerut ferm stoparea aşa zisei reforme, precum şi ca orice eventuală modificare a condițiilor de pensionare să producă efecte exclusiv în privința judecătorilor recrutați sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătățirii condițiilor de muncă”, a declarat doamna judecător Dana Gîrbovan, preşedintele Curţii de Apel Cluj.

„Modalitatea în care au fost făcute aceste amendamente, prin negocieri complet netransparente cu Comisia Europenă, şi nu urmare a dialogului cu puterea judecătorească, aşa cum impunea principiul cooperării loiale, constituie un precedent periculos pentru independența justiției şi, de aceea, inacceptabil. Jaloanele statutului judecătorilor sunt cele prevăzute de Constituţia României şi Curtea Constituţională a României, şi nu cele negociate politic la nivel guvernamental. Este important ca fiecare cetățean să înţeleagă consecinţele unor astfel de demersuri intempestive pentru eficienţa apărării drepturilor fundamentale. Prin hotărârile adunărilor generale am arătat că, judecători fiind, avem dreptul şi obligaţia de a apăra drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, necesitate pe care ne vom strădui să o împlinim prin toate acţiunile democratice, în acord cu locul şi rolul Justiţiei Române, pentru a opri destructurarea acesteia.”, a mai adăugat preşedintele Curţii de Apel Cluj”, scrie în rezoluție.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax