ACTUALITATE
U-BT Cluj-Napoca domină Liga Națională. Vezi la ce capitole
Universitatea Banca Transilvania Cluj-Napoca este singura echipă din Liga Națională ce este neînvinsă, după primele 6 etape ale sezonului regulat. „Studenții” ocupă prima poziție în clasamentul echipelor la capitolul paselor decisive și al recuperărilor.
U-BT a înregistrat o medie de 19,50 de pase decisive/meci, în timp ce rivala CSM Oradea a înregistrat o medie de 18, 14/partidă. Topul este completat de CSU Sibiu, SCM U Craiova și CSM Galați.
U-BT este prima la capitolul recuperărilor, având o medie de 39/meci. Voluntari ocupă poziția secundă, cu o medie de 38, 38/meci.
În vârful clasamentului mai sunt prezente formațiile Craiova, Miercurea Ciuc și Oradea.
U BT ocupă poziția a doua la capitolul punctelor marcate pe meci
Clujenii s-au clasat pe poziția a doua, când vine vorba de punctele marcate într-un meci, cu o medie de 87 de puncte/ partidă. Sibiul este prima, cu 92, 67 de puncte/meci.
În victoria împotriva formației Miercurea Ciuc, vulturii au înregistrat 105 puncte.
David Vida, cel mai eficient jucător U23 din Liga Națională (13,67 eficiență)
Clasamentul Ligii Naționale de Baschet Masculin
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Două cadavre au fost descoperite, miercuri, într-un imobil din Florești. Este vorba de o femeie de 62 de ani și un tânăr de 28 de ani. Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cauza deceselor.
„În data de 6 noiembrie a.c., în jurul orei 18:40, Secția 6 Poliție Rurală Florești a fost sesizată cu privire la descoperirea a două persoane decedate într-un imobil din localitatea Florești.
Două CADAVRE descoperite într-un imobil din Florești. Polițiștii fac cercetări
La fața locului s-a deplasat de urgență o echipă operativă din cadrul Serviciului de Investigații Criminale. În urma verificărilor preliminare, a fost confirmată prezența celor două persoane decedate, identificate ca fiind o femeie în vârstă de 62 de ani și un tânăr de 28 de ani.
În acest moment, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, se efectuează cercetări pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a survenit decesul celor două persoane”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. ACCIDENT pe Bdul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca. O ambulanță, un autobuz și un autoturism implicate
Un accident a avut loc, miercuri seara, la intersecția dintre Bdul 21 Decembrie 1989 cu str. Paris din Cluj-Napoca.
Din primele informații, au fost implicate trei mașini: o ambulanță SAJ, un autobuz și un autoturism. O femeie și un tânăr primesc îngrijiri medicale. La această oră, traficul este blocat.
VIDEO FOTO. ACCIDENT pe Bdul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca. O ambulanță, un autobuz și un autoturism implicate
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe Bulevardul 21 Decembrie. În accident au fost implicate un autoturism, o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean și un autobuz.
În ambulanță s-a aflat o pacientă blocată, spre care pompierii au creat acces folosind echipamentele din dotare. Mai exact, din primele date, ușa ambulanței fusese blocată. Femeia are aproximativ 40 de ani, este conștientă și cooperantă, primind îngrijiri medicale din partea unui alt echipaj SAJ.
De asemenea, îngrijiri medicale primește și un tânăr de aproximativ 20 de ani, care este la rândul său conștient și cooperant. Persoanele aflate în autobuz nu necesită îngrijiri medicale.
Intervenim cu două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. De asemenea, forțele au fost suplimentate cu un echipaj SAJ”, a transmis ISU Cluj.
Update:
În urma acestui eveniment rutier, femeia aflată în ambulanță și bărbatul de 20 de ani au fost transportați la spital pentru investigații suplimentare. Forțele au revenit la bază.
Update 2:
„În data de 6 noiembrie 2024, în jurul orei 20:50, polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier în intersecția Bulevardul 21 Decembrie 1989 cu strada Paris, din municipiul Cluj-Napoca.
Din primele cercetări efectuate la fața locului, a reieșit că o ambulanță, condusă de un bărbat de 46 de ani, ar fi pătruns în intersecție pe culoarea roșie a semaforului, deplasându-se dinspre Bulevardul 21 Decembrie 1989 către centrul orașului, în regim prioritar.
În acest context, ambulanța a fost acroșată de un autoturism condus dinspre strada Paris, la volanul caruia a fost identificat un tânăr de 21 de ani.
În urma impactului, ambulanța a fost proiectată într-un mijloc de transport în comun aflat pe sensul opus de mers.
Accidentul s-a soldat cu rănirea a două persoane, respectiv o femeie de 43 de ani, aflată în calitate de pacientă în ambulanță, și șoferul de 21 de ani al autoturismului.
Ambele victime au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea exactă a circumstanțelor în care s-a produs accidentul”, a transmis IPJ Cluj.
Foto: Info trafic jud. Cluj, ISU Cluj
EDUCATIE
Marcel Ciolacu: SPRIJIN pentru 10.000 de elevi prin programul „Primul Student din Familie” (PE)
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la președinție, propune în planul său de țară o schimbare în felul în care sunt făcute investițiile în educație astfel încât statul să ofere șanse egale tuturor elevilor din România, cu o atenție specială pentru absolvenții din zonele rurale și mai puțin favorizate.
Programul „Primul student din familie” își propune să răspundă nevoilor tinerilor prin consiliere, prevenirea abandonului universitar și asigurarea accesului la resursele necesare pentru a finaliza studiile superioare. În Cluj-Napoca, un important centru universitar, aceste măsuri sunt esențiale pentru a asigura accesul egal la învățământ.
Sprijin pentru 10.000 de elevi prin programul „Primul Student din Familie”
Programul „Primul student din familie”, destinat elevilor și studenților din medii defavorizate, are alocate 104 milioane de euro. Programul prevede sprijin pentru aproximativ 10.000 de elevi și studenți, inclusiv sprijin financiar pentru cazare și masă, și asistență pentru studenții cu dizabilități.
Aceștia vor avea acces la echipamente IT și instrumente educaționale adaptate, servicii de suport, inclusiv interpreți și tehnologii asistive.
Marcel Ciolacu: SPRIJIN pentru 10.000 de elevi prin programul „Primul Student din Familie” (PE)
„Alocăm resurse financiare pentru 10.000 de elevi și studenți pentru consiliere, prevenirea abandonului universitar și programe remediale pentru tinerii cu dificultăți în învățare. Acestea includ acoperirea cheltuielilor pentru cazare și masă și acces pentru studenții cu dizabilități”, subliniază Marcel Ciolacu.
Anul acesta, în cadrul apelurilor „Primul student din familie”, au fost aprobate 68 de proiecte, a căror valoare totală depășește 104 milioane de euro, aproape toți banii fiind alocați regiunilor mai puțin dezvoltate.
Investiții semnificative în educație
Marcel Ciolacu dorește să ajute elevii și studenții vulnerabili printr-un program care include măsuri speciale în școlile de stat primare. Acest program vizează reducerea abandonului școlar în rândul grupurilor dezavantajate și marginalizate. De asemenea, se adresează persoanelor cu nevoi educaționale speciale, absolvenților de liceu din mediul rural și celor din comunitatea romă.
Bugetul prevăzut pentru această prioritate este de 338 milioane de euro, din fonduri europene și bugetul de stat. Astfel, 500.000 de elevi și 250.000 de studenți vor beneficia de diverse forme de sprijin pentru a putea urma cursurile școlare sau universitare.
CMF 31240010
U-Banca Transilvania a întâlnit-o, miercuri seara la Ankara, în BKT EuroCup, pe Turk Telekom. Turcii s-au impus cu 99 la 80, interzicându-le clujenilor cea de-a patra victorie în competiție.
Turk Telekom Ankara: Anthony Brown, Braian Angola, Melih Tunca, Javon Bess, Yoan Makoundou
U-BT Cluj-Napoca: Zavier Simpson, Sasu Salin, Karel Guzman, Mareks Mejeris, Zach Hankins
În ultimul meci din campionat, clujenii au suferit o înfrângere neașteptată în fața celor de la Dinamo București, 93-88, al doilea eșec stagional în Liga Națională. Pe de altă parte, în BKT EuroCup clujenii au trei victorii la rând și-și doresc cea de-a patra.
Turk Telekom – U-BT Cluj, 99-80. N-a fost să fie și a PATRA victorie
Confruntarea a adus față în față ocupantele locurilor 5, respectiv 6 în BKT EuroCup. U-Banca Transilvania și Turk Telekom au un bilanț de trei victorii și tot atâtea înfrângeri. Referitor la parcursul turcilor, aceștia au început sezonul cu trei succese la rând, apoi au suferit alte trei eșecuri. În ultimele meciuri, Turk Telekom a fost învinsă de JL Bourg, Valencia și Towers Hamburg, săptămâna trecută.
La începutul partidei a fost ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor din Valencia şi Novi Sad.
Principalii marcatori ai partidei au fost Brown 39 puncte, Makoundou 18, pentru turci, respectiv Simpson 22, Hankins 20, Guzman 11, pentru clujeni.
În următoarea rundă din EuroCup, U-BT Cluj-Napoca primește vizita lui Lietkabelis, într-un duel programat miercuri, 13 noiembrie, de la ora 19:00. Până atunci, clujenii vor juca cu CSU Sibiu, tot acasă, în Liga Națională.