Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Turda ar putea face parte din Zona Metropolitană Cluj. Guvernul a aprobat legea. Câmpia Turzii poate forma propria ZM

Publicat


cluj napoca by sentinel 2, 2020 07 02 (1)

Guvernul a aprobat Legea privind înființarea și funcționarea zonelor metropolitane. Zona Metropolitană Cluj-Napoca există deja, dar acum ar putea include și municipiul Turda, dacă autoritățile locale doresc acest lucru. De asemenea, municipiul Câmpia Turzii poate să înființeze, de unul singur, o zonă metropolitană.

Legea aprobată de Guvern revizuiește și completează definiția zonei metropolitane din Codul Administrativ și introduce conceptul de teritoriu metropolitan.

Acesta este teritoriul din jurul municipiilor în cadrul căruia se creează relații reciproce de influență în domeniul economic, al comunicațiilor, social, cultural și al infrastructurii.

Zona Metropolitană Cluj

Zona Metropolitană Cluj (ZMC) cuprinde acum municipiul Cluj-Napoca și 19 comune din apropiere. Este vorba de Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gilău, Gârbău, Jucu, Petreștii de Jos, Săvădisla, Sânpaul, Tureni și Vultureni.

Citește și: FOTO. Boc anunță încă 18 autobuze electrice pentru Cluj-Napoca și zona metropolitană

Suprafața totală a zonei metropolitane era de 1.603 kilometri pătrați, ocupând 24% din teritoriul județului Cluj. Populația celor 20 de localități însumează 418.153 de persoane, dintre care 324.576 locuiesc în Cluj-Napoca.

Turda, care acum se poate alăturat ZMC, are o suprafață de 91.43 de kilometri pătrați și o populație de 54.986 de locuitori. Municipiul Turda va putea alege, însă, să formeze propria zonă metropolitană.

De asemenea, din ZMC pot face parte și Baișoara, Iara și Săndulești.

Și Câmpia Turzii poate forma propira zonă metropolitană, cu comunele Călărași, Luna și Viișoara.

turda zm 2

Ce spune legea

Înființarea ZM se face prin hotărârea unităților administrativ-teritoriale, care își stabilesc și denumirea.

Politica de dezvoltare metropolitană reprezintă ansamblul politicilor elaborate, cu consultarea partenerilor socio-economici interesați, în scopul dezvoltării coerente și durabile a unor arii teritoriale urbane și rurale integrate din proximitatea capitalei României, a municipiilor reședință de județ și a municipiilor, altele decât cele reședință de județ.

Politica de dezvoltare metropolitană se întemeiază pe principiile autonomiei locale, cooperării și parteneriatului.

Obiectivele generale ale politicii de dezvoltare metropolitană în România sunt următoarele:

 • reducerea disparităților economice, sociale și regionale prin consolidarea legăturilor urban-rural
  și centru-periferie;
 • creșterea competitivității economice și capacitatea regiunilor de a prospera într-o economie
  globală;
 • creșterea coerenței actului administrativ și asigurarea unei mai bune guvernări locale;
  asigurarea și îmbunătățirea accesului tuturor cetățenilor la servicii de interes general.

Cum se delimitează teritoriul metropolitan

Pentru municipiile reședință de județ, cum este Cluj-Napoca, zona metropolitană poate cuprinde cel mult primele două coroane urbane. De asemenea, pentru municipii, altele decât cele reședință de județ, ZM poate cuprinde cel mult prima coroană urbană.

Zonele metropolitane se constituie pentru ca unitățile administrativ-teritoriale să se dezvolte

Potrivit articolului 10, aliniatul (2) al legii, Zonele metropolitane se pot constitui pentru următoarele obiective:

 • asigurarea unei planificări teritoriale integrate și durabile
 • dezvoltarea infrastructurilor și a obiectivelor de dezvoltare de interes comun care să asigure mobilitatea în cadrul zonei metropolitane
 • îmbunătățirea, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare
 • dezvoltarea infrastructurii educaționale și de sănătate

Citește și: Primarul din Baciu: Nimeni din zona metropolitană nu își poate înscrie copilul la nicio creșă din Cluj

 • modernizarea, dezvoltarea, interconectarea și creșterea eficienței serviciilor publice
 • furnizarea în comun a unor servicii publice de interes local
 • dezvoltarea integrată și durabilă a teritoriului tuturor unităților administrativ-teritoriale care compun zona metropolitană
 • dezvoltarea economică integrată și creșterea competitivității economice
 • dezvoltarea resurselor umane și a capitalului uman, creșterea ratei de ocupare și combaterea excluziunii și a dezechilibrelor sociale pentru toate categoriile sociale
 • gestionarea domeniului locuirii și abordarea integrată a problematicii specifice grupurilor vulnerabile și comunităților marginalizate, inclusiv a așezărilor informale
 • diminuarea dezechilibrelor socio-economice în dezvoltarea teritorială, la nivelul unităților administrativ-teritoriale aferente coroanei 1 și coroanei 2 ale teritoriilor metropolitane
 • alte obiective care se circumscriu obiectivelor generale ale politicii de dezvoltare metropolitană.

Zonele metropolitane nu sunt unități administrativ-teritoriale, dar UAT-urile sunt reprezentate în adunarea generală a zonelor metropolitane de către primari.

Mecanismele de finanțare ale zonelor metropolitane

Potrivit Legii, finanțarea ZM va fi asigurată prin cotizații și contribuții din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale membre, prin taxe speciale pe care unitățile administrativ-teritoriale membre le pot stabili, în vederea finanțării unor activități ale acesteia, prin tarife stabilite în vederea finanțării serviciilor publice furnizate prin intermediul acestora.

Mecanismul prin care se virează impozitul pe venit al contribuabililor care își au domiciliul pe raza zonei metropolitane:

 • 30% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu
  își au domiciliul angajații;
 • 70% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu
  își desfășoară activitatea angajatorii care au calitatea de plătitori ai impozitului pe venit.

De asemenea, o cotă de 5% din impozitul pe venit se virează de către Ministerul Finanțelor, prin direcțiile generale regionale ale finanțelor publice județene, respectiv a Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a Municipiului București, către zona metropolitană constituită.

Sumele virate se utilizează de către zona metropolitană exclusiv pentru realizarea unor investiții, după cum urmează:

 • minimum 30% pentru realizarea unor investiții pe teritoriul unităților administrativteritoriale aferente coroanei 1 și coroanei 2, după caz;
 • maximum 70% pentru realizarea unor investiții pe teritoriul unității administrativteritoriale în jurul căreia a fost constituită zona metropolitană.

Aceste mecanisme vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024 pentru venitul raportat la domiciliu, respectiv 1 ianuarie 2023 pentru cota de 5% și pentru modul de utilizare a sumelor virate, astfel încât, până la aceste date să fie efectuate toate demersurile necesare pentru operaționalizarea propunerilor.

Populația crește în zonele periurbane

Motivele pentru formarea zonelor metropolitane sunt, în principal, demografice. Astfel, dinamicile demografice din zonele urbane ale României reflectă dualitatea declinului demografic din interiorul orașelor și a creșterii populației din zonele periurbane.

Față de anul 2009, în contextul scăderii populației României cu 3,9%, orașele au pierdut 469.369 de locuitori, respectiv 3,2%, în timp ce localitățile din primul inel periurban au atras 1.277.022 de noi locuitori, se arată în morivele de fundamentare a noii legi. Mai mult, ultimele decenii indică prezența fenomenului de expansiune urbană necontrolată, în special în jurul orașelor urbane dinamice.

Între 2006 și 2018, amprenta construită a localităților din România a crescut cu aproximativ 719,1 de kilometri pătrați, conform datelor Corine Land Cover, din care 39% în interiorul orașelor, iar 67% în primul inel periurban al acestora.

Zonele de expansiune identificate prin Corine Land Cover în același interval sunt concentrate în proporție de 83% în reședințele de județ și în primul inel periurban și încă 5% în zonele urbane funcționale ale acestora, dincolo de primul inel periurban.

Foto: Zona metropolitană Cluj-Napoca din satelit/ Copernicus Sentinel-2, ESA / Wikipedia

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Farul Constanța – CFR Cluj, 1-1. Clujenii se întorc acasă doar cu un rezultat de egalitate

Publicat

Farul Constanța și CFR Cluj s-au întâlnit astăzi, 2 martie, pe Stadionul Central din Ovidiu în etapa cu numărul douăzeci și nouă din Superliga României. CFR Cluj se întoarce cu un punct de pe terenul Farului, rămânând în urmă la lupta pentru titlu.

Echipele de start:

Farul Constanța: Buzbuchi – Dussaut, Boli, Popescu, Kiki – Deaconu, Nedelcu, Vina – Grigoryan, Munteanu, Rivaldihno

REZERVE: Musat – Andronache, Banu, Bechaib, Budescu, Cojocaru, Danuleasa, Grameni, Grosu, Gustavo Marins, Queiros, Sirbu

ANTRENOR: Gheorghe Hagi

Farul Constanța – CFR Cluj, 1-1. Clujenii se întorc acasă doar cu un rezultat de egalitate

CFR Cluj: Sava – Manea, Boben, Ajeti, Abeid – Muhar, Keita, Tachtsidis – Fica, Birligea, Otele

REZERVE: Balgradean, Hindrich – Aussi, Avounou, Camora, Filip, Fofana, Ilie, Michael, Mogoș, Serebe

ANTRENOR: Adrian Mutu

ARBITRU: George Cătălin Găman

CFR Cluj bifează a doua remiză consecutivă în deplasare la Farul Constanța

Prima repriză începe cu ambele echipe abordând un joc precaut, prima ocazie a partidei vine în minutul 11 când clujenii beneficiază de o lovitură de colț în urma căreia Bîrligea trimite cu capul spre poarta apărată de Buzbuchi, dar acesta reține mingea fără probleme.

Prima ocazie a Farului vine în minutul 23 când Vînă trimite o centrare periculoasă în careul mic al CFR-ului, dar Rivaldihno reușește doar să ciupească balonul și portarul CFR-ului intervine salvator în ultimul moment și păstrează scorul 0 la 0.

Gazdele continuă atacurile cu Fica care trimite o centrare direct pe poartă, dar Sava greșește și scapă mingea în careu ca mai apoi Louis Munteanu să tragă spre poartă, dar Ajeti scoate crucial de pe linia porții.

În minutul 32 Louis Munteanu trimite un nou șut puternic din afara careului, dar Sava intervine încă o dată salvator și respinge balonul.

Oaspeții nu se lasă mai prejos și atacă în forță prin mijlocașul Tachtsidis care trimite o lovitură puternică spre poarta lui Buzbuchi care are o super intervenție și scoate balonul care se plasa chiar sub bara transversală.

„Deschiderea scorului vine în minutul 65”

Repriza secundă o are pe CFR protagonistă care atacă pozițional avându-l ca principal pe Manea care trimite un șut puternic, dar Buzbuchi intervine salvator și păstrează poarta intactă.

Deschiderea scorului vine în minutul 65 când Kiki a centrat pentru Louis Munteanu care a pasat cu capul perfect pentru Ronaldo Deaconu care s-a infiltrat perfect în careul advers și a trimis un voleu care îl învinge pe Sava și scorul devine 1 la 0 în favoarea echipei lui Gheorghe Hagi.

În minutul 82 CFR Cluj beneficiază de o lovitură de la colțul terenului pe care inițial o respinge un apărător al Farului, dar o face greșit până în centrul careului unde era apărătorul clujenilor Arlind Ajeti care execută un voleu imparabil și stabilește egalitatea ca mai apoi să fie scorul final 1 la 1.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

Un „țăran” la Zara Cluj. A PROBAT un tricou și a mers îmbrăcat cu el la casă să-l plătească. Ce s-a întâmplat mai departe

Publicat

Un bărbat care a probat, sâmbătă, un tricou în magazinul Zara din incinta Iulius Mall Cluj s-a dus îmbrăcat cu el la casă să-l plătească.

Clientul a rugat-o pe casierița să îi scaneze eticheta, dar aceasta a refuzat spunându-i că nu poate scana hainele pe oameni.

Un „țăran” la Zara Cluj. A PROBAT un tricou și a mers îmbrăcat cu el la casă să-l plătească. Ce s-a întâmplat mai departe

A rugat-o pe casierița să îi scaneze eticheta, dar aceasta a refuzat spunându-i că nu poate scana hainele pe oameni.

Bărbatul, îmbrăcat într-un trening de firmă, a făcut scandal, dar casierița a fost de neînduplecat. Atunci clientul și-a scos tricoul pe care voia să îl cumpere și a rămas la bustul gol până s-a scanat eticheta produsului.

„Nu am mai văzut atâta tupeu, a venit un țăran la Zara să se dea mare”, a comentat o clientă care a observat tărășenia.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul Constanța – CFR Cluj. Clujenii au ca obiectiv întoarcerea „acasă” cu cele 3 puncte

Publicat

De

CFR Cluj și Farul Constanța se vor întâlni sâmbătă, 2 martie, de la ora 20:00 pe Stadionul Central din Ovidiu unde vor disputa partida din etapa cu numărul două zeci și nouă, deplasare din urma căreia CFR Cluj trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a rămâne în calcule pentru titlu după începerea play-off-ului.

CFR Cluj vine după o remiză în deplasare la Oțelul Galați, scor 2-2, gălățenii i-au egalat pe clujeni în minutul 90+6 când au marcat din lovitură de la 11 metri, la 10 minute după ce alb-vișiniii au preluat conducerea tot din lovitură de la 11 metri. CFR Cluj nu concepe să se întoarcă la Cluj fără cele 3 puncte, mai ales după ce s-au depărtat la 12 puncte de liderul FCSB cu două partide înainte de începerea play-off-ului.

Farul Constanța vine după o partidă modestă împotriva „U” Cluj pe Cluj Arena unde au pierdut cu 1 la 0. Elevii lui Hagi traversează o perioadă incertă după ce în ultimele două etape au obținut doar un punct din șase posibile. Farul Constanța se află pe locul 5 în Superliga României cu 41 de puncte și este aproape sigură de prezența în play-off.

 

CFR Cluj vrea să repete deznodământul partidei din turul campionatului împotriva Farului

 

Ultima întâlnire dintre CFR Cluj și Farul Constanța a fost pe 30 octombrie anul trecut când clujenii s-au impus cu 3 la 1 împotriva echipei antrenate de Gheorghe Hagi, golurile fiind marcate de Constantin Budescu pentru Farul Constanța și Juricic, respectiv Karlo Muhar care a reușit o dublă pentru echipa antrenată la acea vreme de Mandorlini.

După douăzeci și opt de partide disputate în actuala ediție de campionat, CFR Cluj ocupă poziția a treia în clasament cu 49 de puncte, în timp ce Farul Constanța este pe locul cinci cu 41 de puncte acumulate.

 

„Ne așteaptă un meci greu cu o echipă de play-off, campioana României de anul trecut”

 

Adrian Mutu, antrenorul feroviarilor a declarat că pe clujeni îi va aștepta un meci greu pe stadionul celor de la Farul, dar este încrezător că echipa sa va face o figură frumoasă și va repeta șcenariul din turul campionatului când clujenii au învins campioana României „ Farul Constanța este o echipă greu de bătut, au valoare, au demonstrat-o și anul trecut chiar dacă nimeni nu le dădea nici o șansă, câștigând campionatul, îi respectăm, dar noi mergem acolo să luăm cele trei puncte pentru a rămâne aproape de Rapid și de FSCB care sunt în fruntea clasamentului.”

Cosmin Olaru

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe Câmpului, în Cluj-Napoca. Un bărbat a fost dus la SPITAL

Publicat

Un accident a avut loc, sâmbătă, pe str. Câmpului din Cluj-Napoca. Au fost implicate două mașini. Un bărbat de 30 de ani a fost dus la spital.

„Pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Câmpului. În accident au fost implicate două autoturisme, dintre care unul intrat într-un stâlp. Când pompierii au ajuns la fața locului, toți ocupanții din autoturisme erau ieșiți afară.

FOTO. ACCIDENT pe Câmpului, în Cluj-Napoca. Un bărbat a fost dus la SPITAL

Un singur bărbat a necesitat îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD. Ulterior, bărbatul de aproximativ 30 de ani a fost transportat la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax