Connect with us

EVENIMENT

Tulpina sud-africană a fost detectată și în România

Publicat


Tulpina sud-africană este pentru prima dată detectată pe teritoriul României. Dintr-un lot de 93 de probe analizate în mod aleatoriu, 2 conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică.

În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României.

Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești.

Totodată, specialiștii MedLife au identificat în această etapă a studiului încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalență de 77% pe lotul analizat.

Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Teleorman – 1 pacient.

„Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud”

Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienți infectați și confirmați cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică.

Divizia de cercetare MedLife a identificat până în prezent 151 de cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului, dintr-un total de aproape 600 de probe secvențiale de la începutul acestui an. Pe loturile analizate anterior nu au fost identificate mutațiile specifice altor tulpini.

„Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, știind că și tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul țării noastre. În plus, nici evoluția în ceea ce privește tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalență de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie. Practic, în mai puțin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puțin pe loturile noastre de studiu.

„Tulpina sud-africană este caracterizată de creșterea capacității de contagiere”

Răspândirea acestei tulpini explică și trendul ascendent în ceea ce privește infectările și numărul persoanelor internate la ATI în ultima perioadă. Credem că valul 3 și poate chiar 4 al pandemiei vor fi în strânsă legătură cu apariția și răspândirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anunțat instituțiile statului despre aceste evoluții, în avans, inclusiv prin comunicări publice. Tocmai de aceea, există necesitatea unui program național de secvențiere, astfel încât să avem informații actualizate despre modificările pe care le suferă acest virus și să fim pregătiți să acționăm în consecință”, a declară Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

Potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina sud-africană este caracterizată de creșterea capacității de contagiere, la fel ca și tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virusului. De asemenea, specialiștii explică faptul că până acum nu s-a observat creșterea ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai ușoare a virusului.

Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.

„Această mutație nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului împotriva virusului”

Deși s-a tot vorbit despre eficiența limitată a vaccinurilor împotriva mutației sud-africane, specialiștii atrag atenția că nu există suficiente dovezi care să indice ineficiența anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană). În plus, un studiu realizat în Africa de Sud arată că deși eficiența vaccinului AstraZeneca este mai mică în fața acestei mutații, nicio persoană din eșantionul analizat nu a dezvoltat forme critice după infecția cu SARS-CoV-2 și nici nu a murit.

De asemenea, rezultatele unui studiu american arată că această mutație nu compromite activitatea de neutralizare a vaccinului împotriva virusului.

„În acest moment se fac eforturi uriașe la nivel mondial pentru testarea eficacității vaccinurilor contra noilor tulpini ale virusului, rămâne de văzut care vor fi rezultatele și deciziile pe termen lung. Însă, ce ar trebui să urmărim, de fapt, este dacă vaccinurile reduc numărul cazurilor grave și severe. Până la urmă, obiectivul principal este să prevenim complicațiile și decesele cauzate de COVID-19“, a adăugat Dumitru Jardan.

„Este tot mai evidentă necesitatea unui program de secvențiere la nivel național”

Până la imunizarea în masă, prin vaccinare sau în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, specialiștii în sănătate publică consideră vaccinarea și măsurile de protecție cele mai importante arme în lupta cu această pandemie.

„Previziunile noastre din ianuarie din păcate s-au confirmat, tulpina din Marea Britanie pare a fi dominantă la nivel național. Mai mult, apariția primelor cazuri de infectare cu tulpina din Africa de Sud reprezintă un nou semnal de alarmă, atât pentru populația largă, cât și pentru autorități. Riscurile relaxării precoce sunt încă foarte mari, de aceea autoritățile trebuie să evalueze atent evoluția situației pandemice. În continuare, vaccinarea și măsurile de siguranță – purtarea măștii, distanțarea și igiena mâinilor – sunt esențiale pentru a reduce impactul următoarelor valuri ale pandemiei.

De asemenea, este tot mai evidentă necesitatea unui program de secvențiere la nivel național, ținând cont de recomandările Uniunii Europene de a secvenția minimum 5% din totalul probelor pozitive. MedLife și-a arătat încă de anul trecut disponibilitatea de a sprijini autoritățile prin extinderea programului de secvențiere a virusului SARS-CoV-2, având capacitatea și resursele necesare de a secvenția gratuit și în următoarele două luni până la 5% din totalul probelor RT-PCR pozitive prelucrate în laboratoarele noastre.

Vom continua să derulăm acest program de cercetare exclusiv din resurse proprii pentru a urmări evoluția tulpinii din Africa de Sud, dar și pentru a identifica în timp util noua tulpină braziliană sau alte tulpini relevante ale virusului. Ca și în cazul firmelor private de prestigiu din întreaga lume, suntem mândri de faptul că exclusiv cu resurse proprii ne-am constituit ca principal actor din domeniul sănătății, că dovedim că medicina privată românească poate ajuta statul român în gestionarea și monitorizarea pandemiei”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. USAMV Cluj-Napoca, decorată de Majestatea Sa, Margareta, Custodele Coroanei României. Care este decorația

Publicat

De

USAMV Cluj

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a fost decorată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, decorația regală ”Nihil Sine Deo”.

Președintele Senatului USAMV Cluj-Napoca, Dan Vodnar, a precizat că ceremonia a avut loc în holul de onoare al Castelului Peleș.

”Decorația și brevetul regal au fost înmânate de către Majestatea Sa Margareta, în prezența Altețelor Lor Regale Principele Consort Radu și Principesa Sofia ai României. Decorația a fost acordată pentru dezvoltarea educației și cercetării și implicarea universității noastre în proiectele și activitățile Casei Regale a României”, a spus Vodnar, sâmbătă, pentru Cluj24.

La ceremonie au mai fost prezenți rectorul universității, Cornel Cătoi, și mai multe cadre didactice.

USAMV Cluj

USAMV Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Traficant de droguri, arestat la Cluj. Avea în locuință canabis, ketamină și ciuperci halucinogene

Publicat

Traficant droguri

Polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat cercetat pentru trafic de droguri de risc și mare risc, în formă continuată.

Din actele de urmărire penală a reieșit faptul că bărbatul, traficant de droguri, ar fi deținut și depozitat în locuința sa, în scopul comercializării, diferite cantități de droguri de risc (canabis și ketamină) și mare risc (ciuperci halucinogene), acestea fiind descoperite și ridicate pe parcursul percheziției domiciliare efectuate la data de 15 martie 2024.

 Traficant de droguri, arestat la Cluj. Avea în locuință canabis, ketamină și ciuperci halucinogene

Traficant droguri

De asemenea, au fost descoperiți și ridicați peste 11.000 de lei, un cântar de mare precizie, peste 25 de bancnote rulate, farfurii și tăvi cu urme de substanță, precum și alte mijloace de probă.

Precizăm că, la data de 5 martie 2024, persoana a fost trimisă în judecată de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de deținere, fără drept, în scopul propriului consum de droguri de risc și mare risc.

La data de 15 martie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a persoanei cercetate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc în formă continuată.

Jandarmii clujeni, în sprijin

A fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile, aceasta fiind admisă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

Traficant droguri

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj-Napoca angajează agenți din sursă externă. Caută criminaliși și ofițeri la combaterea criminalităţii organizate

Publicat

De

politist

400 de posturi sunt scoase la concurs de Poliția Română. Vor fi angajați agenţi şi ofiţeri prin încadrare directă, din sursă externă şi reîncadrare.

Printre acestea posturi, câteva sunt scoase la concurs și la Poliția Cluj-Napoca.

Poliția Cluj-Napoca angajează agenți din sursă externă. Caută criminaliși și ofițeri la combaterea criminalităţii organizate

Înscrierile se fac până la data 27 martie, ora 16.00, inclusiv în zilele nelucrătoare, anunță Inspectoratul General al Poliției Române

Posturile scoase la concurs vizează următoarele specialităţi, la nivel național:

  • combaterea criminalităţii organizate, analiză şi profil al drogurilor – 15 posturi de ofiţer de poliţie, din sursă externă, în Cluj-Napoca, Bucureşti, Braşov, Craiova, Constanţa, Iaşi şi Timişoara;
  • criminalistică – 20 de posturi de ofiţer de poliţie, din sursă externă, în Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara.
  • ordine publică – 10 posturi de ofiţer, prin reîncadrare, şi 147 de agent, dintre care 7 prin reîncadrare şi 140 din sursă externă, la IPJ Constanţa;
  • reţinere şi arestare preventivă – 12 posturi de agent, dintre care 2 prin reîncadrare şi 10 din sursă externă, la IPJ Constanţa;
  • Poliţie rutieră – 94 de posturi de agent, dintre care 5 prin reîncadrare şi 89 din sursă externă, la IPJ Constanţa;
  • conductor câini – 60 de posturi de agent de poliţie, din sursă externă, la nivel naţional;
  • Poliţie transporturi – 32 de posturi de agent, dintre care 6 prin reîncadrare şi 26 din sursă externă, la IPJ Constanţa;
  • secretariat, documente clasificate şi arhivă – 10 posturi de personal contractual, din sursă externă, la IPJ Constanţa.

Programul concursului

În perioada 5 – 15 aprilie, se va desfăşura proba eliminatorie de evaluare a performanţei fizice, în funcţie de posturile scoase la concurs, dacă este prevăzută o astfel de examinare.

La data de 20 aprilie, este programată proba scrisă, susţinută printr-un examen tip grilă.

Pentru posturile de conductor câine anunţul de concurs va fi publicat în perioada următoare, iar acesta va conţine condiţiile de înscriere, probele de concurs şi calendarul de desfăşurare.

Informaţii complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condiţiile de participare, documentele necesare şi modalităţile de desfăşurare a concursurilor găsiți AICI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Fata electrocutată în Gara Cluj-Napoca era însoțită de un tânăr de 24 de ani. S-au urcat pe tren să își facă selfie

Publicat

De

tren

Polițiștii din cadrul Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj-Napoca au făcut precizări despre fata de 20 de ani, electrocutată aproape de Gara Cluj-Napoca, aceasta fiind însoțită de un tânăr de 24 de ani. 

Astfel, oamenii legii fost sesizați, sâmbătă dimineață, despre faptul că doi tineri din municipiul Brașov, în vârstă de 20 și 24 de ani, ar fi fost accidentați în timp ce se aflau urcati pe o garnitură de tren aflatã în gara din municipiul Cluj-Napoca.

Tânăra electrocutată în Gara Cluj-Napoca era însoțită de un băiat. S-au urcat pe tren să își facă selfie

”Cei doi au primit îngrijiri medicale la fața locului, ulterior tânăra fiind transportată de urgentã la o unitate medicală.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiuni de vătămare corporală din culpă, urmând a fi stabilite toate împrejurãrile evenimentului”, arată IPJ Cluj.

Potrivit unor surse Cluj24, cei doi s-au urcat pe tren să își facă selfie cu telefonul mobil, fata electrocutată fiind însoțită de un tânăr de 24 ani.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax