ACTUALITATE
Trotuarul de pe strada Croitorilor din Cluj, NEREPARAT după un an de la sesizare

În luna iulie 2021, avocatul clujean Mate Andras Levente sesiza Poliția Locală din Cluj în legătură cu starea de degradare a trotuarului de pe str. Croitorilor din Cluj-Napoca. „Acum 5 zile semnalam situația de 5 stele de pe strada Croitorilor. S-a schimbat situația după ce a plouat. Propun ca primăria să cumpere bărci și nu autobuz fără șofer”, suna postarea de pe Facebook a clujeanului. La un an de zile de la sesizare, starea trotuarului nu a suferit modificări în bine.
„Aproape acum un an sesizam în scris Poliția Locală/Municipiul Cluj-Napoca despre distrugerea trotuarului de pe strada Croitorilor. Am primit chiar un email de la funcționarii din primărie – sesiza rezolvată – investitorul va reface/asfalta trotuarul.
Nici azi nu s-a reparat nimic, au apărut în plus schele pe trotuar, nu poți trece cu un scaun cu rotile sau cu un cărucior pentru copii.
Am înțeles bine, se spunea zero toleranță? Cred că se impune tragerea la răspundere a funcționarului care a îndeplinit cu neglijență atribuțiile de serviciu”, scrie avocatul clujean Mate Andras Levente.
Foto: Facebook Mate Andras Levente
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
A doua dezbatere prezidențială organizată de UBB Cluj se ține la București. Invitată este Elena Lasconi

Rethink România şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) organizează sâmbătă, 26 aprilie, a doua dezbatere pentru alegerile prezidențiale, de data această invitată fiind Elena Lasconi.
UBB Cluj anunță organizarea celei de-a doua dezbateri cu candidații la alegerile prezidențiale din luna mai, la care participă reprezentanți ai studenților, mediului academic, mediului de business și societății civile. Întâlnirea a cărei invitată este Elena Lasconi va avea loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, de la ora 17:00, la Impact Hub București, (str. Tudor Arghezi 8-10).
Prima dezbatere a avut loc miercuri, 23 aprilie, la Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, cu George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).
Dezbaterea va dura o oră
În calitate de instituții orientate spre cercetare, respectiv spre elaborarea şi dezbaterea politicilor publice bazate pe dovezi, discuţia pe care o propunem va fi axată pe conținutul propunerilor elaborate de doamna Elena Lasconi. Aceasta va avea la dispoziție o oră pentru a-și prezenta programul şi pentru a răspunde întrebărilor publicului.
Printre temele propuse se află politica externă și securitatea națională, colaborare interinstituțională și relația cu Guvernul și Parlamentul, provocări strategice interne (demografie, coeziune socială, evoluții economice), educația și cercetarea, accesul la locuințe pentru tineri, costul vieţii în marile oraşe, digitalizare și siguranță online.
Fiecare participant va putea pune o întrebare
Fiecare participant va avea dreptul de a pune o întrebare, care va putea fi selectată în ziua dezbaterii. Pentru a vă rezerva un loc, participanții trebuie să completeze formularul de înscriere folosind acest link, până la finalul zilei de vineri, 25 aprilie.
Menţionăm că dezbaterea este un rezultat al invitației transmise primilor cinci candidați la alegerile prezidențiale, în ordinea scorurilor medii din sondajele de opinie relevante și va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook a UBB.
EVENIMENT
VIDEO. Rupere de nori în cartierul Grigorescu. Ploi de vară la Cluj-Napoca și încă nu e luna mai

Vremea își face de cap la Cluj. O ploaie torențială s-a abătut în această după-amiază la Cluj-Napoca, provocând disconfort în trafic și acumulări de apă în cartierul Grigorescu.
Clujul este sub avertizări meteo de vreme rea. Vremea instabilă aduce ploi de vară aproape zilnic la Cluj-Napoca, cu descărcări electrice.
Clujenii sunt sfătuiți să urmărească alertele meteo și să se adăpostească în locuri sigure până la încetarea fenomenelor periculoase. Acest lucru este valabil și pentru zonele montane unde sunt frecvente vijelii.
EVENIMENT
FOTO. Polițiștii din Cluj au amendat peste 60 de bicicliști și pietoni pentru abateri în trafic. Au fost vizați și livratori

Polițiștii rutieri din Cluj au organizat o acțiune pentru “disciplinarea” pietonilor și bicicliștilor care nu respectă regulile de circulație.
În total, polițiștii au dat amenzi de 13.600 de lei.
Polițiștii clujeni au amendat peste 60 de pietoni și 9 bicicliști
Acțiunea a avut loc în perioada 22 – 24 aprilie și a avut ca scop prevenirea accidentelor de circulație produse pe fondul abaterilor comise de către pietoni și bicicliști.
Acțiunile, au precizat reprezentanții IPJ Cluj, au vizat creșterea gradului de siguranță rutieră și de a conștientiza participanții la trafic cu privire la importanța respectării normelor rutiere.
100 de amenzi, în valoare de 13.600 de lei
Polițiștii rutieri au 100 de amenzi, în valoare totală de peste 13.600 de lei. 63 dintre acestea au fost aplicate pietonilor, pentru diverse abateri.
De asemenea, 9 bicicliști care nu au respectat normele rutiere au fost amendați. Au fost date și 15 amenzi pentru depășirea regimului legal de viteză.
În timpul acțiunii, polițiștii clujeni au legitimat 240 de persoane și au fost controlate și 138 de autovehicule.
ACTUALITATE
Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, scos la vânzare. Clădirea emblematică are un preț de pornire de peste 2 milioane de euro

Palatul Telefoanelor, o clădire-simbol a Clujului, cu o istorie de peste jumătate de secol, a fost scoasă la vânzare. Prețul de pornire trece de 2 milioane de euro.
Fostul sediu Telekom de pe strada Octavian Petrovici nr. 2, cunoscut drept Palatul Telefoanelor, a fost scos la vânzare prin licitație, prețul de pornire fiind de 2.163.700 de euro. Cei interesați au 31 de zile la dispoziție pentru a depune ofertele, licitația fiind în desfășurare.
Imobilul este oferit spre vânzare de Orange Romania Communications, actualul deținător, și include o clădire administrativă cu o suprafață utilă totală de 2.504 metri pătrați, pe un teren de 715 mp. Construcția are regim de înălțime S+P+5+T1, iar suprafața desfășurată este de 2.831 mp.
Clădirea, propusă pentru a fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice
Clădirea, realizată în anul 1968 după planurile arhitectului Vasile Mitrea, este reprezentativă pentru arhitectura românească a anilor ’60-’70 și a funcționat la început ca centrală de telefonie. În 2018, a fost propusă pentru a fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din Cluj-Napoca.
În anul 2016, Telekom a demarat lucrări de modernizare a clădirii, fără a modifica arhitectura fațadelor, pentru a o aduce la standarde tehnice actuale.
Cluj24 a întrebat Primăria Cluj-Napoca dacă a fost notificată oficial cu privire la această tranzacție și dacă intenționează să își exercite dreptul de preemțiune. Vom reveni cu detalii pe acest subiect.