Connect with us

EDUCATIE

TRIPLAREA salariilor profesorilor, propusă de o asociație din Cluj. Prim pas concret al ”României Educate”

Publicat


Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), înființată la Cluj-Napoca în 2019, propune triplarea salariilor profesorilor, ca prim pas concret al ”României Educate”.

”A apărut în presă un extras dintr-o analiză europeană amplă (Eurydice) privind salarizarea cadrelor didactice în Europa.

De 30 de ani auzim că educația trebuie să devină „prioritate națională”. De 30 de ani, diverse guvernări anunță tot felul de reforme. Concret, însă, deficitul educațional al poporului român se agravează de la an la an, iar nivelul educațional precar al populației este cea mai gravă amenințare la însăși existența României pe termen lung.

Pentru a se salva de furia familiilor, Ministerul Educației propune de la an la an subiecte tot mai ușoare la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat și, chiar în aceste condiții jenante, constatăm că, din cei care au început clasa a IX-a acum patru ani, doar 50% au finalizat studiile cu examen de Bacalaureat! Unde sunt restul, ce vor face ei?

Dezastru educațional în România

Dezastrul educațional al României este în plină desfășurare, „bomba cu ceas” ticăie amenințător. România are grave probleme demografice, iar scăderea și îmbătrânirea populației asociate cu deficitul educațional reprezintă cea mai nocivă combinație de factori de subminare a perspectivelor țării noastre.

Este un clișeu perpetuat de câteva decenii ideea că reforma educațională trebuie să fie „centrată pe interesele elevilor și studenților”. Ideea nu este, în sine, greșită.

Finalitatea procesului educațional se regăsește oricum în educația celor care au beneficiat de școală și în performanțele economiei, serviciilor publice, instituțiilor și societății românești în general, în context european și global. Nici ca mesaj politic populist nu sună rău să „te concentrezi pe interesele elevilor și studenților”. Dar, concret, cine face educația și de ce ar face-o (mai bună)?

Cariera didactică, neatractivă

Cariera didactică este de mulți ani printre cele mai neatractive din România. Tinerii de valoare nu sunt deloc motivați să aleagă această profesie.

Vârfurile promoțiilor universitare ar face orice altceva decât o carieră în învățământul preuniversitar sau chiar universitar. Între 3000 și 8000 RON net pe lună se încadrează salariile de bază ale cadrelor didactice din România, de la angajare până la gradul didactic maxim.

Foarte puțin la limita de jos, foarte puțin și la limita de sus! Pentru a nu stârni sensibilități sociale inutile, ar fi indicat să nu facem comparații cu cariera magistraților, de exemplu…

Măsură radicală

În aceste condiții, ca prim pas pentru o adevărată relansare, lipsită de ipocrizie și cuvinte goale, a aspirațiilor noastre pentru România Educată, ICDE propune triplarea tuturor salariilor cadrelor didactice!

Unora le-ar putea părea o exagerare, mai ales în condițiile economice actuale, dar o mărire substanțială a salariilor în Educație este necesară și ar aduce importanța socială uriașă a acestei profesii esențiale la nivelul cuvenit, crescând concurența pentru posturile didactice.

Abia de la acest nivel de motivare financiară în sus, la care se adaugă desigur multe alte măsuri de schimbare în educație, s-ar putea vorbi de lărgirea bazei de selecție pentru profesori și cercetători, astfel încât cei mai buni absolvenți ai promoțiilor să fie tentați cu adevărat de cariera didactică!

De la acest nivel de salarizare, am putea ridica justificat pretențiile pe care societatea le are față de școala românească (indicatori de performanță, evaluare, promovare etc.).

Românie europeană

Peste nivelul minim majorat astfel, pe baza criteriilor de performanță stabilite în concordanță cu condițiile specifice locale, s-ar putea adăuga bonusuri din partea Ministerului Educației sau a comunităților locale.

ICDE va continua să propună proiecte și dezbateri care să aducă în atenție urgența educațională a României. Vom lansa în toamnă un cadru de reflecție și o serie de evenimente de sensibilizare a decidenților cu privire la măsurile concrete care trebuie întreprinse urgent pentru ca în viitor să putem măcar spera la un început de ameliorare educațională în societatea românească.

O Românie needucată nu poate fi o Românie Europeană și nu poate avea un viitor credibil, pe baza valorilor europene, ca țară funcțională și ca națiune unită și performantă.

Ideea că mai întâi ceri performanță și apoi, cândva, ar putea crește veniturile, nu va funcționa și nu o să atragă niciodată absolvenții valoroși din universități în sistemul educațional. Primul pas îl constituie salariile cu adevărat motivante”, arată ICDE.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Program prelungit în weekend, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj, cu ocazia alegerilor prezidențiale

Publicat

Direcția de Evidență Persoanelor Cluj

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj va avea program special de lucru cu publicul în perioada alegerilor pentru funcția de președinte al României.

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în scopul asigurării desfăşurării în condiţii optime a procesului electoral privind alegerile pentru Președintele României din anul 2025 și alegerile locale parțiale din anul 2025, îşi va adapta programul de lucru cu publicul, astfel încât să fie rezolvate în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate persoanelor cu drept de vot.

Programul de funcționare

Astfel, programul de funcționare este următorul:

  • Sâmbătă, 03.05.2025: între orele 08.00 – 16.00 pentru depunere documente și eliberare acte de identitate;
  • Duminică, 04.05.2025: între orele 07.00-19.00 pentru depunere documente în vederea eliberării actelor de identitate și între orele 07.00-21.00 pentru eliberare acte de identitate.

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj recomandă cetăţenilor care şi-au depus actele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau a cărţii de identitate provizorii, ale căror documente sunt emise şi neridicate, să se deplaseze la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi, pentru ridicarea actelor de identitate, în vederea exercitării dreptului de vot.

Informaţii suplimentare pot fi obținute accesând pagina web a Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj la adresa www.djepcluj.ro.

Programul prelungit și la Primăria Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca anunță că, în perioada 1–4 mai 2025, activitatea cu publicul se va desfășura exclusiv prin Direcția de Evidență a Persoanelor și cel de Stare Civilă.

Astfel, Serviciul de Evidență a Persoanelor va funcționa după următorul program:

  • Sâmbătă, 3 mai 2025 – între orele 08:30 – 16:00
  • Duminică, 4 mai 2025 – între orele 07:00 – 21:00

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Doi bărbați din Dej, reținuți pentru FURT calificat. Au sustras dintr-o mașină scule electrice de 2.000 de euro

Publicat

furt

Doi bărbați din Dej, ambii de 34 de ani, au fost reținuți de polițiști pentru furt calificat. Aceștia au sustras dintr-o mașină scule electrice în valoare de 2.000 de euro.

„La data de 28 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Dej au identificat doi bărbați, ambii în vârstă de 34 de ani, din municipiul Dej, bănuiți de comiterea infracțiunii de furt calificat.

Doi bărbați din Dej, reținuți pentru FURT calificat. Au sustras dintr-o mașină scule electrice de 2.000 de euro

Din cercetări a reieșit că, în noaptea de 23 aprilie a.c., aceștia ar fi sustras dintr-un autoturism parcat pe o stradă din municipiu suma de 2.000 de euro, mai multe scule electrice și alte bunuri.

În baza mandatului emis de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej, la data de 28 aprilie a.c., polițiștii au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară la locuința unuia dintre bărbați, fiind identificate și ridicate o parte din bunurile sustrase, prejudiciul fiind recuperat în proporție de aproximativ 90%.

În aceeași zi, în baza probatoriului administrat, față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 29 aprilie a.c. au fost prezentați magistraților din cadrul Judecătoriei Dej, care au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, în vederea documentării întregii activități infracționale”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Polițist de la Penitenciarul Gherla, pensionar de lux la 42 de ani, cu o pensie URIAȘĂ. E un adevărat record

Publicat

pensionar

Un polițist de la Secția Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, județul Cluj, a bătut orice record, acesta devenit pensionar de lux și ieșind la pensie la 42 de ani și 6 luni, cu o pensie uriașă.  

Secția Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde se aflau incarcerate doar femei, s-a desființat, deoarece spațiile au fost incluse în proiectul de reabilitare/ modernizare a clădirii Palatului de Justiție Cluj-Napoca.

Astfel, efectivul de persoane private de libertate de la Sectia Exterioară Cluj-Napoca a fost relocat conform Deciziei Directorului General al ANP nr. 360 din 28.02.2020 privind profilarea locurilor de detinere din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, tinandu-se cont de locurile disponibile de la nivelul fiecarei unităţi penitenciare care custodiază persoane private de libertate de sex feminin.

66 de polițiști de penitenciare lucrau la Cluj-Napoca

”În cadrul Secției Exterioare Cluj-Napoca şi-au desfăşurat activitatea un număr 66 de poliţişti de penitenciare, dintre care un număr de 20 de polițiști de penitenciare au îndeplinit condițiile în vederea pensionării anticipate parţial, odată cu desfiinţarea Secției Exterioare Cluj-Napoca, 16 polițiști de penitenciare au fost mutați în cadrul altor unități penitenciare, 27 de polițiști de penitenciare au fost numiți în funcții în urma procedurii de schimbare din funcție și un număr de 3 polițiști de penitenciare au îndeplinit condițiile în vederea pensionării pentru limită de vârstă.

Aceştia au avut vârste cuprinse între 42 ani şi 6 luni şi 49 de ani şi 7 luni”, arată Penitenciarul Gherla într-un răspuns pentru Cluj24.

Pensie de 8400 de lei la 42 de ani

Din informațiile noastre, recordul la capitolul pensionat la vârste ridicole îi aparține polițistului D. P. de la Secția Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, ieșit la pensie la 42 de ani și 6 luni cu o pensie de 8.400 de lei.

”Toate structurile de apărare se plâng, în continuare, de deficit de personal și noi pensionăm oameni la 42 de ani.

Știu că este deficit de personal și la Administrația Națională a Penitenciarelor, este deficit cronic la MAI, la IPJ Cluj, de exemplu. De ce Ministerul Justiției a ales varianta pensionării a 20 de polițiști de penintenciare, toți sub 50 de ani, în puterea vârstei și cu experiență acumulată după peste 20 de ani în serviciu? Nu se puteau reprofila acei polițiști și să treacă la MAI? IPJ Cluj avea mare nevoie de oameni cu experiență. Așa a ieșit o mare bătaie de joc”, a comentat un polițist clujean.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

S-a rezolvat, nu se poate! Primăria Ciurila invocă lipsa cadrului legal pentru igienizarea bazinelor de apă de la Pruniș

Publicat

De

Dezmir

Primăria comunei Ciurila a transmis oficial că nu poate interveni legal pentru igienizarea și întreținerea bazinelor și izvoarelor din satul Pruniș.

Primăria comunei Ciurila a transmis oficial, într-un document semnat pe 29 aprilie de primarul Teodor-Cristinel Popa și de secretarul general, că nu poate interveni legal pentru igienizarea bazinelor și izvoarelor din satul Pruniș, folosite ca sursă principală de apă de către localnici.

Primăria: „Nu putem interveni legal asupra izvoarelor din Pruniș”

Autoritățile locale motivează că aceste bazine nu fac parte din domeniul public sau privat al comunei, nefiind înregistrate în patrimoniul administrativ și administrate de instituții publice.

„În urma analizei solicitării dumneavoastră înregistrate la Primăria Comunei Ciurila, prin care solicitați intervenția autorităților locale pentru lucrări de întreținere și igienizare a unor bazine și izvoare de apă utilizate în prezent ca sursă principală pentru alimentarea cu apă a gospodăriilor din satul Pruniș, vă aducem la cunoștință următoarele:

Bazinele și izvoarele menționate în cuprinsul cererii nu fac parte din domeniul public sau privat al Comunei Ciurila, nefiind înregistrate în patrimoniul unității administrativ-teritoriale și nefiind administrate de către autoritățile locale. Ca atare, Primăria și Consiliul Local Ciurila nu pot interveni legal asupra acestora, întrucât ar însemna utilizarea fondurilor publice pentru lucrări asupra unor bunuri care nu aparțin comunei și asupra cărora administrația locală nu are drept de administrare sau gestiune”, se arată în document.

Promisiuni acum, fapte mai târziu

Autoritățile locale și-au reiterat angajamentul de a finaliza și pune în funcțiune rețeaua centralizată de alimentare cu apă în satul Pruniș.​

„Înțelegem importanța și urgența asigurării accesului la o sursă minimă de apă potabilă și, în acest sens, reiterăm angajamentul autorității publice locale de a finaliza și pune în funcțiune rețeaua centralizată de alimentare cu apă în satul Pruniș, care va oferi o soluție sustenabilă, sigură și legală pe termen lung. Vă mulțumim pentru înțelegere și rămânem deschiși pentru a identifica, împreună, soluții legale și viabile care să răspundă nevoilor reale ale comunității”, se mai arată în scrisoare.

Comunitatea reclamă lipsa de interes a autorităților

Alina Chiriac, activistă civică și inițiatoare a petiției semnate de localnici, a reacționat vehement la răspunsul administrației, acuzând autoritățile de lipsă de voință și de dezinteres față de nevoile reale ale comunității: „Ne-a răspuns primărica la petiția prin care cerem sprijin pentru acces civilizat la apă în satul Pruniș. Și ce credeți că a răspuns? NU SE POATE.”

Ea critică autoritățile locale pentru lipsa unor estimări care ar fi putut fi făcute chiar și în condițiile actuale, adăugând: „Nu se poate să investească primăria 500 – 1000 de lei să trateze apa unui sat? Nici nu au încercat.”

Se cere modificarea rețelei de apă pentru a include și Pruniș

Chiriac cere autorităților să modifice proiectul de extindere a rețelei de apă din Sălicea, aflat în lucru, pentru a include satele Pruniș și Săliște, propunând o soluție considerată legală și eficientă din punct de vedere al costurilor.

Ea face apel la locuitorii din zonă să susțină petiția adresată autorităților, care cere extinderea rețelei de la CA Someș către aceste sate.

Pruniș, sat la 20 km de Cluj, dar fără apă

În ciuda proximității față de Cluj-Napoca, locuitorii din Pruniș trăiesc fără acces la o rețea publică de apă. Rețeaua improvizată din anii ’70, construită de comunitate, este astăzi în stare de degradare și are nevoie de intervenții pentru igienizare și curățare. Tensiunile s-au amplificat recent, în urma apariției unei canise ilegale racordate abuziv la rețea, consumul mare înregistrat de aeasta privând alți locatari de accesul la apă.

Deși în 2022 au fost introduse țevi printr-un proiect cu fonduri europene, alimentarea nu a fost pusă în funcțiune, iar în 2025, proiectul a fost lansat din nou în licitație, dar fără garanții clare privind finalizarea.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate