ACTUALITATE
Tribunalul Cluj, filmul CRIMEI lui Bone Ferenc: A SUGRUMAT-O pe Beata Molnar până a murit. Mărturiile fostelor iubite
Magistrații Tribunalului Cluj au motivat decizia prin care au aprobat arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Bone Ferenc, acuzat că și-a omorât iubita, pe Molnar Beata, și i-a aruncat cadavrul pe un câmp din județul Bihor.
Astfel, potrivit reconstituirii crimei, în perioada 21-22.05.2022, la o oră nestabilită, dar în intervalul 18,30 – 02,58, deplasându-se cu mașina sa Dacia Logan pe mai multe trasee pe arealul comunelor Gilău, Beliş, Răchiţele, Mărgău, Căpuşu Mare, Dealu Mare, Mănăstireni, Mărişel, Măguri (județul Cluj), la un moment dat, Bone a exercitat agresiuni fizice asupra Beatei Molnar, ”respectiv i-a comprimat căile aeriene superioare, manevre care au condus la decesul victimei prin asfixie mecanică”.
Citește și Ucigașul femeii dispărute din Cluj a fost PRINS. Vezi unde se ascundea
”După săvârşirea faptei, acesta s-a întors în Cluj-Napoca, iar ulterior s-a deplasat către Oradea, a transportat cadavrul victimei în autovehicul iar în intervalul orar 7,57 – 10,41 în data de 22 mai l-a abandonat într-un areal dintre localităţile Corniţel şi Borod, județul Bihor, pe un drum lăturalnic, în spatele unei staţii de carburanţi dezafectată”, se arată în motivare.
Excursie la Vălul Miresei
Anchetatorii au stabilit că luni, în 23 mai, prietena Beatei Molnar a sesizat Secția 4 Poliţie Cluj-Napoca cu privire la faptul că, de sâmbătă, nu mai reuşeşte să ia legătura cu aceasta şi nici cu prietenul ei, Bone Ferenc.
Cei doi au plecat sâmbătă împreună într-o excursie din Cluj-Napoca spre zona montană din arealul satului Răchiţele din județul Cluj, mai exact la cascada Vălul Miresei, urmând să se întoarcă în Cluj-Napoca în cursul serii.
Prietena Beatei a arătat că ultima dată a discutat la telefon cu aceasta sâmbătă seara, în jurul orei 20,27 şi i-a spus că încă este în excursie, îi va trimite poze când ajunge acasă şi vor vorbi a doua zi dimineaţă.
La ora 00,11, de pe telefonul Beatei Molnar au fost trimise trei fotografii către telefonul prieteni reprezentând peisaje montane şi una cu o cascadă. O altă prietenă apropiată cu Beata a declarat că sâmbătă a vorbit la telefon cu aceasta în jurul orei 10, apoi la ora 22,44 a primit de trei fotografii reprezentând peisaje montane, iar la ora 22,45 a comunicat în sistem chat ocazie cu care a informat-o că sunt în drum spre casă.
După aceste ultime conversaţii, începând cu dimineaţa zilei de duminică cele două prietene nu au mai putut lua legătura cu niciunul dintre cei doi, şi mai mult, duminică seara, una dintre prietene a observat că Beata nu mai fusese activă în aplicaţia Facebook de 20 de ore, iar în cursul zilei de luni nici Molnar Beata nici Bone Ferenc nu s-au prezentat la locurile de muncă.
Beata și Ferenc erau împreună de 6 luni
De asemenea, cele două prietene au luat legătura cu mama vitregă a victimei, cu psihologul acesteia şi cu alte persoane din anturaj, dar nimeni nu a putut furniza vreo informaţie. Toate aceste aspecte le-au alarmat pe cele două, astfel că au decis să sesizeze autorităţile.
”Cele două au mai precizat că Beata și Ferenc aveau o relaţie de aproximativ 6 luni, dar nu locuiau împreună şi au conturat un comportament agresiv exercitat de inculpat în decursul timpului în relaţiile cu alte partenere”, se mai arată în document.
Analizând propunerea de arestare preventivă, instanța Tribunalului Cluj a constatat că aceasta este întemeiată, impunându-se arestarea preventivă a lui Bone Ferenc.
”Acesta este acuzat că a comis o infracţiune contra vieţii, infracţiune extrem de gravă, cu efect ireversibil, victimă fiind propria prietenă. Gravitatea abstractă a infracţiunii este reflectată de limitele de pedeapsă – închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, însă gravitatea concretă a acestei infracţiuni şi periculozitatea deosebită a inculpatului determină şi impun luarea celei mai grave măsuri preventive.
Mărturii cutremurătoare
La dosarul cauzei există patru declaraţii ale fostelor prietene ale inculpatului, luate într-un dosar civil, care au descris comportamentul abuziv fizic, psihic şi emoţional al inculpatului faţă de ele.
Toate patru au fost agresate fizic, două dintre ele au fost sugrumate până când şi-au pierdut cunoştinţa. Una dintre ele menţionează şi faptul că o a cincea fostă prietenă a inculpatului, care este şi mama copilului inculpatului, ar fi fost la rândul ei strânsă cu mâinile de gât, aspect pe care inculpatul i l-a relatat.
Acest lucru demonstrează pe deplin faptul că inculpatul este periculos pentru orice femeie cu care intră într-o relaţie, fostele prietene descriind şi motivele banale pentru care se ajungea la certuri interminabile, care durau toată noaptea”, au precizat judecătorii clujeni.
Împotriva lui Bone existau probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că este autorul infracţiunii de omor, iar de altfel acesta a recunoscut că a strâns-o pe Molnar Beata cu mâinile de gât până când aceasta nu s-a mai mişcat.
”Având în vedere motivele banale pentru care celelalte femei au fost agresate, există mari şanse ca şi în această situaţie chestiunea care a declanşat presupusul impuls ucigaş să fie una de importanţă minoră pentru orice altă persoană.
Bone a fost condamnat pentru violență
Inculpatul a fost condamnat anterior la pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare prin sentinţa penală nr. 292/03.03.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca pentru agresarea uneia dintre fostele prietene, pe care a trântit-o la pământ, sugrumat-o şi izbit-o cu capul de asfalt până când şi-a pierdut cunoştinţa, motivul având legătură cu sistemul de impozitare a PFA-urilor.
Prin urmare, la acest moment există trei femei, două care au dat declaraţie, şi a treia despre care inculpatul i-a spus cuiva că a strâns-o de gât, despre care se poate afirma că au fost agresate de inculpat în aceeaşi modalitate în care victima Molnar Beata a fost ucisă.
În mod cert, o persoană care este bănuită de faptul că a sugrumat patru femei este o persoană care este periculoasă pentru societate în general, dar mai ales pentru potenţialele partenere.
Agresiunile faţă de fostele prietene s-au accentuat pe măsură ce trecea timpul şi avansa relaţia, atât dacă analizăm situaţia unei singure femei, cât şi dacă vom compara agresiunile exercitate faţă de toate în funcţie de ordinea relaţiilor. Totul a culminat cu presupusa ucidere a ultimei partenere”, au mai arătat judecătorii clujeni.
A vrut să își piardă urmele
Măsura arestului preventiv a fost necesară şi pentru înlăturarea riscului de sustragere de la proces, respectiv a riscului de fugă, în condițiile în care, după presupusa ucidere a Beatei Molnar, Bone Ferenc ar fi desfăşurat activităţi menite a i se pierde urmele.
”În primul rând a lăsat telefonul propriu în apartamentul lui, iar pe al victimei l-ar fi închis şi abandonat lângă blocul în care aceasta locuia. Ambele manevre împiedică urmărirea traseului parcurs şi depistarea cu ajutorul metodelor tehnologice a locaţiei în care autorul se află.
În al doilea rând, s-ar fi debarasat de cadavru într-o zonă din alt judeţ, unde existau extrem de puţine posibilităţi ca acesta să fie găsit înainte de a fi devorat de animalele sălbatice.
Doar analiza extrem de minuţioasă a camerelor ce supraveghează traficul rutier şi experienţa profesională a organelor de urmărire penală a făcut posibilă depistarea cadavrului într-un timp util şi apoi găsirea inculpatului în vagonul dezafectat de la periferia municipiului Oradea”, au conchis judecătorii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Daniel David, rectorul UBB Cluj: Sunt pentru o Românie euroatlantică. Alternativa este obscurantismul, superstiția și sărăcia
Daniel David, rectorul UBB Cluj, susține traiectoria euroatlantică a României și spune că e nevoie ca cei antisistem să fie convinși, cu decență și fără aroganță, că aceasta este cea mai bună cale.
Profesor de psihologie clinică și psihoterapie, Daniel David transmite, într-o postare pe blogul său, mesaje pentru români, fie ei proeuropeni, antisistem, credincioși sau parte a comunitățior etnice.
Daniel David, rectorul UBB Cluj: Sunt pentru o Românie euroatlantică. Alternativa este obscurantismul, superstiția și sărăcia
“Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că, respectând alte opțiuni ale oamenilor, eu sunt pentru o Românie euroatlantică și că susțin de mult timp în spațiul public această traiectorie a țării”, spune Daniel David.
Rectorul UBB Cluj arată că dacă România euroatlantică este bine realizată, este România bazată pe știință și religie, exprimate în instituții moderne democratice și biserică, care asigură eficient drepturile personale și bunăstarea tuturor, nu doar a unora).
“Alternativa este obscurantismul și superstițiile, exprimate în structuri conspiraționiste antidemocratice care susțin pseudoștiința și, în timp, prin atacul la știință și religie, în sărăcie și izolare”, spune rectorul UBB.
“Să lăsăm din aroganța de a critica”
“Celor emancipați și conectați deja cu instituțiile euroatlantice le spun să lăsăm din aroganța de a critica și da lecții celorlalți (chiar tuturor) și din luptele de putere dintre noi. ‘Lecțiile elitei’ – așa cum s-au văzut în alegerile din SUA – nu au avut efect, ba poate chiar au motivat comportamente opuse în marea masă a populației generale.
Nu ne oprește nimeni să ne exprimăm și să fim activi, dar să o facem pentru cauza bună, nu pentru imaginea noastră publică, să o facem mai în liniște, începând cu cei din jurul nostru, cu ‘tam-tam’ public doar când este absolut necesar. Noi pe noi nu trebuie să ne convingem de calea euroatlantică, ci trebuie să discutăm cu alți români și să-i convingem cu decență pentru România euroatlantică!”, spune Daniel David.
Partea tradițională este importantă
“Celor cu un angajament tradițional, cum erau și bunicii mei, le spun că le înțeleg frustrarea și teama față de prezent și viitor, dar calea este România euroatlantică! România euroatlantică trebuie însă să se facă mai bine cunoscută lor, așa cum intelectualii care au gândit România Mare au putut face asta doar cu poporul alături de ei, popor care, atunci când i s-a explicat și a fost valorizat ca un câștigător al schimbării, i-a înțeles și i-a susținut.
Nu putem avea o Românie euroatlantică fără partea tradițională a țării!
“Înțeleg frustrarea și ura față de instituții corupte”
“Celor antisistem – și am mulți prieteni buni aici – le spun că le înțeleg frustrarea și ura față de instituții corupte, cu funcționare proastă sau forme fără fond, care adesea i-au transformat pe unii în pierzători, în timp ce alții erau câștigători, în procesul modernizării euroatlantice a țării.
Cred că au fost auziți, dar calea este România euroatlantică! Să nu distrugem țara odată cu instituțiile proaste. Hai să punem împreună conținut bun în instituțiile euroatlantice, astfel încât să nu mai avem pierzători ai modernizării”, este mesajul rectorului UBB.
Mesajul rectorului UBB pentru comunitățile etnice
Comunităților etnice – altele decât românii – le spun că în România euroatlantică a fi bun cetățean român nu înseamnă doar a fi bun etnic român. Poți să fii un bun cetățean român, fără a fi etnic român.
Poate unii reacționează acum emoțional bine la atacul asupra ‘sistemului’ politic mediocru sau la teme antieuropene, dar să fim atenți că în contextul ‘strămoșismului’ prost înțeles și promovat de alternative la România euroatlantică, în esența sa finală nu există loc pentru cetățeni români care nu sunt și etnici români!”, arată Daniel David.
“Misticismul vede un dușman și în religie și biserică”
“Transversal, bisericii și oamenilor credincioși le amintesc că obscurantismul (misticismul) vede un dușman nu doar în știință, ci și în religie și biserică, ambele încurcându-i planurile de schimbare a lumii prin idei iraționale, mistice și bizare”, arată rectorul UBB Cluj.
Daviel David mai spune că, dincolo de românii deja implicați în soarta țării, există aproape o jumătate de țară care nu a participat la alegeri și care trebuie trezită pentru protecția democrației și a României euroatlantice.
“De aceea sunt pe deplin alături de ideile din comunicatul recent al Academiei Române, care spune că: ‘Nu suntem de acord cu nicio manifestare conspiraţionistă, care pune în pericol libertăţile democratice şi siguranţa statului român. În acest moment dificil pentru România, Academia Română adresează societăţii româneşti, instituţiilor statului, presei şi tuturor forţelor democratice din ţara noastră îndemnul la maturitate, luciditate şi discernământ, pentru apărarea responsabilă şi solidară a valorilor democratice, pentru a nu pune în pericol viitorul copiilor noştri’”.
“Trebuie să alegem oamenii cu intenții bune”
“În fine, ca mesaj final pentru români, spun că acum să reconstruim bine și pentru toți, nu doar pentru unii, bunăstarea României euroatlantice.
Când trebuie să alegi între (1) unii care au intenții proaste, conspiraționiste și antieuropene pentru țară și știu să le implementeze și (2) cei care au intenții bune, euroatlantice, dar poate nu au încă toate abilitățile necesare pentru o Românie euroatlantică, având totuși disponibilitate să învețe de la cei care știu unele lucruri mai bine, calea este una singură: Alegem oamenii cu intenții bune, care vor învăța în proces să le implementeze bine pentru bunăstarea tuturor, nu doar pentru a unora, într-o Românie euroatlantică!
Apoi vom avea timp de analize critice și normalizări”, a încheiat Daniel David.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), după înfrângerea cu UTA: Nu-i momentul să găsim VINOVAȚI, dar nu arătăm bine
Universitatea Cluj a mai suferit o înfrângere, de această dată pe teren propriu, luni seara în partid cu UTA, 0-1. Antrenorul clujenilor, Ioan Ovidiu Sabău, s-a arătat nemulțumit de jocul elevilor săi.
„E o situație grea. Nu-i ușor să gestionezi astfel de momente. Adversarul, dacă are o jumătate de ocazie, îți dă două goluri, iar tu iți creezi ocazii mari. Foarte crispați, agitați, când trebuie să fie mai liniștiți. Dai pe lângă poartă, în adversar, e această lipsă de încredere. Teamă, nu suntem liniștiți în fața porții.
Sabău („U” Cluj), după înfrângerea cu UTA: Nu-i momentul să găsim VINOVAȚI, dar nu arătăm bine
E o presiune care se vede din tribune, de peste tot. Ne lipsesc multe, vom analiza săptămâna aceasta. Trebuie să stau aproape de ei și să le înțeleg stările. Au nevoie mai mult decât oricând. Sper ca ei să înțeleagă felul meu de a fi, să nu profite și să-și analizeze și ei evoluțiile și implicarea.
Doar împreună putem reuși. Nu-i momentul să găsim vinovați, dar nu arătăm bine. Trebuie să muncim mai bine și să avem mai multă încredere în fața porții”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău la flash interviu.
Sursa: YouTube
Accident mortal în localitatea Copăceni, județul Cluj.
O femeie de 63 de ani a fost spulberată de o mașină pe o trecere de pietoni, care nu era semaforizată.
Accident MORTAL la Copăceni. Femeie lovită de o mașină pe trecerea de pietoni
Accidentul a avut loc marți dimineața, în jurul orei 07.15, pe sensul de mers Turda spre Cluj-Napoca.
Din primele cercetări ale polițiștilor clujeni a reieșit că un bărbat de 59 de ani, din comuna Mihai Viteazu, în timp ce conducea un autoturism, a accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni nesemaforizată.
Este vorba o femeie de 63 de ani, din comuna Săndulești.
Victima nu a răspuns la manevrele de resuscitare
Echipajul medical prezent la fața locului a procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare, însă, din nefericire, femeia a decedat.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul.
Foto: Arhivă
CULTURA
FOTO. Laura Lazăr, asistenta medicală din Răchițele care promovează portul tradițional: Îmi iubesc originile
Laura Corina Lazăr are 24 de ani și este din satul Răchițele, județul Cluj. Este asistent medical, dar spune că cea mai dragă “uniformă” a ei este portul tradițional.
De aceea își dorește să îl facă cunoscut și, mai mult, să îi inspire și pe alți tineră să ajungă să îndrăgească tradiția românescă.
Laura, asistenta medicală din Răchițele care promovează portul tradițional: Îmi iubesc originile
Iar “uniforma” cea mai îndrăgită este cea pe care a moștenit-o de la străbunica ei și pe care o păstrează cu sfințenie. Portul popular este vechi de peste 100 de ani.
“Îmbrăcămintea specifică satului vine la pachet cu o serie de elemente denumite specific zonei, cum ar fi: broboada sau năframa de pe cap.
Alt accesoriu foarte important este pieptarul, purtat de femei iarna sau când era frig. Piesa de rezistență a costumului este cămașa cu trăsură. Trăsura reprezintă mâneca de la cămașă care e făcută într-un mod mai diferit”, spune Laura.
Ea mai explică faptul că partea de mijloc, la cot, este mai strâmtă, iar spre încheietură mâneca devine mai largă. Șortul joacă și el un rol foarte important în îmbrăcămintea populară, el putând fi cu flori sau cu bocuri.
Iar în picioare se purtau vechile și tradiționale opinci cu ciorapi de lână, arată tânăra.
Tinerii să poarte cu mândrie portul popular
Laura spune că își dorește foarte mult să promoveze portul tradițional din zona în care s-a născut.
“Îmi iubesc originile și aș dori să îndemn tinerii și, totodată, toți românii să își poarte cu mândrie portul vechi rămas moștenire”, a mai spus Laura.