Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Trenul metropolitan din Cluj așteaptă avizul de mediu. Trenuri din 30 în 30 de minute pe ruta Bonţida-Apahida-Cluj-Napoca-Gârbău

Publicat


gara 4

Proiectul trenului metropolitan din Cluj a fost depus de Primărie pentru obținerea avizului de mediu. Linia va avea un traseu de 48,8 kilometri, de la Bonțida până la Gârbău, iar trenurile vor circula din 30 în 30 de minute.

Primăria Cluj-Napoca a solicitat joi obținerea avizului de mediu pentru trenul metropolitan. Linia va avea o distanță de 48,8 kilometri, pe ruta Bonțida – Apahida – Cluj-Napoca – Gârbău și 23 de stații de îmbarcare-debarcare.

Trenuri din 30 în 30 de minute

Trenul metropolitan va utiliza infrastructura feroviară existentă, și nu va fi creat un fir nou de cale ferată, așa cum a cerut CFR în urma studiului de fezabilitate. Pe traseul trenului metropolitan vor fi amenajate 8 stații noi, inclusiv una la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Flota va cuprinde 9 trenuri electrice, cu o capacitate maximă de 420 locuri, care vor circula din 30 în 30 de minute. Viteza maximă care va putea fi atinsă pe traseu va fi de 150km/h.

Mii de persoane, transportate zilnic

Numărul total al călătorilor transportați va fi de aproximativ 7.600 persoane/zi în anul 2030, respectiv de circa 9.500 persoane/zi în anul 2050.

Proiectul vizează lucrări atât pe magistrala principală de cale ferată 300 Oradea – Cluj-Napoca, cât și magistrala secundară de cale ferată 401 Ilva Mică – Salva – Dej – Apahida –  Cluj-Napoca.

Care sunt cele 23 de stații propuse?

Proiectul trimis spre avizare prevede introducerea serviciului de Tren Metropolitan pe infrastructura existentă a căii ferate, în lungime de 48,8 km pentru următoarele 23 puncte de îmbarcare / debarcare călători:

 • Bonţida (existentă) – Comuna Bonţida;
 • Răscruci (existentă) – Comuna Bonţida;
 • Jucu de Jos (existentă) – Comuna Jucu;
 • Jucu (existentă) – Comuna Jucu;
 • Câmpenești (nou propusă) – Comuna Jucu;
 • Apahida (nou propusă) – Comuna Apahida;
 • Apahida (nou propusă) – Comuna Apahida;
 • APAHIDA (existentă) – Comuna Apahida;
 • Dezmir (existentă) – Comuna Apahida;
 • Aeroport Avram Iancu (nou propusă) – Municipiul  Cluj-Napoca;
 • Cluj-Napoca Est (existentă) – Municipiul  Cluj-Napoca;
 • IRA (nou propusă) – Municipiul Cluj-Napoca;
 • Fabricii de Zahăr (nou propusă) – Municipiul ClujNapoca;
 • Piața 1 Mai (nou propusă) – Municipiul Cluj-Napoca;
 • Cluj-Napoca (existentă) – Municipiul Cluj-Napoca;
 • Tetarom (existentă – conform M300) – Municipiul Cluj-Napoca;
 • Hoia (nou propusă) – Municipiul Cluj-Napoca;
 • Baciu (existentă – conform M300) – Comuna Baciu;
 • Suceag (existentă) – Comuna Baciu;
 • Rădaia (existentă) – Comuna Baciu;
 • Mera (existentă) – Comuna Baciu;
 • Nădășel (existentă – conform M300) – Comuna Gârbău;
 • Gârbău (existentă) – Comuna Gârbău.

Investiție de 280 milioane de lei

Finanțarea investiției va fi realizată din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027, costurile fiind estimate la 280 de milioane de euro.

Investiția va cuprinde adăugarea de puncte de oprire noi, asigurarea de facilități pentru călători (bănci, zone de așteptare, toalete, puncte de procurare de bilete) și amenajarea acceselor la peroane, inclusiv a trotuarelor, pasajelor și pasarelelor pietonale, lifturilor și escalatoarelor.

Lucrările se vor desfășura pe raza a șase localități din zona metropolitană a Clujului: comunele Gârbău, Baciu, Apahida, Jucu, Bonțida și municipiul Cluj-Napoca.

Asociere între CJ Cluj și localitățile implicate

Amintim că, în aprilie 2024, Consiliul Județean Cluj anunța că se asociază cu municipiul Cluj-Napoca și cu comunele învecinate pentru realizarea trenului metropolitan.

Vor fi alocați aproape 10.000.000 euro din bugetul județului pentru materializarea obiectivului de investiții. În baza acordului de asociere, Consiliul Județean va acoperi cheltuielile neeligibile ocazionate de construirea parcărilor auto în sistem „Park&Ride”, ce vor fi amplasate în vecinătatea stațiilor feroviare din localitățile Bonțida, Răscruci, Jucu, Câmpenești, Apahida, Dezmir, Baciu, Suceag, Rădaia, Mera, Nădășel și Gârbău.

Finanțarea acestor investiții urmează a fi realizată atât din bugetul propriu al Consiliului Județean, prin alocări multianuale, cât și din alte surse, inclusiv din fonduri europene.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

10 LICEE din județul Cluj au promovabilitate de 100% la examenul de BACALAUREAT. Câte au ajuns la peste 90%

Publicat

De

Licee Cluj

Elevii clujeni au obținut cele mai bune rezultate din țară la prima sesiune a examenului de Bacalaureat. 10 licee din județ au promovabilitate de 100%.

Rata de promovare la BAC în județ a fost de peste 90%, rezultat „fabulos”, conform șefei Inspectoratului Școlar Cluj. 4 elevi clujeni, au obținut media generală 10.

10 LICEE din județul Cluj au promovabilitate de 100% la examenul de BACALAUREAT. Câte au ajuns la peste 90%

„Ecourile” după afișarea rezultatelor la Bacalaureat s-au stins, absolvenții clujeni se pregătesc de admiterea la facultate, iar cei care nu au trecut examenul sau nu l-au dat încă se pregătesc pentru a doua sesiune, cea de toamnă.

Dar cei care s-au prezentat la examen au reuștit să aducă o promovabilitate totală, de 100% în 10 licee. Este vorba de medii de 6 și peste. Iar numărul școlilor din județul Cluj cu o promovabilitate de peste 90% este de 27.

Cu alte cuvine, în 37 de licee din 63 câte sunt în județ, promovabilitatea a fost între 90 și 100%.

Liceele din Cluj cu promovabilitate de 100%

Potrivit Inspectoratului Școlar Cluj, liceele unde toți elevii care s-au prezentat au trecut BAC-ul sunt:

 • Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca

Citește și: FOTO. A doua elevă din Cluj cu 10 la Bacalaureat: Am avut profesori foarte buni la clasă și am fost atentă la ore

 • Colegiul Național „Mihai Viteazul” Turda
 • Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca
 • Liceul Teologic Reformat Cluj-Napoca
 • Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca
 • Liceul Teoretic „Elf” Cluj-Napoca – privat
 • Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca
 • Liceul Teoretic „Victor Babeș” Cluj-Napoca
 • Liceul Teoretic Creștin „Pro Deo” Cluj-Napoca – privat
 • Liceul Unitarian „Janos Zsigmond” Cluj-Napoca.

Care sunt liceele din județ cu promovabilitate de până la 99%

În 27 de licee din Cluj promovabilitatea la BAC a fost între 90 și puțin peste 99%.

Aceste sunt:

 • Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca – 99,16%
 • Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – 98,92%
 • Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca – 98,90

Citește și: FOTO. Eleva de 10 la Bacalaureat de la Colegiul ”Emil Racoviță” Cluj: E un rezultat pentru care am muncit mult în ultimii 12 ani

 • Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos” Cluj-Napoca – 98,82%
 • Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu” Turda – 98,55%
 • Liceul Teoretic „Eugen Pora” Cluj-Napoca – 98,36%
 • Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca – 98,29%

Citește și: O elevă de la Liceul „Onisifor Ghibu” a obținut media 10 la Bacalaureat, după contestații. Vrea să dea la Medicină la UMFIH Cluj

 • Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca – 98,21%
 • Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Cluj-Napoca – 98%
 • Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Cluj-Napoca – 97,96%
 • Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca – 97,85%
 • Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca – 97,14%
 • Colegiul De Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca – 96,77%
 • Liceul Teoretic „Petru Maior” Gherla – 96,72%
 • Liceul Tehnologic Gherla – 96,55%
 • Colegiul Tehnic De Comunicații „Augustin Maior” Cluj-Napoca – 96,36%
 • Liceul Teoretic „Horea Cloșca și Crișan” Cluj-Napoca – 95,24%
 • Liceul Teoretic „Pavel Dan” Câmpia Turzii – 94,50%
 • Colegiul Tehnic „Ana Aslan” Cluj-Napoca – 94,34%
 • Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej – 94,07%
 • Colegiul Ortodox Mitropolitul „Nicolae Colan” Cluj-Napoca – 93,90%
 • Colegiul „Emil Negruțiu” Turda – 93,75%
 • Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej – 92,97%

Citește și: Ștefana Trifan de la Colegiul Andrei Mureșanu din Dej a obținut media 10 la BAC: Am învățat constant și nu am făcut meditații

 • Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca – 92,73%
 • Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău – 92,59%
 • Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” Cluj-Napoca – 92,31%
 • Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” Cluj-Napoca – 91,49%.

În județ, liceele tehnologice sunt cele care au avut o promovabilitate mai mică de 50%.

Foto: Arhivă

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Parcul balnear Toroc din Dej, în top 10 la nivel național la capitolul ștranduri publice

Publicat

Toroc

Monitorul Climatic al Uniunii Europene arată că iunie 2024 a fost cel mai fierbinte cireșar din istorie și luna iulie pare să bată un alt record, astfel încât Clubulcopiilor.ro a alcătuit un top al celor mai bune ștranduri și aqua park-uri publice din țară.

”Am ales locurile de bălăceală publice (adică acelea care sunt administrate de primării sau de consiliile locale), deoarece prețurile sunt de obicei mai mici decât în cazul ștrandurilor și parcurilor acvatice private.

Și pentru că avem deja primari și consilieri (mai vechi sau mai noi) instalați în funcții, vă arătăm și vouă topul celor mai bune 15 locuri publice de bălăceală din țară, fără să stârnim, sperăm, controverse cu iz politic.

Top 10

Toroc

Clasamentul întocmit de Clubulcopiilor.ro  cu cele mai bine cotate ștranduri și aqua park-uri publice din România, se bazeză pe baza datelor disponibile în Google Maps.

Cele mai bine cotate ștranduri din România se află în Gura Humorului și Târgoviște. Cele 2 ștranduri au reușit să obțină un rating excelent de 4,5 dintr-un maximum de 5.

Care este ștrandul sau aquaparc-ul din România cu cei mai mulți vizitatori? Aquapark-ul Nymphaea din Oradea este cea mai populară piscină publică din România. În cei șapte ani de funcționare, Aquaparkul Nymphaea a fost vizitat de aproximativ 2.107.000 persoane.

Rating 4.1

Parcul Balnear Toroc a primit rating-ul 4.1 fiind evaluat de aproape 2500 de vizitatori. Ce apreciază cei care îi trec pragul, este că ștrandul păstrează aceleași tarife accesibile pentru toți vizitatorii ca în anii trecuți, cu reduceri pentru elevi și pensionari, dar și partea de facilități oferite, precum și curățenia.

Rezultatele complete le puteți vedea accesând linkul de mai jos:  https://www.clubulcopiilor.ro/cele-mai-bine-cotate-stranduri-si-aqua-park-uri-publice-din-romania/

Clasament  Ștrand/Aqua Park Public      Localitate   Scor  Număr recenzii

1       Complex Agrement Ariniș   Gura Humorului 4.5    2500

2       Complexul Turistic de Natație      Târgoviște 4.5    2388

3       Aquapark Nymphaea   Oradea       4.4    15765

4       Cornișa Waterpark & Sports         Botoșani    4.4    2180

5       Complexul Weekend  Târgu Mureș       4.3    5012

6       Ștrand Termal     Tășnad       4.2    6224

7       Ștrand Ostroveni         Râmnicu Vâlcea 4.2    3869

8       Neptun Water Park      Arad 4.1    3882

9       Balnear Park Toroc     Dej    4.1    2260

10     Băile Sărate Ocna Mureș      Ocna Mureș        4.1    1514

11     Ștrand municipal         Sfântu Gheorghe          4.1    1247

12     Mirajul Oltului AquaPark    Călimănești         4.1    1165

13     Strandul Tineretului    Piatra-Neamt       4.1    1121

14     Ștrand „Băile Daco-Romane”        Geoagiu-Băi       4       1921

15     Ștrandul municipal      Iași    3.9    1398

Clubul copiilor

Clubulcopiilor.ro este un director web unde părintii pot gasi cu usurinta informatii despre grădinițe și creșe, parcuri tematice, locuri de joacă, cursuri de perfecționare și inițiere, idei pentru excursii în natură, atracții turistice, restaurante prietenoase cu copiii precum si diverse evinimente adresate familiilor din România.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod GALBEN de instabilitate în zona montană a Clujului. Persistă și codul Roșu de CANICULĂ

Publicat

furtuna

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru zona montană a Clujului și alte 20 de judeţe, precum şi în municipiul Bucureşti, valabilă marţi, între orele 12:00 şi 21:00.

Potrivit ANM, în intervalul menţionat, în zona continentală a Dobrogei, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei, în Maramureş, nordul Crişanei, în nord-vestul Transilvaniei şi în nordul Carpaţilor Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, scrie Agerpres.

Cod GALBEN de instabilitate în zona montană a Clujului. Persistă și codul Roșu de CANICULĂ

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (rafale în general de 55-70 km/h), grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20-25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.

harta

Sunt vizate de atenţionare judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Ilfov şi municipiul Bucureşti, integral, şi parţial Cluj, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Constanţa şi Tulcea.

Totodată, marţi rămâne în vigoare şi Codul roşu de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat valabil în cea mai mare parte a ţării. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33 – 36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

„Pe litoral vor fi de 33-36 de grade”

Doar judeţele Maramureş Bistriţa-Năsăud, Harghita şi Mureş (parţial) se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, restul fiind sub Cod roşu. În cele patru judeţe valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35 – 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

De asemenea, pentru miercuri, 17 iulie, ANM a emis o avertizare Cod roşu de caniculă pentru Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi sudul Transilvaniei şi al Crişanei, unde valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Minimele termice nu vor coborî sub 22-24 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale.

Pe de altă parte, va fi în vigoare un Cod portocaliu în Maramureş şi local în Crişana, Transilvania şi nordul Moldovei, unde valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33-37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Se lucrează la Spitalul Regional de Urgență din Cluj și pe caniculă. Cum arată șantierul

Publicat

De

Lucrări la Spitalul Regional de Urgență Cluj

Lucrările la Spitalul Regional de Urgență, care se construiește în comuna Florești sunt în grafic.

Chiar dacă sunt temperaturi extreme, zilnic sunt muncitori cu utilaje pe șantier.

VIDEO. Se lucrează la Spitalul Regional de Urgență din Cluj și pe caniculă. Cum arată șantierul

Lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Cluj se desfășoară conform graficului și au ajuns la 21%. Este vorba de primul pachet de lucrări, care cuprind și săpătura generală.

Pe șantier sunt între 40 și 50 de angajați prezenți în fiecare zi, cu buldozere, culindru compactor, excavatoare de până la 35,3 tone și autobasculante de 22 de tone.

Ce lucrări au fost efectuate deja

Stadiul lucrărilor la SRU Cluj:

 • Decapare strat vegetal – 100%;
 • Defrișare vegetație – 100%;
 • Grinda de ghidaj – 100%;
 • Pereti mulati sub noroi bentonitic – 13 %;
 • Săpătură generală – 14 %.

În perioada următoare vor continua lucrările de excavație, lansare armătură și betonare panouri de perete mulat și cele de excavație generală.

De asemenea, potrivit constructorului, se vor amenaja platforme de lucru piloți forați
și se vor face puțuri de epuisment, pentru îndepărtarea apei din săpături.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax