Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Trenul metropolitan din Cluj așteaptă avizul de mediu. Trenuri din 30 în 30 de minute pe ruta Bonţida-Apahida-Cluj-Napoca-Gârbău

Publicat


gara 4

Proiectul trenului metropolitan din Cluj a fost depus de Primărie pentru obținerea avizului de mediu. Linia va avea un traseu de 48,8 kilometri, de la Bonțida până la Gârbău, iar trenurile vor circula din 30 în 30 de minute.

Primăria Cluj-Napoca a solicitat joi obținerea avizului de mediu pentru trenul metropolitan. Linia va avea o distanță de 48,8 kilometri, pe ruta Bonțida – Apahida – Cluj-Napoca – Gârbău și 23 de stații de îmbarcare-debarcare.

Trenuri din 30 în 30 de minute

Trenul metropolitan va utiliza infrastructura feroviară existentă, și nu va fi creat un fir nou de cale ferată, așa cum a cerut CFR în urma studiului de fezabilitate. Pe traseul trenului metropolitan vor fi amenajate 8 stații noi, inclusiv una la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Flota va cuprinde 9 trenuri electrice, cu o capacitate maximă de 420 locuri, care vor circula din 30 în 30 de minute. Viteza maximă care va putea fi atinsă pe traseu va fi de 150km/h.

Mii de persoane, transportate zilnic

Numărul total al călătorilor transportați va fi de aproximativ 7.600 persoane/zi în anul 2030, respectiv de circa 9.500 persoane/zi în anul 2050.

Proiectul vizează lucrări atât pe magistrala principală de cale ferată 300 Oradea – Cluj-Napoca, cât și magistrala secundară de cale ferată 401 Ilva Mică – Salva – Dej – Apahida –  Cluj-Napoca.

Care sunt cele 23 de stații propuse?

Proiectul trimis spre avizare prevede introducerea serviciului de Tren Metropolitan pe infrastructura existentă a căii ferate, în lungime de 48,8 km pentru următoarele 23 puncte de îmbarcare / debarcare călători:

  • Bonţida (existentă) – Comuna Bonţida;
  • Răscruci (existentă) – Comuna Bonţida;
  • Jucu de Jos (existentă) – Comuna Jucu;
  • Jucu (existentă) – Comuna Jucu;
  • Câmpenești (nou propusă) – Comuna Jucu;
  • Apahida (nou propusă) – Comuna Apahida;
  • Apahida (nou propusă) – Comuna Apahida;
  • APAHIDA (existentă) – Comuna Apahida;
  • Dezmir (existentă) – Comuna Apahida;
  • Aeroport Avram Iancu (nou propusă) – Municipiul  Cluj-Napoca;
  • Cluj-Napoca Est (existentă) – Municipiul  Cluj-Napoca;
  • IRA (nou propusă) – Municipiul Cluj-Napoca;
  • Fabricii de Zahăr (nou propusă) – Municipiul ClujNapoca;
  • Piața 1 Mai (nou propusă) – Municipiul Cluj-Napoca;
  • Cluj-Napoca (existentă) – Municipiul Cluj-Napoca;
  • Tetarom (existentă – conform M300) – Municipiul Cluj-Napoca;
  • Hoia (nou propusă) – Municipiul Cluj-Napoca;
  • Baciu (existentă – conform M300) – Comuna Baciu;
  • Suceag (existentă) – Comuna Baciu;
  • Rădaia (existentă) – Comuna Baciu;
  • Mera (existentă) – Comuna Baciu;
  • Nădășel (existentă – conform M300) – Comuna Gârbău;
  • Gârbău (existentă) – Comuna Gârbău.

Investiție de 280 milioane de lei

Finanțarea investiției va fi realizată din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027, costurile fiind estimate la 280 de milioane de euro.

Investiția va cuprinde adăugarea de puncte de oprire noi, asigurarea de facilități pentru călători (bănci, zone de așteptare, toalete, puncte de procurare de bilete) și amenajarea acceselor la peroane, inclusiv a trotuarelor, pasajelor și pasarelelor pietonale, lifturilor și escalatoarelor.

Lucrările se vor desfășura pe raza a șase localități din zona metropolitană a Clujului: comunele Gârbău, Baciu, Apahida, Jucu, Bonțida și municipiul Cluj-Napoca.

Asociere între CJ Cluj și localitățile implicate

Amintim că, în aprilie 2024, Consiliul Județean Cluj anunța că se asociază cu municipiul Cluj-Napoca și cu comunele învecinate pentru realizarea trenului metropolitan.

Vor fi alocați aproape 10.000.000 euro din bugetul județului pentru materializarea obiectivului de investiții. În baza acordului de asociere, Consiliul Județean va acoperi cheltuielile neeligibile ocazionate de construirea parcărilor auto în sistem „Park&Ride”, ce vor fi amplasate în vecinătatea stațiilor feroviare din localitățile Bonțida, Răscruci, Jucu, Câmpenești, Apahida, Dezmir, Baciu, Suceag, Rădaia, Mera, Nădășel și Gârbău.

Finanțarea acestor investiții urmează a fi realizată atât din bugetul propriu al Consiliului Județean, prin alocări multianuale, cât și din alte surse, inclusiv din fonduri europene.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Publicat

isj

Partida Romilor Pro-Europa Cluj a semnat un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în pragul Zilei Internaționale a Romilor, care este pe 8 aprilie.

„Scopul acordului de parteneriat îl constituie reglementarea colaborării în vederea implementării și derulării proiectului ”Școala, o șansă pentru copiii romi” – SOS COPIII ROMI, a schimbului de informații și diseminarea rezultatelor obținute în cadrul acestuia precum și creșterea participării școlare a copiilor și elevilor de etnie romă.

De ziua lor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Din partea Partidei Romilor Pro Europa Cluj a semnat Dragoș Roșianu, președintele organizației de tineret, iar din partea IȘJ Cluj, Marinela Marc, inspector școlar general.

„Este o campanie educațională derulată de Partida Romilor și ISJ Cluj de care prevede înscrierea copiilor de etnie romă în învățământul preșcolar și în clasa pregătitoarele și pentru admiterea elevilor romi în învățământul liceal pe locurile speciale în anul școlar 2025– 2026.

În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Scopul campaniei este creșterea participării școlare a copiilor și elevilor de etnie romă prin activități de informare, consilieri și orientare școlară.

De asemenea, vor fi derulate activități extrașcolare pentru prevenirea violenței în școli, a căsătoriilor timpurii și pentru promovarea diversității etnice.

S-a încheiat un protocol de colaborare pe o perioadă de un an, prin care se urmărește stimularea participării elevilor de etnie romă la acţiunile şi activităţile de informare, consiliere şi orientare şcolară, cuprinse în Campania educaţională.

isj

Obiective:

– Identificarea elevilor de etnie romă din clasele a VIII-a, din şcolile gimnaziale de pe raza județului Cluj, în vederea informării, consilierii şi orientării acestora pentru admiterea în licee şi şcoli profesionale pe locurile speciale alocate romilor este un alt obiectiv al protocolului.

– Responsabilii celor două instituții vizează și informarea cadrelor didactice, a părinţilor de etnie romă şi a elevilor despre calendarul admiterii în învăţământul liceal şi în învăţământul profesional de stat.

– Furnizarea de informaţii cu privire la documentele necesare întocmirii dosarului de admitere, broşura admiterii cu numărul de locuri pentru fiecare unitate de învăţământ, emisă de IȘJ Cluj

– Informaţii despre rutele educaţionale care pot fi urmate, profilurile de pregătire, condiţiile de admitere, data limită până la care trebuie depuse dosarele elevilor de etnie romă, data şi locul în care se va desfăşura şedinţa publică de repartizare a candidaţilor romi pe locurile speciale

– Informarea elevilor şi părinţilor de etnie romă privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional”, comunică Partida Romilor.

Mai mult de atât, Protocolul prevede:

– menținerea posturilor de Director adjunct pentru romi în cadrul școlii Gimnaziale Traian Dârjan și Școala Poiana Turda, iar în funcție de nevoile școlilor cu număr ridicat de elevi romi și solicitările comunității rome conform legi 198/2023 aprobarea de noi posturi de Director

– creșterea numărului de Mediatori școlari în școlile cu nr semnificativ de romi

– asigurarea predării limbii materne rromani în urma solicitărilor părinților rromi

– asigurarea predării în limba maternă rromani în funcție de solicitările părinților romi

– cât și programul a două șansa

– în același timp, acțiunile și activitățile prevăzute în Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru 2021-2027”, a transmis președintele organizației de tineret a Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Dragoș Roșianu.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Parcare de șofer cu BMW a la Cluj. Unde e poliția?

Publicat

Parcare de șofer de BMW

Un șofer de BMW a parcat total ilegal la Cluj-Napoca.

Evenimentul s-a petrecut, culmea, și pe o stradă cu sens unic.

Parcare de șofer cu BMW a la Cluj

Un șofer de BMW a fost surprins parcând ilegal pe o trecere de pietoni și în intersecție, blocând astfel circulația pietonilor și a altor vehicule. Pe o stradă cu sens unic.

Așa cum se vede din imagini, el a blocat și intersecția, creând un pericol și pentru ceilalți șoferi care încercau să navigheze prin zonă.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR: Ura ne desparte, nu etnia

Publicat

De

Maghiarii, marș la Cluj-Napoca

Peste 1.000 de maghiari au participat, joi, la un marș în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Aceștia vor să tragă un semnal de alarmă după ce trei copii au fost bătuți luni seara după meciul de fotbal dintre U și CFR. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital, având nevoie de îngrijiri medicale.

Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR

Au fost peste 1.000 de oameni, mulți fani ai echipelor de fotbal din Cluj, care își doresc ca așa ceva să nu se mai întâmple niciodată în oraș. Clujenii au mărșăluit prin Parcul Central, de la Opera Maghiară spre Cluj Arena, iar cei au deschis coloana au avut un banner pe care scria “Ura ne desparte, nu etnia”.

Printre participanți s-au aflat și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, dar și președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond “Este un marș se solidaritate cu copiii care au fost bătuți. Vrem să atragem atenția că Clujul nu este un oraș de huligani și să nu se mai întample așa ceva niciodată”, a declarat pentru Cluj24.ro, Vakar Istvan.

Trei minori, fani ai CFR Cluj, au fost atacați luni, în jurul orei 23, după derby-ul orașului, de fani ai U Cluj. Tinerii, cu vârste între 14 și 17 ani, au fost bătuți în zona podului Elisabeta. După incident, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut ministrului de Interne să ia măsuri de urgență. Acesta a spus că tinerii au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară”.

Acesta nu a fost însă singurul episod de violență între fanii echipelor de fotbal. Alți doi tineri, de 19 ani, au fost agresați în Parcul Mare, de un grup de persoane încă neidentificate.

UPDATE

Ajunși la Cluj Arena, mulți dintre participanți au scris mesaje cu creta pe asfalt, în limbile maghiară și română. Printre acestea „Prietenie” sau „Suntem egali”.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Șofer inconștient surprins depășind pe contrasens la semafor, în Cluj-Napoca

Publicat

Șofer pe contrasens la Cluj-Napoca

Un incident grav de indisciplină în trafic a fost surprins astăzi pe strada Traian Moșoiu din Cluj-Napoca.

Un șofer a pus în pericol siguranța participanților la trafic.

Șofer inconștient surprins depășind pe contrasens la semafor,

Așa cum se vede din imaginile surprise cu o cameră de bord, un șofer a depășit coloana de mașini oprite la semafor, circulând pe contrasens, iar ulterior a forțat intrarea între vehicule, riscând o coliziune. Comportamentul agresiv a stârnit indignarea celorlalți șoferi, care au fost nevoiți să frâneze brusc pentru a evita un accident.

Conform legislației în vigoare, astfel de manevre periculoase pot atrage sancțiuni drastice, inclusiv suspendarea permisului de conducere.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate