EVENIMENT
Trenul metropolitan al Clujului pornește la drum. Proiectul, pus de Ministerul Transporturilor în transparență decizională

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului de act normative privind trenul metropolitan al Clujului.
Astfel, se propune constituirea unui parteneriat între municipiul Cluj-Napoca și Compania Națională de Căi Ferate ”CFR”- SA (CNCF „CFR” – SA), pentru implementarea de proiecte vizează următoarele categorii, cum sunt serviciul public de transport feroviar de călători de interes local;, dezvoltarea infrastructurii feroviare publice, reţelele locale şi regionale independente destinate serviciilor pentru transportul de călători pe infrastructura feroviară, regenerarea urbană, căile de comunicaţie, clădiri, împrejurimi, mobilier urban, amenajări de spaţii verzi, parcuri şi grădini publice, pieţe pietonale şi celelalte lucrări de amenajare a spaţiilor publice care contribuie la reutilizarea spaţiului urban sau, după caz, rural şi la creşterea calităţii vieţii pentru cetăţenii din zonele vizate.
”Proiectul „Tren Metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții, component 2. Tren metropolitan Cluj” are ca amplasament județul Cluj, teritoriul a 6 unități administrativ-teritoriale și anume: Municipiul Cluj-Napoca și comunele: Apahida, Baciu, Bonțida, Gârbău și Jucu.
Soluție pentru mii de locuitori
Procesul rapid de suburbanizare care implică o creștere rapidă a populației în comunele din primul inel al zonei metropolitane face ca cererea de transport către aceste localități să fie din ce în ce mai mare. Acest aspect este valabil mai ales pe axa est-vest, principalul culoar de dezvoltare a activităților economice (industrie, logistică, birouri), dar și a fondului locativ.
Cererea de transport ridicată, raportată la capacitatea infrastructurii de transport rutier face ca principalele artere care intra în Municipiul Cluj-Napoca (DN1, DN1F și DN1C) să fie congestionate la orele de vârf”, se arată în documentul.
Potrivit Ministerului Transporturilor, calea ferată formată din magistralele 300 și 401 străbate cea mai mare parte a principalului culoar de dezvoltare, iar, astfel, dezvoltarea unui sistem de transport metropolitan pe calea ferată ar reprezenta o soluție viabilă pentru peste 17000 de locuitori, care ar putea accesa zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, în mai puțin de 30 de minute.
Ce prevede proiectul
”Proiectul Tren Metropolitan Cluj constă în introducerea unui serviciu de transport public de călători de-a lungul infrastructurii existente de cale ferată, între Halta de mișcare Gârbău și Halta de mișcare Bonțida, cu 23 de puncte de îmbarcare-debarcare și presupune următoarele:
a) Modernizarea unui număr de 5 planuri integrate de dezvoltare (PID) existente, fără lucrări, în 10 PID-uri și crearea unui număr de 8 PID-uri noi;
b) Realizarea infrastructurii rutiere și pietonale în Municipiul Cluj-Napoca;
c) Modernizare treceri la nivel existente;
d) Achiziție de material rulant (7 trenuri);
e) Achiziție serviciu de transport public de călători, conform Contract de Servicii Publice.
Lungimea traseului de tren metropolitan va fi de 48,8 km;
Numărul de stații: 23
Numărul de remize: 1”, se mai arată în proiect.
Valoarea estimativă a proiectului, fără TVA, este de 858.649.273,72 lei (aproxumativ 171 de milioane de euro).
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 30.09.2024.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Mesajul lui George Simion pentru românii din diaspora, înainte de Paște: Sună-ți mama. Spune-i că ți-e dor

Președintele AUR, George Simion, a transmis un mesaj românilor din diaspora înaintea sărbătorilor de Paște și le-a transmis: Sună-ți mama! Fă-i o bucurie de Paște!
”Ați plecat, dar o parte din voi ați rămas aici. În voce, în amintiri, în privirea mamelor când deschis telefonul când văd apel video de la copilul ei.
Știu că mulți dintre voi, românii din diaspora, nu veți ajunge acasă nici de Paștele acesta. Dar știți ce puteți face? Să vă sunați mamele chiar acum. Sună-ți mama. Spune-i că ți-e dor. România te așteaptă. Și ea la fel”, a spus Simion.
EVENIMENT
Slujbă de Înviere pentru pacienții Spitalului de Urgență Cluj-Napoca. Părintele Cozma pregătește pachete cu ouă roșii și cozonac

Pacienții internați și personalul medical de gardă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca primesc și în acest an, prin grija părintelui paroh Ioan Cozma, pachete cu ouă roșii, cozonac și pahar cu Sfintele Paști. Acestea sunt distribuite în dimineața primei zile a marelui paznic, odată cu micul dejun, prin grija blocului alimentar și al serviciului de transport.
Părintele Cozma oficiază sâmbătă noaptea slujba de Înviere în biserica din incinta spitalului, care are hramul Sfântulul Evanghelist Luca, la care participă și pacienții deplasabili internați în spital. Cei care participă la slujbă primesc Sfintele Paști.
”În acest an vor fi pregătite 500 de pachete, cu ajutorul oamenilor de bine și prin contribuție proprie. Aceste pachete vor fi păstrate în condiții de siguranță blocul alimentar până la distribuirea în spital”, au precizat pentru Cluj24 reprezentanții unității medicale.
CULTURA
VIDEO Sute de clujeni la coadă la Catedrala Mitropolitană să ia pahare cu Sfintele Paști. Mitropolitul Andrei a împărțit iconițe

Sute de clujeni stau la coadă, sâmbătă dimineață, pentru a lua pahare cu Sfintele Paști pregătite de Mitropolia Clujului, pentru a mai sta după ele la noapte, după slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Distribuirea paharelor cu Sfintelor Paști a început la ora 10:00 la Muzeul Mitropoliei, situat la subsolul Catedralei Mitropolitane.
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andrecuț, s-a aflat în mijlocul credincioșilor cărora le-a împărțit iconițe sfințite.
Acesta îi așteaptă pe clujeni în număr cât mai mare la slujba de Înviere de la Catedrală, dar și duminică dimineață la Sfânta Liturghie când va citi Pastorala intitulată ”Să ne curățim simțirile”.
Mitropolia a pregătit 15.000 de pahare cu Sfintele Paști care se vor distribui pe tot parcursul zilei.
EVENIMENT
VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza pentru următoarea lună, cu vești mixte. Se anunță temperaturi peste normalul perioadei în mai multe regiuni, dar și deficit de precipitații în unele zone ale țării.
Săptămâna 21-28 aprilie
Valorile termice vor depăși mediile obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, cu o încălzire mai accentuată în regiunile nordice. Precipitațiile se vor situa în general în jurul valorilor normale, cu posibile excedente în zona Carpaților Meridionali, Occidentali și în sud-vest, în timp ce în extremitatea nordică a țării s-ar putea înregistra un ușor deficit.
VREMEA pentru următoarele patru săptămâni. Temperaturi peste normal și DEFICIT de precipitații în mai multe regiuni
Săptămâna 28 aprilie – 5 mai
Meteorologii prognozează temperaturi în limitele normale pentru această perioadă în toate regiunile. În schimb, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normal doar în sud-est, în rest fiind așteptat un deficit, mai ales în vestul și nord-vestul țării.
Săptămâna 5-12 mai
Temperaturile vor fi din nou ușor peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va rămâne normal doar în sud-est și vest, restul teritoriului urmând să se confrunte cu un deficit ușor de precipitații.
Săptămâna 12-19 mai
Valorile termice vor depăși ușor mediile obișnuite în cea mai mare parte a țării. Precipitațiile vor fi deficitare în regiunile intracarpatice, în timp ce restul teritoriului va avea cantități normale de ploaie.
Dan
septembrie 21, 2024 la 8:31 am
Pasajul de la Tăietura Turcului este f f f important