EVENIMENT
Trei ani de SUCCES și speranță la Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj

Pe 3 februarie, Spitalul Regina Maria din Cluj a marcat un moment important în istoria sa medicală: 3 ani de la prima procedură FIV realizată cu succes în cadrul Centrului de Fertilitate și FIV Cluj. Această aniversare evidențiază nu doar realizările medicale remarcabile, ci și promisiunea și angajamentul constant al Rețelei față de îngrijirea sănătății și sprijinirea familiilor.
„Aniversarea celor 3 ani de la prima procedură FIV reprezintă un moment de mândrie și satisfacție pentru întreaga echipă. Este o confirmare a angajamentului nostru față de fiecare pacient și a determinării noastre de a oferi cele mai bune soluții în îngrijirea fertilității. Fiecare copil care vine pe lume prin intermediul Centrului nostru este o minune și o bucurie pentru noi”, a subliniat Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, Coordonator al Centrului de Fertilitate și FIV Cluj.
Trei ani de SUCCES și speranță la Centrul de Fertilitate și FIV Regina Maria Cluj
În doar trei ani de la inaugurarea Centrului, realizările înregistrare sunt uluitoare. Amintim prima procedură FIV realizată cu succes care a adus bucurie și speranță în viața familiei Buturugă, care acum sărbătorește al treilea an al băiețelului lor – Milan, un copil sănătos și plin de viață.
În Centrul de Fertilitate și FIV Cluj s-au realizat aproximativ 500 de inseminări intrauterine și 268 de proceduri FIV, cu o remarcabilă rată de succes de aproape 50%. Sunt cifre care nu reprezintă doar proceduri medicale, ci și povestea fiecărei familii care a luptat alături de echipa medicală a Centrului pentru a-și împlini visul de a avea un copil.
„Aici am trăit miracolul de a deveni mamă pentru prima dată, iar acum, suntem binecuvântați să fim părinții primei perechi de gemeni univitelini obținuți prin această procedură la Spitalul Regina Maria din Cluj.
Fiecare zi alături fetele noastre minunate este o amintire vie a puterii dragostei și a speranței neînfrânte. Am fost norocoși să avem parte de susținerea întregii echipe condusă de domnul conferentiar Romeo Micu”, menționează Corina Tămaș, mama primei perechi de gemeni univitelini obținuți prin FIV în cadrul Centrul de Fertilitate și FIV Cluj.
„Lucrăm cu pasiune și dedicare pentru a aduce speranță și fericire în viețile familiilor”
Numai în 2023, 34 de copii s-au născut în Spitalul Regina Maria din Cluj din sarcini obținute prin FIV și inseminare intrauterină, ilustrând angajamentul continuu al centrului de a oferi soluții eficiente și îngrijire de calitate pentru cuplurile care se confruntă cu dificultăți în conceperea unui copil.
„În fiecare zi, lucrăm cu pasiune și dedicare pentru a aduce speranță și fericire în viețile familiilor care ne încredințează să le îndeplinim visul de a deveni părinți. Este o onoare să facem parte din acest proces și să asistăm la miracolul nașterii”, completează Dr. Melihan Bechir, Medic Embriolog Senior certificat ESHRE, coordonator al Laboratorului de Embriologie din cardul Centrului.
Aceste realizări extraordinare au fost posibile grație unei combinații de factori cheie, dar mai ales datorită echipei medicale de excepție a Centrului de Fertilitate și FIV Cluj, formată din embriologi, ginecologi, biologi, geneticieni, hematologi, medici endocrinologi, diabetologi și medici urologi.
„Experiența, devotamentul și expertiza sunt fundamentale”
Echipa este coordonată de Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, iar din ea fac parte Dr. Cristina Zlătescu-Marton, Dr. Adriana Oltean, Dr. Bogdan Harsa, Dr. Mihai Surcel, Dr. Melihan Bechir, biolog Iulia Grosu, Dr. Cristina Ivan, Dr. Andrei Popa, Dr. Antonia Kiraly, Dr. Simona Avram, Dr. Anca Crăciun, Dr. Mariela Militaru.
Experiența, devotamentul și expertiza acestora sunt fundamentale în fiecare etapă a procesului de îngrijire și tratament.
Investiția în aparatură de ultimă generație, care asigură precizie, fiabilitate și performanță în fiecare procedură medicală efectuată în cadrul centrului. În plus, Centrul de Fertilitate și FIV Cluj a fost activ în sprijinirea campaniilor naționale destinate conștientizării și educației publicului cu privire la fertilitate și sănătatea reproducerii.
Aniversarea a trei ani de la prima procedură FIV reprezintă nu doar un moment de celebrare, ci și un prilej de reflecție și recunoștință față de toți cei implicați în această călătorie medicală și umană.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Campanie ambițioasă de plantare, la Cluj. Primarul Emil Boc a luat lopata și a pus umărul la treabă

Primăvara vine în forță, la Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc a anunțat o campanie ambițioasă de plantare de arbori în tot orașul.
În total, 3.800 de copaci cu balot urmează să fie plantați până la finalul anului 2026, în toate colțurile Clujului, de la asociații de proprietari, la școli, grădinițe, creșe și pe aliniamentele stradale.
„Începem o nouă plantare de arbori cu balot în municipiul Cluj-Napoca. Până în 2026, la sfârșitul anului, vom planta 3.800 de arbori cu balot, cu o dimensiune cuprinsă între 18 și 35 de centimetri. Facem asta pentru a avea un Cluj mai curat, pentru un Cluj mai verde, pentru un Cluj cu mai multă verdeață și, evident, cu mai multă sănătate.
Acești arbori cu balot îi plantăm la asociații de proprietari, pe aliniamente stradale, în parcuri, la școli, creșe, grădinițe, adică oriunde este nevoie. Arborii nu sunt doar peisaj, sunt filtre naturale, scuturi împotriva prafului, zgomotului, căldurii excesive și a poluării în general”, a declarat primarul Emil Boc.
100.000 de arbori plantați până în 2030
Campania are și un obiectiv pe termen lung: plantarea a nu mai puțin de 100.000 de copaci până în 2030.
„Un oraș cu mai mulți copaci e un oraș cu mai puține boli respiratorii, un oraș cu mai mult aer curat, un oraș cu o viață de calitate. Dimensiunea verde înseamnă sănătate, aer curat și echilibru cu natura. Înseamnă să construim nu doar orașe moderne, ci și orașe respirabile, prietenoase cu oamenii și cu planeta.
Am început și nu ne oprim până ce nu plantăm 3.800 de arbori cu balot în tot Clujul până la finalul anului 2026 și 100.000 de copaci plantați până în 2030. Să fie într-un ceas bun!”, a mai spus edilul.

Camera Deputaților a adoptat miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. ”Actul normativ, inițiat de PSD, alături de partenerii de coaliție, aduce modificări importante în cadrul angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca scop corectarea dezechilibrelor față de sistemul public de pensii, prin reducerea diferențelor dintre pensiile de serviciu și cele din sistemul public bazat pe contributivitate”, susține deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan.
Principalele măsuri adoptate includ:
• Creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați, care va fi aplicată din anul 2026, la atingerea vârstei standard de 65 de ani.
• Magistrații şi personalul de specialitate juridică, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.
Pensia de serviciu
Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Până la adoptarea acestei propuneri legislative, cuantumul net al pensiei se raporta la venitul net avut în ultima lună de activitate, și nu la indemnizația de încadrare.
• De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, magistrații şi personalul de specialitate juridică cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcții, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcții.
”Am votat pentru adoptarea acestui proiect care reprezintă un angajament ferm pentru echitate socială și responsabilitate fiscală. Este un pas necesar în direcția unei reforme sustenabile și corecte a pensiilor de serviciu”, a spus Lăpușan.

Clubul CFR 1907 Cluj își exprimă regretul și profunda tristețe pentru trecerea la cele veșnice a lui Andi Siladi sau Austriacu’, cum îl știau membrii Peluzei Vișinii, un mare suporter al echipei care a încetat din viață mult prea repede.
”Andi, ne vei rămâne mereu în suflet pentru devotamentul tău! Chiar și din ceruri, așa cum spuneai mereu, dar și în ultimul tău mesaj, împreună suntem CFR!
Condoleanțe familiei îndurerate, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis clubul din Gruia.
EDUCATIE
FOTO. Alphatronic, echipa Transylvania College din Cluj, a STRĂLUCIT la campionatul de ROBOTICĂ din SUA. Record mondial

Alphatronic, echipa de robotică a Transylvania College Cluj, a reușit să obțină un loc 2 și să bată un record mondial la Campionatul de Robotică FIRST 2025, care a avut loc chiar de Paști în Huston, Statele Unite ale Americii.
De altfel, România, reprezentată și de elevii de la Transylvania College, a scris istorie la robotică în acest an.
Echipa de robotică Alphatronic, record mondial de scor
Cei 14 elevi clujeni care formează echipa de robotică Alphatronic au reușit să se claseze pe locul 2 la divizia la care au concurat. De asemenea, alături de echipa TehnoZ Pitești, elevii clujeni au obținut un record mondial de scor într-un meci oficial.
Elevii de la Transylvania College s-au calificat la prestigiosul concurs de robotică pentru liceeni din SUA după ce au devenit primii campioni naționali din regiunea de Nord, câștigând FIRST Tech Challenge România. Ei au doborât atunci și un record mondial și, mai mult, au obținut locul 1 la Premiul INSPIRE. Clujenii nu au pierdut nicio “partidă” de la competiția regională.
Munca lor intensă, inclusiv nopțile petrecute la școală pentru a îmbunătăți robotul pe care l-au creat, a fost răsplătită. Ei au strălucit și la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025, care a avut loc în perioada 16-19 aprilie la Huston.
România a scris istorie în SUA
România a urcat pe podiumul mondial la Campionatul de Robotică FIRST Championship 2025. Astfel, pe lângă rezultatele obținute de TehnoZ Pitești, locul 1 la diviia la care a participat și Aplhatronic, echipele CSH Timișoara & Eastern Foxes Ploiești au obținut locul 3 la nivel global, la alianță de excepție. Heart of RoBots Buzău a obținut locul 6 în divizie și Căpitan de Alianță. Practic, 4 echipe românești au câștigat locul 1 pentru un premiu de divizie, iar CSH Timișoara a mai obținut și locul 2 pentru un alt premiu.
La acest concurs au participat 256 de echipe din peste 30 de țări. Impresionant este faptul că toate echipele din România s-au clasat în top 10 în diviziile lor și au venit acasă cu premii.