Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Transport public GRATUIT în Florești și Cluj-Napoca. Vinerea VERDE. Boc: Așteptăm și alte comune să intre în program

Publicat


Începând de astăzi, vineri, 3 martie, comuna Florești a intrat în programul Vinerea Verde, care deja funcționează la Cluj-Napoca încă de anul trecut. Acest proiect prevede că în fiecare zi de vineri a săptămânii, transportul public este gratuit.

În fiecare zi de vineri, floreștenii vor putea circula gratuit cu mijloacele de transport în comun.

Transport public gratuit în Florești și Cluj-Napoca. Vinerea Verde. Boc: Așteptăm și alte comune să intre în program

„De azi, în ficare zi de vineri oamenii pot să circule fără bilet în Florești și Cluj-Napoca, fără discriminare. De azi, un primar cu minte deschisă, și vorbesc aici de Bogdan Pivariu, s-a raliat la acest program.

Așteptăm și celelate comune din zona metropolitană să facă parte din acest program. Dar depinde de voința politică și financiară. Decizia se ia în Consiliile Locale.

Facem un pas pentru viața fiecăruia. Pentru că de fumat poți să te lași, dar de poluare nu poți”, a spus primarul Emil Boc la postul de radio Ziua Live.

Vinere Veres a fost implementată pentru a încuraja clujenii să circule cu mijloacele de transport în comun și să lase mașinile acasă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A plecat COVID-ul, revin cancerele pulmonare şi BPOC. 100 de consultaţii pe zi

Publicat

De

Celebra boală COVID-19, care a speriat întreaga lume, este pe cale de dispariţie şi, cel puţin la Cluj, revin în forţă cancerele pulmonare şi Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca se fac aprpximativ 100 de consultaţii zilnic, iar în multe cazuri e vorba de boli grave, care pun în mare pericol viaţa pacienţilor.

Vezi şi:

O boală contagioasă care făcea ravagii în lume şi-n România, aproape inexistentă la Cluj. Localităţile clujene vizate

A plecat COVID-ul, revin cancerele pulmonare şi BPOC

„Mai era câte un caz, dar acum e zero COVID. Însă acum, în sezonul acesta, bronşitele cronice şi BPOC reprezintă 30% dintre pacienţi. BPOC, la fumători, care se decompensează, ajung la insuficienţă respiratorie şi au nevoie de oxigen şi de antibiotice. Şi cancere pulmomare, apă la plămâni din cauza răcelilor sau a BPOC-ului sau cancerelor.

Deci avem BPOC (Bronhopneumopatia obstructivă cronică) e pe primul loc la internări, cancere pulmonare sunt multe, tumori pulmonare benigne, nu numai maligne, pleurezii (apă la plămâni), crize de astm bronşic”, a declarat, pentru Cluj24.ro, managerul Spitalului clinic de Pneumoftiziologie, Vasile Mureşan.

El mai spune că deşi nu se înregistrează salturi spectaculoase faţă de alţi ani, la spitalul pe care îl conduce se realizează acum aproximativ 100 de consultaţii pe zi, dublul cifrei din sezoanele calde.

„Aceste cazuri sunt cam la fel ca în anii trecuţi, nu e ceva ieşit din comun. Bolile de sezon merg la Infecţioase, gripe, cazurile de COVID, puţine.
Avem cam 100 de consultaţii pe zi, cam aceasta este media de pacienţi la noi. Şi întotdeauna în perioada rece, cum începe frigul, se înmulţesc cazurile, din octombrie până prin aprilie. Cam aceasta este media de consultaţii în sezonul rece, în sezonul cald aproape se înjumătăţesc, la 50-60 de consultaţii pe zi”, a mai sus Vasile Mureşan.

Cel puţin deocamdată nu sunt probleme cu paturile pentru pacienţi, şi probabil că nici nu vor fi, mi ales că va fi dat în folosinţă un nou spaţiu al spitalului.

„Finalizăm până în 20 finalizăm un proiect european, că am modernizat spitalul, au fost 2.000.000 de euro în modernizare, schimbare de reţele electrice, am schimbat reţeau de oxigen, de aer comprimat, ventilare, chirurgie şi terapie intensivă. Suntem pe ultima sută de metri. S-a lucrat foarte intens în perioada asta”, a menţionat managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Viorel Băltărețu (USR Cluj): Îmi doresc un Cluj pentru toți clujenii. Orașul nu își mai iubește locuitorii

Publicat

De

Clujenii sunt așteptați până în luna martie 2024 să voteze candidatul USR la Primăria Cluj-Napoca, având de ales între 3 candidați rămași în cursa internă a formațiunii, și anume Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif.

Viorel Băltărețu, care este deputat și președintele USR Cluj-Napoca, a declarat, luni, că își dorește un Cluj pentru toți clujenii, iar pentru asta candidează.

”Clujul s-a transformat sub ochii noștri în ultimii 20 de ani. Și-a schimbat spiritul. Pentru cei ce-l cunosc de dinainte de anii 2000, e de nerecunoscut.

De la orașul cu spirit universitar, multi-cultural, cu oameni întreprinzători, a devenit bun pentru puțini și stres pentru mulți. Clujul ne-a rămas drag, dar Clujul nu-și mai iubește clujenii.

Și se vede: e înecat în betoane, e îngropat în șantiere care nu se mai termină, e puturos, e sufocat de trafic și poluare în lipsa infrastructurii care e musai de două decenii!

Și mai grav: e un oraș cu oameni stresați, care nu-și mai permit să trăiască decent.

Cât costă un apartament sau o chirie

Cât costă un apartament? Cât costă o chirie pentru un student?

Cât costă roșiile și ardeii în renovata Piață Mihai Viteazu, din care au fost excluși mulți producători locali?

Cât costă o plăcintă la târgul de Crăciun din centru? Cât costă chiria în târg și câți producători locali autentici și-au permis să o plăteasca anul ăsta?

Cât ne costă timpul pe care îl pierdem zilnic în trafic?

Au toți clujenii joburi care să le permită un trai bun în Cluj? Sunt destule oportunități profesionale? Avem o strategie pentru atragerea talentelor din domenii diverse?

Și atunci vă întreb: ne dă Clujul pe cât îi dăm noi?

Îi cerem suficient?

Clujenii să aibă pretenții mai mari

Sunt cât se poate de realist în ce privește candidatura împotriva actualei administrații. Văd încă destui clujeni care spun “merge și așa”. Dar nu merge. Stă pe loc.

Vreau să-i conving pe clujeni să ceară mai mult de la Cluj și de la liderii lui. Să aibă pretenții mai mari. Să ne merite prețul pe care-l plătim pentru a locui aici. Să primim cât dăm.

Clujul trebuie să redevină al tuturor clujenilor”, a spus Băltărețu.

Orașul nu se ridică la așteptările clujenilor

Mihaela Nia lucrează în învățământ și s-a întrebat dacă școlile, creșele și grădinițele sunt suficiente.

”Candidez pentru că orașul nu se mai ridică la nivelul așteptărilor clujenilor, antreprenorii simt că nu mai mai ține pasul cu afacerea lor”, a spus aceasta.

George Trif a declarat la rândul său că viața clujenilor a devenit mai grea într-un oraș tot mai bogat și mai mare.

”Traficul a crescut, dar infrastructura a rămas în urmă”, a spus și Trif.

Campania nu e anti-Boc

Coordonatorul campaniilor electorale ale USR Cluj, Ciprian Rus, a declarat că actuala campanie nu este îndreptată împotriva primarului Emil Boc, care chiar a muncit în cei 20 de ani și 5 mandate ”și trebuie să îi recunoaștem meritele”.

”Dar cetățenii se plâng de viața scumpă și grea, multe proiecte sunt întârziate și se împiedică de tot felul de obstacole.

Am organizat primul proces de alegeri primare în cadrul filialei, iar oricare dintre cei trei candidați ai noștri are oferte viabile”, a explicat Rus.

USR Cluj-Napoca va organiza în perioada următoare și dezbateri publice cu cetățenii orașului.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Aproape 100 de grefieri au protestat în stradă la Cluj. Primesc doar 75% din salariu. Justiție „pe datorie”

Publicat

De

Aproximativ 100 de grefieri de la toate instanțele din Cluj au protestat, luni, în fața Tribunalului. Aceștia cer achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023.

Grefierii clujeni nu sunt la primul protest din această lună. Angajații instanțelor clujene au mai multe nemulțumiri legate de salarizare, dar cea mai mare problemă a lor este că de 7 luni de zile primesc doar 75% din salariu.

VIDEO. Aproape 100 de grefieri au protestat în stradă la Cluj. Primesc doar 75% din salariu. Justiție „pe datorie”

Grefierii au ieșit în fața Tribunalului Cluj cu pancarte pe care scria „Niciun ban în plus timp de 6 ani!”, „Plătiți integral salariile!” și „Justiție <<pe datorie>>!”.

Aceștia spun că nu mai au nicio altă soluție decât protestul pentru că nu primesc drepturi salariale legale.

„Salariile noastre au rămas la nivelul anului 2018. Avem hotărâri judecătorești care sunt definitive și care nu sunt puse în plată. De 7 luni primim salariul în cuantum de 75%, nu integral. Nu dorim majorarea salariilor, ci punerea în plata a salariilor integral”, a declarat Roxana Zaharie.

 

Axeasta a mai explicat fapătul că salariile lor au crescut în tranșe, fiind eșalonate pe o perioadă de 5 ani. Însă în 2023, a cincea tranșă nu a fost acordată.

„Explicația este că nu există bani. Ni se spune că nu sunt bani la buget pentru a se achita salariile integral. Am așteptat 7 luni în spranța că vor fi plătie, nu mai avem ce să facem, e singura noastră soluție”, a mai spus Roxana Zaharie despre protestul grefierilor clujeni.

Grefierii vor continua protestele până când revendicările lor vor fi soluționate. Astfel, aceștia vor întocmi acte numai în cauzele considerate urgente, potrivit legii sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor din instanțele în care își desfășoară activitatea.

Mai mult, în ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024 aceștia vor întrerupe activitatea în instanțe și parchete timp de 4 ore.

Mai multe despre revendicările gefierilor puteți vedea AICI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Casă făcută scrum într-un incendiu la Someșu Rece. Pompierii au luptat 4 ore cu flăcările. De la ce a pornit

Publicat

De

Un incendiu de proporții a distrus duminică noaptea o casă din localitatea clujeană Someșu Rece. O femeie a făcut atac de panică și a fost consultată de medici.

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca s-au deplasat de urgență pentru a stinge un incendiu de casă în localitatea Someșu Rece – Uzina.

Apelul de urgență a venit în jurul orei 23:10, iar la fața locului s-a deplasat imediat echipajul de la Garda de Intervenție Gilău.

Casă făcută scrum într-un incendiu la Someșu Rece. Pompierii au luptat 4 ore cu flăcările. De la ce a pornit

Ulterior, forțele au fost suplimentate cu două autospeciale de mare capacitate și autoscara de la Detașamentele 1 și 2 Cluj-Napoca.

Potrivit ISU Cluj, incendiul s-a manifestat generalizat la o casă de aproximativ 120 de metri pătrați, cu posibilitatea de extindere la vecinătăți. Astfel, pe lângă operațiunile de stingere, pompierii au acționat pentru protejarea imobilelor din vecinătate.

Flăcările au fost stinse în limitele găsite.

Pe parcursul intervenției, o femeie care a suferit un atac de panică a fost evaluată de paramedicii SMURD, însă nu a fost transportată la spital.

Misiunea a durat aproximativ 4 ore, iar cauza probabilă a incendiului este coșul de fum izolat necorespunzător, au mai transmis reprezentanții ISU Cluj.

Foto și video: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax