ACTUALITATE
Transilvania, inclusă de National Geografic în topul celor mai uimitoare destinații din lume, pentru imprevizibilul an 2021

National Geographic le cere editorilor revistelor sale de călătorie, în fiecare an, o selecție de destinații pentru următoarele luni. În acest caz, pentru imprevizibilul 2021. Pe lista sa din acest an (25 de destinații în creștere până în 2021), pe locul 19 a fost votată Transilvania, transmite ABC, citată de Rador.
„Lumea este plină de minuni – chiar dacă sunt greu de atins- scrie National Geographic. În timp ce pandemia ne-a oprit călătoriile, nu ne-a liniștit curiozitatea.
Înaintea unui nou an – cu promisiunea unei întoarceri la călătorii – suntem dornici să împărtășim aceste 25 de povești în timp util despre locuri atemporale care vor defini itinerariile noastre viitoare.”
Printre poveștile despre locuri uimitoare despre care relatează prestigioasa publicație se află și Transilvania despre care scrie că este ”găsirea realului într-o țară renumită pentru fantezie”, cu pajiști din flori sălbatice, castele ca în cărțile de povești și sate pietruite.
National Geografic recomandă călătoria cu o căruță trasă de cai, drumețile în munții împăduriți sau chiar ajutorul la treburile din gospodăriile țăranilor cum ar fi mulsul oilor, colectarea ouălor și strângerea fânului în căpițe.
National Geografic- Topul celor mai uimitoare destinații în 2021
1. Parcul Național Katmai, Alaska. Singura modalitate de a ajunge este cu barca sau hidroavionul.
2. Dominica. Prima națiune din lume declarată de guvernul său rezistentă la intemperii. Asta înseamnă nu doar clădiri rezistente la uragane, ci și o economie durabilă.
3. Parcul Național Los Glaciares, Argentina. Poarta de acces către regatul de gheață din sudul Patagoniei argentiniene.
4. Regiunea Svaneti, Georgia. Ushguli este una dintre comunitățile locuite amplasate al cea mai mare altitudine din Europa.
5. Tulsa, Oklahoma. Centrul dezbaterii despre rasă în SUA. Greenwood Rising este numele noului centru de istorie „Black Wall Street”.
6. Traseul americanilor nativi din sud-vestul Statelor Unite.
7. Insula Guam. Moștenirea lui Magellan.
8. Gyeongju, Coreea de Sud. Patrimoniul Mondial UNESCO. Oraș cultural al Asiei de Est în 2021.
9. Vitoria-Gasteiz.
10. Tonglu, China. O sursă de inspirație pentru generații de artiști chinezi.
11. Isle Royale, Michigan. Unul dintre cele mai puțin cunoscute parcuri naționale din SUA.
12. Ecoregiunea Cerrado, Brazilia, cea mai mare savană din America de Sud.
13. Insula Lord Howe, Australia. Ultimul paradis la Marea Tasmaniei.
14. Yellowknife, Teritoriile de Nord-Vest, Canada. În căutarea aurorei boreale.
15. Columbia Britanică, Canada. Această regiune găzduiește peste 200 de grupuri indigene.
16. Space Coast, Florida.
17. England Coast Path, în Regatul Unit. Cea mai lungă potecă de pe țărmul mării din lume.
18. Parcul Național Hortobágy, marea câmpie a Ungariei.
19. Transilvania, România.
20. Denver, Colorado.
21. Alonissos, Grecia. Parcul Național Marin Alónnisos.
22. Gabon. Peste 11% din această țară africană este un parc național.
23. Noua Caledonie.
24. Copenhaga, Danemarca.
25. Freiburg im Breisgau, Germania.
Surse: National Geografic/ ABC/ Rador
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj, a cerut în Parlament integrarea educației financiare pentru tineri în curricula școlară

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a depus, miercuri, în Parlamentul României o declarație politică pe tema educației financiare pentru tineri.
Acesta a atras atenția că educația este singura armă împotriva manipulării prin dezinformare și este de datoria statului să se preocupe ca tinerii să nu fie vulnerabili în această privință.
Ramus Lăpușan vrea educație financiară în curricula școlară
˝Dezinformarea și lipsa de cunoștințe economico-financiare amenință să ne destabilizeze și e considerată factor de risc fundamental de marginalizare, de sărăcie și de dezechilibru major în societate. De aceea, multe țări au gândit și aplicat metode menite să crească nivelul de alfabetizare financiară în rândul tinerilor˝, a susținut Remus Lăpușan.
Astfel, deputatul propune ca, în baza bunei practici internaționale în domeniul alfabetizării financiare, sistemul educațional din România să integreze educația financiară pentru tineri în curricula școlară.
Ce propune deputatul clujean Remus Lăpușan
De asemenea, ar fi necesare și alte acțiuni publice, spune Remus Lăpușan, astfel:
- parteneriate între școli și instituțiile financiar-bancare
- facilități fiscale pentru companiile care fac educație financiară în școli
- campanii de conștientizare pe rețelele sociale, într-un limbaj accesibil și atractiv pentru tineri
- campanii de mentorat pentru tineri.
˝Tinerilor le place să experimenteze, au spirit întreprinzător și tocmai aceste elemente trebuie să fie rețeta succesului eforturilor noastre de a ne îndruma cât mai bine tinerele generații care vor construi România și Europa de mâine˝, a concluzionat Remus Lăpușan.
Prin initiative de acest gen, PSD demonstrează că susține adoptarea unor măsuri concrete de reducere a vulnerabilității tinerilor, recunoscând rolul esențial pe care aceștia îl au în construcția unei societăți echilibrate, prospere și reziliente, a mai transmis deputatul clujean.
EDUCATIE
UMFIH a derulat anul trecut 101 proiecte cu o valoare de 56,8 milioane de euro. Rectorul Anca Buzoianu: A fost un an bun

Anca Buzoianu, rectorul Univertității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a prezentat Raportul anual privind starea universității, care a fost validat de Senat în unanimitate.
“2024 a fost un an marcat de inițiative îndrăznețe, investiții strategice și rezultate remarcabile”, a spus rectorul în fața Senatului UMFIH.
UMFIH a derulat anul trecut 101 proiecte cu o valoare de 56,8 milioane de euro
Rectorul Anca Buzoianu a arătat că în anul 2024, UMFIH a continuat să își consolideze poziția ca instituție de referință în învățământul medical, valorificând oportunitățile care au permis evoluția și deschiderea a noi direcții de dezvoltare.
“Am pornit cu o nouă facultate, Facultatea de Asistență Medicală și Științe ale Sănătății, s-a înființat Institutul de Cercetare Biomedicală MedFuture, iar absolvenții noștri au fost, din nou, primii pe țară la examenul de rezidențiat.
Cercetarea a mers înainte, în anul 2024 Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Iuliu Hațeganu’ Cluj-Napoca având în derulare 101 proiecte cu o valoare totală de aproximativ 56,8 milioane de euro, cu 22,8 milioane de euro mai mult față de anul 2023. De asemenea, s-au acordat 74 de granturi interne pentru cercetare pentru cadre didactice, cercetători științifici și studenți, în valoare totală de 500.000 euro.
S-au publicat 1184 articole în reviste indexate Clarivate Analytics, cu un factor de impact total de 6658, aproape dublu față de anul precedent. A fost realizat primul transplant hepatic din Transilvania, iar activitatea medicală a membrilor comunității a avut succese remarcabile”, a arătat Anca Buzoianu.
Corp nou la Centrul de Simulare pentru rezidenți
Rectorul Anca Buzoianu, a precizat că, în anul 2024, universitatea a continuat acțiunile de responsabilitate socială față de studenți și față de comunitatea clujeană.
“Studenții au avut în continuare meniul ‘Student’ cu 7 lei. Am investit 2,7 milioane de euro în noul corp al Centrului de Simulare destinat pregătirii rezidenților. A fost un an foarte bun”, a mai precizat Anca Buzoianu care a atătat faptul că anul 2024 a avut o semnificație aparte pentru comunitatea academică, marcând 105 ani de învățământ medical românesc la Cluj-Napoca.
“Aniversarea ne oferă ocazia să reflectăm asupra moștenirii lăsate de marii patrioți care au înființat prima Facultate de Medicină în limba română din Transilvania. A fost un proiect măreț, un fundament solid pentru instituția noastră de astăzi. Realizând acest raport, am analizat parcursul universității noastre în 2024, un an marcat de inițiative îndrăznețe, investiții strategice și rezultate remarcabile.
Succesul universității noastre este rezultatul unui efort colectiv, motiv pentru care doresc să-mi exprim aprecierea față de membrii Consiliului de Administrație și ai Senatului, cadrele didactice, cercetătorii, personalul administrativ și studenții noștri. Fiecare a avut un rol esențial în atingerea obiectivelor și în consolidarea universității ca un pol de excelență în învățământul medical și farmaceutic”, a mai spus Anca Buzoianu la prezentarea Raportului.
Foto: UMF Cluj
ADMINISTRAȚIE
Pas înainte pentru skatepark acoperit la Cluj, în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul, pe masa Agenției de Mediu

Primăria Cluj-Napoca va realiza un skatepark acoperit în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul se află în proces de avizare la APM.
Municipiul Cluj-Napoca anunță publicul interesat că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj a luat decizia etapei de încadrare în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul privind construirea unui Skate Park acoperit în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul, aflat în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și a documentației tehnice, urmează să fie amplasat pe strada Alexandru Vaida Voevod, în Cluj-Napoca.
Decizia și motivele care au stat la baza acesteia pot fi consultate la sediul APM Cluj sau online. Publicul interesat are la dispoziție 10 zile de la data publicării anunțului pentru a transmite comentarii și observații.
Proiect propus încă de anul trecut
Amintim că Emil Boc, primarul Clujului a anunțat, încă din mai 2024, că se va construi un skatepark de interior la Cluj-Napoca, pentru tineri și încurajarea practicării sportului. Acesta va fi amplasat în Gheorgheni.
Printre locațiile luate în calcul inițial s-au mai numărat baza sportivă „La terenuri” și Parcul Detunata, iar decizia a fost luată în urma unei consultări publice.
Acest skatepark de interior ar urma să fie utilizat în special în timpul iernii sau în perioada anotimpului ploios pentru a completa infrastructura sportivă și de recreere a orașului, integrându-se cu alte posibilități de a face mișcare.
ADMINISTRAȚIE
Străzile paralele cu Calea Baciului, folosite de șoferi drept rute ocolitoare. Locuitorii cer restricționarea accesului

Locuitorii din zona Calea Baciului trag un semnal de alarmă: mai multe străzi lăturalnice au devenit rută ocolitoare pentru șoferii care vor să evite traficul de pe artera principală. Clujenii cer intervenția autorităților pentru a restricționa accesul.
Locuitorii de pe străzile Secarei, Grâului și Orzului, din zona Calea Baciului, sunt revoltați din cauza traficului intens care „le-a invadat” străzile în ultimele luni. Potrivit unei sesizări de pe platforma MyCluj, aceste străzi au devenit o rută alternativă pentru șoferii care vor să evite aglomerația de pe Calea Baciului.
Aceștia solicită Primăriei limitarea accesului și semnalizarea corespunzătoare a intrărilor pe aceste străzi, astfel încât să fie rezervate exclusiv riveranilor.
„De vreo 2 luni zona Strazilor Secarei, Graului si Orzului, zona de case, foarte retrasă, a devenit intens traficata spre oroarea locatarilor din aceste zone linistite. Traficul care ajunge imediat bara la bara s-a dezvoltat ca alternativa la Calea Baciului: cei care vin dinspre Baciu urca pe Valea Seacă, Secarei, Grâului și Orzului ca să evite aglomeratia de pe cele doua benzi. Drumurile acestea sunt doar niste ulite practic, nu pot suporta traficul nou. Vă rugăm insistent toți locatarii afectati ai cartierului să limitati și semnalizati corespunzator intrarea pe aceste strazi dinspre Strada Valea Seaca pe Strada Secarei ca acces strict pentru RIVERANI. Adaug si o poza cu traseul pt claritate. Va rugam sa interveniti pana nu e prea tarziu si ajungem la congestii”, semnalează un locuitor.
Sesizarea figurează ca fiind „în lucru” pe platforma MyCluj.
FOTO: Arhivă