EVENIMENT
TRANSAVIA se disculpă: Mirosul a apărut în Cluj-Napoca ÎNAINTE de a începe împrăștierea fertilizatorului la Aiton

În urma ipotezelor lansate în spațiul public în legătură cu sursa mirosului pestilențial din ultimele săptămâni de la Cluj-Napoca, societatea Transavia, al cărei nume apărea în raportul Gărzii de Mediu, a emis un comunicat în care aduce argumente care clarifică faptul că mirosul a apărut în Cluj-Napoca înainte de a începe împrăștierea fertilizatorului la Aiton.
Citește și: Transavia: Societatea noastră RESPECTĂ cu strictețe toate normele în vigoare cu privire la managementul MIROSURILOR
„Referitor la informațiile apărute în spațiul public despre disconfortul olfactiv semnalat de cetățenii din Cluj, amintim că în data de 29.08.2023 domnul Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat la un post local de radio: „Ca autoritate publică județeană, îmi fac datoria să-mi cer iertare clujenilor pentru miros. Aș vrea să-i informez că, încă din data de 23 august, am sesizat Agenția de Mediu pentru a verifica exact cauza acestui miros și pentru a se dispune măsuri de remediere. Consiliul Județean Cluj a aplicat penalizări și a solicitat acestor instituții luarea de măsuri”[1]. Totodată, după cum menționează în informare de presă trimisă, marţi, 4 septembrie 2023, de Prefectura Cluj, preluată de Agerpres[2], „În baza sesizărilor privind mirosurile, primite începând din 25-26 august, de la locuitorii cartierelor Mărăști, Dezmir, Gheorghieni și Someșeni, au avut loc în repetate rânduri controale de specialitate”.
Cronologia acestor declarații indică clar și fără dubii faptul că situația din Cluj a apărut înainte de acțiunea de fertilizare pe care compania noastră a început-o în data de 28 august 2023. Amintim, totodată că astfel de acțiuni de fertilizare au avut loc anual de mai bine de 11 ani, fără să existe reacții similare.
Citește și: Un autolaborator monitorizează CALITATEA aerului la Cluj-Napoca. Depozitul de dejecții Transavia Rediu și CMID, în COLIMATOR
„Datele nu mint! Sunt clare și incontestabile. Mirosul neplăcut din Cluj a apărut înainte ca noi să începem fertilizarea la ferma din Aiton. Ar fi de dorit ca autoritățile competente investigheze unde este buba care s-a spart și miroase. Să își caute cu atenție sursa reală a poluării, pentru că noi vom aplica măsurile recomandate de autorități și vom finaliza fertilizarea solului cu îngrășământ organic, dar problema mirosului neplăcut din Cluj va persista atâta timp cât cauza reală rămâne în umbră ”, spune dr. ing. Ioan Popa, Președinte și Fondator TRANSAVIA.
Citește și: EXCLUSIV FOTO. Munte de găinaț pe câmp în comuna Aiton. De aici ajunge putoarea la Cluj-Napoca?
În ceea ce privește practicile noastre agricole din comuna Aiton, dorim să aducem câteva clarificări importante.
În ceea ce privește mirosurile neplăcute menționate, regretăm disconfortul olfactiv semnalat de cetățeni din comuna Aiton și îi asigurăm că am luat și luăm întotdeauna măsuri pentru a minimiza impactul acestuia. Compania noastră cooperează cu autoritățile și oferă transparență în privința practicilor agricole și a impactului asupra mediului, desfășurându-și toate activitățile agricole în conformitate cu reglementările și normele emise de autoritățile locale și naționale competente. Astfel, în data de 24 august 2023, am trimis o adresă de informare către Primăria Comunei Aiton cu privire la faptul că în începând cu 28.08.2023 compania noastră va distribui îngrășământ natural pe terenul femei situat în extravilanul al comunei.
„Oriunde mergeți în vacanțe, pe lângă zone agricole, fie că e Franța, Germania, Austria, simțiți miros atunci când se fertilizează”
Suntem conștienți de impactul pe care îl pot avea practicile agricole asupra sănătății oamenilor și mediului înconjurător și de aceea utilizăm în fermele noastre vegetale cât de mult posibil îngrășământ organic mai prietenos cu mediul pentru cultivarea cerealelor necesare hrănirii puilor noștri și intervenim doar fazial cu produse de sinteză pentru care respectam cu strictețe legislația privind cantitățile admise în administrare pe soluri/culturi conform celor mai bune tehnici aplicabile.
„Cu toții vrem o mâncare cât mai naturală și sănătoasă, iar folosirea îngrășământului natural organic în agricultură este un pas important pentru a asigura acest lucru. Chiar dacă la nivel local, izolat, poate apărea temporar un disconfort olfactiv în timpul procesului de fertilizare cu îngrășământ organic, trebuie să luăm în considerare beneficiile pe termen lung pe care le aduce această practică pentru sănătatea tuturor, la fel cum se întâmplă peste tot în Uniunea Europeană. Oriunde mergeți în vacanțe, pe lângă zone agricole, fie că e Franța, Germania, Austria, simțiți miros atunci când se fertilizează. Dar acolo nu comentează nimeni pentru că e o practică înțeleasă, acceptată și promovată pentru beneficiile sale ecologice. Aceste mirosuri „de țară”, care apar izolat, local, deși neplăcute, sunt un compromis mic în comparație cu beneficiile pe care le aduce utilizarea îngrășământului organic pentru sănătatea noastră și a mediului înconjurător”, adaugă dr. ing. Ioan Popa, Președinte și Fondator TRANSAVIA.
„Suntem angajați într-un proces continuu de îmbunătățire a practicilor noastre pentru a minimiza impactul asupra calității aerului”
Folosim într-o manieră sustenabilă și ecologică îngrășământ natural organic provenit din amestec de dejecții de pui cu așternut uzat, conform studiului agrochimic al companiei și planurilor de fertilizare, în doza recomandată de normele de Bune Practici Agricole, în funcție de tipul de cultură. Amintim că gunoiul provenit de la păsări are umiditatea cea mai redusă din întreaga categorie (față de ovine, bovine etc.), diminuând astfel intensitatea mirosului. În plus, amestecul de dejecții cu așternut uzat stă la stabilizat, conform Codului de Bune Practici Agricole, 6 luni, timp în care procesele biologice care au loc în interiorul deponiei de dejecții distrug eventualii agenți patogeni, iar concentrațiile de amoniac și hidrogen sulfurat scad în limite care nu afectează sănătatea oamenilor.
Suntem angajați într-un proces continuu de îmbunătățire a practicilor noastre pentru a minimiza impactul asupra calității aerului și de aceea colaborăm cu laboratoare acreditate. Probele noastre pentru amoniac și hidrogen sulfurat, prelevate zilele acestea prin metode instrumentale sunt în lucru la laboratorul ALS Romania din Ploiești, acreditat RENAR, urmând ca rezultatele să ne parvină la începutul săptămânii viitoare. Aceste rezultate vor veni în completarea celor obținute de laboratorul mobil al Agenției pentru Protecția Mediului Cluj în perioada 4-6 septembrie, din prelevarea de mostre de la ferma vegetală și la depozitul acesteia din satul Rediu, care au indicat faptul că nivelul hidrogenului sulfurat (H2S) a fost sub limita admisă, însă valorile măsurate pentru amoniac (NH3) au fost peste nivelul admis, respectiv 0,1421mg/m3 în cazul fermei și, respectiv de 0,1171mg/m3 la depozit (valoarea maximă admisă: 0,100mg/m3).
Continuăm să monitorizăm cu atenție, vom aplica măsurile recomandate de autorități, fiind determinați să acționăm ferm pentru a îmbunătăți procedurile interne astfel încât să prevenim pe viitor astfel de situații. Totodată, așteptăm rezultatele analizelor efectuate pe probele de sol și de dejecții prelevate de OSPA împreună cu APIA și Direcția pentru Agricultură. Iar conform informațiilor publice, auto-laboratorul mobil de la APM Bacău va fi relocat în proximitatea fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton. Menționăm că acest auto-laborator este dotat cu stație meteo și urmărește agenți poluanți rezultați din procese de ardere, instalații de ardere, care însă nu sunt specifici activității noastre”, a comunicat Transavia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
O veste bună. Expoziția ”Universul lui Salvador Dali” din Cluj-Napoca, prelungită. Ultima zi – 18 mai, în loc de 30 aprilie

Cei peste 25.000 de vizitatori care au intrat în Universul lui Salvador Dali reprezintă un bun motiv pentru prelungirea expoziției până în data de 18 mai, după care aceasta va merge la Wiener Stadthalle. ”Așadar, doar o lună și 10 zile pentru întâlnirea cu Salvador Dali, în care publicul va avea parte de numeroase surprize”, anunță organizatorii.
Iubitorii de artă se mai pot întâlni la Cluj cu lumea suprarealistă a lui Salvador Dali doar până în 18 mai la Casa Hintz din centrul orașului. Interesul mare pentru această expoziție, plus programările grupurilor școlare din Cluj și împrejurimi, au determinat organizatorii să prelungească perioada de vizitare până în 18 mai, când ultima zi ar fi trebuit să fie 30 aprilie.
”Este unica prelungire posibilă, deoarece, de la finalul lunii mai, Universul lui Salvador Dali va pleca la Viena, la Wiener Stadthalle. Așadar, cine nu a văzut expoziția la Cluj ar trebui să se grăbească, pentru că, altfel, prețul ei de intrare va include și prețul unui city break la Viena”, mai spun organizatorii expoziției.
Alte surprize
Perioada următoare aduce publicului, pe lângă premiera DALI SHOW din 10 aprilie, și campania Dali intră în scenă, prin care publicul teatrelor și operelor de stat din Cluj-Napoca poate achiziționa de la agențiile de bilete ale acestora experiențe culturale combinate, respectiv bilete la spectacolele acestor instituții culturale, plus bilete la expoziția Universul lui Salvador Dali, la prețuri speciale.
Vor continua atelierele de ilustrație pentru copii din fiecare sâmbătă, atelierele creative pentru grupurile școlare, iar în perioada de Paști vor fi numeroase reduceri la produsele din shop, tocmai pentru a încuraja publicul înspre cadouri de artă.
Începutul lunii mai va aduce noi surprize, cum ar fi o tombolă cu o miză ispititoare, constând într-o litografie Salvador Dali, iar pe final de expoziție vor fi evenimente importante, care merită urmărite.
Clujul, cel mai mic oraș din cele 100
Cluj-Napoca este cel mai mic oraș din cele peste 100 de orașe care au găzduit cea mai importantă colecție de sculpturi semnate de Salvador Dalí din lume – Universul lui Salvador Dalí.
Casa Hintz, una dintre cele mai emblematice clădiri istorice ale orașului, este spațiul în care iubitorii artei lui Dali pot admira peste 170 de lucrări ale marelui artist, incluzând sculpturi monumentale, litografii, gravuri și miniaturi din aur și diamante. Experiența poate fi completată cu o călătorie în (supra)realitatea virtuală (VR), unde vizitatorii sunt ghidați chiar de Dalí într-o călătorie unică prin universul său artistic.
Program și bilete
Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” este deschisă zilnic, între orele 11:00 – 20:00, iar în weekend între 10:00 – 20:00, cu ultima intrare permisă cu o oră înainte de închidere.
Biletele pot fi achiziționate online de pe entertix.ro, dar și fizic, direct de la Casa Hintz (str. Regele Ferdinand, nr. 1) sau din librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.
SHOP Salvador Dalí
Vizitatorii care doresc să ofere un cadou inedit de sărbători pot să petreacă timp și în shop-ul dedicat, organizat în cadrul expoziției și de unde pot să achiziționeze litografii, sculpturi, cărți și alte obiecte inspirate de universul artistic al lui Dalí.
Colecția Universul lui Salvador Dalí este rezultatul unei relații deosebite între celebrul colecționar Beniamino Levi – care a colaborat cu artiști precum Picasso, De Chirico și Fontana – și Salvador Dalí însuși. Întâlnirea lor, care a avut loc în anii 1960, la Paris, a marcat începutul unei colaborări unice.
Fascinat de primele lucrări sculpturale ale lui Dalí, Levi l-a încurajat pe maestrul suprarealismului să își exprime viziunea artistică în formă tridimensională, comandându-i o serie de sculpturi din bronz bazate pe cele mai faimoase imagini suprarealiste. Astfel, s-a născut colecția Dalí Universe, una dintre cele mai mari colecții private de lucrări Dalí din lume. Aceasta a fost văzută de peste 12 milioane de oameni în peste 100 de locații și muzee internaționale, fiind considerată o comoară culturală.
EVENIMENT
VIDEO. 6 percheziții la Cluj, într-un dosar de delapidare. Vizat, un angajat al Primăriei din Cornești

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Cluj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, pun în executare, miercuri dimineața, 6 mandate de percheziție domiciliară.
Este vorba de un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
6 percheziții la Cluj, într-un dosar de delapidare
Activitatea ilicită ar fi fost săvârșită de un reprezentant al unei autorități publice din comuna Cornești, transmit reprezentanții IPJ Cluj.Potrivit surselor Cluj24.ro este vorba de un angajat al Primăriei din Cornești.
De asemenea, sunt puse în aplicare și 3 mandate de aducere pe numele unor persoane de interes în cauză.
Se acționează în colaborare cu polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca și Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj.

Cluj-Napoca se pregătește să găzduiască, pentru al 12-lea an consecutiv, una dintre cele mai vizibile și sonore campanii de conștientizare rutieră: „Atenție la Motocicliști!”.
Evenimentul, devenit deja o tradiție a primăverii, va avea loc sâmbătă, 12 aprilie 2025, și promite nu doar spectacol vizual și auditiv, ci și activități educative dedicate siguranței în trafic.
Campania „Atenție la Motocicliști!” revine la Cluj pe 12 aprilie
Lansată în 2013 și desfășurată cu consecvență an de an – cu o singură pauză în timpul pandemiei – campania a reușit să adune la Cluj sute de motocicliști din județ și din întreaga țară, dar și numeroși susținători ai siguranței rutiere.
Momentul central al evenimentului rămâne impresionanta defiare a motocicliștilor, o paradă spectaculoasă care își propune să atragă atenția tuturor participanților la trafic asupra prezenței și vulnerabilității celor de pe două roți.
Organizatorii promit și mici și plăcinte, și un Atfer party
Pe lângă defilare, campania din acest an aduce în prim-plan și o serie de activități de prevenție și informare rutieră, adresate nu doar motocicliștilor, ci și șoferilor, bicicliștilor, pietonilor și utilizatorilor de trotinete. Organizatorii promit că încearcă să includă în programul din acest an și sugestiile motocicliștilot, respectiv, un curs de prim-ajutor susținut de SMURD, mici și plăcinte pentru energie și voie bună, dar și un After party.
Detalii precum traseul defilării, orele exacte și alte surprize vor fi publicate în curând pe pagina oficială de Facebook: Campania Atenție la Motocicliști. Până atunci, motocicliștii și simpatizanții sunt invitați să-și pregătească motoarele, vizierele și entuziasmul pentru o zi de impact și solidaritate pe două roți.
Foto: Arhivă

Pictorul clujean Ioan Sbârciu împlinește, miercuri, 77 de ani, fiind unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani.
Născut în 1948 la Feldru, în județul Bistriţa Năsăud, a absolvit Institutul de Arte Vizuale de la Cluj în 1973 și este doctor în arte vizuale din anul 2005.
A fost timp ce 8 ani, între 2000 și 2008, rectorul actualei Universităţi de Artă şi Design (UAD) Cluj-Napoca şi unul din liderii Uniunii Artiştilor Plastici din România, lucrările sale fiind expuse în galerii şi muzee de artă contemporană la Barcelona, Malmo, Nantes, Paris, Nurenberg, Koln, Veneţia.
Între 1975 si 1990, Ioan Sbârciu a avut peste 40 expozitii personale in galeriile UAP Romania, muzeele din Cluj-Napoca si alte orase din România, precum şi peste hotare.
Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România și al I.A.A. – A.I.A.P (International Association of Art – Association Internationale des Arts Plastiques).