Connect with us

ACTUALITATE

Traficul turistic din județul Cluj este afectat în contextul pandemiei COVID-19. Lipsa evenimentelor și a vacanțelor duce la scăderea economiei

Publicat


În contextul actual, România nu poate beneficia de venituri și trafic turistic din cauza pandemiei de coronavirus. Cele mai mari orașe ale țării, Cluj-Napoca, București, Brașov, Iași și multe altele nu mai găzduiesc evenimente, city-break-uri sau concedii și ca atare nu beneficiază de venituri din acestea.

Acum, majoritatea turiștilor optează pentru vacanțele în natură, în fruntea clasamentului fiind Delta Dunării. Traian Bădulescu, consultant în domeniu, afirmă că sunt regiuni turistice şi tipuri de turism care au înregistrat o scădere considerabilă, conform Economica.net.

Părerea consultantului în turism

„Staţiuni montane gen Poiana Braşov sau Predeal au adeseori un grad de ocupare de doar 20-25%. Multe hoteluri de oraş sau din staţiuni montane au ajuns să facă reduceri de până la 40%, ceea ce nu se întâmpla în trecut, pentru a-şi atrage clienţii. Cel mai de câştigat au structurile de cazare mici, din zonele verzi, precum pensiunile rurale, agroturistice, vilele şi hotelurile mici. Agenţiile de turism specializate pe turism intern au ieşit cel mai în câştig în această perioadă grea, de supravieţuire”, afirmă acesta.

Pe partea de turism balnear şi de turism de evenimente avem încă multe restricţii cauzate de pandemie, dar rămânem cu celelalte forme de turism. Avem câteva produse de nişă, unice pentru România, precum Delta Dunării, regiunile Maramureş, Bucovina sau Mărginimea Sibiului, legenda lui Dracula, oraşele săseşti din Transilvania, care pot fi promovate în forţă şi pe pieţele externe.

Sper ca revenirea către turismul intern să constituie un rodaj pentru proprietarii şi pentru lucrătorii din turism, care îi va pregăti pe aceştia pentru un incoming la adevărata valoare a ţării, măcar în perspectiva anilor 2022-2023. Sper ca turiştii români să capete încredere mai mare în România, iar autorităţile române să investească mai mult în infrastructură. Avem încă probleme, pornind de la lipsa autostrăzilor sau a toaletelor publice pe traseele turistice, până la probleme punctuale”, subliniază consultantul.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Căutătorii de sticle, reclamați că împrăștie gunoaie și fac mizerie în jurul ghenelor din Cluj: „Călcăm prin carne putredă”

Publicat

gunoi supercom

O serie de plângeri similare înregistrate recent pe platforma MyCluj atrag atenția asupra problemei cauzate de persoanele care scotocesc în gunoaie pentru a colecta sticle returnabile și împrăștie deșeurile în spațiile din jurul ghenelor.

Un exemplu vine din zona străzii Dâmboviței 1 – Aurel Vlaicu 5, unde un clujean reclamă mizeria și condițiile insalubre din apropierea ghenelor de gunoi, cauzate de căutătorii de sticle și ignorate de compania de salubritate.

„Călcăm prin carne putredă și alimente expirate”

De asemenea, cetățeanul solicită amplasarea de semne pentru a descuraja hrănirea animalelor și abandonarea de mâncare în apropierea ghenelor.

„Vă rog frumos ca la ghena de gunoi de pe Dâmboviței 1 – Aurel Vlaicu 5 să luați măsuri de igienizare. Cei ce caută prin gunoaie fac o mizerie de nedescris, iar noi, cei ce avem parcarea în zonă sau ce vrem să ducem gunoiul la ghenă călcăm prin carne putredă și fel de fel de aliemente expirate. Mașina cu cei care ar trebui să curețe și în spatele ghenei de gunoi parchează zilnic fix lângă acele gunoaie dar niciodată nu curăță. Rog de asemenea amplasarea de semne pentru ca oamenii să nu mai hranească animalele în zonă și să nu mai lase pachete cu mâncare pentru animale în zona. Vă mulțumesc”, se arată în plângerea înregistrată pe MyCluj.

Căutătorii de sticle, reclamați în mai multe cartiere din Cluj

Această sesizare nu este un caz izolat. Implementarea garanției de 50 de bani pentru ambalajele returnabile pare să fi crescut numărul persoanelor care caută în gunoaie.

Mai mulți clujeni au raportat pe MyCluj situații similare și în alte cartiere legat de persoanele care răscolesc în gunoaie și lasă în urma lor mizerie, scoțând din pubele resturi menajere și alte deșeuri care rămân împrăștiate.

Citește mai departe

CULTURA

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, împlinește astăzi 76 de ani. La mulți ani!

Publicat

andreicut

Înaltpreasfinţitul Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împlinește vineri, 24 ianuarie 2022, vârsta de 76 de ani, ocazie cu care Cluj24 îi urează „Întru Mulți Ani!”.

Vineri, 24 ianuarie 2025, zi în care este sărbătorită Unirea Principatelor Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împlinește vârsta de 76 de ani.

Înaltul ierarh ortodox a participat vineri la ceremonia de sărbătorire a Unirii Principatelor Române de la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Cluj-Napoca de la ora 11. Anterior, începând cu ora 8:30, a oficiat Sfânta Liturghie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Rădăcinile Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei: copilăria și educația

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.

A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat, în calitate de inginer, la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu al Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în orașul Turda (județul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.

Doctor în Teologie

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții – Teologie Sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

În data de 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit Arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pentru ca în data de 4 martie 1990 să fie numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.

Arhiepiscop al Alba Iuliei

În data de 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

Este unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este întemeietorul şi a fost profesor și decanul (două mandate: 2000-2004 şi 2004-2008) Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, întemeietor şi coordonator al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia.

Din februarie 2002 este membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria.

Recunoașteri și distincții naționale și internaționale

Preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”, la 1 Decembrie 2002.

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2011, predă disciplina „Spiritualitate Ortodoxă” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din toamna anului 2012 este îndrumător de doctorat la Școala doctorală de teologie „Isidor Todoran”, din cadrul aceleiași facultăți.

Ctitorii și proiecte pentru comunitate

La data de 23 octombrie 2014, Regele Mihai I al României i-a conferit decorația regală „Nihil Sine Deo”. Decorația i-a fost înmânată în Holul de Onoare al Castelului Peleș, de Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României.

În data de 15 septembrie 2021, ierarhul a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în data de 10 decembrie 2024, a primit titlul de membru de onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, cea mai veche instituție de profil din România.

Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar. La numeroasele ctitorii ale Înaltpreasfinției Sale, în toamna anului 2013 se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, iar în anul 2023 a fost inaugurat Centrul social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, unde funcționează Școala Primară „Sfântul Stelian”.

Proiecte sociale și filantropice pentru viitor

În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădiniță, precum și altele.

Părintele Mitropolit Andrei este cetăţean de onoare a zeci de localităţi din România şi destinatarul a numeroase diplome de recunoaştere şi preţuire din partea a nenumărate societăţi, asociaţii, instituţii, fundaţii din ţară şi străinătate, toate având preocupări culturale, social-filantropice, religioase sau inginereşti, şi a zeci de insigne, decoraţii, plachete, conferite cu prilejul participării la congrese, simpozioane, adunări naţionale şi internaţionale.

Citește mai departe

EDUCATIE

Daniel David, ministrul Educației, mesaj pentru elevi înainte de BAC: „Nu vă temeți de propriile emoții”. Ce le spune părinților

Publicat

De

Daniel David, mesaj pentru elevi

Ministrul clujean al Educației și Cercetării, Daniel David, a transmis un mesaj elevilor, dar și părinților acestora și profesorilor, înainte de examenul de BAC, care începe luni, 27 ianuarie.

În ianuarie și primele zile din februarie, elevii de clasa a XII-a vor susține probele orale, de competențe, ale examenului. Este o premieră pentru elevi să înceapă examenul de Bacalaureat în ianuarie. Daniel David s-a adresat elevilor și părinților și în calitate de psiholog înainte de examen, ceea ce este, de asemenea, o premieră în învățământul românesc.

Daniel David, mesaj înaintea examenului de BAC

Daniel David și-a început mesajul cu un citat din Nelson Mandela: „Eu nu pierd niciodată. Fie câștig, fie învăț!”.

“Dragi elevi,
În zilele următoare veți participa la probele de evaluare a competențelor (probele A, B, C, D) din cadrul examenului național de bacalaureat 2025 – prima sesiune. Metodologia este una elaborată în anul 2024, pe care, din respect pentru voi și pentru procesul început, nu am modificat-o. Dar am monitorizat mereu lucrurile, mai ales că metodologia este una nouă, iar pe baza feedback-urilor din școli, fără să schimb metodologia, am încercat să facilitez implementarea acesteia prin diverse decizii administrative care să eficientizeze lucrurile”, a transmis Dniel David, care a precizat că va mai face acest lucru pentru a crea contextul cel mai bun.

Ce le transmite celor care nu vor obține rezultatul așteptat

În primul rând, ministrul s-a adresat elevilor, cărora le-a spus să nu se teamă de emoții.

“Ca psiholog vă spun că hipermotivarea/stresul negativ intens (distresul) nu vă ajută, dar o motivare adecvată, în condiții de echilibru psihologic și chiar de o doză rezonabilă de stres (eustres), vă poate mobiliza la examinări. Așadar, să nu vă temeți de propriile emoții, dar nici nu vă îngrijorați mai mult decât este cazul, deoarece asta nu ajută, doar fiți curajoși și încrezători și dați toți ce aveți mai bun la momentul examinărilor!

Celor care veți obține performanța așteptată vă spun de pe acum felicitări! Celor care nu veți atinge performanta așteptată vă reamintesc că, deși este o evaluare importantă, aceasta nu vă definește valoarea personală, ci doar performanța punctuală; să învățăm din rezultat și să încercăm să-l folosim cât mai înțelept! Așadar, doriți-vă să reușiți și dați tot ce puteți, acceptând însă că, dacă nu se întâmplă să obțineți performanța dorită, poate exista totuși un câștig personal, în spiritul vorbelor înțelepte ale lui Nelson Mandela: „Eu nu pierd niciodată. Fie câștig, fie învăț!”, a spus acesta.

El a transmis un mesaj și cadrelor didactice și personalului administrativ, în primul rând de mulțumire pentru organizarea, pentru prima dată a BAC-ului în ianuarie. “Nu este ușor să-ți schimbi rutinele, dar trebuie să o facem de dragul elevilor”, a spus Dniel David.

Părinți, nu puneți presiune pe elevi

Ministerul Educației a reansmis un mesaj și părinților, pe care i-a îndemnat să-și susțină copiii, indiferent de rezultat.

“Nu în ultimul rând, părinților le spun să nu pună presiune pe elevi, doar să-i responsabilizeze și să-i susțină empatic înainte și după examen, indiferent de rezultat, învățând din proces, inclusiv prin discuții cu elevii și profesorii, și încercând să-l utilizeze cât mai bine în educația copiilor lor.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

„Surprize, surprize” la CFR Cluj. Ce pregătește GALERIA pentru meciul cu Farul

Publicat

cfr

Semieșecul din prima etapă a acestui an a nemulțumit atât fanii cât și conducerea clubului CFR Cluj, care nu se așteptau ca echipa lor să nu fie în stare să ia toate punctele la Botoșani, mai ales că în min.10 aveau deja 1-0.

Ca atare, galeria CFR-ului anunță „mișcări de trupe” pentru partida cu Farul de luni. Aceasta a anunțat că îi va cere demisia antrenorului Dan Petrescu încă din primul minut al meciului.

„Surprize, surprize” la CFR Cluj. Ce pregătește GALERIA pentru meciul cu Farul

Scandări sporadice au mai avut loc și la finalul lui 2024 însă de această dată va fi o acțiune concertată. Nemulțumirile s-au amplificat din cauza jocului inestetic practicat de clujeni și mai ales a tacticii falimentare a „Bursucului”, tactică ce impunea retragerea în apărare după înscrierea unui gol și conservarea rezultatului.

Informația despre protest a fost anunțată în premieră de Fanatik.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate