EVENIMENT
Tradiții și superstiții de ZIUA CRUCII. Ce nu e bine să faci în această zi

Credincioşii prăznuiesc în fiecare an, pe 14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, cea mai veche sărbătoare creştină închinată cinstirii lemnului sfânt . Sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci este cinstită prin post și praznice și este singura cu post aspru şi rugăciune ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin, scrie Alba24.ro.
Această zi este prilej de bucurie şi reflecţie duhovnicească profundă, crucea fiind inima creştinismului, semnul dragostei şi al salvării lumii din robia morţii şi a răului.
În data de 14 septembrie, de ziua Înălțării Sfintei Cruci, se postește pentru sănătatea familiei, pentru spor și pentru bunăstarea gospodăriilor.
Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post, pentru că aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota. Astfel, Crucea a devenit un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.
Înălțarea Sfintei Cruci, zi de post. Ce alimente ar fi bine să nu consumi
Pe 14 septembrie, de Ziua Crucii sau Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșilor li se recomandă post negru pentru purificarea trupului și a sufletului.
În cazul în care sănătatea nu le permite să facă acest lucru, de preferat ar fi ca în ziua Înălțării Sfintei Cruci să nu se consume usturoi, nuci, prune și pește, explicația fiind că acestea au un miez ce poate semăna cu semnul crucii.
Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii – două evenimente solemne
Înălţarea Sfintei Cruci marchează şi două evenimente solemne: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Aceeaşi sărbătoare aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena: în ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia „Prin acest semn vei invinge”. Împăratul a învins, iar mama lui, după izbândă, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota.
Acolo au fost găsite trei cruci identice, cea pe care a fost răstignit Iisus şi două ale tâlharilor ucişi odată cu El.
Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstingnit Iisus, patriarhul Ierusalimului Macarie a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise. Când Macarie a aşezat lânga ea Sfanta Cruce, se spune că tânăra a înviat.
Vestea s-a răspândit ca fulgerul, iar biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care soseau să vada Sfânta Cruce. În anul 335 după Hristos, Patriarhul a înălţat-o să fie văzută de tot poporul şi de atunci, în fiecare an la 14 septembrie, se sărbătoreşte acest eveniment.
Înălțarea Sfintei Cruci. Obiceiuri și superstiții. Sărbătoarea vestește sfârşitul verii
Ziua Crucii este considerată dată ce vestește sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui.
Sub prima denumire, ziua este cunoscută mai ales în zonele deluroase şi sudice, în zonele viticole, marcând începutul culegerii viilor.
A doua denumire este legată de faptul că, din această zi, se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară. La sate, încă se mai crede că şerpii, inainte de a se retrage, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o margică numită „piatra nestemată”, ce ar folosi pentru vindecarea tuturor bolilor.
Obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci
Tot în această zi există obiceiul ca la biserică preotul să sfinţească busuiocul, menta, măghiranul şi cimbrul, considerate plante magice. Acestea sunt păstrate de credincioşi în casă, sunt puse la icoane pentru a alunga spiritele rele și bolile.
Mai mult decât atât, la sate acestea veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ogradă. În această zi, gospodinele nu au voie să spele, să calce sau să coasă, iar bărbaților le sunt interzise muncile la câmp.
Potrivit altor tradiţii, de Ziua Crucii se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăguna, năvalnic), care sunt duse, împreună cu buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite.
Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.
Busuiocul sfinţit de Ziua Crucii se pune în vasele de apă ale păsărilor, pentru a le feri de boli, în lăutoarea fetelor, pentru a nu le cădea părul, şi la streşinile caselor, pentru a le feri de rele, în special de trăsnete.
Credincioșii sfințesc la biserică ulcele noi pline cu miere și lapte. De toarta cănițelor se leagă câte un fir de ață roșie, iar fiecare cană este acoperită cu un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomană săracilor, în memoria rudelor decedate.
Ce alimente ar fi bine să nu mănânci de Înălțarea Sfintei Cruci
În această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu crucea.
În tradiția populară, frunzele și florile de busuioc, mentă, maghiranul și cimbrul sunt plante magice și se sfințesc la biserică, iar în timpul slujbei se păstrează lângă cruce.
Florile de busuioc sfințit la această sărbătoare alină durerile, chiar și migrenele puternice sau durerile de dinți. În mediul rural, cu crenguțe de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri.
De Ziua Crucii se face un ritual pentru pomii care nu mai rodesc: gospodarii atârnă de ramurile acestora, cruci făcute din busuioc sfințit la biserică și curpeni (tulpini târâtoare de castraveți și de pepeni), sperând ca rodul să se adune și în acești pomii neroditori.
Dacă tună în această zi, va fi o toamna lungă. În schimb, dacă se adună un cârd de ciori gălăgioase, va cădea bruma. Înainte de Ziua Crucii nu este bine să culegi calinele, pentru că, în acest caz, în ajunul sărbătorii va fi o noapte geroasă.
Înălțarea Sfinteri Cruci sau Ziua Crucii vestește că vara s-a sfârșit și toamna își intră în drepturi. La ţară începe culesul strugurilor şi se face mustul.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Chipciu („U” Cluj), despre DERBY: Va fi un meci echilibrat, cum au fost și celelalte. O să fie un meci cu GOLURI

Luni, pe Cluj Arena, se va disputa derby-ul Clujului, între „U” și CFR, primul în play-off din istorie. În sezonul regulat, studenții au câștigat în ambele meciuri cu 3-2. Alex Chipciu a prefațat duelul de foc.
„Nu cred că va fi mai greu ca în sezonul regular, pentru că și acelea au fost grele. Au fost meciuri echilibrate, am dat și noi și ei goluri multe. Am exploatat la maxim fazele fixe când am jucat contra lor. Sunt o echipă agresivă și probabil că vor face același lucru ca în celelalte meciuri, mă refer că schimbă 4-3-3-ul pe care îl joacă de obicei și se apără om la om.
Chipciu („U” Cluj), despre DERBY: Va fi un meci echilibrat, cum au fost și celelalte. O să fie un meci cu GOLURI
Vor căuta să fie agresivi și dacă vor juca ce jucăm și noi, duelul va fi cel mai important și sperăm să fie de partea noastră. Pare că sunt în cea mai bună formă a lor, sperăm ca și noi să fim în cea mai bună formă a noastră și să câștigăm acest meci.
Cu siguranță va fi un meci echilibrat, cum au fost și celelalte. Pentru ei, orice pas greșit e un dezastru, să nu ia campionatul, iar noi trebuie să profităm de asta și să întoarcem lucrurile în favoarea noastră. În anii trecuți, CFR părea mai puternică în apărare și producea mai puțin ofensiv.
Acum, dau foarte multe goluri și automat, având mulți jucători de profil ofensiv în echipă, iau și multe goluri, chiar dacă au jucători de calitate și în apărare.
Pentru mine și pentru meci, e foarte bine că sunt ofensivi, pentru că și noi vrem să jucăm fotbal și asta înseamnă că o să fie un meci cu goluri. Sperăm să fie iar șansa de partea noastră”, a declarat Chipciu, citat de fcucluj.ro.

Sărbătorile pascale oferă ocazia perfectă pentru a evada din agitația urbană și a petrece momente de liniște în zonele rurale din apropierea Clujului. Pentru cei interesați de astfel de experiențe, iată câteva oferte de cazare pentru Paștele 2025:
SunGarden Golf & Spa Resort – Poiana Cerbului, Cluj-Napoca
Situat în mijlocul naturii, SunGarden Golf & Spa Resort propune un sejur de Paște care include cazare în camere elegante, demipensiune (mic dejun și cină) și acces nelimitat la zona SPA. Printre activitățile speciale se numără ritualuri de relaxare Aufguss, Sonoterapie, vânătoarea de ouă pentru copii și participarea la slujba de Înviere în capela resortului.
Vacanță de Paște în aer curat. Cele mai ATRACTIVE oferte de cazare lângă Cluj
Wonderland Cluj Resort – Cluj-Napoca
Wonderland Cluj Resort oferă o varietate de experiențe, incluzând hotel, spa, fitness, bistro bar & terasă, echitație și multe altele. Pachetul de Paște include prânz și cină festivă cu preparate tradiționale românești, acompaniate de muzică live și surprize. Oaspeții beneficiază de acces nelimitat la centrul spa & fitness și pot participa la activități precum plimbări cu trăsura, inițiere în echitație și ateliere de creație pentru copii.
Pensiunea Anda – Călățele-Pădure, zona Beliș, județul Cluj
Pentru o atmosferă mai intimă, Pensiunea Anda oferă cazare într-un cadru natural deosebit, înconjurată de păduri de brazi și liniște deplină. Tarifele pornesc de la 380-400 lei pe noapte pentru 2 adulți, cu mic dejun inclus, iar prânzul și cina pot fi oferite opțional.
Pentru a vă asigura o experiență autentică și relaxantă de Paște în zona rurală din apropierea Clujului, este recomandat să efectuați rezervările din timp, având în vedere popularitatea acestor destinații în perioada sărbătorilor.
Pensiunea Skiland – Stațiunea Muntele Băișorii, Cluj
Situată în Stațiunea Muntele Băișorii, la aproximativ 60 km de Cluj-Napoca, Pensiunea Skiland oferă pachete de Paște pentru perioadele 17-21 aprilie 2025. Pachetul include cazare cu pensiune completă, mese festive, acces la piscină, saună, ciubere și sală de jocuri. Tarifele variază în funcție de tipul camerei și durata sejurului, începând de la 1.200 lei/persoană pentru 3 nopți. Copiii beneficiază de reduceri în funcție de vârstă.
Pensiunea Ana&Irina – Beliș, Cluj
Aflată în comuna Beliș, aproape de Barajul Beliș-Fântânele, Pensiunea Ana&Irina oferă un pachet special de Paște pentru 3 nopți (22-25 aprilie 2025). Oferta include cazare, mese tradiționale (mic dejun, prânz și cină), băuturi precum apă, cafea, afinată, merișorată, vinul casei și pălincă, precum și acces la facilități precum spa, piscină, sală de fitness și teren sintetic multifuncțional. Prețul este de 1.000 lei/persoană pentru întregul sejur. Copiii beneficiază de reduceri în funcție de vârstă.
Pentru a vă asigura un sejur plăcut și relaxant de Paște în zona rurală din apropierea Clujului, este recomandat să efectuați rezervările din timp, având în vedere popularitatea acestor destinații în perioada sărbătorilor.
Andreea Ungur
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Clujean nemulțumit de cimitirul din Florești. Plin de apă și NOROI pe căile de acces

Un clujean care a participat la o înmormântare în Florești reclamă starea aleilor din cimitir. Deși ploaia se oprise de mult, căile de acces erau pline gropi cu apă și noroi.
„Când duci mortul la groapă, ori treci prin noroaie și bălți, ori o tai peste morminte și cavouri. Floreștenii plătesc taxe anual, dar nimeni nu ia nicio măsură. Situația asta e de ani buni. Nu mai vorbesc de toaletă. La halul în care e, nu te mai miri că oamenii ajung să își facă nevoile prin tufișuri”, scrie acesta pe o pagină de socializare.
FOTO. Clujean nemulțumit de cimitirul din Florești. Plin de apă și NOROI pe căile de acces

Sâmbătă seara, la BTarena din Cluj-Napoca, a concertat marele pianist francez Richard Clayderman. Piesa sa „Balade pour Adeline” a făcut furori în anii 80 și nu numai.
Spectacolul a fost prezentat de omul de televiziune Dan Negru. Acesta a reușit să reunească două legende, când, chiar înainte de recital, l-a ridicat în picioare pe marele actor clujean Florin Piersic, în aplauzele audienței.
VIDEO. Întâlnire de gradul 3 la Cluj, Richard Clayderman și Florin Piersic
„Mă bucur că suntem împreună, vă îmbrățișez pe toți, am putere încă să vă pup pe toți… unde nu vă arde soarele”, a spus maestrul.