Connect with us

EVENIMENT

Tradiţii, obiceiuri și superstiții care se respectă de FLORIILE catolice

Publicat


Pe 2 aprilie 2023, credincioşii catolici sărbătoresc Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic. scrie Alba24.ro.

Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) este sărbătorită în Duminica dinaintea Învierii Domnului. La ortodocși Floriile se sărbătoresc pe 9 aprilie, zi în care Biserica Catolică sărbătorește Paștile.

De ce Paștele catolicilor se sărbătorește la date diferite de Paștele ortodox

Paștele ortodox se sărbătorește, de regulă, la date diferite față de cel catolic. Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi.

Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi). În funcție de data la care se sărbătorește Paștele se stabilește și data la care sunt sărbătorite Floriile.

Credincioşii catolicii obişnuiesc să celebreze Floriile printr-o procesiune în care poartă în mână ramuri de palmier sau de măslin. La întoarcerea din procesiune, se bate de trei ori în uşa bisericii, care simbolizează poarta Paradisului, închisă după alungarea lui Adam şi a Evei.

Uşa va fi deschisă pentru credincioşi, la fel cum a fost redeschisă şi poarta Paradisului prin sacrificiul de sine a lui Iisus Cristos.

În biserică sunt binecuvântate ramurile de palmier sau măslin aduse de credincioşi, după care sunt arse, iar cenuşa este folosită în celebrarea zilei „Miercurea Cenuşii” din anul următor, care marchează începutul Postului Mare.

În mod tradiţional, în Duminica Floriilor, Arhiepiscopia Romano-Catolică organiza o procesiune pe străzile Bucureştiului. La Alba Iulia, la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Mihail se organizează o procesiune în incinta catedralei.

Este vorba despre o procesiune care va începe la ora 10.30, în catedrala. După ce se vor citi trei evanghelii preotul va sfinți ramurile de salcii pentru credincioșii romano-catolici.

De asemenea în Joia Sfântă, de la ora 20.00, preotul va oficia slujba în care simbolic va spăla picioarele unor credincioși. Slujba de Paștele romano-catolic va fi oficiată duminică de la ora 21.00, la Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia.

Duminica Floriilor deschide poarta de intrare în marea „Săptămână Sfântă”, în care credincioşii creştini retrăiesc drama pătimirii, a morţii şi învierii Domnului. Sunt zile de har ce revin an de an.

Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că Săptămâna Mare ce urmează este una a tristeții, pentru toate păcatele înfăptuite.

Duminica Floriilor este ca o poartă de intrare în Săptămâna Sfântă şi uneşte intrarea solemnă a lui Cristos în Ierusalim şi vestirea Pătimirii Mântuitorului la Sfânta Liturghie.

Pentru credincioşii catolici, participarea la procesiunea şi la Sfânta Liturghie din această duminică este un prilej de mărturisire publică a credinţei şi de unitate cu toţii creştinii catolici din România şi din lumea întreagă.

Intrarea Domnului Isus în Ierusalim

Intrarea lui Isus în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după Lege că este Mesia, Mântuitorul lumii.

Poporul îl întâmpină pe Isus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’. Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume, pentru a aduce mântuirea ei.

Intrând ca Împărat în Ierusalim, Isus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine.

Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie, descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârşitul secolului al IV-lea.

De la unii dintre marii părinţi ai Bisericii, între care se află Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ambrozie şi Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ţinute în cinstea ei.

În vechime, Duminica Floriilor, începutul săptămânii Paştilor, mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez, iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei (Crezul). Se mai numea şi Duminica graţierilor, pentru că, în cinstea ei, împăraţii acordau graţieri.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Isus.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Isus Cristos.

În acest, an, Paștele Catolic este sărbătorit în 9 aprilie, iar Paștele Ortodox pe 16 aprilie.

Tradiții în Săptămâna Sfântă

După Florii, la catolici urmează Săptămâna Sfântă. Cu seara zilei de joi din Săptămâna Sfântă începe Triduumul Pascal: trei zile de rugăciuni speciale.

Biserica Catolică celebrează cu solemnitate Misterul Mântuirii, comemorându-l, prin celebrări speciale, pe Cristos răstignit, înmormântat şi înviat.

Aceste Triduum se va încheia cu Sfânta Liturghie în noaptea Învierii Domnului.

Nume de flori în maghiară:

lalea – tulipán
trandafir – rózsa
garoafa – szegfű
liliac – orgona
crin – liliom
frezie – frézia
bujor – bazsarózsa
gerberă – gerbera
ghiocel – hóvirág
lăcrămioară – gyöngyvirág
nu mă uita – nefelejts
brândușă – kökörcsin
iasomie – jázmin
mac – pipacs
gladiolă – kardvirág
păpădie – gyermekláncfű
traista ciobanului – pásztortáska
clopoței – harangvirág
cimbrișor – kakukkvirág
margaretă – margaretta
floare de colț – havasi gyopár
mușcată – muskátli
zambila – jácint
panseluta – árvácska
orhidee – orhidea
narcise – nárcisz

Mesaje și urări de Florii pentru credincioșii catolici

În Duminica Floriilor sunt sărbătoriţi cei care poartă nume de floare, ca de exemplu Camelia, Margareta, Violeta, Lăcrămioara, Narcisa, Crina, Iris, Dalia, Anemona, Brânduşa sau, în cazul bărbaţilor, Viorel, Florin, Florian, Florentin, Florinel, Crina, Florin, Florina, Florica, Floricica.

Dacă doriţi să le transmiteţi un gând bun, mai jos aveți câteva idei de mesaje și urări de Florii:

Îţi urez ca toate zilele care urmează să îţi fie pline de bucurii şi realizări, să-ţi umple sufletul de voie bună. La multi ani de Florii!

Îţi doresc multă sănătate, iubire, fericire, să te bucuri de numele pe care-l porţi, să fii fericită, iubită şi zâmbitoare. La Mulţi Ani de Florii!

Trandafirii pe care i-ai adunat în cununa vieţii tale, lasă-i astăzi să se împletească într-un buchet al împlinirii. Fie ca florile iubirii să-ţi împodobească viaţa şi să-ţi vezi împlinite toate dorinţele.

Apropiindu-se o mare zi de sărbătoare, ziua numelui tău, primeşte din partea mea cele mai mari urări de bine. Să ai parte de multă sănătate, mult noroc şi fie ca toate dorinţele să ţi se îndeplinească. Dumnezeu să te călăuzească în tot ceea ce faci. La mulţi ani de Florii!

O zi frumoasă este mâine, o zi frumoasă pentru tine. O floare şi un sincer La Mulţi Ani! Să creşti mare şi frumoasă şi să fii şi sănătoasă.

De ziua ta, toate florile din lume să îţi ureze „La Mulţi Ani!” Îţi doresc tot binele din lume, să ai aprte de multă fericire şi de clipe de neuitat alături de cei dragi.

Mesaje de Florii pentru persoana iubită

Eşti persoana care mi-a luminat viaţa şi mi-a încălzit sufletul! La Mulţi Ani!

Dintr-o lume plină de flori tu eşti trandafirul meu şi vreau să rămâi mereu. La mulţi ani!

Frumuseţea trandafirilor şi gingăşia narciselor pălesc în faţa ta! Eşti cea mai preţioasă floare! La Mulţi Ani, iubita mea!

Cerul se înseninează de fiecare dată când păşeşti afară, vântul adie domol, iar păsările ciripesc de îndată ce te văd pe tine! La Mulţi Ani, floarea mea iubită!

Există flori în grădina mea, există flori în parc, dar nimic nu este mai frumos decât atunci când buzele noastre se întâlnesc în întuneric! Eşti cea mai frumoasă floare a mea!

Această zi să îţi aducă atât de multe flori încât să te pierzi printre ele şi tot atâtea declaraţii de dragoste! Tu eşti singura mea floare de pe pământ!

Mesaje de Florii pentru mama

Îţi doresc o oră de linişte, o zi de pace, o săptămână de soare, un an de iubire, un veac de sănătate şi un mileniu de bani. La Mulţi Ani, draga mea mamă! Te iubesc nespus!

Draga mea mamă, îţi doresc în această zi să fii înconjurată de iubire şi fericire. Dumnezeu să îţi călăuzească paşii, să te ţină puternică şi sănătoasă, să îţi ofere clipe de neuitat şi să-ţi îndeplinească toate dorinţele. Te iubesc, la mulţi ani!

O mare bucurie să te am ca mamă, draga mea Floare. M-ai protejat cu petalele tale şi m-ai ajutat să înfloresc şi eu, bobocul tău. La mulţi ani!

Fie ca viaţa ta să se umple de căldura, lumina şi dragostea pe care mi le-ai oferit mie! La Mulţi Ani, draga mea mamă!

Totul pe lume se schimbă, doar florile se deschid în fiecare primăvară; pentru că eşti minunată, toate florile din lume îţi urează la mulţi ani! Te iubesc draga mea mamă!

Mesaje de Florii pentru tata

La mulţi ani, sănătate şi fericire! Să ciocnim un păhărel, celebrând un “Floricel”.

Îţi doresc ca această zi minunată de primăvară să fie urmată de altele mult mai frumoase şi mai deosebite, pline de bogăţie sufletească şi nu numai. La mulţi ani, dragul meu tată!

Flori frumoase să răsară-n calea ta, zile lungi şi fericire îţi doresc din partea mea. La mulţi ani de ziua numelui, tată!

Ziua numelui să-ti fie plină de realizări și să te bucuri mereu de orice lucru frumos din viața ta! La Mulți Ani, dragul meu tată!



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor

Publicat

De

Sfântu Andrei

La sărbători, precum Anul Nou sau Boboteaza, fetele de măritat obişnuiau să practice diverse obiceiuri, pentru a-şi afla norocul în dragoste sau orânda, adică „ficioru’ cu care s-or mărita”.

Același lucru se petrecea și de Sfântul Andrei, cel Întâi Chemat, care este și Ocrotitorul României, și care este celebrat la 30 noiembrie.

Aflarea ursitului în noaptea de Sfântul Andrei, în satele clujene din vechime. „Turta de Indrei” și lătratul câinilor

Astfel, în noaptea de Sfântul Andrei, 29 spre 30 noiembrie, în unele sate, fetele „năposteau morile pe loc”, adică porneau roata morii fără apă, ca astfel să se pornească pețitorii, arată specialiștii cujeni de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj .

Totodată, pe furiș, luau făină din „veșca” morii (cercul din jurul pietrelor de moară și al râșnițelor) și făceau o turtă cu apă și cu sare, numită în unele părți „turta de Indrei”. Această turtă o coceau la focul aprins cu resteiele de la jug.

Apoi, arată specialiștii clujeni, după asfințitul soarelui sau chiar la miezul nopții, se duceau la tăietorul de lemne și, șezând pe el, mâncau jumătate din turta pregătită. Cealaltă jumătate o puneau sub pernă, ca să-și viseze ursitul. În timp ce mâncau turta și ședeau la tăietor, erau atente la cum lătrau câinii. Dacă lătratul era gros, se credea că ursitul va fi bătrân, iar dacă era subțire, mirele urma să fie tânăr.

Cum știau fetele de măritat că ursitul va fi bun gospodar

Mai era credința că, dacă o fată visa noaptea că primește apă de la un fecior (sau dă, în unele zone), ursitul va fi „bun la găzdăluit”, adică harnic și agonisitor, după cum arată etnologul Maria Boscșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat de CJCPCT Cluj.

Foto: Fete din Orman, jud. Cluj (Fotografie realizată în anul 1956, de la stânga la dreapta: surorile Oros Silvia, Oros Lucreția și Oros Marioara)/ Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Ultimul weekend cu reduceri în Iulius Mall Cluj. Brandurile din grupul INDITEX au reduceri de până la 40%

Publicat

Iulius Mall Cluj

Te-ai pregătit de sesiuni intensive de cumpărături? Iulius Mall Cluj te întâmpină cu și mai multe promoții la brandurile tale preferate.

Cel mai așteptat eveniment de shopping este și momentul perfect pentru a descoperi noi stiluri vestimentare și pentru a profita de reduceri de până la 40% la articole din categorii variate.

Ultimul weekend cu reduceri în Iulius Mall Cluj. Brandurile din grupul INDITEX au reduceri de până la 40%

Weekend-ul acesta, brandurile de haine afișează reduceri semnificative la o varietate de articole din colecții actuale și nu numai. Ai șansa să profiți de promoții speciale, pentru a-ți completa garderoba de iarnă sau pentru a găsi cadoul potrivit destinat celor dragi.

Vineri, 29 noiembrie 2024, ZARA are oferte de până la 40%, Pull&Bear – 40%, Bershka are promoții între 30% – 50%, iar Stradivarius de până la 40%. Ofertele sunt valabile pentru colecțiile de toamnă-iarnă și nu numai, așa că vino în magazinele tale favorite și bucură-te de reduceri!

Marc O’ Polo și Levi’s afișează reduceri; jeanși, tricouri, jachete și alte articole de tip streetwear îți vor completa look-ul urban. Nu lăsa iarna să te surprindă, descoperă ce a pregătit Nike, 4F, Arman Sport și alege-ți ținuta potrivită pentru vacanța la munte!

Parfois, Tessora și Sabrini au oferte la bijuterii din argint, dar și la piese unice, inspirate de formele naturale sau de simplitatea designului clasic. Iar dacă ești în căutarea produselor de make-up care să te facă să strălucești în Ajunul Crăciunului sau chiar la petrecerea de Revelion, Marionnaud, My Geisha, Xpert Beauty, MAC Cosmetics, Gerovital te întâmpină cu oferte de nerefuzat.

Premii pentru vizitatori

Până pe 1 decembrie, în zona Atrium din Iulius Mall, poți testa ultimele modele de fotolii de masaj de la Komoder. Fiecare vizitator va putea câștiga unul dintre premiile zilnice, ce constau în: huse de masaj Relaxa, centuri de masaj D 181, iar cel mai norocos vizitator va pleca acasă cu un fotoliu de top, Focus II, în valoare de 12.900 de lei.

Mai multe detalii poți afla pe pagina de Faceebok a Komoder Romania.

Săptămâna viitoare, pe 6 decembrie, Iulius Mall Cluj dă start celui mai magic sezon și îi invită pe clujeni la evenimentul de aprindere a decorațiunilor de Crăciun. Urmărește-ne pe Facebook și Instagram ca să fii la curent cu toate noutățile!

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Nicușor Dan este laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024

Publicat

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este cel de-al șaselea laureat al Premiului ICDE România Europeană, acordat anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din Cluj-Napoca.

Primarul Bucureștilor, Nicușor Dan, a fost desemnat laureat al Premiului ICDE România Europeană 2024, devenind cel de-al șaselea câștigător al acestei distincții prestigioase, acordată anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), al cărei președinte este Valentin Naumescu, profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj.

Nicușor Dan se alătură unei galerii de personalități și organizații prestigioase din România și Republica Moldova, precum Maia Sandu, Asociația Dăruiește Viață, Laura Codruța Kövesi, Emilia Șercan și Asociația VeDem Just.

„Domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic”

Premiul recunoaște contribuția sa remarcabilă la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației, fiind o recompensă pentru activitatea sa civică și politică. Nicușor Dan este descris de ICDE ca un model de om politic european autentic, aflat în slujba cetățenilor.

„Premiul acordat în acest an recunoaște și recompensează, printre altele, verticalitatea, perseverența, echilibrul, înțelepciunea și hotărârea de care a dat dovadă domnul Nicușor Dan în lunga sa activitate civică și politică. Credem că domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic, aflat mereu în slujba cetățenilor pe care-i reprezintă”, se arată într-un comunicat al ICDE.

Cremonia de decernare a premiului

Ceremonia de decernare a Premiului România Europeană va avea loc la Cluj, vineri, 6 decembrie 2024, începând cu ora 14.30, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene, în cadrul unei conferințe organizate de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai în colaborare cu Centrul EUXGLOB al aceleiași facultăți și cu ICDE.

Citește mai departe

EVENIMENT

Apelul senatorului PSD, Răzvan Ciortea: De Ziua Națională, de ziua votului pentru noul Parlament, să-ntindem hora frăției! (PE)

Publicat

Ciortea

Duminică, de Ziua Națională a României, vom stabili cine va merge în viitorul Parlament și cine va forma noul Guvern, în urma majorității care va rezulta la urne. Alegerile nu vor fi între Călin Georgescu și Elena Lasconi, ci între partidele care s-au înscris în lupta electorală pentru alegerile parlamentare. Iar Călin Georgescu a anunțat că NU are niciun partid în spate, chiar dacă unii sau alții încearcă să se folosească de imaginea sa, obținută la urne.

Tocmai de aceea, vreau să vă transmit un mesaj mai personal, care îmi doresc să ajungă la fiecare om din zona Turzii și din județul Cluj. Un mesaj prin care să înțelegem că nu ura și dezbinarea ne va aduce o viață mai bună, ci înțelegerea, respectul și dragostea față de semeni. Un mesaj prin care să arătăm că noi, politicienii mai tineri sau mai noi, am înțeles mesajul transmis de români în 24 noiembrie.

Eu pot spune că l-am înțeles. Și pot spune că l-am înțeles pentru că iubesc România. Și iubesc românii. Cred că sunt două noțiuni care nu se pot exclude. Dacă iubești România cu adevărat, iubești și românii. Chiar și pe aceia care nu gândesc ca tine, au alte opțiuni electorale sau chiar te hulesc, fără să poarte un dialog sincer și deschis cu tine.

Vrajba nu face bine

Din acest motiv, pot spune că nu-mi place ce se întâmplă în aceste zile, în care vrajba dintre noi parcă a atins cote ce ne încețoșează judecata. Iar asta nu e bine! Nu e bine pentru noi, ca popor, ca români, ca oameni care ne dorim o viață mai bună.

Se spune că poți cunoaște un om, cu adevărat, doar în momentele de criză, atunci când presiunea pusă pe el scoate la lumină caracterul, credința și principiile.

Pentru că, oricât am arunca cu noroi într-un om, momentele de criză îl definesc. Și vă spun că atitudinea lui Marcel Ciolacu, premierul României, colegul meu de partid, m-a făcut să fiu mândru. Pentru că a anunțat cât se poate de clar, pe un fond în care renumărarea voturilor ar putea schimba (sau nu) ordinea candidaților la alegerile prezidențiale, că nu-l interesează, spunând că a înțeles mesajul românilor și că nu va intra într-o eventuală finală prezidențială. Cât se poate de clar, punând liniștea și stabilitatea țării mai presus de prezumtivul interes electoral personal!

Și mă repet, pe fondul unor tensiuni în societate, cu unii care strigă că renumărarea voturilor este un act nedemocratic, uitând că nu cu mulți ani în urmă, au făcut același lucru, iar atunci l-au denumit un act democratic. Ăsta e lucrul care nu-mi place mie: să judecăm aceleași fapte, după standarde diferite. Cine face asta, e clar că nu are principii, doar interese.

Uniți în credință

Duminică, de Ziua Națională a românilor, mi-aș dori să fim uniți în credință, în speranță, în dorința de a ne face o viață mai bună. Pentru că se poate, dragii mei! Pentru că se poate să mergem la urne, uniți de același gând, iar acolo să votăm cu cei care ne-ar putea aduce liniștea, bunăstarea, echilibrul.

Partidul din care fac parte poate oferi această cale sigură pentru români și pentru clujeni. Am arătat-o crescând pensiile, majorând salariul minim, demarând construcția de drumuri expres și autostrăzi, susținând investițiile și reindustrializarea țării, dar și sprijinindu-i pe agricultorii români. Sunt numeroase exemple de acest gen și în zona noastră, le știți și le-ați văzut.

Pe de altă parte, știu că nu suntem perfecți. Dar nu există oameni perfecți. După mine, omul perfect este cel care tinde să devină mai bun, mai atent la nevoile oamenilor, mai înțelegător, mai iubitor de armonie și pace socială, mai profesionist, mai responsabil…

Sunt atribute pe care scandalurile promovate de unii competitori politici, nu le pot atinge. Și am înțeles și eu și dvs, cei care ați ieșit la vot, iar în urma alegerilor pe primul loc s-a clasat un independent care nu rezonează cu acest gen de manifestare, că nu dezbinarea și promovarea unor atitudini arțăgoase este calea. Iar asta mă bucură, vă spun sincer! Pentru că ne dă o speranță.

PSD, calea sigură

Aș vrea să cred că duminică, când veți merge la vot, veți avea aceleași speranțe, aceeași atitudine, aceeași dorință. Pentru că PSD oferă calea sigură pentru a le îndeplini. Și, cum am spus mai sus, asta s-a văzut prin modul în care am reacționat în momentele de cumpănă, de criză, când aproape toți și-au pierdut capul.

Să nu credeți că vor veni vremuri ușoare. Deloc! Tocmai de aceea, este nevoie de oameni care să fie calificați, să dețină cunoștințele necesare și să fie interesați de dialog cu țările din grupul democratic al acestei lumi. Bineînțeles, pe lângă abilitatea de a lega punți de legătură umană cu factorii decizionali din alte țări, pentru a putea purta negocieri mai bune pentru România.

Pentru că, hai să fim sinceri, PSD a rezolvat într-un timp relativ scurt, atât problema Schengen, cât și cea a vizelor pentru SUA. În urma unor discuții, dar și a unor măsuri concrete, aplicate în mod profesionist. Ăsta e adevărul!

”Noi suntem români” este unul dintre cântecele de suflet care îmi dă o vibrație aparte. Pentru că NOI SUNTEM ROMÂNI, dincolo de a fi catalogați într-o clasă socială sau alta, într-o familie politică sau alta, într-un curent ideologic sau altul… Suntem români, pur și simplu! Și iubim România! Și eu iubesc România! Și sunt convins că și voi o iubiți.

Vă transmit anticipat: La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Dumnezeu să ne dea gândul cel bun, chiar de ziua noastră…

CMF:11240017

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax