Connect with us

EVENIMENT

Totul despre modificările la Legea PENSIILOR. Documentul este în dezbatere la Parlament

Publicat


cupon pensie 768x433

Noua Lege a Pensiilor prevede, în continuare, stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar cu cât te apropii mai mult de 30 de ani de activitate sau depășești acel prag, se dorește asigurarea unei pensii care să acopere coșul lunar de cheltuieli.

Documentul a ajuns pentru dezbatere și aprobare la Camera Deputaților, care este și cameră decizională. Modificările din actul normativ se bazează pe principiul solidarității și contributivității. iar toate schimbările din lege trebuie să fie în concordanță cu recomandările CE și ale Băncii Mondiale, scrie Alba24.ro.

Totul despre modificările la Legea PENSIILOR. Documentul este în dezbatere la Parlament

În noul proiect de Lege a pensiilor, persoanele are cotizează mai mult de 35 de ani vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. În noua lege este un capitol prevăzut și pentru femeile cu mulți copii care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Tipurile de pensie prevăzute în Noua Lege a Pensiilor

Proiectul prevede patru tipuri de pensie:

 • Pensie pentru limită de vârstă;
 • Pensie de invaliditate;
 • Pensie anticipată;
 • Pensie de urmaș

Pensia pentru limită de vârstă

Accesul la pensia pentru limită de vârstă este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contribuiti

Stagiul minim de 15 ani reprezintă un stagiu de cotizare contributiv. La totalizarea stagiului minim de cotizare nu se ține cont de perioadele asimilate și perioadele necontributive. Excepție : perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă (recomandare CE).

Pensia de invaliditate

În noul proiect de lege a pensiilor se mențin cele trei grade de invaliditate, dar se redefinesc gradele de invaliditate în funcție de deficiența funcțională a persoanei:

 • grav
 • mediu
 • accentuat

Pentru oricare dintre gradele de invaliditate în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale. Prevederea vizează întărirea principiului contributivității.

Proiectul de lege prevede și revizuirea punctajelor acordate pentru stagiul potențial.

Pensia anticipată

În noul proiect de lege accesul la pensia anticipată este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 35 ani contributiv. Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare prevăzută de lege.

Schimbările propuse vizează penalizarea:

Posibilitatea pensionării anticipate cu 5 ani mai devreme a persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributive de 35 ani cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare, pentru care vor primi o penalizare maximă de 24% față de penalizarea maxima de 30% prevăzută de legislația în vigoare.

Diminuarea penalizării de la 30 % la 24 % vine urmare condiționarii unui stagiu minim contributiv de 35 de ani. În vechimea necesară deschiderii unui drept de pensie anticipată nu se vor avea în vedere perioade necontributive gen: somaj, spor grupă, etc.

Pensia de urmaș

La pensia de urmaș se mențin condițiile de acordare din legislația actuală.

Reanalizarea condițiilor de muncă speciale și deosebite

Noul proiect de lege a pensiilor aflat la Camera Deputaților include și amendamente pentru clarificarea modalității de acordare pensiilor pentru condiții de muncă speciale și deosebite.

Aceste modificări se bazează pe întărirea principiului contributivității și vizează revizuirea activităților încadrate în condiții speciale și deosebite de muncă.
Bonusurile acordate în prezent la pensie pentru condiții speciale și deosebite de muncă

În prezent persoanele care realizează vechime în conditii speciale sau deosebite de muncă beneficiază la pensie de mai multe bonusuri:

 • Reducerea vârstei standard de pensionare cu maxim 13 ani/ respectiv 10 ani;
 • Majorarea punctajelor lunare pentru anii lucrati in aceste conditii de 50%, respectiv 25%;( a crescut artificial valoarea pensiei)
 • Spor de grupa care constituie vechime, desi nu este contributivă; (a crescut artificial vechimea realizată)
 • Stagiu complet de cotizare mai mic de 15 ani, 17 ani, (zonele de radiatii I si II), 20 ani pentru mineri, 25 ani pentru cei care au lucrat in conditii speciale, etc.. (Acestea au determinat cuantumuri mai mari)

O parte dintre aceste persoane au primit si un indice de corectie care a majorat artificial valoarea pensiei.

Ce se schimbă în noua lege pentru cei care cu vechime în condiții speciale de muncă

În noul proiect de lege a pensiilor se diminuează reducerile din vârsta standard cu 3 ani, atât pentru vechimea realizată în condițiile deosebite de muncă, cât și pentru vechimea realizată condiții speciale de muncă.

De exemplu: reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile speciale de 13 ani se diminuează la maxim 10 ani, iar reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile deosebite de 10 ani se diminuează la maxim 7 ani.

Diminuarea majorării suplimentare acordată pentru perioadele realizate în condiții superioare de muncă, în vederea întăririi principiului contributivității.

Propunerea are în vedere echitatea dintre persoanele care lucrează în condiții deosebite/speciale de muncă.

Astfel, se motivează că majorarea acordată să fie în raport de anii de muncă realizați în conditii de muncă superioare si nu influentati de veniturile încasate pentru care s-au reținut contribuțiile de asigurări sociale.

Dacă în prezent se acordă o majorare de 25% sau 50% pentru fiecare punctaj lunar realizat de persoana care a lucrat în condiții deosebite/speciale de muncă, propunerea vizează acordarea unui nr. de puncte fix, de respectiv 0,25 pct si 0,50 pct, pentru fiecare an realizat în condiții superioare de muncă.

Prin proiect locurile de muncă pentru care s-au obținut avize de încadrare în condiţii deosebite și a căror valabilitate a fost prelungită potrivit legislației anterioare datei intrării în vigoare a prezentei legi, se mențin în conditii deosebite de muncă potrivit legii, până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă, dar nu mai târziu de 01 ianuarie 2035.

Din 10 funcții, rămân doar 4. Ce funcții au fost eliminate

Pentru locurile de muncă prevăzute în proiect la lit. d), f)-l) se mențin în condiții speciale de muncă până la data de 01 ianuarie 2035.

S-a revizuit anexa 4 din proiect în sensul eliminării unor functii. ( în prezent sunt 10 functii, după revizuire au rămas doar 4 functii.

S-a propus eliminarea jongleorilor, clovnilor, cascadorilor, dansatorilor, călăreților de circ, dresor de animale)

S-a revizuit anexa 3 care cuprinde lista unitatilor cu activități încadrate în condiții speciale.

Astfel din 147 de unități au rămas 48 de unități. Reducerea listei a avut în vedere acele unități care au trecut succesiv prin doua evaluări și nu au mai primit aviz, desfiintarea unor unitati și faptul ca unele dintre acestea nu au mai depus declarații în conditii speciale.

Indemnizația minimă socială

Se va acorda în continuare indemnizația sociala pentru pensionari, conform OUG nr. 6/2009 pentru pensiile a căror cuantum este mai mic.

În prezent indemnizația minima socială are valoarea de 1.125 lei. Avem în plată un număr de 1.142.063 pensionari cu venituri mai mici decât valoarea indemnizatiei sociale.

Începând cu data intrării în vigoare a noii legi privind sistemul public de pensii cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari va fi majorată anual cu același mecanism de indexare al pensiilor publice.

Se consideră că folosirea unui mecanism de majorare identic va determina o creștere corecta a indemnizatiei minime sociale în raport de cresterea pensiilor .

Persoane cu dizabilități

Persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o majorare cu un număr de puncte fix de 0,5 pct si 0,25 pct pentru fiecare an realizat în condițiile enumerate mai sus.

Astfel, se consideră că legea vizează stimularea persoanelor care contribuie mai mult la sistemul de pensii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. O nouă ediție a Cupei Mondiale de Gimnastică Ritmică are loc weekend-ul acesta la Cluj-Napoca

Publicat

Cluj-Napoca este gazda Cupei Mondiale de Gimnastică Ritmică, weekend-ul acesta. Peste 25 de țări concurează la probele individuale și de ansambluri.

În perioada 12-14 iulie, Sala Polivalentă BT Arena găzduiește o nouă ediție a Cupei Mondiale de Gimnastică Ritmică.

Cele mai bune gimnaste ale lumii, la Cluj-Napoca

În acest cadru spectaculos, cele mai bune gimnaste senioare din lume se vor întrece la a cincea ediție a cupei mondiale din Cluj-Napoca, demonstrându-și măiestria în probele individuale și de ansamblu.

Probele individuale includ performanțe la minge, măciuci, cerc și panglică, unde fiecare mișcare este un amestec perfect de forță și delicatețe.

Probe cu cerc, minge, panglică și măciuci

În competiția de ansamblu, echipele vor impresiona publicul cu sincronizarea lor impecabilă în probele cu 5 cercuri și 3 panglici cu 2 mingi, oferind o coregrafie care îmbină complexitatea tehnică cu frumusețea artistică.

„O nouă ediție a Cupei Mondiale de Gimnastică Ritmică la Cluj-Napoca. În perioada 12-14 iulie, la Sala Polivalentă BTarena se desfășoară o nouă ediție a Cupei Mondiale de Gimnastică Ritmică unde sportive pline de eleganță din 25 țări concurează atât individual, cât și la proba de ansambluri.

Cupa Mondială cuprinde etapele de calificări și finalele pentru proba cu cerc, minge, panglică și măciuci. Evenimentul este sprijinit financiar de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca”, se arată într-o postare a Primăriei Cluj-Napoca.

Clujenii pot vedea în acțiune gimnastele calificate la jocurie Olimpice de la Paris

Fie că te ești fan al gimnasticii ritmice sau doar în căutarea unei experiențe de neuitat, Cupa Mondială de Gimnastică Ritmică promite spectacole uluitoare și momente memorabile.

„Nu rata această ocazie unică de a vedea în acțiune gimnastele calificate la jocurie Olimpice de la Paris, printre care și reprezentanta României, Annaliese Drăgan. Achiziționează biletul acum și asigură-ți un loc în tribune pentru a fi martor la o competiție de excepție, unde arta și sportul se întâlnesc în cel mai frumos mod posibil. Te așteptăm la BT Arena pentru a celebra împreună excelența în gimnastica ritmică!”, se arată pe site-ul Federației Române de Gimnastică Ritmică.

Biletele pot fi achiziționate online, aici. Accesul copiilor sub 5 ani și al pensionarilor este gratuit. Copiii trebuie să fie însoțiți de un adult.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Nuntă tradițională la Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, cu strigături, dansuri și obiceiuri străvechi

Publicat

O nuntă tradițională din Ardeal a fost reconstituită în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, sâmbătă dimineață. Alaiul, dansurile și tradiționalele strigături de nuntă nu au lipsit.

Sâmbătă, 13 iulie 2024, de la ora 10.30, în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, a avut loc o prezentare inedită a obiceiurilor de nuntă din zona Ardealului.

Obiceiuri tradiționale de nuntă din zona Ardealului

„Mirii” s-au bucurat de prezența interpretei de muzică populară Elena Ștefănuț și a lui Nucu Pandrea, maestrul frunzei cântătoare. Evenimentul a fost completat de instrumentiști de prestigiu, printre care profesorul Vasile Popa.

Nunta a inclus tradiții specifice, strigături și legatul drumului.

Accesul gratuit

Participanții au descoperit unele dintre cele mai frumoase tradiții de nuntă, precum „Steagul de nuntă”, „Împletitul cununii la mireasă” și „Legatul drumului la mireasă”. Alaiul de nuntă a fost însoțit de tradiționalele strigături specifice acestui eveniment. Accesul a fost gratuit.

Evenimentul a fost organizat de Grupul literar „Sublim” și Asociația Educalise, în colaborare cu Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date” și face parte din proiectul „Revista de pe noptieră”, inițiat de trei poeți clujeni, Rodica Mureșan, Ovidiu Vasile și Alin Cucuruzan.

O parte dintre «protagonistele» prezente sâmbătă în Parcul Etnografic învață la Liceul Teoretic «Apaczai Csere Janos» din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Întârziere de două ore a avionului TAROM București-Cluj și retur. Care a fost cauza?

Publicat

tarom cluj

Avionul TAROM București-Cluj, care trebuia să aterizeze la 13.50, a avut întârziere de două ore, sâmbătă. Potrivit unor surse, unui membru al echipajului de zbor i s-a făcut rău cu puțin timp înainte de decolare.

Cursele aeriene RO643 și RO644, operate de TAROM pe relația București-Cluj și retur, au înregistrat întârzieri de circa două ore sâmbătă, 13 iulie.

Contactați de Cluj24, reprezentanții TAROM au precizat doar că nu este vorba de o grevă, cum s-a întâmplat luni, 8 iulie. Potrivit unor surse, întârzierea ar fi avut loc din cauză că unui membru al echipajului de zbor i s-a făcut rău.

Astfel, avionul București Otopeni – Cluj care trebuia să aterizeze la 13.50 a sosit pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj abia la 15.50.

De asemenea, returul (Cluj – București Otopeni), programat să decoleze la 14.15 a fost reprogramat pentru ora 16.15.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Trenul Curtici-București a deraiat la Rupea. Pasagerii InterCity Cluj-Napoca – București, preluați cu autobuzele

Publicat

Pasagerii trenului InterCity Cluj-Napoca – București au fost preluați cu autobuzele din Rupea, până în gara Brașov. Un tren a deraiat de pe linia ferată, între Rupea și Racoș.

Circulația pe linia de cale ferată Rupea – Racoș este oprită temporar din cauza deraierii trenului Internațional Curtici – București Nord.

„Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că trenul internațional IRN 347 (Curtici – București Nord) este oprit din circulație începând cu ora 12:10 din cauza deraierii, de un boghiu, a celui de-al treilea vagon din compunerea garniturii. Evenimentul feroviar s-a produs pe firul I, între stațiile Rupea și Racos, la km 237+400, interval feroviar pe care se circula cu restricțiale de viteză de 30 km/h.

Precizăm faptul că firul II Rupea – Racoș este închis permanent pentru lucrări de reabilitare, traficul feroviar pe intervalul respectiv fiind trasat doar pe firul I. La momentul actual un alt tren de călători este oprit temporar, este vorba despre trenul IRN 532 care a ajuns la ora 13.10 în Rupea și va staționa până la redeschiderea firului I, Rupea – Racoș”, a transmis Oana Brânzan, purtător de cuvânt al CFR SA.

Pasagerii InterCity Cluj-București, preluați cu autobuze

Trenul InterCity Cluj-Napoca – București Nord se numără printre garniturile care au rămas blocate în localitatea Rupea din cauza închiderii circulației.

Pasagerii trenului au fost preluați de două autobuze, până la gara Brașov. Ei își vor continua călătoria spre Capitală cu alte trenuri care circulă în relația Brașov – București Nord.

„Călătorii din trenul IC 532 (Cluj-Napoca – București Nord), oprit la Rupea, la ora 13:10, vor fi preluați cu 2 autocare până în gara Brașov, de unde își vor continua călătoria spre Capitală cu alte trenuri care circulă în relația Brașov – București Nord”, a mai transmis CFR SA.

Compania Națională de Căi Ferate le transmite scuze călătorilor pentru disconfortul creat de întârzierile care se vor înregistra în circulație din cauza acestui eveniment feroviar și îi asigură că se vor lua toate măsurile necesare pentru finalizarea operativă a intervențiilor de repunere pe șină a vagonului deraiat, astfel încât traficul să se reia in condiţii normale între stațiile Rupea și Racoș.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax