EVENIMENT
Totul despre modificările la Legea PENSIILOR. Documentul este în dezbatere la Parlament

Noua Lege a Pensiilor prevede, în continuare, stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar cu cât te apropii mai mult de 30 de ani de activitate sau depășești acel prag, se dorește asigurarea unei pensii care să acopere coșul lunar de cheltuieli.
Documentul a ajuns pentru dezbatere și aprobare la Camera Deputaților, care este și cameră decizională. Modificările din actul normativ se bazează pe principiul solidarității și contributivității. iar toate schimbările din lege trebuie să fie în concordanță cu recomandările CE și ale Băncii Mondiale, scrie Alba24.ro.
Totul despre modificările la Legea PENSIILOR. Documentul este în dezbatere la Parlament
În noul proiect de Lege a pensiilor, persoanele are cotizează mai mult de 35 de ani vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. În noua lege este un capitol prevăzut și pentru femeile cu mulți copii care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare
Tipurile de pensie prevăzute în Noua Lege a Pensiilor
Proiectul prevede patru tipuri de pensie:
- Pensie pentru limită de vârstă;
- Pensie de invaliditate;
- Pensie anticipată;
- Pensie de urmaș
Pensia pentru limită de vârstă
Accesul la pensia pentru limită de vârstă este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contribuiti
Stagiul minim de 15 ani reprezintă un stagiu de cotizare contributiv. La totalizarea stagiului minim de cotizare nu se ține cont de perioadele asimilate și perioadele necontributive. Excepție : perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă (recomandare CE).
Pensia de invaliditate
În noul proiect de lege a pensiilor se mențin cele trei grade de invaliditate, dar se redefinesc gradele de invaliditate în funcție de deficiența funcțională a persoanei:
- grav
- mediu
- accentuat
Pentru oricare dintre gradele de invaliditate în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale. Prevederea vizează întărirea principiului contributivității.
Proiectul de lege prevede și revizuirea punctajelor acordate pentru stagiul potențial.
Pensia anticipată
În noul proiect de lege accesul la pensia anticipată este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 35 ani contributiv. Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare prevăzută de lege.
Schimbările propuse vizează penalizarea:
Posibilitatea pensionării anticipate cu 5 ani mai devreme a persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributive de 35 ani cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare, pentru care vor primi o penalizare maximă de 24% față de penalizarea maxima de 30% prevăzută de legislația în vigoare.
Diminuarea penalizării de la 30 % la 24 % vine urmare condiționarii unui stagiu minim contributiv de 35 de ani. În vechimea necesară deschiderii unui drept de pensie anticipată nu se vor avea în vedere perioade necontributive gen: somaj, spor grupă, etc.
Pensia de urmaș
La pensia de urmaș se mențin condițiile de acordare din legislația actuală.
Reanalizarea condițiilor de muncă speciale și deosebite
Noul proiect de lege a pensiilor aflat la Camera Deputaților include și amendamente pentru clarificarea modalității de acordare pensiilor pentru condiții de muncă speciale și deosebite.
Aceste modificări se bazează pe întărirea principiului contributivității și vizează revizuirea activităților încadrate în condiții speciale și deosebite de muncă.
Bonusurile acordate în prezent la pensie pentru condiții speciale și deosebite de muncă
În prezent persoanele care realizează vechime în conditii speciale sau deosebite de muncă beneficiază la pensie de mai multe bonusuri:
- Reducerea vârstei standard de pensionare cu maxim 13 ani/ respectiv 10 ani;
- Majorarea punctajelor lunare pentru anii lucrati in aceste conditii de 50%, respectiv 25%;( a crescut artificial valoarea pensiei)
- Spor de grupa care constituie vechime, desi nu este contributivă; (a crescut artificial vechimea realizată)
- Stagiu complet de cotizare mai mic de 15 ani, 17 ani, (zonele de radiatii I si II), 20 ani pentru mineri, 25 ani pentru cei care au lucrat in conditii speciale, etc.. (Acestea au determinat cuantumuri mai mari)
O parte dintre aceste persoane au primit si un indice de corectie care a majorat artificial valoarea pensiei.
Ce se schimbă în noua lege pentru cei care cu vechime în condiții speciale de muncă
În noul proiect de lege a pensiilor se diminuează reducerile din vârsta standard cu 3 ani, atât pentru vechimea realizată în condițiile deosebite de muncă, cât și pentru vechimea realizată condiții speciale de muncă.
De exemplu: reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile speciale de 13 ani se diminuează la maxim 10 ani, iar reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile deosebite de 10 ani se diminuează la maxim 7 ani.
Diminuarea majorării suplimentare acordată pentru perioadele realizate în condiții superioare de muncă, în vederea întăririi principiului contributivității.
Propunerea are în vedere echitatea dintre persoanele care lucrează în condiții deosebite/speciale de muncă.
Astfel, se motivează că majorarea acordată să fie în raport de anii de muncă realizați în conditii de muncă superioare si nu influentati de veniturile încasate pentru care s-au reținut contribuțiile de asigurări sociale.
Dacă în prezent se acordă o majorare de 25% sau 50% pentru fiecare punctaj lunar realizat de persoana care a lucrat în condiții deosebite/speciale de muncă, propunerea vizează acordarea unui nr. de puncte fix, de respectiv 0,25 pct si 0,50 pct, pentru fiecare an realizat în condiții superioare de muncă.
Prin proiect locurile de muncă pentru care s-au obținut avize de încadrare în condiţii deosebite și a căror valabilitate a fost prelungită potrivit legislației anterioare datei intrării în vigoare a prezentei legi, se mențin în conditii deosebite de muncă potrivit legii, până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă, dar nu mai târziu de 01 ianuarie 2035.
Din 10 funcții, rămân doar 4. Ce funcții au fost eliminate
Pentru locurile de muncă prevăzute în proiect la lit. d), f)-l) se mențin în condiții speciale de muncă până la data de 01 ianuarie 2035.
S-a revizuit anexa 4 din proiect în sensul eliminării unor functii. ( în prezent sunt 10 functii, după revizuire au rămas doar 4 functii.
S-a propus eliminarea jongleorilor, clovnilor, cascadorilor, dansatorilor, călăreților de circ, dresor de animale)
S-a revizuit anexa 3 care cuprinde lista unitatilor cu activități încadrate în condiții speciale.
Astfel din 147 de unități au rămas 48 de unități. Reducerea listei a avut în vedere acele unități care au trecut succesiv prin doua evaluări și nu au mai primit aviz, desfiintarea unor unitati și faptul ca unele dintre acestea nu au mai depus declarații în conditii speciale.
Indemnizația minimă socială
Se va acorda în continuare indemnizația sociala pentru pensionari, conform OUG nr. 6/2009 pentru pensiile a căror cuantum este mai mic.
În prezent indemnizația minima socială are valoarea de 1.125 lei. Avem în plată un număr de 1.142.063 pensionari cu venituri mai mici decât valoarea indemnizatiei sociale.
Începând cu data intrării în vigoare a noii legi privind sistemul public de pensii cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari va fi majorată anual cu același mecanism de indexare al pensiilor publice.
Se consideră că folosirea unui mecanism de majorare identic va determina o creștere corecta a indemnizatiei minime sociale în raport de cresterea pensiilor .
Persoane cu dizabilități
Persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o majorare cu un număr de puncte fix de 0,5 pct si 0,25 pct pentru fiecare an realizat în condițiile enumerate mai sus.
Astfel, se consideră că legea vizează stimularea persoanelor care contribuie mai mult la sistemul de pensii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
DOLIU la facultatea de Drept din Cluj-Napoca: studentă de 22 de ani din Bistrița, DECEDATĂ chiar de ziua ei

Alexandra Săsărman era studentă la Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj-Napoca, originară din Bistrița și avea 22 de ani. Fata a decedat chiar de ziua ei în urma unui infarct.
Alexandra era absolventă a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița. Părinții fetei sunt medicul stomatolog Ionuț Săsărman și notarul Claudia Mihaela Săsărman.
DOLIU la facultatea de Drept din Cluj-Napoca: studentă de 22 de ani din Bistrița, DECEDATĂ chiar de ziua ei
Dumnezeu s-o odihnească!
Foto: Facebook

Săptămâna Patimilor, ultima săptămână a Postului Paștelui, începe imediat după sărbătoarea Floriilor.
În Lunea Mare se face pomenire de fericitul Iosif cel preafrumos şi de smochinul neroditor care s-a uscat prin blestemul Domnului, scrie Alba24.
Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor. TRADIȚII și semnificații
Începând cu seara Floriilor și până în Vinerea Mare, în biserici se oficiază slujbele de denii. Deniile sunt slujbe de dimineața care se săvârșesc, în seara zilei precedente, ca o formă de priveghere prelungită a zilei.
În cadrul Deniilor din Săptămâna Patimilor sunt rememorate ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului, respectiv prinderea, judecarea, răstignirea și îngroparea.
În această perioadă, preoții îndeamnă la post, rugăciune și spovedanie, fiind un timp în care creștinii se pregătesc duhovnicește pentru sărbătoarea Învierii Domnului.
Lunea Mare
În Lunea Mare, Biserica ne aduce aminte de două momente pline de învățătură.
Iosif cel preafrumos
Primul este legat de Iosif, fiul Patriarhului Iacob din Vechiul Testament, care este lăudat în cântările Deniei ca o prefigurare a Domnului Iisus Hristos. Iosif era fiul lui Iacob și al Rahelei.
Din cauza unor visuri care prevestau un viitor mare pentru el, frații săi mai mari au devenit invidioși și l-au aruncat într-o groapă. Ei i-au spus lui Iacob că Iosif a fost mâncat de fiare sălbatice, scrie basilica.ro.
Mai târziu, Iosif a fost vândut de frații săi din invidie, pentru treizeci de arginți. Deși a fost acuzat pe nedrept și aruncat în temniță, Dumnezeu l-a ridicat și l-a făcut conducător peste Egipt, potrivit crestinortodox.ro.
Viața lui Iosif este o prefigurare a lui Hristos, care a fost și El vândut pentru treizeci de arginți, judecat pe nedrept și răstignit. Însă, la fel ca Iosif, Hristos a biruit suferința și moartea și a adus mântuire întregii lumi.
Smochinul neroditor
Tot în această zi, ne aducem aminte de smochinul neroditor, pe care Iisus l-a blestemat pentru că nu avea roade. Această pildă ne transmite că Dumnezeu așteaptă de la om nu doar vorbe, ci fapte bune, roade ale credinței.
Blestemul smochinului amintește că Dumnezeu este iubitor și milostiv, dar și drept. La judecata de apoi, El va răsplăti pe cei ce au trăit cu credință și au făcut bine, dar îi va mustra pe cei ce au trecut prin viață fără să aducă niciun rod.
Această zi ne cheamă, așadar, la trezvie, la credință vie și la fapte bune, ca să nu fim doar „pomi cu frunze”, ci suflete cu roade.
Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare. Ce este interzis să faci în prima zi din Săptămâna Patimilor
Potrivit tradiției, în prima zi din Săptămâna Patimilor este interzis să se consume urzici sau mâncăruri gătite cu oțet, deoarece Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-au umezit buzele cu oțet, în loc de apă.
În Lunea Mare, în multe zone din țară, femeile încep curățenia de Paște. Acestea scot totul afară din casă, spală și aerisesc bine. Curățarea casei în Lunea Mare este considerată un ritual de alungare a tuturor influențelor negative acumulate în timpul iernii.
Totodată, unii credincioși încep un post mai aspru, alegând să nu mănânce nimic de la răsărit până la apus, ca o formă de rugăciune și pregătire spirituală pentru Sfintele Sărbători care urmează.
Săptămâna Patimilor. Semnificația fiecărei zile
Fiecare zi din Săptămâna patimilor are o semnificație aparte.
Potrivit Sinaxarului zilei din Triod, în zilele din Săptămâna Patimilor se reamintesc:
Sfânta și Marea Luni – se face pomenirea lui Iosif cel preafrumos și a smochinului care s-a uscat prin blestemul Domnului;
Sfânta și Marea Marți – se aduc aminte cele zece fecioare din pilda Evangheliei;
Sfânta și Marea Miercuri – se pomenește femeia păcătoasă care a uns cu mir picioarele Domnului;
Sfânta și Marea Joi – sunt celebrate patru evenimente: spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, instituirea Sfintelor Taine, rugăciunea supremă și vânzarea Domnului;
Sfânta și Marea Vineri – se prăznuiesc Patimile Mântuitorului, sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare;
Sfânta și Marea Sâmbătă – se face pomenirea îngropării Mântuitorului Iisus Hristos și a coborârii Sale în iad.
ADMINISTRAȚIE
Claudiu Salanță (arhitect-șef Cluj): Prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca, una dintre cauzele problemelor de trafic

Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj, atrage atenția asupra legăturii directe dintre prețurile ridicate ale locuințelor din Cluj-Napoca și aglomerația tot mai mare din trafic.
Aproape 38.000 de locuitori au părăsit orașul în ultimul deceniu
Într-o analiză bazată pe datele recensământului din 2021, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, arată că, deși populația municipiului a scăzut semnificativ, traficul a devenit mai aglomerat ca oricând.
„Sunt prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca una dintre cauzele problemelor de trafic? Conform datelor de recensământ 2021, în ultimii 10 ani (2011-2021) populația județul Cluj a scăzut cu – 1,73 %, de la 691.106 locuitori la 679.141 locuitori (- 11.965 locuitori).
La nivelul municipiului Cluj-Napoca înregistrăm o scădere mult mai mare decât cea a întregului județ și găsim o scădere de – 11,7%, de la 324.576 la 286.598, adică -37.978 clujeni care s-au mutat din Cluj-Napoca. Și dacă totuși un procent așa de mare de locuitori, aproape cât toată populația municipiului Turda și mai mult decât populația municipiului Dej, a ales să se mute din Cluj-Napoca de ce avem problemele de trafic de azi”, remarcă acesta.
Comunele din jurul Clujului, alternative mai accesibile
Acești oameni nu au dispărut însă din județ, ci mulți dintre ei s-au mutat în comunele limitrofe orașului: Florești, Apahida, Baciu, Feleacu, Chinteni, Ciurila.
„Răspunsul vine din analiza datelor comunelor de lângă Cluj-Napoca, unde se înregistrează o creștere semnificativă a populației.
Avem așa:
- Florești + 29.922 locuitori
- Apahida + 6.554 locuitori
- Baciu + 3.605 locuitori
- Feleacu + 1.770 locuitori
- Chinteni + 1.468 locuitori
- Ciurila + 409 locuitori
Total: 43.728 locuitori, adică aproape cât populația municipiului Turda”, a mai explicat arhitectul-șef al județului.
„Formalismele duc la date eronate”
Totodată, arhitectul-șef punctează și problema formalismului administrativ și cere actualizarea criteriilor de proximitate pentru școli, astfel încât să reflecte realitatea urbană.
„Între cei stabiliți în comunele limitrofe municipiului Cluj-Napoca și cei care au plecat din Cluj-Napoca există o diferență de doar 5.750 locuitori (43.728 – 37.978). Dacă ne raportăm la situația reală, în care condiția de a avea domiciliul în Cluj-Napoca pentru a înscrie copilul la școală în Cluj-Napoca este luată în calcul, diferența de 5.750 este nesemnificativă. Criteriile de proximitate pentru școli ar trebui actualizate deoarece este evident faptul că aceasta nu reflectă realitatea cotidiană și că avem formalisme care duc la date eronate”, a mai declarat Salanță.
Orașul prea scump pentru locuitori aglomerează traficul
El subliniază că multe dintre apartamentele din Cluj-Napoca sunt cumpărate în scop investițional, nu pentru locuire reală. Soluția propusă: urbanizarea urgentă a terenurilor disponibile din intravilanul municipiului.
„Dar, revenind la cei 37.978 cetățeni care au ales să plece din Cluj-Napoca, cât credeți că a influențat prețul imobiliarelor din Cluj-Napoca decizia acestora?
Când orașul e prea scump pentru locuitori și devine o specula de investiții, apartamentele fiind tranzacționate într-un procent mare în scop investițional și nu în scopul necesităților de locuire, atunci locuitorii caută soluții mai ieftine și asta conduce la probleme de trafic. Cred că municipiul are nevoie de a urbaniza terenurile din intravilan, și asta urgent. Cu cât prețurile sunt păstrate sus, cu atât vor fi mai mari problemele de trafic. Ce spuneți?”, a conchis arhitectul-șef al Clujului.
EVENIMENT
UPDATE FOTO. O basculantă s-a răsturnat în șanț, la Fundătura, în Cluj. Șoferul, rănit ușor

Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.
Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.
Au intervenit pompierii din Dej
Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.
Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.
UPDATE
„În data de 14 aprilie, în jurul orei 07:15, pe DN 1C, în localitatea Fundătura, comuna Iclod, a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane.
Un bărbat în vârstă de 57 de ani, aflat la volanul unei autoutilitare care se deplasa din direcția Gherla spre Cluj-Napoca, a părăsit partea carosabilă, în condiții ce urmează a fi stabilite în cadrul cercetărilor, intrând în coliziune cu un cap de pod.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Acesta a fost preluat de un echipaj medical pentru acordarea îngrijirilor de specialitate.
Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii evenimentului”, a transmis IPJ Cluj.