ACTUALITATE
Top 3 țesături pentru ROCHII de vară

Se apropie cu pași repezi anotimpul cel mai frumos al anului, vara. Când putem ieși la o plimbare de după amiază în parc, să ne dăm cu bicicleta lângă lac, să avem un picnic în pădure, sau să mergem la evenimente deosebite precum nunți și botezuri, alături de cei dragi. Deși sezonul activităților în aer liber se deschide din ce în ce mai mult, în această perioadă căldura și soarele arzător sunt prezente zi de zi. Astfel, devine dificil să ne alegem îmbrăcămintea. În acest articol ne vom adresa doamnelor și domnișoarelor. Cea mai rapidă, dar și utilă variantă de îmbrăcăminte în lunile Cireșar, Cuptor și Gustar sunt rochiile. Rochii vaporoase, rochii lungi, rochii scurte, există o gamă variată. Iar în rândurile ce urmează vă vom prezenta top 3 cele mai bune țesături pentru rochii de vară.
După cum vă spuneam, se apropie cel mai călduros și senin anotimp. În astfel de situații, doamnele vor să își scoată în evidență femininatea, dorind să o îmbine cu libertatea în mișcare. Astfel, alegerea cea mai rapidă în materie de îmbrăcăminte sunt rochiile. Este important să alegeți un material potrivit activității pe care urmează să o faceți. Fie că mergeți la birou, ieșiți la plimbare sau la restaurant cu persoana iubită, sau poate mergeți la un eveniment elegant, rochia nu va da greș niciodată. Începem enumerarea țesăturilor rochiilor imediat. Vă vom prezenta detalii despre bumbac, in și mătase.
1. Bumbac
Bumbacul este cel mai folosit material de haine. Topuri, pantaloni, șosete, lenjerie, se încadrează în fiecare categorie. Este un material elastic, ușor de curățat și potrivit multor activități. Astfel că, dacă vă doriți o rochie de vară în care puteți fi flexibilă fără să vă temeți că vă va cauza disconfort, atunci bumbacul este alegerea potrivită. Fiind un material pe care se pot imprima multe modele și culori atrăgătoare, rochia de bumbac este recomandată fie activităților de relaxare, fie mersului la birou. Versatilitatea sa îl aduce pe locul întâi în topul țesăturilor. Așa că, alegeți cu încredere această țesătură dacă vă doriți confort maxim.
2. In
Inul este un material higroscopic, care ajută la absorbția umidității din aer. De asemenea, este un material șifonat natural, deci este mai dificil de întreținut și poate nu chiar pe placul tuturor doamnelor. Cu toate acestea, rochiile de vară din in sunt recomandate în vacanțele exotice, mersului la plajă sau plimbatului pe faleză, dar pot fi folosite și la birou, desigur. Tot ce contează este stilul dumneavoastră preferat de îmbrăcăminte și cum vi se potrivește inul în garderobă. Datorită respirabilității sale, inul ajunge pe locul al doilea în topul țesăturilor.
3. Mătase
Mătasea este un material fin și special, însă rochiile fabricate din ea au un cost ridicat. De aceea, aceasta ajunge în locul trei în topul țesăturilor. Din mătase se pot face rochii de vară vaporoase, potrivite la perfecție evenimentelor în familie, cum ar fi nunțile. Fie că sunteți invitată, sau poate sunteți chiar mireasa, rochiile de nuntă din mătase vor atrage toate privirile. Acest material are un iz diafan, de poveste, de aceea trebuie să vă gândiți de două ori unde veți purta rochia înainte să faceți achiziția. Totuși, se poate purta și la birou, dacă vă doriți să vă simțiți ca o prințesă într-o zi obișnuită a săptămânii. Mătasea vă va ajuta să vă scoateți feminitatea în evidență și să vă simțiți ca în basme.
Înainte de încheiere, vrem să vă ajutăm să vă alegeți rochia de vară și în funcție de lungimea acesteia. Dacă mergeți la un eveniment deosebit, este recomandată rochia lungă. Această lungime inspiră clasă și hotărâre. Dacă mergeți la birou, rochia lungă nu va da greș nici aici, însă puteți aborda și lungimea până la genunchi. Aceasta inspiră un aer business, potrivit oricărui domeniu de muncă. Ultima, dar nu cea din urmă, este rochia scurtă. Această lungime inspiră tinerețe și vivacitate și este recomandată fie activităților de relaxare în weekend, fie evenimentelor de seară.
Ajunși la final, sperăm că articolul nostru v-a fost de folos în găsirea rochiei perfecte pentru activitățile dumneavoastră. Fiecare ocazie își are partenerul în îmbrăcăminte, deci sperăm că veți reuși să transmiteți ceea ce vă doriți cu ajutorul rochiilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Leul a avut o evoluție mixtă față de principalele valute, la redeschiderea pieței valutare după minivacanța prilejuită de Rusalii.
Luni, când piața a fost închisă, cotațiile euro au fluctuat între 4,96 și 4,959 lei. Marți, tranzacțiile se realizau într-un culoar îngust cuprins între 4,958 și 4,963 lei, ceea ce a coborât media la 4,9615 lei, față de 4,9633 lei, la sfârșitul săptămânii trecute.
În perioada următoare, evoluția leului va continua să fie monitorizată de BNR, care are la dispoziție o rezervă valutară care a fost la sfârșitul lui mai de 59,2 miliarde euro, la care se adaugă rezerva de aur care se află la un maxim istoric de 6,11 miliarde euro. În opinia analiștilor Băncii Transilvania, acest nivel este unul „confortabil, inclusiv în scenariul incidenței unor noi șocuri adverse (endogene și/sau exogene)”.
Radu Georgescu: Euro a scăzut la revenirea din vacanță
Dealerii bancari așteaptă ședința de politică monetară a Rezervei Federale americane, care se va desfășura la jumătatea săptămânii viitoare, motiv important pentru ca nivelul indicilor ROBOR să se stabilizeze.
Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,55%, valoarea stabilită în urmă cu aproape două săptămâni. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,65 la 6,64%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a stagnat la 6,84%.
Euro se menținea peste minimul din ultimele aproape trei luni de 1,0659 dolari, atins săptămâna trecută. Moneda unică fluctua între 1,0682 și 1,0732 dolari, iar media celei americane a crescut la 4,6393 lei.
Rezistența opusă de euro se datorează faptului că rata anuală a inflaţiei din zonă a scăzut în mai la 6,1%, potrivit estimărilor preliminare ale Eurostat, în timp ce sectorul serviciilor din SUA a cunoscut luna trecută un recul, ceea ce ar putea determina Fed să nu modifice rata de referință.
Cursul francului elvețian a crescut de la 5,0913 la 5,1136 lei iar cel al lirei sterline a scăzut de la 5,7790 la 5,7558 lei.
Prețul gramului de aur a scăzut la 292,7061 lei, evoluție determinată de deprecierea metalului galben la 1.958 – 1.965 dolari/uncie.
În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 369,14 forinți/euro iar a celei poloneze s-a depreciat marginal 4,4902 zloți/euro.
Criptomonedele s-au depreciat marți, după ce Comisia pentru Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite au intentat un proces împotriva Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare. Conform informațiilor din piață în decurs de 24 de ore investitorii au retras numerar în valoare de circa 780 de milioane de dolari.
Bitcoin s-a depreciat la 25.494 – 25.823 dolari iar ether la 1.803 – 1.821 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile luni, până la ora 14:00
EVENIMENT
FOTO. International Cat Show Cluj-Napoca, desfășurat în weekend la Iulius Mall. „Am muncit foarte mult, dar sunt mândră de tot”

Prima zi a evenimentului mult așteptat de către toți iubitorii de feline a avut loc sâmbătă, 3 iunie 2023, în Cluj-Napoca. Expoziția s-a desfășurat la parterul complexului Iulius Mall, unde, deținătorii de felise și-au expus cele 26 de pisici campioane premiate mondial.
Cele 26 de pisici au fost toate frumoase și elegante. Printre acestea se regăsesc rasele British Longhair, British Shorthair, Scottish Fold, Transylvanian ori Maine Coone. Cât despre preț, potrivit unei proprietare de felisă, un pui costă 1500 €.
Doamna N. este una dintre deținătoarele de felise prezente la concurs. Aceasta crește rasele British și Scottish Fold.
Totul a început atunci când a cumpărat o pisică cu Pedigree, care i-a fost adusă din Moldova deoarece, din păcate, din România nu se pot cumpăra pisici de calitate.
Din cauza faptului că felina era bolnavă, doamna N. s-a chinuit foarte mult să o facă bine. În ciuda greutăților întâmpinate, aceasta nu și-a pierdut speranța și a decis că își dorește ca pisica ei să facă pui. Urmându-și visul, a studiat 1 an și jumătate genetica pisicilor, inclusiv tot ce ține de standardele de rasă și reproducere, pentru ca, în final, să cumpere și un motan. Astfel a luat naștere primul rând de pui.
„În momentul în care s-a născut în palmele mele primul pui, a fost o chestie fabuloasă. Să-i vezi cum cresc, cum se atașează de tine, cum vin și dorm lângă tine, absolut tot. E greu când pleacă”, povestește foarte emoționată doamna N.
Cu toate că femeia alege cu cea mai mare grijă și atenție locul unde ajung puii, una dintre pisici nu a avut parte de iubirea pe care doamna N. i-a dorit-o, așa că, plină de curaj, și-a salvat pisica din acel mediu nesănătos.
Campioni Mondiali
În 2022, la Bran, doamna N. a participat la primul concurs. „Și acolo a început nebunia”. În finală, la categoria Long Hair, pentru titlul de campion, s-au bătut tocmai masculul și femela dânsei. „Ce să alegi, care să câștige? Cea mai bună femelă și cel mai bun mascul. De atunci, concursurile m-au topit.”
Ulterior, familia doamnei N. a întâmpinat și alți membri, din întreaga lume. „De data asta știam ce teste să cer, cum să recunosc bolile”.
La Constanța, femeia a deschis titlurile motanilor Escobar și Thor, iar la Varna, pe 23 aprilie, aceștia și-au închis titlurile de campioni mondiali.
„Am muncit foarte mult, dar sunt mândră de tot”
De exemplu, un alt pui, „încă de la vârsta de 3 luni, de la primul ei concurs, s-a calificat în toate finalele, a câștigat toate certificatele și premiile de la categoria ei de vârstă”.
În prezent se încadrează la adulți. Este vorba despre un exemplar genetic Ciocolată.
Ioana Mărcuțianu
EVENIMENT
FOTO. Super concert Zucchero, la Cluj-Napoca. Artistul italian va urca pe scena din BT Arena în 27 iunie

Puțini artiști au cariere atât de importante încât să fie (re)cunoscuți doar după un singur nume. Unul dintre ei este Zucchero, o legendă a muzicii și unul dintre cei mai iubiți soliști de blues, soul și rock din lume.
Cu două World Music Awards, șase Europe Platinum Awards și o nominalizare la Grammy Awards la activ, ”Zahărul”, așa cum l-a numit învățătorul său, vine în concert la Cluj-Napoca pe 27 iunie 2023, de la ora 20:00, la BT Arena.
Super concert Zucchero, la Cluj-Napoca. Artistul italian va urca pe scena din BT Arena în 27 iunie
De-a lungul carierei sale impresionante, de trei decenii, ”părintele blues-ului italian” a vândut peste 60 milioane de albume și a concertat alături de cei mai mari artiști ai lumii (Luciano Pavarotti, Sting, Eric Clapton sau Andrea Bocelli).
Este singurul artist italian care a urcat pe scenă la Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness și a cântat pe stadionul Wembley în fața a peste 70.000 de oameni.
Concertul de la Cluj, parte din turneul mondial World Wide Tour
Turneul World Wide Tour a ajuns, deja, pe trei continente. Zucchero a concertat în Europa, în Australia și în America de Nord, iar acum revine în Europa pentru o altă serie de concerte.
Cluj-Napoca se află pe lista orașelor importante ale lumii alese de artistul italian pentru turneul său, alături de Los Angeles, Sydney, Stockholm, Vancouver sau Copenhaga.
Clujenii vor putea asculta piesele consacrate ale artistului italian („Senza una donna”, „Il volo” sau „Diamante”), dar și melodii de pe cel mai recent album. În 2021, a scris și lansat o piesă, în colaborare cu celebrul Sting, intitulată „September”. Piesa ”vorbește” despre perioada dificilă pe care am trăit-o cu toții din cauza restricțiilor sanitare și transmite speranța revenirii la normalitate. Melodia face parte din noul album al lui Zucchero, „D.O.C”, dar și din LP-ul lui Sting, „Duets”.
Biletele achiziționate pentru alte date de spectacol sunt valabile
Organizatorii anunță că biletele achiziționate deja pentru spectacolele care au fost amânate din cauza restricțiilor pandemice sunt valabile pentru concertul de pe 27 iunie.
Biletele sunt disponibile pe Eventim, My Ticket, Entertix, IaBilet.
EVENIMENT
UPDATE. CUTREMUR semnificativ la 24 de kilometri de Arad. S-a resimțit și la Cluj: „M-a scuturat în pat”

Un nou cutremur cu magnitudine 5 pe scara Richter s-a produs marți seara, la ora 20.26, la 17 kilometri de Arad, potrivit primelor informații. Seismul a fost resimțit și la Cluj.
Cutremurul s-a resimțit nu doar în România, ci și în Croația, Ungaria și Serbia.
CUTREMUR cu magnitudinea 5 pe scara Richter la 17 kilometri de Arad. S-a resimțit și la Cluj: „M-a scuturat în pat”
Conform primelor informații, seismul a avut loc la o adâncime de 10 km. Acesta s-a resimțit și la Cluj. Mai mulți clujeni au scris pe rețelele de socializare că l-au simțit.
„M-a cutremurat în pat”, a scris o persoană din Cluj-Napoca.
UPDATE
În ziua de 06.06.2023, ora României 20:26:52, s-a produs în Crișana, Arad, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 6.4 km, a transmis Institutul de Fizica Pământului.
Siesmul a avut intensitatea VII.
Cutremurul s-a produs la 24 km E de Arad, 50 km NE de Timișoara, 74 km SE de Bekescsaba și 93 km N de Reșita.
UPDATE 1
În Arad, unde cutremurul s-a simțit cel mai puternic, echipaje ale ISU au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere. Pompierii arădeni anunță că au două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri. Intervențiile se desfășoară pe străzile Mărășești și Lucian Blaga.
Nu sunt alte probleme deosebite, potrivit reprezentanților ISU Arad.
Cutremurul de suprafață a fost simțit în mai multe localități din Banat, Crișana și Ardeal. Unii oamenii s-au speriat și au ieșit pe străzi.
Foto: Arhivă