ACTUALITATE
Toate drumurile județene din Cluj sunt circulabile
Chiar dacă județul Cluj a fost lovit din plin de iarnă, nu există în acest moment drumuri judeţene blocate sau închise traficului rutier. Pe mai multe sectoare de drum circulaţia se desfășoară în condiţii specifice sezonului rece.
De asemenea, în urma căderilor de zăpadă, precum și a temperaturilor sub zero grade Celsius înregistrate în cursul nopții, mai multe drumuri judeţene au fost afectate și de fenomenul de polei, traficul rutier fiind îngreunat.
În acest context, pentru asigurarea unor condiţii optime de circulaţie, în cursul zilei de joi, 14 ianuarie, s-a acţionat, inclusiv prin revizii, pe 66 de drumuri sau sectoare de drumuri judeţene situate pe raza zonelor Huedin, Gilău şi Gherla. Intervenția a fost realizată cu ajutorul a 41 de utilaje. Tot în aceste zone, în cursul nopţii şi al acestei dimineţi s-a acţionat pe 56 de drumuri judeţene, cu 26 de utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 443 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.
Turda – 420 de tone de material antiderapant
Pe drumurile judeţene situate în zona Turda şi în zona de munte, în cursul zilei de joi s-a intervenit pe 7 drumuri judeţene, cu 7 utilaje. La această oră, se acţionează, inclusiv prin revizii, pe 15 drumuri judeţene, cu 14 utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 420 de tone de material antiderapant, inclusiv sare.
Dej – 307 tone material antiderapant
Totodată, pe drumurile judeţene situate în zona Dej, în cursul zilei de ieri s-a intervenit pe 14 drumuri judeţene, cu 9 utilaje. La această oră, se acţionează, inclusiv prin revizii, pe 9 drumuri judeţene, cu 9 utilaje. În cadrul acestor acţiuni a fost folosită o cantitate însumată de 307 tone de material antiderapant, inclusiv sare.
În continuare, se acţionează cu utilaje cu lamă pentru degajarea carosabilului de zăpadă și lărgirea căii de rulare, precum şi cu materiale antiderapante, inclusiv sare, pentru combaterea fenomenului de polei. De asemenea, se efectuează revizii pe mai multe drumuri judeţene pentru verificarea stării părţii carosabile, urmând să se acţioneze în caz de necesitate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
FOTO. Vin studenții la Cluj-Napoca! Mai puține locuri în cămine. Care sunt tarifele de cazare
Universitățile din Cluj-Napoca s-au pregătit pentru primirea studenților la 1 octombrie, când începe anul universitar 2024-2025, și au igienizat, renovat, reabilitat peste vară căminele din campusurile studențești. Sunt disponibile aproximativ 15.000 de locuri, mai puține cu câteva sute față de anul trecut, deoarece sunt cămine unde se fac lucrări de modernizare prin PNRR.
Apel la studenți să nu se înghesuie în prima zi de cazare
Cea mai mare universitate, ”Babeș – Bolyai” (UBB), asigură aproximativ 6500 de locuri în 17 cămine, situate în Hasdeu sau pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca.
Reprezentanții UBB au precizat că în cămine se oferă locuri în camera cu 5 paturi, baie și spații comune de gătit pe hol, dar și camere cu 2 paturi, cu baie și bucătărie proprii.
”Criteriile de alocare a locurilor sunt media de la admitere pentru studenții de anul I, respectiv media obținută în anul universitar anterior pentru studenții mai mari, și locuri atribuite în baza unor criterii sociale. Din toate comisiile de evaluare a locurilor de cazare fac parte și studenți, tocmai pentru a face acest proces cât mai transparent”, au spus reprezentanții UBB pentru Cluj24.
Cazările la această universitate au loc în perioada 27 – 29 septembrie.
”Facem apel la studenți să nu se înghesuie în 27 septembrie la primele ore pentru a-și lua locul în primire, pentru că în momentul afișării listelor se afișează și programul de cazare la fiecare cămin, pe fiecare an de studiu, la ce ore și în ce zile”, au precizat sursele citate.
În ceea ce privește tarifele de cazare, acestea au fost actualizate cu rata inflației și sunt cuprinse între 130 de lei pe lună și 300 de lei.
Teren de sport cu nocturnă pentru studenții UTCN
Pentru anul universitar 2024 – 2025, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) pune la dispoziția studenților aproximativ 5000 de locuri de cazare, distribuite în cele 2 campusuri studențești Observator și Mărăști.
Taxele de cazare au rămas nemodificate față de anul trecut, astfel că un student UTCN va plăti 220 lei/lună în cameră de 4 paturi, 4 persoane, 325 lei pentru camera de 2 paturi în care sunt cazate 2 persoane – cazul studenților familiști, iar studenții cu nevoi speciale care se cazează în camera de 1 pat plătesc 600 lei/lună.
”Pe perioada verii s-au făcut lucrări de întreținere acolo unde a fost necesar, s-au renovat camere și s-au adus îmbunătățiri la instalațiile care fac parte din sistemul de siguranță.
Toate căminele universității au fost modernizate complet în ultimii ani, (de la mobilier, parchet, băi, instalații sanitare, electrice), toate camerele au baie proprie, acces la săli de lectura, spălătorie la fiecare etaj, oficiu de gătit, internet gratuit, sisteme de supraveghere și de prevenire a incendiilor.
În campusuri există spații sportive și de mișcare, anul trecut s-a construit un nou teren de sport în incinta campusului Observator, cu gazon artificial și nocturnă, precum și un spațiu de recreere pt studenți cu echipamente de fitness reglabile și mobilier urban”, arată reprezentanții universității.
În fiecare campus, UTCN asigură servicii medicale prin cabinetele medicale, în colaborare cu Primăria și Direcția Medicală și Asistență Socială.
Cazarea începe în acest an în 24 septembrie cu studenții anului I și se desfășoară conform unui calendar bine stabilit, până la data de 27 septembrie.
7 cămine studențești la UMFIH
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” dispune de 1874 de locuri de cazare în 7 cămine din Campusurile Observator și Hașdeu, față de 2620 anul trecut, deoarece sunt cămine care au intrat într-un program de modernizare cu fonduri din PNRR.
”Căminele regim de 4 paturi/cameră, regim de 3 paturi/cameră și regim de 2 paturi/cameră, cererile pentru cămine fiind onorate în proporție de 87%”, au transmis reprezentanții UMFIH.
Tarifele sunt aceleași ca anul trecut, și pornesc de la 190 – 210 lei/lună în camera cu 4 paturi, până la 260 -310 – 370 de lei în camera cu 2 paturi, universitatea asigură și camera single la un tarif de 590 de lei.
Cazările au loc în perioada 23-25 septembrie pentru anul I și între 26 și 29 septembrie pentru studenții din anii mai mari.
USAMV, cazare în 5 cămine
USAMV Cluj-Napoca are 1450 de locuri de cazare în 5 cămine, tarifele fiind cuprinse între 190 – 450 lei/lună, în funcție de numărul de paturi din cameră și gradul de confort.
Cazările se vor face în zilele de 26-28 septembrie 2024, pe facultăți și pe ani de studiu;
Cererile de cazare au fost satisfăcute în proporție de 87 %.
Doar 2 cămine la UAD
Cea mai mică dintre universitățile de stat din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design (UAD), oferă studenților 124 de locuri de cazare în două cămine studențesti.
Tarifele de cazare sunt cuprinse între 290 de lei și 630 de lei pe lună în funcție de numărul de paturi din cameră.
Cazarea începe în 28 septembrie.
Răzvan Oaidă, este noul jucător al U Cluj, anunță clubul de fotbal.
Mijlocașul de 26 de ani și-a reziliat contractul cu Rapid București în data de 10 septemebrie.
U Cluj l-a adus pe Răzvan Oaidă. Mijlocașul a semnat un contract pe doi ani
”Răzvan Oaidă, 26 de ani, este noul jucător al Universității Cluj. Mijlocașul, care are Cupa României în palmares și peste 180 de meciuri în Superliga, a semnat un contract valabil pe doi ani”, au anunțat reprezentanții clubului de fotbal.
Răzvan a început fotbalul la Atletico Arad, însă la vârsta de 16 ani calitățile sale au atras atenția clubului englez Wolverhampton. El a evoluat în academia formației de Premiere League timp de doi ani, după care a ajuns în Italia, la juniorii celor de la Brescia, se arată pe site-ul oficial al liderul Superligii de fotbal, U Cluj.
Oaidă a revenit în România în anul 2017
Răzvan Oaidă a revenit în România la FC Botoșani, în 2017 și tot acolo a făcut pasul spre seniori. A debutat în Superliga împotriva celor de la Viitorul Constanța pe 25 noiembrie 2017.
În total, a bifat 51 de partide pentru formația din nordul Moldovei în toate competițiile, în două sezoane.
Patru ani la FCSB, apoi Rapid
Tot pe site-ul U Cluj se arată că, începând cu sezonul 2019/2020, Oaidă a evoluat în tricoul celor de la FCSB. În primul la campioana en-titre a câștigat Cupa României, cel dintâi trofeu al carierei.
Ultimul sezon la FCSB, 2022/2023, a consemnat și debutul în grupele unei competiții europene pentru Răzvan, care a evoluat în Conference League. În total, a jucat pentru FCSB în 122 de partide, marcând șapte goluri și oferind opt pase decisive.
”La începutul sezonului 2023/2024, mijlocașul a ajuns la Rapid, acolo unde a fost o piesă de bază utilizat în 44 de meciuri (un gol și trei pase decisive). Pentru echipa de sub podul Grant are șase prezențe în acest sezon de Superliga”, au precizat reprezentanții clubului clujean de fotbal.
Experiență în Cupele Europene
Răzvan Oaidă are 19 meciuri în cupele europene, toate în tricoul FCSB: 7 partide în calificările Europa League, 6 în grupele Conference League și 6 în calificările Conference League.
Răzvan Oaidă a făcut parte lotul naționalei U21 la Campionatul European de tineret din 2021. Mijlocașul a evoluat împotriva Olandei (1-1) și împotriva Germaniei (0-0) la acel turneu final.
În total, mijlocașul de 1,82 metri, are 29 de meciuri sub tricolor, de la U17 la U21.
EVENIMENT
Ziua de Curățenie Națională la Cluj. Sunt așteptați 4000 de voluntari. Care sunt zonele unde se va interveni
Consiliul Județean Cluj sprijină și în acest an Asociația Nature O’clock, reprezentanta ”Let’s Do It, Romania!” în județul Cluj, în vederea derulării în condiții optime a celei mai ample acțiuni de curățenie generală – Ziua de Curățenie Națională, care va avea loc sâmbătă, 21 septembrie.
Evenimentul implică 198 de țări și peste 19 milioane de voluntari care se mobilizează pentru o curățenie globală.
”Astfel, clujenii și toți cei interesați sunt așteptați în data de 21 septembrie, începând cu ora 09.00, să strângă deșeurile din natură și să petreacă o zi împreună cu oameni dornici să facă fapte bune. Sunt așteptați aproximativ 4000 de voluntari”, a anunțat Consiliul Județean Cluj.
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a declarat că ”succesul înregistrat de-a lungul timpului de acest proiect, derulat la nivel mondial, se reflectă și în conduita cetățenilor față de mediul înconjurător”.
”Prin intermediul acestuia au fost promovate comportamente responsabile și bune practici în ceea ce privește protejarea și conservarea naturii. Îndemn clujenii să dea dovadă, și de această dată, de implicare și spirit civic pentru a putea avea parte de un mediu curat și sănătos”, a spus Tișe.
Unde are loc curățenia în județul Cluj
În județul Cluj manifestarea va avea loc în următoarele puncte principale: Cluj-Napoca – Parc Est, Lacul Tarnița
De asemenea, acțiunea de ecologizare se va desfășura și în alte locații, precum: Cluj-Napoca – Hoia și Făget, Câmpia Turzii, zona Obor, Dej, dar și mai multe sate de pe raza județului.
Totodată, în municipiul Turda și în Florești – Malul Someșului, cu acces de pe strada Tineretului, activitatea se organizează vineri, 20 septembrie.
Mai mult, cu suportul instituțiilor de învățământ, parcurile din zonele proxime unităților școlare vor fi ecologizate tot în data de 20 septembrie.
În anul 2024 a fost lansată aplicația „Let’s Do It, România!”, disponibilă pe iOS și Android care permite utilizatorilor să semnaleze în mod gratuit prezența deșeurilor sau a ambroziei, iar notificările vor fi transmise autorităților competente pentru a asigura curățarea acestor zone.
Această soluție digitală reprezintă un element esențial în eforturile de protejare a mediului, facilitând implicarea cetățenilor în mod direct și rapid.
ACTUALITATE
5 lucruri esențiale la care e bine să fii atent când activezi un bonus la cazino online (P)
În momentul în care accepți un bonus pentru cazinoul online, este important să citești cu atenție secțiunea de Termeni și Condiții pentru a fi la curent cu eventualele condiții de rulaj și alte criterii pe care trebuie să le îndeplinești.
Scenariul cel mai fericit este acela în care primești un bonus fără rulaj, dar astfel de situații sunt ceva mai rare. De cele mai multe ori, bonusul respectiv va avea și condiții de rulaj. Acestea diferă de la un cazinou online la altul, motiv pentru care este indicat să te informezi înainte să îl accepți.
Spre exemplu, dacă un bonus are un rulaj de 10X, atunci va trebui să mizezi suma primită (ori câștigul în unele situații) de 10 ori înainte ca banii respectivi să poată fi transferați în balanța ta.
Află care sunt jocurile eligibile
De cele mai multe ori, bonusurile nu sunt oferite pentru toate jocurile pe care cazinoul respectiv le are. Dacă vorbim despre un bonus de tipul rotiri gratuite, există posibilitatea ca acestea să fie valabile doar pentru un joc sau câteva ale unui singur provider. Cazinoul respectiv te va informa însă transparent care sunt jocurile în care poți folosi respectivul bonus.
Verifică și contribuția jocurilor la cerințele de rulaj
Dincolo de acest aspect, e important de menționat că nu toate jocurile contribuie în aceeași măsură la îndeplinirea cerințelor de rulaj. În general, sloturile contribuie cu 100%, iar acest lucru înseamnă că fiecare pariu pe care îl vei face va fi luat în considerare integral. În schimb, la jocurile de masă precum blackjack sau ruletă, procentul este considerabil mai mic. Ține cont că acestea ar putea chiar să nu fie eligibile pentru rulaj. Ba chiar s-ar putea să fii nevoit să efectuezi rulajul doar la jocurile pentru care bonusul a fost eligibil.
Bonusurile au o valabilitate limitată
De cele mai multe ori, bonusurile fac parte din anumite campanii promoționale care au o durată fixă. Din acest motiv, e indicat să îți verifici mesageria constant, pentru a vedea dacă ești eligibil pentru un bonus. De obicei, cazinourile online te informează și prin e-mail și SMS, în cazul în care ai optat să primești astfel de comunicări din partea lor.
Ca un alt exemplu, multe din cazinourile online oferă bonusuri cu ocazia aniversării utilizatorilor. Unele dintre ele sunt valabile doar în ziua respectivă ori timp de o săptămână sau o altă perioadă de timp limitată, după care expiră și nu mai pot fi folosite. Astfel, dacă vrei să nu ratezi niciun bonus de ziua ta, ar fi bine să te loghezi la fiecare cazino la care ai cont și să verifici mesajele și secțiunea de bonusuri active.
Află care sunt câștigurile maxime permise
Din secțiunea de Termeni și Condiții vei afla că, în cazul multor bonusuri, vor exista anumite limite maxime ale câștigurilor. Ținând cont că este o recompensă pe care cazinoul respectiv ți-o oferă, acesta și-a luat o măsură de precauție, în așa fel încât să nu „spargi banca” și să îi dai o lovitură importantă.
Din acest motiv sunt introduse uneori limite maxime ale câștigurilor din bonusuri. E bine să verifici care este limita maximă pentru a-ți da seama dacă merită să joci bonusul sau nu. Ține cont că bonusurile nu au riscuri financiare, motiv pentru care sunt o alegere bună în cea mai mare parte a timpului, dacă nu au condiții de rulaj absurde.
Jocurile de noroc cu mize reale se adresează în exclusivitate persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Fii responsabil!
Sursa foto: canva.com