EDUCATIE
Tiberiu Ușeriu la Cluj-Napoca: Pot să fiu unul dintre modelele „așa nu”. LECȚII de viață pentru elevii Liceului ”Avram Iancu”
Tiberiu Ușeriu, ultramaratonist și fondator al proiectelor Via Transilvanica și Tășuleasa Social, a susținut astăzi o conferință în fața elevilor de la Liceul Teoretic ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca, unde a vorbit despre experiențele sale de viață, competițiile extreme la care a participat și importanța disciplinei și curajului în atingerea succesului. Ușeriu a împărtășit tinerilor detalii despre copilăria sa dificilă, primele visuri și drumul său către performanță, oferind lecții valoroase despre educație, perseverență și depășirea obstacolelor.
El a abordat subiecte variate, de la biografie la începuturile umile, la proiectele sale caritabile și competițiile extreme la care a participat. În discursul său a vorbit despre cum a reușit să își găsească drumul într-o societate în care modelele de urmat pot fi greu de identificat:
“La fel cum apar ciupercile după ploaie, așa apar și modelele, iar voi aveți nevoie de un filtru pentru a face diferența și a conștientiza care sunt modelele bune și cele rele. Să știți că în urmă cu câteva zeci de ani, când treceam eu prin școală, nu era chestia asta”, a spus Tiberiu.
Tiberiu Ușeriu la Cluj-Napoca: Pot să fiu unul dintre modelele „așa nu”. LECȚII de viață pentru elevii Liceului ”Avram Iancu”
Pe parcursul discuției, Ușeriu a oferit și detalii despre copilăria sa: “Eu vin din vârful muntelui, mai exact din Pasul Tihuța. La un moment dat, părinții mei au divorțat și eu am ajuns la Bistrița. Atunci a fost și momentul în care, fiind în clasa a treia, mi-am dat seama că sunt analfabet.”
El a subliniat și cum lipsa unor modele profesionale în primii ani de viață a avut un impact asupra sa: “La o oră de dirigenție, profesoara ne-a întrebat ce îmi doresc să devin în viață. Atunci am auzit pentru prima dată că există visul de a te face astronaut, pilot sau medic… Răspunsul meu a fost că doresc să devin șofer de tir. De atunci am început să am parte de bullying.”
“Atunci mi-am dat seama că mă degradasem din punct de vedere fizic”
Tiberiu Ușeriu a vorbit despre importanța visurilor și a curajului în viață, dar și despre riscurile de a te abate de la drumul cel bun: “E foarte important să visezi, pentru că dacă nu visezi, nu ai cum să ajungi acolo sus de tot. Dar, pentru a ajunge acolo, în primul rând ai nevoie de educație, apoi de ambiție și perseverență. Și ceea ce ne lipsea nouă cel mai mult era curajul. Curajul a fost și singurul lucru pe care mi l-am dezvoltat, dar acesta m-a adus, la un moment dat, și pe drumul greșit”, spune acesta.
Viața lui sportivă a devenit și ea subiect de discuție. A povestit cum, la 41-42 de ani, a început să alerge alături de câinii săi pentru a-și recupera condiția fizică: “Atunci mi-am dat seama că mă degradasem din punct de vedere fizic… Așadar, am zis că, dacă am câștigat împotriva a doi câini, înseamnă că pot să mă înscriu într-o competiție.”
Prima sa competiție a fost Maratonul Internațional de la Cluj, în 2014, unde a ales să alerge nu doar cei 42 de kilometri ai cursei, ci și o distanță suplimentară de peste 200 de kilometri, din Pasul Tihuța până la Cluj.
Curajul și determinarea l-au dus apoi la participarea la una dintre cele mai dificile competiții din lume, ultramaratonul de 620 km din zona Cercului Polar, numit 6633 Arctic Ultra, pe care l-a descris ca fiind una dintre cele mai mari provocări personale: “După acea competiție de la Cluj, mi-am dorit mai mult. Am ajuns la una dintre cele mai dragi competiții de-ale mele, dar și una dintre cele mai mari provocări de-ale mele pe plan sportiv, o competiție de 620 km, numită 6633.”
“Între motivație și disciplină e o diferență enormă”
În ciuda succesului său, Tibi Ușeriu a recunoscut și dificultățile întâmpinate pe parcurs, inclusiv un accident grav în 2019, când aproape și-a pierdut două degete de la picioare din cauza degerăturilor severe: “În 2019 am avut un accident destul de grav la picioare, unde am avut degerături de gradul trei, când aproape mi-am pierdut două degete.”
În încheiere, Ușeriu a reflectat asupra lecțiilor învățate de-a lungul carierei sale și a subliniat importanța disciplinei în atingerea succesului, în contrast cu motivația fluctuantă:
“Între motivație și disciplină e o diferență enormă. Motivația e foarte mare la început. Se formează ca o buclă, care mai apoi scade și scade, pentru că nu mai găsești nimic să fii motivat. Disciplina e total altfel. Să îți creezi o disciplină e mult mai greu. Aceasta nu crește la fel ca motivația, dar după ce o dobândești, se menține fără oscilații mari.”
Pentru elevii din Cluj-Napoca, întâlnirea cu Tibi Ușeriu a fost o oportunitate de a primi o lecție de viață autentică, din partea unui om care a cunoscut atât succesul, cât și eșecul, și care, în ciuda tuturor provocărilor, rămâne un exemplu puternic de ambiție, perseverență și autenticitate.
Daria Mustea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Delgaz Grid: Investiții record la Cluj anul trecut, de circa 64 milioane de lei, în rețelele de gaz

Compania Delgaz Grid anunță că anul trecut a înregistrat investiții record, de circa 64 milioane de lei, în rețelele de gaz din județul Cluj.
Rețeaua a fost modernizată pe o lungime de aproximativ 64 km, preponderent în localitățile Baciu, Florești și Gilău;
Investițiile au ca obiectiv creșterea performanței rețelelor și, implicit, servicii mai bune și mai sigure;
Delgaz Grid, compania de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice din cadrul Grupului E.ON în România, a finalizat anul trecut în județul Cluj 15 proiecte de investiții, valoarea totală a acestora fiind de circa 64 milioane lei (13 milioane euro).
Peste 60 milioane de lei (circa 12 milioane euro) a fost valoarea proiectelor care au urmărit modernizarea a 64 km din rețeaua de gaz a județului, alte 3 milioane de lei (peste 600.000 de euro) fiind alocate pentru extinderea sistemului de distribuție local cu peste 9 km.
Modernizarea rețelei de gaz
Cele mai importante lucrări de investiții au vizat modernizarea rețelei de gaz din zona metropolitană Cluj, localitățile: Gilău (19 km), Baciu (13,5 km) și Florești (peste 7 km), respectiv, municipiul Cluj-Napoca (peste 10 km).
Pentru a crește performanța rețelelor și a oferi servicii mai bune și mai sigure, investițiile continuă și în 2025, în județul Cluj fiind planificate lucrări de modernizare a rețelei de gaz în municipiile Turda, Dej, Cluj-Napoca și localitățile Cheia și Mărtinești.
Alte investiții
În anul 2024, Delgaz Grid a investit în distribuția de gaze naturale din județele aflate în zona de activitate peste 356 milioane de lei (72 milioane euro), fiind modernizați în total 365 km de conducte și branșamente gaz. Rețeaua de distribuție a fost extinsă cu 459 km, fiind racordați aproape 35.000 de noi consumatori. Totodată, în parteneriat cu autoritățile locale, au fost înființate distribuții de gaze naturale în 10 localități din județele Iași, Bacău, Arad și Sibiu, pe o lungime care însumează 68 km, în urma unor investiții totale de aproximativ 16,5 milioane lei.
Au fost modernizate 12 stații de reglare-măsurare a gazelor naturale în județele Bacău, Cluj, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare și Timiș care au dus la îmbunătățirea calității serviciului de distribuţie pentru consumatorii din zonele deservite.
Pentru anul în curs sunt prevăzute investiţii de peste 560 milioane de lei (111 milioane euro). Vor fi modernizate conducte şi branșamente de gaze naturale pe o lungime de 450 km. Totodată, pentru îmbunătățirea calității serviciului, vor fi modernizate 14 stații de reglare-măsurare. Dezvoltarea sistemului de distribuție a gazelor naturale și racordarea noilor consumatori reprezintă o altă prioritate, pentru anul acesta fiind prevăzute fonduri pentru extinderea rețelei cu peste 140 km.
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.
De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.

Cu ocazia sărbătorilor de Paște, marile supermarketuri își adaptează programul. Cei ce doresc să facă aprovizionarea sunt rugați s-o facă din timp.
Magazinele vor avea ore de lucru reduse sau vor fi închise în zilele de 20 și 21 aprilie.
Ce PROGRAM au supermarketurile de Paște
În Vinerea Mare, magazinele își scurtează programul de lucru față de restul săptămânii.
În Duminica Paștelui, cele mai multe supermarketuri vor fi închise. Anumite locații pot avea program redus sau pot păstra deschise secțiuni esențiale, cum ar fi lactatele, panificația sau băuturile.
LIDL
Magazinele Lidl vor lucra după un program special în perioada 19 – 21 aprilie.
Sâmbătă, 19 aprilie, magazinele vor funcționa între orele 07:00 – 18:00.
Duminică, 20 aprilie, în prima zi de Paște, toate locațiile vor fi închise.
Luni, 21 aprilie, Lidl va închide magazinele, oferind o zi liberă suplimentară angajaților.
AUCHAN
Sâmbătă, 19 aprilie, cele 24 de magazine Auchan vor fi deschise între orele 07:00 și 18:00.
Duminică, 20 aprilie, toate locațiile din rețea vor fi închise.
Luni, 21 aprilie, acestea vor funcționa între orele 10:00 și 22:00.
În celelalte zile, magazinele vor avea program normal, între orele 07:00 – 22:00.
KAUFLAND
În perioada 14 – 18 aprilie, Kaufland va deschide magazinele între orele 06:30 – 07:00 și va închide între 21:30 – 23:00.
Sâmbătă, 19 aprilie, majoritatea locațiilor vor funcționa în intervalul 06:30 – 18:00.
Duminică, 20 aprilie, magazinele vor fi închise în toată rețeaua Kaufland.
Luni, 21 aprilie, majoritatea unităților vor funcționa normal, unele fiind posibil închise.
CARREFOUR
Sâmbătă, 19 aprilie, magazinele Carrefour vor închide mai devreme, la ora 18:00.
Duminică, 20 aprilie, toate unitățile vor fi închise.
Luni, 21 aprilie, unele locații ar putea avea program redus sau să rămână închise.
MEGA IMAGE
Duminică, 20 aprilie, toate magazinele vor fi închise.
Luni, 21 aprilie, clienții vor putea face cumpărături între orele 09:00 – 18:00.
PENNY
Înte 14 și 18 aprilie, toate magazinele vor fi deschise între orele 07:00 și 22:00.
Sâmbătă, 19 aprilie, magazinele funcționează de la ora 07:00 până la 18:00.
Duminică, 20 aprilie, toate unitățile vor fi închise.
Luni, 21 aprilie, cumpărătorii vor avea acces în magazine între orele 10:00 și 17:00.
PROFI
Vineri, 18 aprilie, magazinele vor funcționa în intervalul 07:00 – 22:00.
Sâmbătă, 19 aprilie, acestea se vor închide la ora 19:00.
Duminică, 20 aprilie, toate magazinele vor fi închise.
Luni, 21 aprilie, programul va fi redus, între orele 07:00 – 18:00.
EVENIMENT
FOTO. Accident pe str. Barițiu din Cluj-Napoca. Un bărbat care conducea un motociclu a căzut pe carosabil

Un accident rutier a avut loc marți pe strada George Barițiu din Cluj-Napoca, iar din primele cercetări efectuate la fața locului de polițiști a reieșit faptul că, un bărbat de 38 de ani, din municipiu, care conducea un motociclu, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare în condiții de carosabil umed, căzând pe partea carosabilă.
”În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului de motociclu, acesta fiind transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.
Testarea cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ”, au precizat polițiștii.
EVENIMENT
FOTO. Fapte bune. 400 de clujeni nevoiași au primit pachete de Paște de la mitropolitul Andrei

În Sfânta și Marea zi de Marți din Săptămâna Patimilor, 15 aprilie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a întâlnit cu persoanele nevoiașe aflate în evidența Sectorului social-filantropic și misionar al Eparhiei, printre care se află și rromii de la Pata Rât, care au primit pachete, informează Radio Renașterea.
Astfel, în curtea Centrului Eparhial din Piața Avram Iancu, de la ora 12:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, i-a binecuvântat și le-a oferit 400 de pachete cu alimente neperisabile pentru sărbătorile pascale.
În total, au fost pregătite 700 de pachete, celelalte urmând a fi împărțite în zilele următoare.
În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 62 de proiecte și programe sociale, prin care oferă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educație pentru copii și tineri, alinare pentru cei bolnavi și speranță acolo unde aceasta lipsește. Astfel, conform datelor de anul trecut, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, au fost cheltuiți, în scop filantropic, 40.392.686 de lei, fiind ajutate 18.624 de persoane.