ACTUALITATE
Teste pentru coronavirus confiscate de procurorii români
Mafia produselor medicale a început să se manifeste în voie, ca urmare a neputinței autorităților române de a cumpăra echipamentele de protecție necesare medicilor dar și kiturile de testare folosite pentru identificarea celor infecați cu noul coronavirus.
Procurorii Radu Cătălin și Ciprian Cazaceanu, de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 din București, au confiscat mai multe aparate de testare a CO-VID19 de la o clinica privată. Motivul invocat a fost cel conform căruia acestea nu ar fi bune, deși inclusiv statul a cumpărat aceleași teste.
Testele au fost confiscate din interiorul clinicii „OK Medical”care are puncte în mai multe locații din țară, inclusiv in Cluj Napoca. Cu toate acestea și statul a cumpărat cantități semnificative de teste din aceiași sursă. Procurorii susțin incapacitatea de testare corectă deoarece ele nu sunt capabile să detecteze anticorpii: IgG și IgM, iar astfel ar crește rata improbabilității infectării, populația fiind indusă în eroare.
„Cu toate că am prezentat toate documentele de achiziție solicitate de anchetatori, neexistand nicio obiecție sau nefiind constatată nicio neregulă în documentele prezentate, procurorii au dispus telefonic ridicarea de la societate a tuturor testelor achiziționate sub pretextul testării acestora, cu precizarea că, în cazul în care se va constata că testele sunt valide, vor fi returnate la o dată ulterioară, fără însă a ne fi comunicată o anume dată”, precizează reprezentanții OK Medical.
Prin urmare, aceștia consideră măsura dispusă de procurori ca fiind una abuzivă. Afirmă că este o „rechiziție a statului nepermisă și care se dorește a se efectua contrar legii” în condițiile în care același tip de test este achiziționat și de unitățile de Sănătate Publică.
Cei din interiorul clinicii aduc aminte și de lentoarea cu care autoritățile acționează, astfel aceștia prezic că se vor afla în imposibilitatea de a livra kit-urile de testare promise. Clinica asigură toți clienții care au comandat aparatură că sumele achitate vor fi restituite în contul din care s-a făcut plata. Cei de la clinică apelează și la o altă variantă: „Se vor transmite pe email fiecărei persoane în parte detaliile despre modalitatea de returnare a sumelor achitate”. Tot ei afirmă că vor prezenta documentele din care reiese faptul că același tip de test fabricat de același producător este achiziționat de spitalele publice din România.
Reamintim că anumite instituții private medicale din România au decis să-și continue activitatea după accentuarea crizei generate de pandemia coronavirus. OK Medical a decis să își suspende activitatea până la momentul în care ar putea testa pacienții și personalul, astfel încat să limiteze cât mai mult cu putință infectarea cu COVID-19 și să asigure pacienților un mediu sigur.
Astfel de teste, care au fost confiscate, au fost comandate de românii din toată țara.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Două fetițe, ARSE pe față și mâini după un experiment demonstrativ desfășurat la Cluj-Napoca
Două fetițe de 7 respectiv 11 ani, au suferit arsuri pe față și pe mâini după ce au participat la un experiment demonstrativ desfășurat în cadrul Romanian Science Festival. ISU Cluj a intervenit și le-a transportat la spital.
„Un echipaj SMURD și un echipaj al serviciului de ambulanță județean Cluj au acordat asistență medicală pentru două minore, în vârstă de 7 și 11 ani, care au suferit arsuri la nivelul feței și a membrelor superioare, după ce au asistat la un experiment demonstrativ, parte dintr-un eveniment public, care a avut loc într-un parc, de pe strada Teodor Mihali din municipiul Cluj-Napoca.
Două fetițe, ARSE pe față și mâini după un experiment demonstrativ desfășurat la Cluj-Napoca
Solicitarea venit astăzi, în jurul orei 14.00, iar în momentul sosirii la fața locului copii erau cooperanți și prezentau o stare generală bună. Cele două minore au fost consultate, iar ulterior au fost transportate la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate”, a comunicat ISU Cluj.
Foto: Arhivă
Un accident a avut loc, sâmbătă, pe A3. O mașină s-a răsturnat în afara carosabilului. Doi cetățeni maghiari au fost consultați însă au refuzat transportul la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au fost solicitați in această după-amiază să intervină după ce un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile pe autostrada A3, în zona km 42.
FOTO. ACCIDENT pe A3. Mașină RĂSTURNATĂ
La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj al serviciului de ambulanță județean Cluj, iar preventiv a fost prealertat și elicopterul SMURD din Punctul Aeromedical Jibou.
Au fost consultați la locul accidentului de către echipajul SAJ doi bărbați de cetățenie maghiară care au refuzat transportul la spital.
Pompierii au asigurat măsuri de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor bateriilor, precum și alte măsuri specifice pentru siguranța persoanele implicate în accident”, a transmis ISU Cluj.
Profitând de pauza competițională, CFR Cluj a disputat, sâmbătă, un amical cu Unirea Ungheni. După 90 de minute, clujenii au câștigat cu 2-0, goluri marcate de Bolgado (min.34) și Kamara ( min.74).
„Victorie în amicalul cu Unirea Ungheni!
În minutul 34, după un corner executat de Cipri Deac, Bolgado a reluat cu capul și a reușit să înscrie. În repriza secundă, în minutul 74, Aussi a centrat în careu, Serebe a deviat pentru Kamara, care a înscris cu un șut din interiorul careului, stabilind scorul final al partidei, 2-0.
CFR Cluj – Unirea Ungheni, 2-0. Bolgado și Kamara au stabilit SCORUL final al amicalului
Echipa din prima repriză: Hindrich, Camora (C), Ilie, Bolgado, Simao, Keita, Djokovic, Fică, Korenica, Michael, Deac
Echipa din a doua repriză: Gal, Peteleu, Boben, Graovac, Iacob, Artean, Păun, Filip, Mensah, Serebe, Kamara
Au mai evoluat în repriza secundă: Aussi, Lucaci, Kresic, Avram”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
Foto: Facebook
EVENIMENT
Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan (PNL), despre Marcel Ciolacu: E viclean și un ȘMECHERAȘ. Nu colaborăm cu PSD, îi torpilăm
Aflat ca invitat, sâmbătă, la emisiunea „Insider politic” de la Prima TV, europarlamentarul clujean Rareș Bogdan a vorbit despre starea de fapt existentă acum în relația PNL cu PSD și despre soarta „concubinajului” dintre cele două partide la conducerea țării.
”Nu. Nu mi-a plăcut (cu PSD la guvernare). Mie ştiţi că nu mi-a plăcut, dar în acelaşi timp am înţeles situaţia şi n-am comentat prea mult decât în intern şi din când în când mai răbufneam şi în zona externă”, a afirmat Rareş Bogdan.
„Suntem despărţiţi. Noi suntem despărţiţi de PSD din punct de vedere politic. Nu mai avem niciun fel de treabă cu domniile lor. Noi nu participăm la şedinţele de coaliţie, nici nu au mai fost şedinţe de coaliţie.
Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan (PNL), despre Marcel Ciolacu: E viclean și un ȘMECHERAȘ. Nu colaborăm cu PSD, îi torpilăm
Am desemnat un singur om din conducerea executivă de cinci persoane pentru a reuşi să păstreze strict legătura tehnică la nivelul eşaloanelor 2-3 şi la nivelul specialiştilor departamentelor noastre cu cei din PSD, pentru buna guvernare. Aşa cum am luat decizia extrem de clară.
Nu mai vrem niciun fel de colaborare cu Partidul Social Democrat, dar azi, înainte cu două luni de alegeri, să scoţi miniştrii de la guvernare e o situaţie care duce la o criză majoră, pentru că, de asemenea, Marcel Ciolacu a anunţat că dacă noi ieşim de la guvernare, imediat îşi va depune mandatul, asta înseamnă o criză pentru România”, a explicat europarlamentarul.
„Nu colaborăm cu PSD, îi torpilăm şi ne promovăm toate măsurile noastre în Parlament, blocăm măsurile lor, am anunţat exact care sunt interesele pentru Partidul Naţional Liberal, care sunt interesele românilor, continuăm negocierile la Bruxelles, unde situaţia nu este cea mai roz pentru România, după cum ştiţi cunosc destul de bine ce se întâmplă acolo, iar tranşa trei este în continuare blocată din cauza plafonului pe care noi nu vrem să-l aplicăm. Deci nu vom scădea plafonul de la 500.000 la 80.000 de euro aşa cum e trecut în PNRR şi ar fi o condiţionalitate, adică preferăm chiar blocarea acelei sume din interiorul tranşei de 2,6 miliarde.
„Sunt şi voci care au spus că ar trebui o retragere totală de la guvernare”
E vorba de blocarea a 500 de milioane în cazul în care nu aplicăm acea măsură de reducere a pragului la micro-întreprinderi. Noi considerăm că deja l-am redus de la 1 milion la 500 de mii, că am introdus acele măsuri de la 1 la 3%, am introdus chestiunea cu C.A.S.S., a angajat un plus şi nu putem să punem presiune tot pe mediul privat”, a mai spus Rareş Bogdan.
„Sunt şi voci care au spus că ar trebui o retragere totală de la guvernare. Sunt nişte riscuri. Eu cunosc bine PSD, am fost specializat pe acest partid şi cunosc capacitatea lui enormă de a captura instituţii ale statului şi de a le folosi. Noi, liberalii, din punctul ăsta de vedere, funcţionăm extrem de democratic.
Dacă avem un ministru într-un minister de forţă sau într-o companie sau într-o regie autonomă, nu înseamnă că acel ministru face sau acel şef de companie face ceva în interesul strict al partidului. Se gândeşte întotdeauna că există viaţă şi după ce pleacă de acolo şi funcţionează foarte transparent şi foarte democratic.
„Eu am venit de pe băncile şcolii”
Mie mi-e frică de un PSD, vă spun sincer, în care, de exemplu, domnul Tudose, că îl cunoaşteţi, ar fi, spre exemplu, ministrul de interne sau domnul Paul Stănescu, ministru la Dezvoltare. Sau pot să continui enumerările, sau domnul Simonis, sau aşa mai departe sau domnul Romaşcanu. Deci eu am spus extrem de clar, Ministerul de Interne, pentru a asigura buna desfăşurarea alegerilor, echilibrată, transparentă şi corectă. Am încredere în Cătălin Predoiu. Cătălin Predoiu este un om foarte echilibrat, foarte raţional, care nu îşi va ştirbi cariera şi notorietatea şi imaginea pentru a face nu ştiu ce şuşanea. Nu am încredere într-un PSD-ist din cei enumeraţi, ca ministru de interne, n-ar încerca să facă ce a făcut Carmen Dan la 10 august.
De asemenea, la Ministerul Finanţelor, gândiţi-vă că a-i lăsa Ministerul Finanţelor – şi noi ne certăm cu Boloş de multe ori şi cu noi este încăpăţânat Boloş, dar prefer un tip încăpăţânat, dar care este exclusiv pentru a ţine economia şi deficitul, dar şi economia României pe funcţionabilitate şi într-o relaţie cu Comisia Europeană pentru a nu se bloca fondurile europene, decât un individ care ar veni şi ar arunca cu tot ce mai găseşte în visteria statului doar pentru că vine campanie electorală şi e o dată la patru ani”, a mai afirmat Rareş Bogdan.
”Acum nu mă comparaţi (cu dl. Ciolacu), că totuşi din punct de vedere al şcolii nu sunt la fel de viclean ca şi dânsul sau la fel de descurcăreţ sau şmecheraş. Eu am venit de pe băncile şcolii. Asta-i viaţa. Fiecare s-a descurcat altfel în viaţă”, a declarat Rareş Bogdan.