ECONOMIE
TenarisSilcotub premiază studenții de la universități tehnice din țară prin programul educațional ”Bursele Roberto Rocca”

TenarisSilcotub a premiat40 de studenți de la Universitățile Tehnice din Cluj-Napoca, București, Iași și Ploiești, în cadrul celei de-a 17-a ediții a programului cu tradiție, Bursele Roberto Rocca pentru studenți. Astfel, Tenaris Silcotub susține studenții de la universități de prestigiu din țară care se remarcă prin excelență și pasiune pentru învățare, ca parte a angajamentului său de a sprijini educația tehnică.
Procesul de selecție a fost o experiență în sine, studenții trecând prin probe care le-au testat capacitatea de a rezolva probleme și gândirea strategică.
”Procesul de selecție a fost cu adevărat interesant. Este primul interviu la care am participat unde cunoștințele tehnice au fost testate într-o proporție mai mică. Ce am avut noi [studenții] de făcut a fost să gândim un model strategic de business, care oferă ceva comunității în care ne aflăm. A fost ceva atipic față de interviurile clasice la care am participat până acum”, spune Alexandru Andonache, student la Facultatea de Inginerie Electrică și Informatică Aplicată, în Iași.
Cât este bursa
Bursele oferite de TenarisSilcotub includ o component financiară în valoare de 18.000 de lei pe an, sumă pe care cei 40 de studenți ai Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Universității Politehnice București (UPB), Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași și ai Universității de Petrol și Gaze Ploiești au libertatea de a o folosi în orice direcție doresc, inclusivpentru a accesa cursuri de dezvoltare personal și profesională, a-și finanța proiectele de cercetare sau inovare pe care le au în plan sau a-și achiziționa echipamentele necesare studiului.
De asemenea, evenimentul de decernare a burselor este cadrul care le facilitează studenților accesul la o rețea de colegi și specialiști din domeniul tehnic, cu care pot colabora ulterior pe idei sau proiecte inovatoare.
”În urma obținerii acestei burse, pe lângă beneficiul financiar, am acces la informații. La evenimentul de premiere, am legat prietenii și am cunoscut oameni cu care știu că voi rămâne în legătură. De asemenea, faptul că am luat contact cu o companie atât de mare este un aspect foarte important pentru mine și pentru restul studenților”, spune Elisabeta Paraschiv, student la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică din București.
Invitat, Horia Tecău
Evenimentul din acest an s-a desfășurat sub umbrela “well-being” și a modului în care facem față provocărilor, aspecte foarte importante pentru companie atât în relația cu proprii angajați, cât și cu comunitățile din care face parte. Invitatul special al evenimentului a fost vice campionul olimpic şi triplu câştigător de Grand Slam la dublu, Horia Tecău, care le-a vorbit studenților despre cum să își urmeze visurile, ghidați de pasiune, creativitate, echilibru și adevăr.
De asemenea, el le-a împărtășit modul în care eșecul poate fi văzut ca o oportunitate pentru creștere, cum să rămână hotărâți, dar și cum să își motiveze echipa prin ascultare și înțelegere, pentru a ajunge la performanță și pentru a deveni oameni mai buni.
”Comunitatea studenților bursieri Roberto Rocca în România s-a îmbogățit cu încă o generație.Noi oferim aceste burse ca sprijin pentru educația și viitorul lor, fiind un rezultat al preocupării noastre permanente de a contribui la dezvoltarea comunităților din care facem parte. Vă felicit pentru reușitele voastre și vă încurajez să integrați învățarea continuă în modul vostru de abordare a vieții de student și, mai târziu, de profesionist în piața muncii”, le transmite studenților Esteban Foresi, Vicepreședinte Operațiuni Tenaris Silcotub.
Programul de Burse Roberto Rocca pentru studenți este o inițiativă educațională derulată în România începând din 2006, prin care compania a acordat mai mult de 650 de burse studenților de la diferite specializări tehnice. Tenaris Silcotub își propune în continuare să încurajeze calitatea învățământului ethnic în România prin intermediul tuturor programelor educaționale pe care le derulează.
Despre TenarisSilcotub
Tenaris Silcotub – companie parte din grupul Tenaris – este cel mai important producător român de țevi fără sudură de diametre mici, utilizate în diverse aplicații din industria energetică, auto-moto, industria de petrol si gaze, mecanică.
Cu o echipă de 1.900 de oameni în România, Tenaris Silcotub are unități de producție la Zalău, Călărași și Câmpina. Prin programele de dezvoltare socială, compania investește anual până la 1 milion USD în educație, sănătate și cultură.
Despre Roberto Rocca Education Program
Programul Roberto Rocca Education Program reprezintă o inițiativă prin care compania oferă burse studenților talentați și absolvenților de inginerie și științe aplicate. Fondat în 2005 în memoria președintelui Grupului Techint, Roberto Rocca, programul acordă burse studenților din Argentina, Brazilia, Canada, China, Columbia, Ecuador, Ghana, Guatemala, Indonezia, România, Italia, Japonia, Mexic, Nigeria, Regatul Unit, Uruguay şi SUA.
În fiecare țară programul este gestionat de departamentul de Resurse Umane din cadrul companiilor sponsor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
”Vara la Hoia”. Concept unic de tabără etnografică la Cluj, pentru copiii cu vârste între 4 și 14 ani. Cât costă

În această vară, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca va deveni locul unui concept unic de tabără etnografică dedicată copiilor cu vârste între 4 și 14 ani.
Tabăra „Vara la Hoia” va oferi o experiență educativă și recreativă de neuitat, îmbinând tradițiile și meșteșugurile românești cu activități interactive în aer liber.
Ateliere de pictură, modelaj, dansuri sau împletit brățări
După o pauză de mai bine de cinci ani, Muzeul Etnografic al Transilvaniei reia seria taberelor de zi, dar cu un concept mai complex și diversificat. Activitățile din cadrul taberei, arată reprezentanții muzeului, vor include ateliere de meșteșuguri tradiționale, dansuri populare, pictură pe sticlă, modelaj în lut și împletit brățări, toate desfășurate într-un cadru autentic de sat românesc.
„Putem spune că este vorba despre aventură în aer liber”, afirmă Daniela Toader, formator în cadrul taberei. „Deși activitățile se vor desfășura în aer liber, avem și un spațiu de adăpost în caz de vreme nefavorabilă”, a adăugat aceasta.
Programul taberei și detalii de înscriere
Tabăra se va desfășura pe o perioadă de opt săptămâni, între 30 iunie și 29 august, și va fi organizată pe grupe săptămânale, cu activități adaptate vârstei participanților. Copiii vor petrece timp împreună între 8:30 și 16:30, de luni până vineri, într-un mediu securizat și sub îndrumarea specialiștilor Muzeului Etnografic.
Costul participării pentru o săptămână este de 820 de lei, iar aceasta include accesul la ateliere, masa de prânz și două gustări zilnice. Înscrierile sunt deschise până pe 1 iunie 2025. Detalii suplimentare și înscrierea pot fi realizate prin telefon, la numărul 0742796977.
O oportunitate unică pentru copii și părinți
Tabăra „Vara la Hoia” reprezintă o oportunitate rară pentru copii de a învăța și explora tradițiile și meșteșugurile românești într-un mod interactiv și amuzant, dar și o ocazie pentru părinți de a oferi celor mici o vacanță educativă și plină de activități constructive.
CULTURA
FOTO. “Biserica din Deal”, la 230 de ani. Este cea mai veche din Cluj-Napoca. Mitropolit Andrei va oficia Sfânta Liturghie

Mitropolit Andrei, oficiază, duminică, Sfânta Liturghie, cu ocazia aniversării a 230 de ani de la construcția bisericii parohiale cu hramul “Sfânta Treime”.
Cunoscută și sub denumirea “Biserica din Deal”, aceasta are statul de monument istoric și este un simbol al ortodoxiei clujene.
“Biserica din Deal” aniversează 230 de ani
Timp de 136 de ani, aceasta a fost singura biserică ortodoxă din capitala Transilvaniei, iar in perioada 1921-1932 a fost catedrală episcopală.
În această biserică, în anul 1811, episcopul Vasile Moga a fost instalat ca episcop al românilor ortodocși din Transilvania, iar în decembrie 1921, tot aici a fost întronizat episcopul Nicolae Ivan, al reînviatei Eparhii a Vadului, Feleacului și Clujului.
Sute de ani de credință și istorie
Părintele Florea Mureșanu, mărturisitor al credinței și deținut politic, care a murit în închisoarea de la Aiud in ianuarie 1963, a fost preot paroh la această biserică în perioada 1946-1952.
“Prin aniversarea celor 230 de ani de la construcția bisericii, dorim să cinstim cu recunoștință memoria înaintașilor și nădăjduim să primim har și binecuvântare cerească”, spun clericii Parohiei Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca.

CFR Cluj a întâlnit-o pe Dinamo, sâmbătă seara în Gruia, într-un meci din play-off-ul Superligii de fotbal. După un joc consistent al clujenilor, cu recuperări și pressing constant, CFR învinge cu 3-1, goluri marcate de Louis Munteanu (min.14), Fica (min.44) și Kamara (min.80-pen.).
Echipele de start:
CFR Cluj (4-1-4-1): Hindrich – Simao, Bolgado, M. Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Korenica – Postolachi, L. Munteanu, M. Kamara
Rezerve: M. Popa, Abeid, F. Iacob, Țîrlea, Graovac. Sinyan, Name, Emmerllahu, A. Păun, Deac, Șfaiț, Juric
Antrenor Dan Petrescu
CFR Cluj – Dinamo, 3-1. Joc consistent al clujenilor, VICTORIE meritată
Dinamo (4-3-3): Roșca – C. Costin, Boateng, Homawoo, Opruț – Olsen, Gnahore, Milanov – Selmani, Perica, Politic
Rezerve: Golubovic, A. Stoian, Pașcălău, Abdallah, C. Soare, Patriche, A. Cristea, Luna, Mărginean, A. Pop
Absenți: Cîrjan (suspendat), Licsandru (accidentat)
Antrenor Zeljko Kopic
Stadion „Dr. Constantin Rădulescu”
Arbitru Sebastian Colțescu (București). Asistenți Ferencs Tunyogi (Zalău), Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe)
Arbitru VAR Istvan Kovacs (Carei). Asistent VAR Alexandru Corb (Satu Mare)
CFR începe meciul sus, făcând un pressing susținut și punând presiune pe careul bucureștenilor. Primul gol vine în min.14, după o fază lucrată excelent de Simao și finalizată cu un șut perfect al lui Louis Munteanu.
Clujenii nu fac pasul înapoi și nu-i lasă pe dinamoviști să-și facă jocul. Aceștia au avut prima ocazie abia în min.25, când Politic a prins un șut bun de la 22m, puțin peste poarta lui Hindrich.
Tot cu șut de la distanță a încercat și Milanov în min.41, însă cei care marchează sunt tot clujenii, în min.44, prin Fica, al cărui șut perfect de la 23m poposește în plasa porții lui Roșca.
În repriza a doua, CFR continuă presiunea, Dinamo are posesia dar în jumătatea ei de teren. În cele din urmă, bucureștenii reușesc să înscrie în min.68 prin Perica, pentru 2-1.
Părea că Dinamo revine în joc însă clujenii nu sunt de acord. În min.80, Kamara înscrie din penalty, acordat după un henț în careu al lui Homawoo.
Emerllahu are o ocazie mare în min.90, dar fără efect pe tabelă. Meciul se încheie cu victoria clară a clujenilor, care au fost net superiori adversarului la toate capitolele.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Simao 8, Bolgado 8, M. Ilie 8, Camora 8 – Fică 8, Djokovic 7, Korenica 8 – Postolachi 6, L. Munteanu 8, Kamara 7, Abeid, Graovac 7, Emerllahu 7, A. Păun, Juric 6
EVENIMENT
VIDEO. Scandal MONSTRU între doi șoferi în parcarea mall-ului din Florești. Unul s-a ales cu parbrizul mașinii spart

Scandal în parcarea mall-ului din Florești.
Un șofer aproape și-a ieșit din minți după ce a fost aproape să fie implicat într-un accident.
Scandal MONSTRU între doi șoferi în parcarea mall-ului din Florești
Din filmarea care a apărut pe rețelele sociale se pare că unul dintre șoferi a fost aproape să intre într-o altă mașină. De aici s-a declanșat scandalul, iar unul dintre bărbați a început să lovească puternic mașina, căreia i-a crăpat și parbrizul.
Vom reveni cu un punct de vedere al Poliției, în cazul în care s-a făcut plângere.